Világítástervezés a nappalitól a konyháig

Itt egy lámpa, ott egy kapcsoló, látszólag annyira egyszerű és magától értetődő, hogy ezt a villanyszerelőnek magától is tudnia kell.

Ám ahhoz, hogy egy lakás valóban jól működő és praktikus legyen, mentes a hosszabbító kábelektől, utólagos, külső vezetésű, műanyag sínekbe „rejtett” vezetékektől és más hasonló kényszermegoldásoktól, nos akkor ez a téma mégiscsak alapos tervezést és átgondolást igényel.

A bútorok pontos helyét, a precíz berendezési alaprajzot nem ér rá a lakás elkészülte után kitalálni! Ha olyan otthont szeretnénk, amely egyszerre kényelmes, világos és hangulatos is, akkor mielőtt a világítási terv megszületne, döntsük el vagy terveztessük meg a lakberendezővel, mi, hova kerül, melyik helyiségben milyen tevékenységeket fogunk majd végezni. Fontos lehet a bútorok pontos mérete is vagy a tervezett műszaki berendezések kiállásigényének ismerete. Persze minden lakás más és más, a lakóik is más-más igényekkel vágnak neki az építkezésnek, segítségül azonban íme néhány fontos tudnivaló, ami segíthet az eligazodásban.

Világítástervezés

A nappali

 • A mennyezeti kiállások a bútorszigetek fölé kerüljenek, kijelölve azok helyét. A dohányzóasztal fölé mindenképpen érdemes kiállást kérni. A csillárt helyettesíthetjük gipszkarton álmennyezet kompozícióval is, ami villanyszerelési szempontból egyre megy, hiszen kiállásra ugyanúgy szükség lesz ezúttal is. Arra ügyeljünk, hogy ha az álmennyezet szpotokat, esetleg központi lámpatestet, plusz rejtett futófényeket is magába foglal, úgy ezeket külön-külön is kapcsolni lehessen. Ha kevesebb kapcsolót szeretnénk a falon látni, kérjünk megosztott csillárkapcsolókat.
 • Általában a kanapé vagy a fotel mellé érdemes egy állólámpát is betenni, nem csak szép, de praktikus is. Ha kitaláltuk a helyét, kérjünk neki dugaljat!
 • Döntsük el, hogy a tévénket szekrényen tartjuk majd, vagy felszereltetjük a falra. Ha az utóbbi megoldást választjuk, akkor egy vastag gégecsövet vésessünk a falba a tv mögül az alsó szekrény hátuljáig, így abban elvezethetjük az összekötő kábeleket anélkül, hogy tönkretennénk a látványt. Ugyanezt megoldhatjuk gipszkarton előtétfallal is.
 • Ne csak a porszívóra, állólámpára, tévére gondoljunk a dugaljhelyek kijelölésekor, hanem azt is vegyük figyelembe, ha majd a kanapén ülve szeretnénk laptopunkkal foglalatoskodni, ha ott töltenénk a telefonunkat stb. Az általános érvényű szabály: konnektorból sosincs elég!

Az étkező

 • Az étkező asztal fölé mindenképpen kívánkozik egy függeszték, ami nem csak az asztal helyét jelöli ki, de meghittebbé is teszi a látványt. Fontos azonban az asztal helyének PONTOS meghatározása, illetve az asztal méretének ismerete. Nagyon bután néz ki ugyanis, ha nem pontosan középre esik a lámpa.
 • Általában az étkező körüli falszakaszok a legalkalmasabbak arra, hogy képekkel dekoráljuk őket. A tervezett képek fölé is kérhetünk kiállást képmegvilágító lámpáknak. Ezekhez tartozhatnak külön kapcsolók, de kereshetünk olyan típusúakat is, amelyeknél a lámpatesteken van saját kapcsoló.

Világítástervezés az étkezőben

A konyha

 • A konyha nagyüzem, itt a legfontosabb, hogy a megfelelő általános világítás mellett a lehető legtöbb helyi, irányított fény álljon a rendelkezésünkre. Egyszerre megoldhatjuk mindkettőt, ha a konyha fölé álmennyezetbe ültetünk szpotokat. A legjobb, ha állítható fényirányúakat választunk, ezekkel ott is megvilágíthatjuk a munkapultot, ahol nincs felső szekrény.
 • A felső szekrények alá (általában 140 cm-nél kezdődnek) mindenképpen kérjünk kiállást a szekrény aljára szerelhető fényforrásoknak. Alkalmas erre a célra a vonalizzó, a neon és a kifejezetten erre a célra gyártott szpotok. Ha az üveges felsőszekrény belsejét is megvilágítanánk, ahhoz külön kiállásra lesz szükség.
 • Fokozattan érvényes erre a helyiségre a konnektorokról szóló igazság, inkább több legyen belőlük, mint kevesebb. Magasságukat érdemes a kiszemelt csempe dekorjához igazítani (nem szép ha pont bele esik), illetve az is számít, hogy mennyire szeretnénk őket szem előtt tudni. Ha az alsó harmadba kerülnek, úgy a gépek eltakarják őket, ezért sokan éppen úgy szeretik, ha föléjük kerülnek.
 • Ne felejtsünk el a háztartási gépeknek külön dugaljakat kérni, különös tekintettel a mikrohullámú sütőre, ami gyakran kimarad a számításból. A dugalj ne a beépített mosogatógép mögé tetessük, mert akkor, ha áramtalanítani akarjuk valamiért, lehetetlen hozzáférni. Inkább a mosogató medence alatti szekrénybe rejtsük el.
 • A mosogatószekrénybe érdemes dupla dugaljat kérni, hátha később például egy víztisztító berendezést is szívesen elhelyeznénk benne.
 • Ha gázsütőt cserélünk villanyra, valószínűleg fázisbővítésre is szükség lesz.
Kapcsolódó cikkek

Tartós és esztétikus gránit mosogatók a FERRO-tól - 15 év garanciával!

A gránit a Földön leggyakrabban előforduló magmás kőzet, amit már az őskorban is használtak építőkővé formálva. Neve a latin granum szóból ered, ami magyarul szemcsét jelent, és éppen ebben az állapotában feldolgozva lehet egyszerre hasznos és esztétikus is a háztartásunk számára, mégpedig a konyhánkban, a FERRO gránit mosogatói által.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Ilyen volt, ilyen lett sorozat - EGLO

A belvárosi lakás átalakítása során a lámpatestek, fényforrások kiválasztására különösen nagy hangsúlyt helyeztek a tervezők.

EGLO okoslámpa - Több, mint fényforrás: a jövő megoldása a jelenben

Élmény, kényelem és biztonság – mindezeket szavatolják otthonunkban a világhíres osztrák gyártó, az EGLO okoslámpái és fényforrásai.

Wallplex falburkoló konyhapanel – Látványos és praktikus megoldás

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen anyaggal burkoljuk a konyhai munkapult és a felső tárolók közötti, valamint a tűzhely mögötti falfelületet. Többféle megoldás létezik, de most egy új és népszerű megoldást mutatunk, a Wallplex falburkoló konyhapanelt, mely minden szempontból állja a versenyt más burkolatokkal.

Fürdőszoba & konyha: teljeskörű megoldások a Grohe-tól

Ha felmerül a kérdés, hogy „milyen csaptelepet válasszunk?”, az első megoldási javaslatok között biztosan ott lesz a Grohe. Ez nem csoda, hiszen a német gyártó termékei Magyarországon is régóta jól ismertek.

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Trendek, tervek – variációk fürdőszobára

Akár egy új fürdőszobán, akár a meglévő felújításán töri a fejét, mindenképpen sok döntést kell meghoznia egy olyan, költséges beruházáshoz, amelynek eredményével sok évig, akár évtizedig fog együtt élni. Gyakran centiken, egyetlen elhibázott döntésen múlhat, hogy szeretni vagy utálni fogja a fürdőjét. Mi kell ahhoz, hogy álomfürdőszobája legyen? Mutatjuk!