Világítástervezés a nappalitól a konyháig

Itt egy lámpa, ott egy kapcsoló, látszólag annyira egyszerű és magától értetődő, hogy ezt a villanyszerelőnek magától is tudnia kell.

Ám ahhoz, hogy egy lakás valóban jól működő és praktikus legyen, mentes a hosszabbító kábelektől, utólagos, külső vezetésű, műanyag sínekbe „rejtett” vezetékektől és más hasonló kényszermegoldásoktól, nos akkor ez a téma mégiscsak alapos tervezést és átgondolást igényel.

A bútorok pontos helyét, a precíz berendezési alaprajzot nem ér rá a lakás elkészülte után kitalálni! Ha olyan otthont szeretnénk, amely egyszerre kényelmes, világos és hangulatos is, akkor mielőtt a világítási terv megszületne, döntsük el vagy terveztessük meg a lakberendezővel, mi, hova kerül, melyik helyiségben milyen tevékenységeket fogunk majd végezni. Fontos lehet a bútorok pontos mérete is vagy a tervezett műszaki berendezések kiállásigényének ismerete. Persze minden lakás más és más, a lakóik is más-más igényekkel vágnak neki az építkezésnek, segítségül azonban íme néhány fontos tudnivaló, ami segíthet az eligazodásban.

Világítástervezés

A nappali

 • A mennyezeti kiállások a bútorszigetek fölé kerüljenek, kijelölve azok helyét. A dohányzóasztal fölé mindenképpen érdemes kiállást kérni. A csillárt helyettesíthetjük gipszkarton álmennyezet kompozícióval is, ami villanyszerelési szempontból egyre megy, hiszen kiállásra ugyanúgy szükség lesz ezúttal is. Arra ügyeljünk, hogy ha az álmennyezet szpotokat, esetleg központi lámpatestet, plusz rejtett futófényeket is magába foglal, úgy ezeket külön-külön is kapcsolni lehessen. Ha kevesebb kapcsolót szeretnénk a falon látni, kérjünk megosztott csillárkapcsolókat.
 • Általában a kanapé vagy a fotel mellé érdemes egy állólámpát is betenni, nem csak szép, de praktikus is. Ha kitaláltuk a helyét, kérjünk neki dugaljat!
 • Döntsük el, hogy a tévénket szekrényen tartjuk majd, vagy felszereltetjük a falra. Ha az utóbbi megoldást választjuk, akkor egy vastag gégecsövet vésessünk a falba a tv mögül az alsó szekrény hátuljáig, így abban elvezethetjük az összekötő kábeleket anélkül, hogy tönkretennénk a látványt. Ugyanezt megoldhatjuk gipszkarton előtétfallal is.
 • Ne csak a porszívóra, állólámpára, tévére gondoljunk a dugaljhelyek kijelölésekor, hanem azt is vegyük figyelembe, ha majd a kanapén ülve szeretnénk laptopunkkal foglalatoskodni, ha ott töltenénk a telefonunkat stb. Az általános érvényű szabály: konnektorból sosincs elég!

Az étkező

 • Az étkező asztal fölé mindenképpen kívánkozik egy függeszték, ami nem csak az asztal helyét jelöli ki, de meghittebbé is teszi a látványt. Fontos azonban az asztal helyének PONTOS meghatározása, illetve az asztal méretének ismerete. Nagyon bután néz ki ugyanis, ha nem pontosan középre esik a lámpa.
 • Általában az étkező körüli falszakaszok a legalkalmasabbak arra, hogy képekkel dekoráljuk őket. A tervezett képek fölé is kérhetünk kiállást képmegvilágító lámpáknak. Ezekhez tartozhatnak külön kapcsolók, de kereshetünk olyan típusúakat is, amelyeknél a lámpatesteken van saját kapcsoló.

Világítástervezés az étkezőben

A konyha

 • A konyha nagyüzem, itt a legfontosabb, hogy a megfelelő általános világítás mellett a lehető legtöbb helyi, irányított fény álljon a rendelkezésünkre. Egyszerre megoldhatjuk mindkettőt, ha a konyha fölé álmennyezetbe ültetünk szpotokat. A legjobb, ha állítható fényirányúakat választunk, ezekkel ott is megvilágíthatjuk a munkapultot, ahol nincs felső szekrény.
 • A felső szekrények alá (általában 140 cm-nél kezdődnek) mindenképpen kérjünk kiállást a szekrény aljára szerelhető fényforrásoknak. Alkalmas erre a célra a vonalizzó, a neon és a kifejezetten erre a célra gyártott szpotok. Ha az üveges felsőszekrény belsejét is megvilágítanánk, ahhoz külön kiállásra lesz szükség.
 • Fokozattan érvényes erre a helyiségre a konnektorokról szóló igazság, inkább több legyen belőlük, mint kevesebb. Magasságukat érdemes a kiszemelt csempe dekorjához igazítani (nem szép ha pont bele esik), illetve az is számít, hogy mennyire szeretnénk őket szem előtt tudni. Ha az alsó harmadba kerülnek, úgy a gépek eltakarják őket, ezért sokan éppen úgy szeretik, ha föléjük kerülnek.
 • Ne felejtsünk el a háztartási gépeknek külön dugaljakat kérni, különös tekintettel a mikrohullámú sütőre, ami gyakran kimarad a számításból. A dugalj ne a beépített mosogatógép mögé tetessük, mert akkor, ha áramtalanítani akarjuk valamiért, lehetetlen hozzáférni. Inkább a mosogató medence alatti szekrénybe rejtsük el.
 • A mosogatószekrénybe érdemes dupla dugaljat kérni, hátha később például egy víztisztító berendezést is szívesen elhelyeznénk benne.
 • Ha gázsütőt cserélünk villanyra, valószínűleg fázisbővítésre is szükség lesz.
Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Okosvilágítás a lakberendezésben

A LED-ek megjelenése óta egyre inkább alapvetés, hogy otthonunk kialakításakor a fények tervezésére is kiemelt figyelmet fordítunk. Az okosvilágítások pár évvel ezelőtti debütálásával pedig még szélesebbre nyílt a lehetőségek tárháza, így a trend is töretlenül erősödik.

Hogyan válasszunk fényforrást?

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Különlegességek a világítástechnikában 1. rész - Optikai szálas megoldások. A „csillagos égbolt” világítás

Az optikai szálas technológia viszonylag újdonságnak számít a világítástechnikában. Leggyakrabban az ún. csillagos égboltok kapcsán találkozhatunk ezzel a megoldással. De mi is a technológia alapja?

Olcsó vagy inkább minőségi LED-et válasszunk? Mit mond a szakember?

Ezen cikkemmel meg fogom osztani az olvasókat és nem is biztos, hogy sok gyártó örül majd neki! Azt gondolom hogy a lakosság figyelmét fel kell hívni pár dologra. Kezdjük a legelején a gyártásnál hiszen innen ered minden jó és rossz.

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

A világítás és a fényforrások jelentősége kül- és beltéren

A belső terek dekorálásához, a hangulatos látvány megteremtéséhez számos eszközt bevethetünk. A sok lehetőség közül az egyik – egyben a legfontosabb – a világítás, valamint a megfelelő világító testek, lámpák, izzók kiválasztása.

Stílushoz hangolt világítás – Inspirációk EGLO lámpa választáshoz

Megfelelő lámpát választani csupán látszólag tűnik egyszerű feladatnak. Már a világítás megtervezése is szakértelmet kíván, ám az út végén vár ránk a kérdés: milyen lámpák illenek az adott helyiségekbe? Hogyan tudjuk ezeket minden szempontnak megfelelően úgy összehangolni a bútorzattal, színekkel, anyagokkal és egymással, hogy a funkció mellett az esztétikum is tökéletesen érvényesüljön? Bemutatjuk, hogyan segít ebben a mára már világmárkát képviselő lámpagyártó és forgalmazó cég az EGLO.