Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Energiatakarékos világítás

Ha szeretnénk megkurtítani villanyszámlánkat, és nem másodlagos számunkra, hogy mivel, milyen módon világítunk, akkor válasszunk energiatakarékos fényforrásokat. Ráadásul alkalmazásuk esetén a pénz mellett energiát takaríthatunk meg, sőt még a környezetünket is óvjuk.

Energiatakarékos világítás

Az első energiatakarékos fényforrások körülbelül 25 éve jelentek meg a piacon. Sikerük titka, hogy segítségükkel a világításra fordított energiafelhasználás 65-80 százalékkal csökkenthető. Ráadásul az EU betiltotta a hagyományos izzók gyártását, így egyre inkább előtérbe kerülnek. Beszerzési áruk jóval több, mint a hagyományos égőké, mégis megéri a csere mellett dönteni, hiszen alig egy év alatt megtérül a befektetett pénz. Ezen felül élettartamuk is jelentősen hosszabb, mint az előzőeknek, nem kell a kiégés miatti folyamatos pótlással bajlódnunk, legalább 3 évig kielégítően működnek. A hagyományos égők problémája, hogy a felhasznált energia mindössze 10 százalékát fordítják világításra, a többit fűtésre használják, ezért is forrósodnak fel. Ezzel szemben az energiatakarékos fényforrások negyedannyi energiát fogyasztanak, és 90 százalékkal kevesebb hőt termelnek.

Hagyományos izzók

Támogatói forradalmi változásként aposztrofálják piaci megjelenését, de mint minden újdonsággal szemben, ebben az esetben is vannak olyanok, akik kevésbé lelkesek. Az ellentábor szerint veszélyes, foszfor és higanytartalma miatt. Nehezményezik továbbá a fényminőségét, hiszen névleges fényáramuk teljes eléréséhez percekig kell várni. Az sem teszi őket túlzottan barátságossá, hogy a wolframszálas égőkkel szemben az általuk kibocsájtott fény zöldes és hideg.

Az igazság az, hogy valóban érdemes mérlegelni, melyik helyiségben váltunk kompakt fénycsőre, mivel nem kedvelik a gyakori fel-lekapcsolgatást, így ahol csak 1-2 percig tartózkodunk (kamra, vécé), jobb, ha maradunk a már meglévő formánál. Az energiatakarékos kompakt fénycsövek hasznosságukat hosszú távon képesek kifejteni, ahhoz, hogy ténylegesen gazdaságosan alkalmazzuk azokat, legalább 15 percnyi használat szükséges.

A hiedelmekkel ellentétben mindenféle foglalatba beilleszthetők és egyszerűen működtethetők. Ha szeretnénk a lehető legolcsóbban megúszni a cserét, akkor ahova csak lehetséges rakjunk egyenes fénycsövet.

Halogének

Ahhoz, hogy optimálisan világítsanak, a burájának el kell érnie egy bizonyos hőmérsékletet, ezért zárt világítótestekben alkalmazzák. A hagyományos égőknél gazdaságosabb, a kompakt fénycső és a LED viszont hatékonyabb

Halogén izzó

Kompakt fénycsövek

Kinézetre olyanok, mint egy kettéhajtott fénycső, ami megfelel a valóságnak, mert, hogy tényleg azok. A mai darabok bemelegedési ideje már minimális, nem vibrálnak, és a megszokotthoz hasonló formában kaphatóak. Alkalmazásuk során az elektronikus ballasztból a gázzal töltött csőbe folyik az elektromosság, amelynek a falára foszfort visznek fel, annak érdekében, hogy alkalmas legyen a fény kibocsátására. Akkor vásároljunk kompakt változatokat, ha az elsődleges célunk a szórt fény alkalmazása, és ez által szeretnénk megvilágítani a helyiséget.

Kompakt izzó

LED

A leghatékonyabb megoldást jelenti. A legkevesebb energiát használja fel működése során, és a leghosszabb az élettartalma, akár 100 ezer órán keresztül jó szolgálatot tehet. Mellette szól még ütésállósága és nagy kapcsolási sebessége, valamint az, hogy kis helyen is elfér. Irodákba, munkahelyekre ajánlott, ahol naponta, több órán keresztül van szükség a fénykibocsátásra. Hátránya, hogy nehezen tolerálja az áramingadozást.

LED

Amennyiben rászántuk magunkat az energiatakarékos fényforrások vásárlására, mérlegeljük az árat, akár ezres nagyságrendű különbségek is lehetnek bizonyos márkák között. Nem érdemes a legolcsóbbat levenni a polcról, jobb, ha az arany középutat választjuk. Vegyük figyelembe az energiatakarékos osztályozást, valamint a használat helyét, módját és gyakoriságát. Jó helyen és jól használva valóban sok energiát és pénzt takaríthatunk meg, ha odafigyelünk mit fogatunk a foglalatba!

Kapcsolódó cikkek

A világítás és a fényforrások jelentősége kül- és beltéren

A belső terek dekorálásához, a hangulatos látvány megteremtéséhez számos eszközt bevethetünk. A sok lehetőség közül az egyik – egyben a legfontosabb – a világítás, valamint a megfelelő világító testek, lámpák, izzók kiválasztása.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

Önnek ajánljuk