A központi automatizálásról másként

A 21. században már nem újdonság arról beszélni, hogy van olyan rendszer, amely egy házban szinte mindent vezérel: fűtést, szellőzést, világítást, árnyékolást, biztonságtechnikát. Mindezt úgy, hogy lehetőség van akár egymástól függetlenül, vagy egyszerre is működtetni a különböző rendszereket.

Hazánkban, a nehézkes és költséges kábelezés miatt mondhatjuk, hogy nem volt túl nagy érdeklődés ez idáig az automatizálási rendszerek iránt. A rádiókommunikáció fejlődése viszont lehetővé tette, hogy a rendszereszközök ne csak kábeleken keresztül kommunikáljanak egymással, hanem rádiófrekvencián keresztül is. Minden funkciót a tulajdonos igényeihez lehet igazítani, amelyet egy kezelőközpontból lehet kezelni és felügyelni. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy akár időprogramozással minden helyiség egyedi komfortbeállításokkal rendelkezzen.

Programozhatunk az érkezés és távozás alapján, akár úgy hogy figyelje, ha véletlenül nyitva hagytunk egy ablakot, vagy redőnyt. Egy behatolás esetén nemcsak a riasztót tudja bekapcsolni, hanem egy családi ház teljes világítását. Nem utolsó, hogy akár a kerti világítást és öntözőrendszert is automatizálni lehet.

kivitelezes_epitkezes_int.ep.

Ha mindez elsőre soknak tűnik, és előbb csak ismerkedni szeretne valaki a rendszer nyújtotta lehetőségekről, erre is van lehetőség. Kezdhet előbb csak egy fűtésszabályozási csomaggal, majd ezt szépen lehet bővíteni az akár nyílászárókat, árnyékolástechnikát, biztonságtechnikát, világítást, légtechnikát érintő funkciókkal.

Az alábbiakban felsorolunk lehetőségeket, amelyek a programba integrálhatók.

  • hőmérséklet szabályozás (egyedileg maximum 12 helyiségben)
  • radiátoros és padlófűtés-szabályozás
  • melegvíz-készítés vezérlés
  • a szellőztető berendezések (kapcsolható a fokozat, időzíteni lehet, de figyeli a szűrőt és a fagyvédelmet is)
  • világítás kezelése
  • árnyékolók, rolók kezelése
  • ablak és ajtók figyelése
  • füstérzékelés
  • öntözőrendszer vezérlése

Ezeket a funkciókat tehát több program is irányíthatja. Például ha távol vagyunk, bizonyos világítást a rendszer kikapcsol, az árnyékolókat lezárja, a fűtést egy alacsonyabb fokozatban kezeli, stb. Ugyanez igaz érkezéskor is, hogy valaki milyen funkciókat szeretne bekapcsolni: pl. világítás, locsolás, árnyékolók kinyitása, stb. Van pánik program, szabadság program, de a rendszer az időjárást is figyelni tudja, és meg is jeleníti az adott kijelzőn.

kivitelezes_epitkezes_int.ep.

A rendszer egyedi, és sok újítást tartalmaz a korábbi rendszerekhez képest. Ilyen például az is, hogy a távműködtetés elérhető többek között weben keresztül, sms, e-mail, fax küldéssel is.

Előnyként említhető még az eddig felsoroltakon kívül az is, hogy nemcsak programozása egyszerű, de az üzembe helyezése is.

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Manapság olyan kivitelezőt találni, aki belátható időn belül elvállalja új családi házunk megépítését, vagy egy komolyabb felújítás elvégzését, nem könnyű vállalkozás. Mutatunk egy olyan, az új trendnek megfelelő megoldást, mellyel a házak szerkezetei gyorsan és akár határidőre elkészülnek, és ahol a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál.

Házat, de gyorsan! - 1. rész - Korszerű otthonok, pincétől a klímafödémig előregyártással

Ha érdekli egy olyan megoldás, amivel otthona szerkezetei gyorsan és időben elkészülnek, ahol akár a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál, természetesen az egyediségéről és szépségéről sem akar lemondani, és a költségvetésnek legalább ezt a részét könnyen kézben akarja tartani, akkor ismerkedjen meg a korszerű, előgyártással készülő építőanyagokkal!

Mit mesél rólad a házad? - Személyiségünkről is árulkodik otthonunk homlokzata

A színek az emberi személyiség kifejezőeszközeként is működnek – nincs ez másként az épületeknél választott árnyalatokkal sem. Magyarországon ugyan kevésbé jellemző a széleskörű színhasználat, pedig a megfelelő a homlokzati anyag színének kiválasztásával nemcsak a lakók, a lakókörnyezet is harmonikusabbá válik.

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Lehet-e megtérülő befektetés az okosotthon? A válaszunk: igen

A háztartások számára a legnagyobb kiadást a lakás üzemeltetése jelenti. Éppen ezért, ha lehetőség adódik arra, hogy ebből a költségből lefaragjunk, érdemes élnünk ezzel. Mutatjuk hogyan.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?