A központi automatizálásról másként

A 21. században már nem újdonság arról beszélni, hogy van olyan rendszer, amely egy házban szinte mindent vezérel: fűtést, szellőzést, világítást, árnyékolást, biztonságtechnikát. Mindezt úgy, hogy lehetőség van akár egymástól függetlenül, vagy egyszerre is működtetni a különböző rendszereket.

Hazánkban, a nehézkes és költséges kábelezés miatt mondhatjuk, hogy nem volt túl nagy érdeklődés ez idáig az automatizálási rendszerek iránt. A rádiókommunikáció fejlődése viszont lehetővé tette, hogy a rendszereszközök ne csak kábeleken keresztül kommunikáljanak egymással, hanem rádiófrekvencián keresztül is. Minden funkciót a tulajdonos igényeihez lehet igazítani, amelyet egy kezelőközpontból lehet kezelni és felügyelni. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy akár időprogramozással minden helyiség egyedi komfortbeállításokkal rendelkezzen.

Programozhatunk az érkezés és távozás alapján, akár úgy hogy figyelje, ha véletlenül nyitva hagytunk egy ablakot, vagy redőnyt. Egy behatolás esetén nemcsak a riasztót tudja bekapcsolni, hanem egy családi ház teljes világítását. Nem utolsó, hogy akár a kerti világítást és öntözőrendszert is automatizálni lehet.

kivitelezes_epitkezes_int.ep.

Ha mindez elsőre soknak tűnik, és előbb csak ismerkedni szeretne valaki a rendszer nyújtotta lehetőségekről, erre is van lehetőség. Kezdhet előbb csak egy fűtésszabályozási csomaggal, majd ezt szépen lehet bővíteni az akár nyílászárókat, árnyékolástechnikát, biztonságtechnikát, világítást, légtechnikát érintő funkciókkal.

Az alábbiakban felsorolunk lehetőségeket, amelyek a programba integrálhatók.

  • hőmérséklet szabályozás (egyedileg maximum 12 helyiségben)
  • radiátoros és padlófűtés-szabályozás
  • melegvíz-készítés vezérlés
  • a szellőztető berendezések (kapcsolható a fokozat, időzíteni lehet, de figyeli a szűrőt és a fagyvédelmet is)
  • világítás kezelése
  • árnyékolók, rolók kezelése
  • ablak és ajtók figyelése
  • füstérzékelés
  • öntözőrendszer vezérlése

Ezeket a funkciókat tehát több program is irányíthatja. Például ha távol vagyunk, bizonyos világítást a rendszer kikapcsol, az árnyékolókat lezárja, a fűtést egy alacsonyabb fokozatban kezeli, stb. Ugyanez igaz érkezéskor is, hogy valaki milyen funkciókat szeretne bekapcsolni: pl. világítás, locsolás, árnyékolók kinyitása, stb. Van pánik program, szabadság program, de a rendszer az időjárást is figyelni tudja, és meg is jeleníti az adott kijelzőn.

kivitelezes_epitkezes_int.ep.

A rendszer egyedi, és sok újítást tartalmaz a korábbi rendszerekhez képest. Ilyen például az is, hogy a távműködtetés elérhető többek között weben keresztül, sms, e-mail, fax küldéssel is.

Előnyként említhető még az eddig felsoroltakon kívül az is, hogy nemcsak programozása egyszerű, de az üzembe helyezése is.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Miért fontos felelősségbiztosítást kötni kivitelezéskor?

Egyértelmű, hogy mind tervezői, mind kivitelezői oldalról körüljárható a szakmai és pénzügyi felelősség, éppen ezért a felelősség kérdését megnyugtatóan a felelősségbiztosítás rendezheti.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.