Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

A gyártók és a kereskedők életét megkeserítő, ám a fogyasztók számára előnyös szabályozás hasznos információkat nyújt és minden lakossági használatra szánt lámpatesten kötelező feltüntetni. Ha a lámpatestet nem a lakosság számára készítik, vagy gyártják, akkor nem szükséges ellátni a terméket ilyen címkével.

Fényforrásoknál is kötelező az energiacímke. Itt nem azt mutatja meg, hogy milyen fényforrással tudjuk használni, hanem hogy az adott fényforrásunk milyen energiaosztályú és mennyit fogyaszt. Ezzel viszont könnyen össze tudjuk hasonlítani az egyes fényforrásokat energiafelhasználás szempontjából.

A címkéknek meghatározott méretben és formában kell kinéznie, tehát az egységes kinézet garantálja a könnyű megértést.

A megfelelő fényforrás kiválasztásához olvassuk el a terméken található energiacímkét
A megfelelő fényforrás kiválasztásához olvassuk el a terméken található energiacímkét

Mit kell tartalmaznia az energiacímkének?

  • A termék nevét vagy cikkszámát
  • A termék gyártóját
  • A használható fényforrás besorolását sávosan és szövegesen
  • A teljesítményfelvételt.

Hol találjuk meg az energiacímkét egy boltban, vagy egy webshopon? Fontos tudni: 2014. március 1. előtt gyártott terméknél nem kell alkalmazni. (Nem gondolnám, hogy ma még van ilyen termék, de előfordulhat.)

  • Minden kiskereskedelmi boltban úgy kell elhelyezni az energiacímkét, hogy az egyértelműen az adott termékhez köthető legyen. Azaz, vagy rá kell kötni a bemutatódarabra, vagy a dobozán kell feltüntetni.
  • Webshopokban a termék adatlapján, vagy a termék mellett letölthető képként szepelnie kell az energiacímkének.
  • A gyártó nem köteles a dobozára nyomtatni az energiacímkét, de köteles nyomtatott formában, vagy letölthető fájl formában rendelkezésre bocsátani a vevő részére.

A szakember tanácsa a vásárlóknak

Sok kereskedőben merült fel a kérdés, hogy szükség volt-e erre vagy sem? Személy szerint, világítástechnikai szakemberként, azt gondolom, hogy az eladó feladata helyesen tájékoztatni a vásárlókat. Egy energiacímke kevés dolgot befolyásol, viszont egyértelműen látszik, hogy ez hasznos információkat ad, így biztosabban választhat régi, E kategóriás fényforrása helyett A+-os fényforrást. Javaslom, ha lehet, nézzünk rá a címkére is!

Kapcsolódó cikkek

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Lumenet: a világítás itt kezdődik

Amikor lámpát, fényforrást vásárolunk, bőven van mit mérlegelnünk, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően a világítás az utóbbi időben olyan új funkciókat, szempontokat kapott, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy jó döntést hozzunk.

Stílushoz hangolt világítás – Inspirációk EGLO lámpa választáshoz

Megfelelő lámpát választani csupán látszólag tűnik egyszerű feladatnak. Már a világítás megtervezése is szakértelmet kíván, ám az út végén vár ránk a kérdés: milyen lámpák illenek az adott helyiségekbe? Hogyan tudjuk ezeket minden szempontnak megfelelően úgy összehangolni a bútorzattal, színekkel, anyagokkal és egymással, hogy a funkció mellett az esztétikum is tökéletesen érvényesüljön? Bemutatjuk, hogyan segít ebben a mára már világmárkát képviselő lámpagyártó és forgalmazó cég az EGLO.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

A világítás és a fényforrások jelentősége kül- és beltéren

A belső terek dekorálásához, a hangulatos látvány megteremtéséhez számos eszközt bevethetünk. A sok lehetőség közül az egyik – egyben a legfontosabb – a világítás, valamint a megfelelő világító testek, lámpák, izzók kiválasztása.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.