Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

A gyártók és a kereskedők életét megkeserítő, ám a fogyasztók számára előnyös szabályozás hasznos információkat nyújt és minden lakossági használatra szánt lámpatesten kötelező feltüntetni. Ha a lámpatestet nem a lakosság számára készítik, vagy gyártják, akkor nem szükséges ellátni a terméket ilyen címkével.

Fényforrásoknál is kötelező az energiacímke. Itt nem azt mutatja meg, hogy milyen fényforrással tudjuk használni, hanem hogy az adott fényforrásunk milyen energiaosztályú és mennyit fogyaszt. Ezzel viszont könnyen össze tudjuk hasonlítani az egyes fényforrásokat energiafelhasználás szempontjából.

A címkéknek meghatározott méretben és formában kell kinéznie, tehát az egységes kinézet garantálja a könnyű megértést.

A megfelelő fényforrás kiválasztásához olvassuk el a terméken található energiacímkét
A megfelelő fényforrás kiválasztásához olvassuk el a terméken található energiacímkét

Mit kell tartalmaznia az energiacímkének?

  • A termék nevét vagy cikkszámát
  • A termék gyártóját
  • A használható fényforrás besorolását sávosan és szövegesen
  • A teljesítményfelvételt.

Hol találjuk meg az energiacímkét egy boltban, vagy egy webshopon? Fontos tudni: 2014. március 1. előtt gyártott terméknél nem kell alkalmazni. (Nem gondolnám, hogy ma még van ilyen termék, de előfordulhat.)

  • Minden kiskereskedelmi boltban úgy kell elhelyezni az energiacímkét, hogy az egyértelműen az adott termékhez köthető legyen. Azaz, vagy rá kell kötni a bemutatódarabra, vagy a dobozán kell feltüntetni.
  • Webshopokban a termék adatlapján, vagy a termék mellett letölthető képként szepelnie kell az energiacímkének.
  • A gyártó nem köteles a dobozára nyomtatni az energiacímkét, de köteles nyomtatott formában, vagy letölthető fájl formában rendelkezésre bocsátani a vevő részére.

A szakember tanácsa a vásárlóknak

Sok kereskedőben merült fel a kérdés, hogy szükség volt-e erre vagy sem? Személy szerint, világítástechnikai szakemberként, azt gondolom, hogy az eladó feladata helyesen tájékoztatni a vásárlókat. Egy energiacímke kevés dolgot befolyásol, viszont egyértelműen látszik, hogy ez hasznos információkat ad, így biztosabban választhat régi, E kategóriás fényforrása helyett A+-os fényforrást. Javaslom, ha lehet, nézzünk rá a címkére is!

Személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek

Szerelvények az otthonunkban: kapcsolók, dugaljak

Minden háznak, lakásnak fontos elemei a szerelvények, nemcsak funkció, hanem design szempontjából is. Nézzük át kicsit milyen lehetőségeink vannak.

Okos világítások

Ki ne szeretne dinamikus világítást házába, amely telefonról vezérelhető? Elképesztően széles a választék az okos világításokból: mind színváltás, mind pedig színhőmérséklet váltás tekintetében tekintetében tudunk megfelelő alternatívát választani. De hogyan igazodjunk el a kínálatban, milyen lehetőségeink vannak?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Fő világítás és dekorációs fények színes LED szalagokkal. Okos rendszerek

A színes LED szalagokat gyakran alkalmazzák hangulatvilágításokhoz, rendezvénytermek indirekt megvilágításaihoz, de okos testvéreikkel együtt különleges világítások is megvalósíthatók.

A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Hogyan válasszunk fényforrást?

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

Kis panel fürdőszoba, okosan

A panellakások fürdőszobáinak berendezése legalább akkora kihívás, amekkora siker övezheti a jól strukturált, praktikus végeredményt. Mi alapján válasszon a szaniterek közül, és hová helyezze azokat? Most alaprajzokkal is segítünk!

Páratlan páros – a beton és a fa

A beton és a fa együttes alkalmazása asztali lámpatesteknél roppant tetszetős designt eredményez.  A hideg érzetet magában hordozó, karakteres anyag, a beton és a természetes, meleg fa összepárosítva nagyszerű hatást kelt és különleges színfolttal gazdagítja otthonunkat.

Formabontó világítás

Izgalmas és formabontó, új termékcsalád jelent meg a hazai piacon a világítástechnika világában. Ez a magyar design termék saját fejlesztésű, kézzel készített alkotás.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár