Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

A gyártók és a kereskedők életét megkeserítő, ám a fogyasztók számára előnyös szabályozás hasznos információkat nyújt és minden lakossági használatra szánt lámpatesten kötelező feltüntetni. Ha a lámpatestet nem a lakosság számára készítik, vagy gyártják, akkor nem szükséges ellátni a terméket ilyen címkével.

Fényforrásoknál is kötelező az energiacímke. Itt nem azt mutatja meg, hogy milyen fényforrással tudjuk használni, hanem hogy az adott fényforrásunk milyen energiaosztályú és mennyit fogyaszt. Ezzel viszont könnyen össze tudjuk hasonlítani az egyes fényforrásokat energiafelhasználás szempontjából.

A címkéknek meghatározott méretben és formában kell kinéznie, tehát az egységes kinézet garantálja a könnyű megértést.

A megfelelő fényforrás kiválasztásához olvassuk el a terméken található energiacímkét
A megfelelő fényforrás kiválasztásához olvassuk el a terméken található energiacímkét

Mit kell tartalmaznia az energiacímkének?

  • A termék nevét vagy cikkszámát
  • A termék gyártóját
  • A használható fényforrás besorolását sávosan és szövegesen
  • A teljesítményfelvételt.

Hol találjuk meg az energiacímkét egy boltban, vagy egy webshopon? Fontos tudni: 2014. március 1. előtt gyártott terméknél nem kell alkalmazni. (Nem gondolnám, hogy ma még van ilyen termék, de előfordulhat.)

  • Minden kiskereskedelmi boltban úgy kell elhelyezni az energiacímkét, hogy az egyértelműen az adott termékhez köthető legyen. Azaz, vagy rá kell kötni a bemutatódarabra, vagy a dobozán kell feltüntetni.
  • Webshopokban a termék adatlapján, vagy a termék mellett letölthető képként szepelnie kell az energiacímkének.
  • A gyártó nem köteles a dobozára nyomtatni az energiacímkét, de köteles nyomtatott formában, vagy letölthető fájl formában rendelkezésre bocsátani a vevő részére.

A szakember tanácsa a vásárlóknak

Sok kereskedőben merült fel a kérdés, hogy szükség volt-e erre vagy sem? Személy szerint, világítástechnikai szakemberként, azt gondolom, hogy az eladó feladata helyesen tájékoztatni a vásárlókat. Egy energiacímke kevés dolgot befolyásol, viszont egyértelműen látszik, hogy ez hasznos információkat ad, így biztosabban választhat régi, E kategóriás fényforrása helyett A+-os fényforrást. Javaslom, ha lehet, nézzünk rá a címkére is!

Kapcsolódó cikkek

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

LED panelek – kiválasztás és alkalmazás

Amikor az interneten böngészünk és LED-ek után érdeklődünk, mindig szembe találjuk magunkat a LED panelekkel. De mi is az a LED panel és hol vesszük hasznát igazán? Egy rövid összefoglalóban nézzük át ezt.

Okos világítások

Ki ne szeretne dinamikus világítást házába, amely telefonról vezérelhető? Elképesztően széles a választék az okos világításokból: mind színváltás, mind pedig színhőmérséklet váltás tekintetében tekintetében tudunk megfelelő alternatívát választani. De hogyan igazodjunk el a kínálatban, milyen lehetőségeink vannak?