Olcsó vagy inkább minőségi LED-et válasszunk? Mit mond a szakember?

Ezen cikkemmel meg fogom osztani az olvasókat és nem is biztos, hogy sok gyártó örül majd neki! Azt gondolom hogy a lakosság figyelmét fel kell hívni pár dologra. Kezdjük a legelején a gyártásnál hiszen innen ered minden jó és rossz.

Hat évvel ezelőtt elkezdték alkalmazni a LED-eket normál világítástechnikára. Kezdetben DIP LED-es fényforrások voltak fénye nem volt, de legalább drága volt. Ezután jöttek az SMD Chip-es LEDek (Kukoricának is nevezeték ezeket.) Majd megérkeztek a COB típusú és a filament LED-ek. Fényhasznosításuk is sokat változott. Ma már elérik az akár 160 lm/W-ot is. Most, hogy kiforta magát a technológia és nagy újdonságot már nem láthatunk a külföldi Lighting and Building kiállításon sem, ideje feltennünk a kérdést: olcsó gagyi kell vagy minőségi drágábban?

LED világítás
LED világítás

Jelenleg a főbb világítástechnikai gyártók nagy része kínai tulajdonban van, tehát a gyártás nagy része Kínában történik. Viszont jegyezzük meg, hogy ez nem probléma, csak egy helyzet. A kínai gyártás nagyon jó és profi. Magas minőséget tudnak gyártani, de azt meg kell fizetni. Nem árulok el nagy titkot ezzel, viszont az Aliexpress és Wish elterjedésének köszönhetően egy eltorzult képet kapunk Kínáról. Minden olcsó, de legalább rossz minőségű, mégis annyira olcsó, hogy megéri megvenni. Vegyük figyelembe azt, hogy ezen oldalakon nem tudjuk a terméktulajdonságokat jobban átnézni. Kapunk pár adatot, ami alapján döntünk. Az esetek 90%-ban garantálom, hogy az ár dönt. Na és meg is érkeztünk a problémához.

LED világítás
LED világítás

Az ár dönt!

Mint fent említettem, a kínaiak is tudnak jó minőséget gyártani, csak meg kell fizetni. Ha viszont az ár dönt a vásárlásunknál, akkor abban benne foglaltatik, hogy a minőség rosszabb. Mit takar ez? A kínai cégek mindig felajánlják nekünk a jobbat, hiszen azon nekik is több a megmaradó haszon. Ha az importőrök elkezdenek alkudozni, a kínai a maga hasznát nem fogja csökkenteni, csak a műszaki tartalmat. Ami végeredményben az élettartam, vagy a fényáram rovására megy.

A minőségi gyártók, akik Kínában gyártatnak, azért tudnak megfelelő minőséget gyárttatni, mert van ott egy saját kollegájuk, hívhatjuk MEO-snak. Ő megvizsgálja a gyártási folyamatokat, végig nézi, hogy milyen termékek jönnek le a gyártósorról és a magas hibaszázalékkal rendelkező gyártást el sem indítják Európába. Ez garantálja, hogy a minőségi termékek kínálatában silány hamar meghibásodó termék nem lesz!

Igen minőségi termék, de jóval drágább, mint a szupermarketek polcain, vagy a neten található termékek, ugyanolyan garanciával fényárammal és teljesítménnyel. Valóban így tűnhet, de a végső döntéshez meg kell értenünk még egy fontos dolgot.

A terméket Kínában csomagolták és ők bármit ráírnak, amit kérünk! LED-eknél ugyebár megkülönböztetünk kétfajta fényáram adatot. Egyik a lámpatestben, vagy fényforrásban található chip fényárama, a másik pedig a környezetbe leadott fényáram. A kettő korántsem ugyanaz. A leadott fényáram a búrák és optikák miatt 30%-al kevesebb is lehet! Sok gyártó a chip fényáramot tünteti fel és az egyszerű, hozzá nem értő beszerzők úgy értelmezhetik, hogy ez milyen jó ár. Pedig a valóságban gyengébb terméket kapunk a pénzünkért. Így fordul az elő, hogy egy minőségi LED-nél sokkal-sokkal olcsóbb a kínai.

LED világítás
LED világítás

Emellett vegyük figyelembe a hibaszázalékot is: az olcsóbb márkák meghibásodási aránya nagyon magas, ezt sem mondják el nekünk a vásárláskor.

Ezeknek a márkáknak és az olcsó termékeknek a megerősödését nem a gazdasági válság okozta, hanem egy egyszerű szemlélet. Mi is meg tudjuk venni Kínából, van 4-5 milliónk hozzuk be!

Tisztelet a kivételnek, akik figyelnek a minőségre, a megbízhatóságra és kisebb forgalom mellett inkább hosszútávra terveznek. De a folyamatosan változó LED termékek piacán 3-4 éve sorra jelentek meg a LED-es cégek és hozzá nem értő módon árasztották el a piacot gagyi termékekkel.

Sajnos ma a fogyasztóvédelmünk is hibás ebben. Az évekkel ezelőtti hozzá nem értés semmi mást nem okozott, mint hogy a fent említett cégek szabadon kontárkodhattak. Ma már el kezdték vizsgálni a termékeket, de azt látom, hogy a vevők nagy része a saját kárán tanulta meg, mit jelent, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Ennek szoros következménye az, hogy a nagyobb minőségi utáni kereslet folyamatosan csökkenti a minőségi termékek árait a minőség és műszaki tartalom megtartása mellett.

Inkorrekt lenne megjelölni, hogy milyen gyártók és cégek azok, akikről biztosan tudjuk, hogy ilyen cégek, de azt gondolom, hogy könnyen kiszúrhatók. A kis garázscégekkel, szakszerűtlen műszaki leírásokkal rendelkező cégek termékei garantáltan ilyenek. Kérdezzünk a márka után fórumokon, hogy kinek mi a véleménye.

Kapcsolódó cikkek

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

LED panelek – kiválasztás és alkalmazás

Amikor az interneten böngészünk és LED-ek után érdeklődünk, mindig szembe találjuk magunkat a LED panelekkel. De mi is az a LED panel és hol vesszük hasznát igazán? Egy rövid összefoglalóban nézzük át ezt.

Okos világítások

Ki ne szeretne dinamikus világítást házába, amely telefonról vezérelhető? Elképesztően széles a választék az okos világításokból: mind színváltás, mind pedig színhőmérséklet váltás tekintetében tekintetében tudunk megfelelő alternatívát választani. De hogyan igazodjunk el a kínálatban, milyen lehetőségeink vannak?