A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Minden LED szalag rendszernek három, esetleg négy fontos eleme van:

  • LED tápegység
  • LED szalag vezérlés
  • maga a LED szalag
  • LED sín-ek.

A szalagokból szín szerint három fajta kapható. Az egyszínű típus a legrégebbi, ez volt legelőször, majd kifejlesztették az RGB szalagokat, melyek a benne található Red, Green és Blue chip-ekkel különböző színeket képesek létrehozni. Mivel az RGB szalagok nem alkalmasak fő világításra, csakis dekorációnak, ezért megjelent az igény olyan szalagokra, melyek a kettőt egyesítik. Így fejlesztették ki a ma már egyre népszerűbb RGBW szalagokat.

RGB LED szalag

Minden szalag kapható IP20, azaz borítás nélküli, illetve IP65 azaz szilikon borítással ellátott verzióban. A különböző típusok különböző chipekkel szereltek, ezek befolyásolják a teljesítményt és a leadott fénymennyiséget. Figyeljünk arra, hogy a LED szalagok megadott fényáram adatai mindig egy fm-re vonatkoznak!

A LED szalagok tekintetében sokszor a villanyszerelő szakember sincs mindig képben az újdonságokkal. A LED szalagok 12V-os és 24V-os változatban elérhetők. A 12-esek olcsók, sok alkatrész van hozzájuk, viszont a 24V-osak sokkal jobb fogyasztási adatokkal rendelkeznek. Általában a 24V-tal működő rendszer kevesebbet fogyaszt ugyanolyan megvilágítás mellett.

Hogyan tervezzünk a LED szalagokkal világítást?

Túl egyszerűnek hangzik, de a tervezésnél, amikor a világítási képet határozzuk meg, ne foglalkozzunk azzal, hogy milyen termékek kaphatók jelenleg, csak azzal törődjünk, hogyan mutat majd a világítás. Ezt a kijelentés még úgy is helytálló, hogy tudjuk, ma már a LED szalag technológiának nincs határa, minden világítási kép és feladat megoldható vele.

A szalagok beépítési lehetőségeiről a sínek gondoskodnak. A LED szalag sínek alumínium profilok, amelyek elképesztő szortimenttel rendelkeznek. Létezik süllyesztett, felületre szerelhető U profil, sarokba szerelhető 45 fokos vagy 30/60 fokban sarokba beépíthető. Mindig figyeljünk arra, hogy a sínekben meghatározott helyünk van, nézzük meg hogy milyen szélességű szalagot akarunk belerakni. 8 vagy 10 mm IP védett szalagot ne rakjunk sínbe mert túlmelegedhet.

A LED szalag szerelése

Az egyszínű és RGB/RGBW szalagokat különbözőképpen kell kiépíteni, de minden esetben figyelnünk kell a teljesítményre és a védelemre. Minden LED szalag dimmelhető, de fontos hogy jelenleg a szerelvénygyártók erre nem készültek fel. Azaz általában a szalagot gyártó márkáknak lesz hozzá vezérlése, nem pedig a jól ismert szerelvény gyártóknak.

Nézzük meg, hogy a fehér szalag rendszerünket hogyan állítsuk össze. Ha kiválasztottuk a szalagunkat, ami mondjuk egy erősebb, 14,4 W/fm -es szalag, akkor ahhoz kell egy tápegység. Ennek nagyságát úgy határozzuk meg, hogy megszorozzuk a hosszúsággal az egységnyi teljesítményt és 20% tartalékot adunk hozzá. Ugyanis a teljes tápegység kiterheltsége melegedést okoz, ami életartam csökkenéshez vezet.

Amennyiben a rendszerünket fényerő szabályozni is akarjuk, a tápegység és a szalag közé iktassunk be egy dimmert. Ez a fényerőszabályzó lehet fali vagy rádiófrekvenciás. Az is elő fordulhat, hogy a szabályozni kívánt teljesítmény több, mint a szabályzó adatlapján feltüntetnek. Ilyen esetben a szabályzó és a szalag egy része közzé erősítőt kell beépíteni, melyhez ugyanúgy tápegységgel kell megtáplálni mint a szabályzót. A szabályzót csak annyival tápláljuk meg, amennyi rá van írva! Például egy 96 W-os dimmert elegendő 120 W-os tápegységgel megtáplálni, mert az erősítővel növeljük majd a hálózat betáplálását, mind vezérlőjel, mind tápegység szempontjából.

Lépcső LED szalaggal

Az RGB/RGBW vezérlés annyira bonyolult és sokrétű, hogy külön témaként kezelhetjük, így egy külön cikkbet szánunk a témának.

Több mint nyolc éve a Daniella Villamossági nagykereskedelemben világítástechnikai háttér-támogatással foglalkozom. Jelenleg a világítástechnikai csoportot vezetem ami megfelelő műszaki megoldásokat ad a vevők részére országszerte. A világítástechnika számomra nem munka hanem hivatás. Ennek jegyében Világítástechnikai inspirációk csoportot hozunk létre a facebookon. Itt próbáljuk segíteni a lakossági igényekben és problémákban tudjunk segíteni. Azt gondolom hogy minden probléma megoldható olcsón, de minőségi termékekkel. Jómagamat inkább támogató embernek tartom így mindig a tudásomhoz mérten a legjobb megoldást adom!
Kapcsolódó cikkek

A világítás, mint esztétikai élmény

Ha a lakás világítása, a lámpák kiválasztása kerül szóba, már korántsem érhetjük be azokkal a megoldásokkal, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mind a lámpatestek, mind a műszaki részletek terén számtalan innovációval találkozunk.

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Fontos információk az energiacímkén! Miért ajánlott vásárlás előtt elolvasnunk?

Az elektromos lámpák és lámpatestek energiacímkézése (a 874/2012 EU-rendelet) pár éve jelent meg a köztudatban. Konyhanyelven: az energiacímke megmutatja, hogy a lámpatestben van-e beépített fényforrás, illetve milyen energiaosztályú fényforrással tudjuk azt használni.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

Világítás felújítás: új lámpatest vagy elég az új fényforrás?

A kérdést két irányból kell megközelíteni. Az első, amikor meglévő csillárunk működőképes és szeretjük is, így nem akarjuk lecserélni. Új építésnél, vagy már tönkrement régi lámpatestünk cseréjénél már más szempontok alapján kell választanunk.

Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

LED panelek – kiválasztás és alkalmazás

Amikor az interneten böngészünk és LED-ek után érdeklődünk, mindig szembe találjuk magunkat a LED panelekkel. De mi is az a LED panel és hol vesszük hasznát igazán? Egy rövid összefoglalóban nézzük át ezt.

Okos világítások

Ki ne szeretne dinamikus világítást házába, amely telefonról vezérelhető? Elképesztően széles a választék az okos világításokból: mind színváltás, mind pedig színhőmérséklet váltás tekintetében tekintetében tudunk megfelelő alternatívát választani. De hogyan igazodjunk el a kínálatban, milyen lehetőségeink vannak?