Hirdetés

Napelemes rendszerek a Novosectől

Napjaink megújuló energiaforrásásainak sorában a napenergia Magyarországon is egyre előkelőbb helyet foglal el. A technológia fejlődésének köszönhetően a napelem-modulok egyre hosszabb élettartammal és – ami még fontosabb – egyre kisebb teljesítménycsökkenéssel képesek működni hosszú távon.A napelemes rendszerek között megkülönböztetünk hálózatra visszatápláló és szigetüzemű rendszereket. A szigetüzemű rendszereknél az előállított villamos áramot egy töltésvezérlőn keresztül az akkumulátorokba vezetjük. Ezek első sorban kisebb háztartások ellátására alkalmasak, ahol nincs lehetőség a hálózatba való visszatáplálásra.

Growatt

A hálózatra visszatápláló rendszerek egyre népszerűbbek, nem csak cégek, vállalkozások körében, de a háztartásokban is. A napelemek által előállított villamos áramot inverter segítségével alakítjuk át a hálózatnak megfelelő villamos energiává (230V, 50Hz váltakozó feszültséggé). Az inverter szinkronüzemben táplálja a meglévő hálózatra a napelemünk által előállított áramot, így a napelemes rendszer a meglévő villamos hálózattal párhuzamosan üzemel. Vagyis nem elegendő csupán 50Hz-es szinuszt szolgáltatni, hanem annak szinkronban is kell lennie a hálózati szinusszal, ellenkező esetben fogyasztóvá válunk, termelő helyett. Amennyiben többletet állítunk elő, azt a hálózatra tápláljuk vissza, melynek mérését egy oda-visszamérő óra végzi. A napelemes rendszerrel termelt villamos energiát a villamosenergia-kereskedő, vagy szolgáltató (E-ON, Elmü, stb.) törvényi kötelezettséggel köteles átvenni. 2008-tól a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvény, valamint annak végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) Korm. rendelet alapján kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakozó fogyasztók (háztartások és vállalkozások is) 50 kVA-ig (45 kW) úgynevezett háztartási méretű kiserőművet létesíthetnek. A többlettermelést a szolgáltató visszatéríti.  A szolgáltató által számlázott áram árának 85 százalékát fizetik ki nekünk. (Az áram ára nem egyenlő a számla végösszegével, mivel az egyéb díjakat is tartalmaz.)

Novosolar

A visszatápláló rendszerben nincs mozgó alkatrész és akkumulátor, így kicsi az esély a meghibásodásra. A napelem gyártók éppen ezért vállalnak akár 25 év garanciát a termékeikre. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyszeri beruházással, hosszútávon biztosíthatjuk egy családi ház vagy akár egy vállalkozás áramigényét.
A napelemek táblásítva vásárolhatóak. Minden tábla szilícium kristályból készülő sorba kötött napelem lapokat tartalmaz. Előállítási technológiájuk alapján kétfajta cellát különböztethetünk meg: monokristályos és polikristályos. A polikristályos lap négyszögletű, a monokristályos pedig nyolcszögletű. Hazánkban mindkét típus használható, közel ugyanazzal a hatásfokkal.

A napelem lapokat szinte kizárólag Ázsiában gyártják. A nagy európai gyártók is ezeket vásárolják és táblásítják. A lapokból sorokat forrasztanak össze, majd ezeket egymás mellé téve, összekötve laminálják. Az összeszerelés folyamata kritikus, hiszen pontosan meghatározott ideig, meghatározott hőmérsékleten és megfelelő nyomással szükséges préselni a lapokat. Emellett nagyon fontos, hogy az elemek tiszták legyenek, ne fogják meg őket kézzel, ne legyenek porosak, stb. A laminálás ideje 15 perc. Több gyártó spórol ezzel és inkább a hőfokot emeli meg, viszont ennek következtében nem lesz teljesen vízzáró és a cella elrepedhet. A spórolás ára továbbá, hogy az így készített napelem élettartama lerövidülhet.

Visszatápláló

A laminálás után a kész napelem-táblát alumínium léccel keretezik, és speciális fénnyel világítják meg, hogy az egyes hibákat láthatóvá tegyék. Így szűrhető ki például a repedés, vak cella, kontakthiba, stb. Végezetül megvilágítják erős fénnyel és megmérik a teljesítményét. Ekkor derül ki, hogy a tábla pontosan hány wattos. A mérés eredményét általában mellékelik a napelem-táblákhoz.
A Novosec Security Kft. által forgalmazott NovoSolar napelemekre a gyártó 25 év teljesítménygaranciát és 10 év termékgaranciát vállal. A napelemeink kimeneti teljesítménye: 5 év / 95 százalék, 12 év / 90 százalék, 18 év / 85 százalék, 25 év / 80 százalék. NovoSolar napelemeinkhez a Growatt invertereit ajánljuk, amelyek szintén elérhetőek üzleteinkben. A Growatt inverterek legfontosabb jellemzői a kedvező ár és kiemelkedően magas hatásfok (98 százalék). A gyártó 5 év garanciát vállal a készülékekre.
A NovoSolar napelemes rendszerek ideálisak vállalkozások, családi házak áramellátásának biztosításához ugyanakkor kiváló választást jelentenek nagyobb projektekhez is.
További információk a Novosec Security Kft. budapesti, szegedi és kecskeméti üzleteiben igényelhetők.

 Forrás: novosec

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.