Hirdetés

Napelemes rendszerek a Novosectől

Napjaink megújuló energiaforrásásainak sorában a napenergia Magyarországon is egyre előkelőbb helyet foglal el. A technológia fejlődésének köszönhetően a napelem-modulok egyre hosszabb élettartammal és – ami még fontosabb – egyre kisebb teljesítménycsökkenéssel képesek működni hosszú távon.A napelemes rendszerek között megkülönböztetünk hálózatra visszatápláló és szigetüzemű rendszereket. A szigetüzemű rendszereknél az előállított villamos áramot egy töltésvezérlőn keresztül az akkumulátorokba vezetjük. Ezek első sorban kisebb háztartások ellátására alkalmasak, ahol nincs lehetőség a hálózatba való visszatáplálásra.

Growatt

A hálózatra visszatápláló rendszerek egyre népszerűbbek, nem csak cégek, vállalkozások körében, de a háztartásokban is. A napelemek által előállított villamos áramot inverter segítségével alakítjuk át a hálózatnak megfelelő villamos energiává (230V, 50Hz váltakozó feszültséggé). Az inverter szinkronüzemben táplálja a meglévő hálózatra a napelemünk által előállított áramot, így a napelemes rendszer a meglévő villamos hálózattal párhuzamosan üzemel. Vagyis nem elegendő csupán 50Hz-es szinuszt szolgáltatni, hanem annak szinkronban is kell lennie a hálózati szinusszal, ellenkező esetben fogyasztóvá válunk, termelő helyett. Amennyiben többletet állítunk elő, azt a hálózatra tápláljuk vissza, melynek mérését egy oda-visszamérő óra végzi. A napelemes rendszerrel termelt villamos energiát a villamosenergia-kereskedő, vagy szolgáltató (E-ON, Elmü, stb.) törvényi kötelezettséggel köteles átvenni. 2008-tól a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvény, valamint annak végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) Korm. rendelet alapján kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakozó fogyasztók (háztartások és vállalkozások is) 50 kVA-ig (45 kW) úgynevezett háztartási méretű kiserőművet létesíthetnek. A többlettermelést a szolgáltató visszatéríti.  A szolgáltató által számlázott áram árának 85 százalékát fizetik ki nekünk. (Az áram ára nem egyenlő a számla végösszegével, mivel az egyéb díjakat is tartalmaz.)

Novosolar

A visszatápláló rendszerben nincs mozgó alkatrész és akkumulátor, így kicsi az esély a meghibásodásra. A napelem gyártók éppen ezért vállalnak akár 25 év garanciát a termékeikre. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyszeri beruházással, hosszútávon biztosíthatjuk egy családi ház vagy akár egy vállalkozás áramigényét.
A napelemek táblásítva vásárolhatóak. Minden tábla szilícium kristályból készülő sorba kötött napelem lapokat tartalmaz. Előállítási technológiájuk alapján kétfajta cellát különböztethetünk meg: monokristályos és polikristályos. A polikristályos lap négyszögletű, a monokristályos pedig nyolcszögletű. Hazánkban mindkét típus használható, közel ugyanazzal a hatásfokkal.

A napelem lapokat szinte kizárólag Ázsiában gyártják. A nagy európai gyártók is ezeket vásárolják és táblásítják. A lapokból sorokat forrasztanak össze, majd ezeket egymás mellé téve, összekötve laminálják. Az összeszerelés folyamata kritikus, hiszen pontosan meghatározott ideig, meghatározott hőmérsékleten és megfelelő nyomással szükséges préselni a lapokat. Emellett nagyon fontos, hogy az elemek tiszták legyenek, ne fogják meg őket kézzel, ne legyenek porosak, stb. A laminálás ideje 15 perc. Több gyártó spórol ezzel és inkább a hőfokot emeli meg, viszont ennek következtében nem lesz teljesen vízzáró és a cella elrepedhet. A spórolás ára továbbá, hogy az így készített napelem élettartama lerövidülhet.

Visszatápláló

A laminálás után a kész napelem-táblát alumínium léccel keretezik, és speciális fénnyel világítják meg, hogy az egyes hibákat láthatóvá tegyék. Így szűrhető ki például a repedés, vak cella, kontakthiba, stb. Végezetül megvilágítják erős fénnyel és megmérik a teljesítményét. Ekkor derül ki, hogy a tábla pontosan hány wattos. A mérés eredményét általában mellékelik a napelem-táblákhoz.
A Novosec Security Kft. által forgalmazott NovoSolar napelemekre a gyártó 25 év teljesítménygaranciát és 10 év termékgaranciát vállal. A napelemeink kimeneti teljesítménye: 5 év / 95 százalék, 12 év / 90 százalék, 18 év / 85 százalék, 25 év / 80 százalék. NovoSolar napelemeinkhez a Growatt invertereit ajánljuk, amelyek szintén elérhetőek üzleteinkben. A Growatt inverterek legfontosabb jellemzői a kedvező ár és kiemelkedően magas hatásfok (98 százalék). A gyártó 5 év garanciát vállal a készülékekre.
A NovoSolar napelemes rendszerek ideálisak vállalkozások, családi házak áramellátásának biztosításához ugyanakkor kiváló választást jelentenek nagyobb projektekhez is.
További információk a Novosec Security Kft. budapesti, szegedi és kecskeméti üzleteiben igényelhetők.

 Forrás: novosec

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák