Hirdetés

Napelemes rendszerek a Novosectől

Napjaink megújuló energiaforrásásainak sorában a napenergia Magyarországon is egyre előkelőbb helyet foglal el. A technológia fejlődésének köszönhetően a napelem-modulok egyre hosszabb élettartammal és – ami még fontosabb – egyre kisebb teljesítménycsökkenéssel képesek működni hosszú távon.A napelemes rendszerek között megkülönböztetünk hálózatra visszatápláló és szigetüzemű rendszereket. A szigetüzemű rendszereknél az előállított villamos áramot egy töltésvezérlőn keresztül az akkumulátorokba vezetjük. Ezek első sorban kisebb háztartások ellátására alkalmasak, ahol nincs lehetőség a hálózatba való visszatáplálásra.

Growatt

A hálózatra visszatápláló rendszerek egyre népszerűbbek, nem csak cégek, vállalkozások körében, de a háztartásokban is. A napelemek által előállított villamos áramot inverter segítségével alakítjuk át a hálózatnak megfelelő villamos energiává (230V, 50Hz váltakozó feszültséggé). Az inverter szinkronüzemben táplálja a meglévő hálózatra a napelemünk által előállított áramot, így a napelemes rendszer a meglévő villamos hálózattal párhuzamosan üzemel. Vagyis nem elegendő csupán 50Hz-es szinuszt szolgáltatni, hanem annak szinkronban is kell lennie a hálózati szinusszal, ellenkező esetben fogyasztóvá válunk, termelő helyett. Amennyiben többletet állítunk elő, azt a hálózatra tápláljuk vissza, melynek mérését egy oda-visszamérő óra végzi. A napelemes rendszerrel termelt villamos energiát a villamosenergia-kereskedő, vagy szolgáltató (E-ON, Elmü, stb.) törvényi kötelezettséggel köteles átvenni. 2008-tól a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvény, valamint annak végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) Korm. rendelet alapján kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakozó fogyasztók (háztartások és vállalkozások is) 50 kVA-ig (45 kW) úgynevezett háztartási méretű kiserőművet létesíthetnek. A többlettermelést a szolgáltató visszatéríti.  A szolgáltató által számlázott áram árának 85 százalékát fizetik ki nekünk. (Az áram ára nem egyenlő a számla végösszegével, mivel az egyéb díjakat is tartalmaz.)

Novosolar

A visszatápláló rendszerben nincs mozgó alkatrész és akkumulátor, így kicsi az esély a meghibásodásra. A napelem gyártók éppen ezért vállalnak akár 25 év garanciát a termékeikre. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyszeri beruházással, hosszútávon biztosíthatjuk egy családi ház vagy akár egy vállalkozás áramigényét.
A napelemek táblásítva vásárolhatóak. Minden tábla szilícium kristályból készülő sorba kötött napelem lapokat tartalmaz. Előállítási technológiájuk alapján kétfajta cellát különböztethetünk meg: monokristályos és polikristályos. A polikristályos lap négyszögletű, a monokristályos pedig nyolcszögletű. Hazánkban mindkét típus használható, közel ugyanazzal a hatásfokkal.

A napelem lapokat szinte kizárólag Ázsiában gyártják. A nagy európai gyártók is ezeket vásárolják és táblásítják. A lapokból sorokat forrasztanak össze, majd ezeket egymás mellé téve, összekötve laminálják. Az összeszerelés folyamata kritikus, hiszen pontosan meghatározott ideig, meghatározott hőmérsékleten és megfelelő nyomással szükséges préselni a lapokat. Emellett nagyon fontos, hogy az elemek tiszták legyenek, ne fogják meg őket kézzel, ne legyenek porosak, stb. A laminálás ideje 15 perc. Több gyártó spórol ezzel és inkább a hőfokot emeli meg, viszont ennek következtében nem lesz teljesen vízzáró és a cella elrepedhet. A spórolás ára továbbá, hogy az így készített napelem élettartama lerövidülhet.

Visszatápláló

A laminálás után a kész napelem-táblát alumínium léccel keretezik, és speciális fénnyel világítják meg, hogy az egyes hibákat láthatóvá tegyék. Így szűrhető ki például a repedés, vak cella, kontakthiba, stb. Végezetül megvilágítják erős fénnyel és megmérik a teljesítményét. Ekkor derül ki, hogy a tábla pontosan hány wattos. A mérés eredményét általában mellékelik a napelem-táblákhoz.
A Novosec Security Kft. által forgalmazott NovoSolar napelemekre a gyártó 25 év teljesítménygaranciát és 10 év termékgaranciát vállal. A napelemeink kimeneti teljesítménye: 5 év / 95 százalék, 12 év / 90 százalék, 18 év / 85 százalék, 25 év / 80 százalék. NovoSolar napelemeinkhez a Growatt invertereit ajánljuk, amelyek szintén elérhetőek üzleteinkben. A Growatt inverterek legfontosabb jellemzői a kedvező ár és kiemelkedően magas hatásfok (98 százalék). A gyártó 5 év garanciát vállal a készülékekre.
A NovoSolar napelemes rendszerek ideálisak vállalkozások, családi házak áramellátásának biztosításához ugyanakkor kiváló választást jelentenek nagyobb projektekhez is.
További információk a Novosec Security Kft. budapesti, szegedi és kecskeméti üzleteiben igényelhetők.

 Forrás: novosec

Kapcsolódó cikkek

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

7 kérdés a nyílászárók kiválasztásáról – válaszok a szakértőtől

Legyen szó köz- vagy lakóépületekről, megjelenésüket és üzemeltetési költségeiket jelentősen befolyásolják a homlokzatokon alkalmazott nyílászárók. Ezek kiválasztása, az igényeknek megfelelő ablakok, bejárati- és teraszajtók felkutatása az építkezők, felújítók számára nem egyszerű feladatok. Szakértőnk tanácsaival igyekszünk megkönnyíteni az eligazodást.