Hirdetés

Az elektromos túlfeszültség elleni védelem

Az otthon használatos elektromos eszközeink túlnyomó része nem rendelkezik semmiféle túlfeszültség elleni védelemmel. Sajnos a gyártók által alkalmazott biztonsági ráhagyás, amelyet a fellépő kisebb feszültségkülönbségek miatt alkalmaznak, nem képes megbirkózni nagyobb feszültség ingadozással, ezért értékesebb elektromos berendezéseink megóvása érdekében fel kell készülnünk túlfeszültség elleni óvintézkedésekre is.

Az egyik legfontosabb és legegyszerűbben alkalmazható eszköz a túlfeszültség elleni védelemre, ha igyekszünk rendszeresen ellenőrizni a hálózatot, időnként feszültséget mérünk, továbbá nem használunk hibás elektromos készülékeket, és mindig csak a gyártók által meghatározott feszültség mellett használjuk berendezéseinket. Azonban teljes biztonsággal csak akkor használhatjuk a hálózatra csatlakoztatott háztartási eszközöket, ha gondoskodunk a túlfeszültség elleni védelemről is.

Megszakít vagy levezet

A túlfeszültség védő berendezések felépítésüktől függetlenül alapvetően úgy működnek, hogy vagy elvezetik a feszültségkülönbséget vagy egyszerűen megszakítják az elektromos áramot. Ilyenkor a túlfeszültség védő felépítésén és kialakításán múlik, mi történik. Főként az egyszerűbb, olcsóbb típusoknál fordulhat elő, hogy a túlfeszültség védő egyszerűen tönkremegy. Persze ilyenkor is jó szolgálatot tesz, de ma már ennél sokkal tartósabb megoldások is léteznek.

óvjuk elektromos készülékeinket

Elosztó vagy dugalj

A túlfeszültség védő technológiák instant eszközeinek számítanak a külön erre a célra gyártott elosztók és dugaljak. Az ilyen típusú csatlakozók egyszerű és gyors megoldást jelentenek. A túlfeszültség védő dugalj- és elosztótípusok ára nagyjából 2000 és 20 000 Ft között mozog, így praktikus megoldást jelentenek, amennyiben féltjük egyes készülékeinket, vagy felmerült a gyanú, hogy túlfeszültség léphet fel. A beszerelt segédlevezetők alkalmazása szintén megfelelő, ezekből már fotovillamos berendezésekhez is gyártanak modulokat.

Többlépcsős védelem

Komolyabb túlfeszültség esetén, főként akkor, ha villámcsapás okozza, már nem feltétlenül érdemes bízni az egyszerű megoldásokban. Amennyiben otthonunkat minden eshetőségre szeretnénk felkészíteni, érdemes többlépcsős túlfeszültség védelemmel ellátni házunkat. Erre a célra csupán egyetlen eszköz nem alkalmas, ugyanis például a villám által gerjesztett feszültség még az integrált áramkörök szigetelésének átütésére is alkalmas, és ezzel a külső behatással csak egymásra épülő védelmi rendszerelemek képesek felvenni a harcot. Többlépcsős rendszerhez EPH hálózatra van szükségünk, ahol a rendszer csomópontja és az aktív vezetők közé az energiaellátó rendszer első csatlakozási pontjánál először is egy 1 típusú, vagyis B fokozatú szikraköz kerül. Következő lépésben varrisztorokat kell telepíteni a szintenkénti alelosztókba, de ügyeljünk arra, hogy a szikraköz és a varrisztorok között legalább 10 méteres hálózati szakasz legyen, ezután pedig külön-külön minden csatlakozóhoz kerülnie kell védelemnek. Így három lépcsőben olyan túlfeszültség védelmi rendszer jön létre, ami lényegében 100%-os védelmet jelent.

elosztóval védekezhetünk a túlfeszültség ellen

Túlfeszültség védelmi rendszerek

Léteznek túlfeszültség levezető védelmi rendszerek is, melyek nemcsak a többlépcsős módszereket alkalmazzák, hanem egyúttal mérnek, és vizsgálják a hálózatban keletkező feszültségkülönbségek mértékét, így előre diagnosztizálhatóvá válnak az esetleges problémák is. Amennyiben komolyabb túlfeszültség védő rendszert szeretnénk használni, mindenképp forduljunk szakemberhez, mivel nem megfelelő telepítés esetén nagyobb kárt okozhatunk, mint ami a rendszer kiépítése nélkül keletkezhetett volna.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy az elektromos áram rendkívül hatékony energiaforrás, de átgondoltan és óvatosan kell használni. Az elektromos berendezéseket, hálózatokat ugyanúgy karban kell tartani, ellenőrizni kell, mint otthonunk minden berendezését. Ha rászánjuk az időt, és gondoskodunk arról, hogy otthonunk ezen a téren is minél biztonságosabb legyen, elkerülhetjük a túlfeszültség kialakulásával járó kellemetlenségeket, és zavartalanul élvezhetjük az elektromosság minden előnyét.

Kapcsolódó cikkünk:
Milyen veszélyeket rejthet az elektromos túlfeszültség?

A Homeinfo.hu és a Securinfo.hu munkatársa vagyok, szeptemberben töltöttem be a harmadik X-et. Szabadidőmben regény- és drámaírással, illetőleg kertészkedéssel foglalkozom.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Építési hibák – villanyszerelés

A villanyszerelésnél a felhasznált anyagok, technológiák, szabványok, előírások ugyan időről időre változhatnak, de az mindig érvényes, hogy a biztonsági követelményeket be kell tartani.

Építkezzünk átgondoltan!

Mielőtt belevágunk egy építkezésbe vagy átalakításba, alaposan végig kell gondolnunk, hogy milyen szakembereket tudunk és akarunk megfizetni. Ez a tervezés egyik, el nem hanyagolható szakasza.

Tévét a falra!

Amikor néhány évvel ezelőtt, - nem is volt az olyan régen- megláttuk a reklámot, amelyben a fiatal pár azon tanakodik, hova tegyék az új tévéjüket, majd egyszerűen felakasztják a falra, akár egy képet, egy ország hűlt el az ámulattól.

A konnektorok helye

Az elektromos kiállások, dugaljak helyének kijelölése, az álmennyezetbe, bútorba épített világítás előkészítése, a különféle készülékekhez szükséges csatlakozások elhelyezése nem könnyű feladat, gondos tervezést igényel.

Munkafolyamatok összehangolása

Ha nem bízunk meg generálkivitelezőt a felújítás megszervezésével, ami bizony erősen megnyomhatja a költségeket, vagy ha csak kisebb felújításba fogunk, akkor bizony nekünk kell levezényelnünk a szakembereket. Ez ugyan nehéz, de nem lehetetlen.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Családi ház felújítása 1. rész – Állapotfelmérés

Aki ház felújításba kezd, majdnem akkora fába vágja a fejszéjét, mint aki új házat épít. Kevésbé költséges ugyan, de az elavult rendszerek cseréje – a villamosságtól a fűtésen keresztül a vízig – legalább akkora munkával jár. Alaposan átgondolt és mindenre kiterjedő tervezés nélkül a végeredmény nem sok jóval kecsegtet. Egy felújításra szoruló házban ugyanis bőven számíthatunk kellemetlen meglepetésekre. Most induló sorozatunkban személyes résztvevői lehetünk egy felújításnak és lépésről lépésre követhetjük minden mozzanatát.