Milyen veszélyeket rejthet az elektromos túlfeszültség?

Manapság a villámlás nem kelt túlzott rémületet, és sokak fejében meg sem fordul, hogy túlfeszültséget is generálhat az elektromos berendezésekben. Valójában nem a villám az egyedüli veszélyforrás, amelynek következtében jelentősen megnőhet a feszültség egy hálózatban.

Előfordulhatnak olyan hétköznapi helyzetek, amikor egy elektromos eszköz esetében az áramellátás irányából a tervezettnél nagyobb feszültség jelentkezik, ilyenkor pedig akár súlyos túlfeszültség is létrejöhet. Olyankor beszélünk túlfeszültségről, ha ennek a feszültségkülönbségnek a mértéke képes kárt tenni az elektromos berendezésben. Az ilyen típusú feszültség túltengés jelentkezhet külső hatásra, de akár az elektromos eszköz belső meghibásodásának következtében is.

A túlfeszültség szó hallatán sokak szeme előtt még mindig a viharok jelennek meg, pedig az egyre több helyen felállított villámhárítóknak köszönhetően a villám okozta kritikus feszültség eltérések jóval ritkábbak, mint 20-30 évvel ezelőtt. Természetesen az elektromos hálózatunkkal közvetlen kapcsolatba kerülő villám súlyos károkat tehet a berendezésekben, mégis gyakran más eredetű túlfeszültség következtében mehetnek tönkre legkedveltebb eszközeink.

Elektromos túlfeszültségben tönkrement dugalj

Gyakran a hálózattal van probléma

A túlfeszültség kialakulásának egyik legkellemetlenebb lehetősége a hibás bekötés. Főleg régebbi építésű, ritkán ellenőrzött házaknál fordul elő, hogy felületes vagy ideiglenes megoldásokat alkalmaztak annak idején a csatlakozók és kapcsolók bekötése során. Ha mindemellett még esetleg a földelés is hiányzik – ami sajnos 30-40 évvel ezelőtt épült házak esetén nem ritka –, igazán nagy veszélynek tehetjük ki magunkat. 

A hiba az Ön készülékében van

Szintén gyakran fordul elő, hogy sérült csatlakozóval rendelkező készüléket kapcsolunk a hálózatra. Olyan berendezések, amelyek eleve nagy mennyiségű áramot vesznek fel, nem megfelelő működés esetében mindenképp veszélyessé válnak. Egy rossz készülék miatt fellépő túlfeszültség legenyhébb következménye, hogy az eszköz teljesen használhatatlanná válik. A túlfeszültség képes végzetes kárt okozni bármilyen berendezésben, igazából csakis az idő és feszültségkülönbség nagysága határozza meg, mekkorát. Szerencsés esetben a nagy feszültség nem elég ideig áll fenn, és bizonyos eltérések nem is okoznak kritikus károsodásokat.

Biztonsági ráhagyás

Szerencsére a gyártók ma már a legtöbb elektromos eszközt bizonyos ráhagyással készítik. Ez nagyjából annyit tesz, hogy egy mindössze 12V-ról működtethető készülék akár kétszer ekkora feszültségű energiaforrásról is viszonylag megbízhatóan működtethető, de 220-230 V esetén biztosan tönkremegy akár egy pillanat alatt is. Tehát a biztonsági ráhagyásos tervezés segít készülékeink megóvásában, de önmagában kevés. Természetesen bármilyen jelentkező feszültségproblémát ki lehet javítani, de komoly anyagi károkat is szenvedhetünk, ha túlfeszültség lép fel, mielőtt még felkészülnénk rá.

Nem csak villámlás okozhat elektromos túlfeszültséget

Ki hinné?

A forgalomban lévő elektronikai berendezések egy meghatározó része – különös tekintettel a háztartásban használt elektromos eszközökre – nem rendelkezik túlfeszültség védelemmel. Így akár a ház saját hálózatában keletkezett tartós és nagymértékű feszültségkülönbség is képes lehet tönkretenni olyan drága berendezéseket, mint például egy óriás LCD képernyős tévé. Egy közvetlen villámcsapás pedig iszonyú károkat okozhat, ha nem rendelkezünk túlfeszültség védelemmel.

Ma már szerencsére a túlfeszültség elleni védelemnek is megvan a saját piaca, számos helyen beszerezhetők egyszerűbb és többlépcsős védelmi rendszerek, amelyek biztonságossá és tartóssá teszik a mindennapi elektromos készülékeink használatát.

A Homeinfo.hu és a Securinfo.hu munkatársa vagyok, szeptemberben töltöttem be a harmadik X-et. Szabadidőmben regény- és drámaírással, illetőleg kertészkedéssel foglalkozom.

Kapcsolódó cikkek

Az elektromos túlfeszültség elleni védelem

Az otthon használatos elektromos eszközeink többsége nem rendelkezik túlfeszültség elleni védelemmel. A gyártók által alkalmazott biztonsági ráhagyás, amelyet a fellépő kisebb feszültségkülönbségek miatt alkalmaznak, nem képes megbirkózni nagyobb feszültség ingadozással.

Építési hibák – villanyszerelés

A villanyszerelésnél a felhasznált anyagok, technológiák, szabványok, előírások ugyan időről időre változhatnak, de az mindig érvényes, hogy a biztonsági követelményeket be kell tartani.

A központi automatizálásról másként

A 21. században már nem újdonság arról beszélni, hogy van olyan rendszer, amely egy házban szinte mindent vezérel: fűtést, szellőzést, világítást, árnyékolást, biztonságtechnikát.

Trükkös világítás a nappaliban

Bár a nappali legtöbbször a lakás legnagyobb egybefüggő tere sok ablakkal, üvegfelülettel, átlátásokkal a többi helyiségbe, a mesterséges megvilágításra mégis fokozott figyelmet kell fordítani.

Építkezzünk átgondoltan!

Mielőtt belevágunk egy építkezésbe vagy átalakításba, alaposan végig kell gondolnunk, hogy milyen szakembereket tudunk és akarunk megfizetni. Ez a tervezés egyik, el nem hanyagolható szakasza.

Tévét a falra!

Amikor néhány évvel ezelőtt, - nem is volt az olyan régen- megláttuk a reklámot, amelyben a fiatal pár azon tanakodik, hova tegyék az új tévéjüket, majd egyszerűen felakasztják a falra, akár egy képet, egy ország hűlt el az ámulattól.

Világítástervezés a háló-, gyerek- és fürdőszobában

Megépült az új lakás, az új ház, vagy éppen a régi az, csak éppen felújítva, kívül belül csinosan és praktikusan? Apropó... Ha már a praktikumnál tartunk, ne feledkezzünk meg a világítás optimális megtervezéséről.

Munkafolyamatok összehangolása

Ha nem bízunk meg generálkivitelezőt a felújítás megszervezésével, ami bizony erősen megnyomhatja a költségeket, vagy ha csak kisebb felújításba fogunk, akkor bizony nekünk kell levezényelnünk a szakembereket. Ez ugyan nehéz, de nem lehetetlen.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.