Hirdetés

Milyen veszélyeket rejthet az elektromos túlfeszültség?

Manapság a villámlás nem kelt túlzott rémületet, és sokak fejében meg sem fordul, hogy túlfeszültséget is generálhat az elektromos berendezésekben. Valójában nem a villám az egyedüli veszélyforrás, amelynek következtében jelentősen megnőhet a feszültség egy hálózatban.

Előfordulhatnak olyan hétköznapi helyzetek, amikor egy elektromos eszköz esetében az áramellátás irányából a tervezettnél nagyobb feszültség jelentkezik, ilyenkor pedig akár súlyos túlfeszültség is létrejöhet. Olyankor beszélünk túlfeszültségről, ha ennek a feszültségkülönbségnek a mértéke képes kárt tenni az elektromos berendezésben. Az ilyen típusú feszültség túltengés jelentkezhet külső hatásra, de akár az elektromos eszköz belső meghibásodásának következtében is.

A túlfeszültség szó hallatán sokak szeme előtt még mindig a viharok jelennek meg, pedig az egyre több helyen felállított villámhárítóknak köszönhetően a villám okozta kritikus feszültség eltérések jóval ritkábbak, mint 20-30 évvel ezelőtt. Természetesen az elektromos hálózatunkkal közvetlen kapcsolatba kerülő villám súlyos károkat tehet a berendezésekben, mégis gyakran más eredetű túlfeszültség következtében mehetnek tönkre legkedveltebb eszközeink.

Elektromos túlfeszültségben tönkrement dugalj

Gyakran a hálózattal van probléma

A túlfeszültség kialakulásának egyik legkellemetlenebb lehetősége a hibás bekötés. Főleg régebbi építésű, ritkán ellenőrzött házaknál fordul elő, hogy felületes vagy ideiglenes megoldásokat alkalmaztak annak idején a csatlakozók és kapcsolók bekötése során. Ha mindemellett még esetleg a földelés is hiányzik – ami sajnos 30-40 évvel ezelőtt épült házak esetén nem ritka –, igazán nagy veszélynek tehetjük ki magunkat. 

A hiba az Ön készülékében van

Szintén gyakran fordul elő, hogy sérült csatlakozóval rendelkező készüléket kapcsolunk a hálózatra. Olyan berendezések, amelyek eleve nagy mennyiségű áramot vesznek fel, nem megfelelő működés esetében mindenképp veszélyessé válnak. Egy rossz készülék miatt fellépő túlfeszültség legenyhébb következménye, hogy az eszköz teljesen használhatatlanná válik. A túlfeszültség képes végzetes kárt okozni bármilyen berendezésben, igazából csakis az idő és feszültségkülönbség nagysága határozza meg, mekkorát. Szerencsés esetben a nagy feszültség nem elég ideig áll fenn, és bizonyos eltérések nem is okoznak kritikus károsodásokat.

Biztonsági ráhagyás

Szerencsére a gyártók ma már a legtöbb elektromos eszközt bizonyos ráhagyással készítik. Ez nagyjából annyit tesz, hogy egy mindössze 12V-ról működtethető készülék akár kétszer ekkora feszültségű energiaforrásról is viszonylag megbízhatóan működtethető, de 220-230 V esetén biztosan tönkremegy akár egy pillanat alatt is. Tehát a biztonsági ráhagyásos tervezés segít készülékeink megóvásában, de önmagában kevés. Természetesen bármilyen jelentkező feszültségproblémát ki lehet javítani, de komoly anyagi károkat is szenvedhetünk, ha túlfeszültség lép fel, mielőtt még felkészülnénk rá.

Nem csak villámlás okozhat elektromos túlfeszültséget

Ki hinné?

A forgalomban lévő elektronikai berendezések egy meghatározó része – különös tekintettel a háztartásban használt elektromos eszközökre – nem rendelkezik túlfeszültség védelemmel. Így akár a ház saját hálózatában keletkezett tartós és nagymértékű feszültségkülönbség is képes lehet tönkretenni olyan drága berendezéseket, mint például egy óriás LCD képernyős tévé. Egy közvetlen villámcsapás pedig iszonyú károkat okozhat, ha nem rendelkezünk túlfeszültség védelemmel.

Ma már szerencsére a túlfeszültség elleni védelemnek is megvan a saját piaca, számos helyen beszerezhetők egyszerűbb és többlépcsős védelmi rendszerek, amelyek biztonságossá és tartóssá teszik a mindennapi elektromos készülékeink használatát.

A Homeinfo.hu és a Securinfo.hu munkatársa vagyok, szeptemberben töltöttem be a harmadik X-et. Szabadidőmben regény- és drámaírással, illetőleg kertészkedéssel foglalkozom.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

A központi automatizálásról másként

A 21. században már nem újdonság arról beszélni, hogy van olyan rendszer, amely egy házban szinte mindent vezérel: fűtést, szellőzést, világítást, árnyékolást, biztonságtechnikát.

Építkezzünk átgondoltan!

Mielőtt belevágunk egy építkezésbe vagy átalakításba, alaposan végig kell gondolnunk, hogy milyen szakembereket tudunk és akarunk megfizetni. Ez a tervezés egyik, el nem hanyagolható szakasza.

Tévét a falra!

Amikor néhány évvel ezelőtt, - nem is volt az olyan régen- megláttuk a reklámot, amelyben a fiatal pár azon tanakodik, hova tegyék az új tévéjüket, majd egyszerűen felakasztják a falra, akár egy képet, egy ország hűlt el az ámulattól.

Munkafolyamatok összehangolása

Ha nem bízunk meg generálkivitelezőt a felújítás megszervezésével, ami bizony erősen megnyomhatja a költségeket, vagy ha csak kisebb felújításba fogunk, akkor bizony nekünk kell levezényelnünk a szakembereket. Ez ugyan nehéz, de nem lehetetlen.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Konyhai páraelszívók teljesítménye és beépítése

A páraelszívó‑készülékek kiválasztásánál - amennyiben már megvan az alaptípus: fali, sziget, sarok - a következő feladat a megfelelő szívóteljesítmény kiválasztása. A páraelszívóknál ez köbméter/óra (m3/h) formájában van megadva, és alapból a maximális teljesítményt jelenti szabad kifújásnál. Azaz amikor semmi nem akadályozza a levegő átáramlását, és még a szűrők sem szennyezettek.