Lakásvilágítási abc

Az ember mesterségesen formált környezetének legmeghittebb része a lakás, szép magyar szóval: az otthon. A lakás attól válik otthonná, hogy a benne lakók az építészeti kialakítás sokszor tőlük független adottságaihoz alkalmazkodva olyan jelleget tudnak kölcsönözni a környezetnek, amely tükrözi egyéniségüket, egyben szolgálja az ott folytatott tevékenységet – a háztartási munkától a pihenésig. A mesterséges világítás ugyanolyan fontos eleme az otthonos környezet megteremtésének, mint a bútorzat, a padló, a szőnyegek, a falak, a mennyezet – egymással harmonizáló – anyaga és színezése.

A lakásvilágításhoz használt fényforrások – a még meglévő hagyományos izzólámpák, a halogénlámpák, a lineáris és kompakt fénycsövek és az egyre népszerűbb LED-ek, valamint a főként kültéren alkalmazott kisülőlámpák felhasználásuk szempontjából négy világítási feladat köré csoportosíthatók:

  • általános,
  • funkcionális (helyi),
  • kiemelő és
  • dekorációs világítás.

Lakásvilágítási abc

Ha megértjük e négy alapfeladat lényegét, sokkal világosabbá válik a fényforrások és lámpatesteik megválasztása mögötti „tudomány”.

Általános világítás

Az általános világítás az egész tér megvilágítását jelenti. Otthon rendszerint akkor kapunk általános világítást, amikor belépve a szobába felkattintjuk az ajtó melletti kapcsolót.

Az általános világítás megszokott módja a mennyezet közepére felszerelt lámpatest, rendszerint csillár. Igen sok változatban kapható – illeszkedve mindenféle szobaberendezéshez.

Lakásvilágítási abc

A felületre szerelt, dobozformájú fénycsöves lámpatestek igen kedveltek olyan helyeken, ahol erős, árnyékmentes általános világításra van szükség, például konyhákban, hobbi- és kondiszobákban. Két 1200 mm hosszú, 28–36 wattos fénycső elég 12 m2-es terület megvilágítására. Lakásvilágítási abc
Az általános világítás nem korlátozódik a mennyezeti lámpatestekre. Sok más megoldás is alkalmas erre a célra, különösen ott, ahol intimebb atmoszférára van szükség. Ezek a függesztett lámpatestek, asztali, álló- és falilámpák fényük jórészét általában felfelé – a mennyezet és a falak felé – irányítják. A visszaverődő indirekt fény kellemes, lágy, mentes az éles árnyékoktól. Általában 4–5 m2-nyi terület megvilágítására alkalmasak. Használhatók „fáklyák” is: magas oszlopok, végükön „kagylóval”, amely a fényt felfelé irányítja. Lakásvilágítási abc
A fényforrásokat el lehet rejteni általános világítást szolgáló, beépített árnyékoló „csíkok” mögé is. Ezek a fali konzolok a fal közepére szerelve lefelé és felfelé is világítanak, a függönyök fölé helyezve függönyvilágítást kaphatunk. Ha a konzolt a mennyezet közelében szereljük fel a falra úgy, hogy csak lefelé világítson, párkányvilágítás nyerhető. Ha csak felfelé világít, vályúvilágítás alakítható ki. Lakásvilágítási abc
A besüllyeszthető lámpatestek (mélysugárzók) ugyancsak kitűnő lehetőséget biztosítanak általános világítás kialakítására. Mivel testük lényegében rejtve van – beépítve a mennyezetbe –, úgy szolgáltatják a fényt, hogy közben nem vonzzák magukra a figyelmet. Széles sugárnyalábban lefelé irányított fényt bocsátanak ki. 2–2,5 m2-enként egy-egy lámpatesttel számolva, egymástól 2–2,5 m távolságra általában négy vagy több lámpatestből álló csoportokat szoktak felszerelni. Lakásvilágítási abc

Gipszlámpák

Érdemes külön kitérni az úgynevezett gipszlámpákra, amelyeknek fényemittáló diódákkal szerelt változata nem csupán érdekes megoldás, hanem a LED-ek kitűnő paramétereinek és igen hosszú élettartamának köszönhetően rendkívül gazdaságos is.

Egy enteriőr világítástechnikai megtervezésénél kétféle kívánság szokott előfordulni. Olyan lámpatestet szeretnénk kiválasztani, amely tökéletesen illik a bútorokhoz, burkolatokhoz mintegy ráerősítve a hatásra, vagy csak magára a fényre van szükség, lámpatestet lehetőleg nem is akarunk elhelyezni a térben. Ez utóbbi kívánságnak tökéletesen megfelelnek a teljesen beépíthető, gipszből készült lámpatestek. A lámpatest fém merevítőszerkezetből és magából a gipsz formából, „testből” épül fel. Mivel a lámpatest gipszből készült, nyomtalanul beépíthető bármilyen gipsz elembe (gipszkarton falba, álmennyezetbe).

Szokásos gipszlámpa-formák LED-es kivitelben

Gipszlámpák

Gipszlámpák

Gipszlámpák

Gipszlámpák

A gipszlámpák beépítésének lépései

gipszlámpa

1. a gipszkarton lapból kivágjuk a megfelelő méretű nyílást

gipszlámpa

2. behelyezzük a mű-ködtető egységet (ha szükséges, fényforrás-függő), majd magát a lámpatestet

gipszlámpa

3. csavarral rögzítjük a lámpatestet a laphoz

gipszlámpa

4. végül gipsszel eldolgozzuk az egyenetlenségeket

A lámpatestek beépítése után természetesen ugyanúgy lehet tapétázni vagy festeni a felületet, mint normál esetben. Ezzel a megoldással tehát „lámpatest nélkül” tudunk különböző fényhatásokat elérni.

Forrás: a GE-Tungsram Világítástechnika című sorozatának Lakásvilágítás című füzete, 2001; a Holux Kft. termékválasztéka: www.fenyaruhaz.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Fő világítás és dekorációs fények színes LED szalagokkal. Okos rendszerek

A színes LED szalagokat gyakran alkalmazzák hangulatvilágításokhoz, rendezvénytermek indirekt megvilágításaihoz, de okos testvéreikkel együtt különleges világítások is megvalósíthatók.

A LED szalag és a benne rejlő lehetőségek

A világítástechnikában a legsokoldalúbban alkalmazható technológia a LED szalag, melyen belül az egyszínű szalagoktól kezdve az RGBW szalagokig számos termékvariáció létezik. Ebben az összefoglalóban többet is elárulunk a LED szalagokról, mint amit egy termékkatalógus mutat.

Hogyan válasszunk fényforrást?

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

Formabontó világítás

Izgalmas és formabontó, új termékcsalád jelent meg a hazai piacon a világítástechnika világában. Ez a magyar design termék saját fejlesztésű, kézzel készített alkotás.

Okosvilágítás a lakberendezésben

A LED-ek megjelenése óta egyre inkább alapvetés, hogy otthonunk kialakításakor a fények tervezésére is kiemelt figyelmet fordítunk. Az okosvilágítások pár évvel ezelőtti debütálásával pedig még szélesebbre nyílt a lehetőségek tárháza, így a trend is töretlenül erősödik.

LED-del vagy LED nélkül? Ez itt a kérdés!

Egyre inkább környezettudatos világunkban mindennapos kérdés az energiafogyasztás csökkentése, nemcsak ipari, egyéni szinten is. Nem véletlen tehát, hogy lakásunk kialakításánál, felújításánál kiemelt figyelmet kell fordítanunk a világítás körültekintő megtervezésére.

Praktikus és hangulatos világítás – Hálószoba és gardrób

A hálószoba fényeinek megtervezése a világítástechnika egyik legelhanyagoltabb területe. Talán arra gondolunk, hogy ide úgyis aludni járunk, ahhoz meg nem kell sok fény. Pedig néhány trükkel hangulatossá és meghitté varázsolhatjuk ezt az intim helyiséget.

25 kérdés a villanyszerelőhöz a világítástervezés kapcsán

Vágyaink netovábbja, hogy otthonunk egy új, minden tekintetben korszerű és minden napszakban kielégítően működő, esztétikus és energiatakarékos elektromos hálózattal rendelkezzen. Ezt azonban ki kell gondolni és meg kell valósítani.

Fürdőszobai fények

A fürdőszoba, gyakran kerül a főhelyiségek által behatárolt sötét, ablaktalan területre, kényszerűen igazodva a szükséges víz és csatorna kiállásokhoz is. A mai tisztálkodási és testápolási igényekhez igazodó világítás nagyobb hangsúlyt kap, mint korábban bármikor.