Hirdetés

Lakásvilágítási abc

Az ember mesterségesen formált környezetének legmeghittebb része a lakás, szép magyar szóval: az otthon. A lakás attól válik otthonná, hogy a benne lakók az építészeti kialakítás sokszor tőlük független adottságaihoz alkalmazkodva olyan jelleget tudnak kölcsönözni a környezetnek, amely tükrözi egyéniségüket, egyben szolgálja az ott folytatott tevékenységet – a háztartási munkától a pihenésig. A mesterséges világítás ugyanolyan fontos eleme az otthonos környezet megteremtésének, mint a bútorzat, a padló, a szőnyegek, a falak, a mennyezet – egymással harmonizáló – anyaga és színezése.

A lakásvilágításhoz használt fényforrások – a még meglévő hagyományos izzólámpák, a halogénlámpák, a lineáris és kompakt fénycsövek és az egyre népszerűbb LED-ek, valamint a főként kültéren alkalmazott kisülőlámpák felhasználásuk szempontjából négy világítási feladat köré csoportosíthatók:

  • általános,
  • funkcionális (helyi),
  • kiemelő és
  • dekorációs világítás.

Lakásvilágítási abc

Ha megértjük e négy alapfeladat lényegét, sokkal világosabbá válik a fényforrások és lámpatesteik megválasztása mögötti „tudomány”.

Általános világítás

Az általános világítás az egész tér megvilágítását jelenti. Otthon rendszerint akkor kapunk általános világítást, amikor belépve a szobába felkattintjuk az ajtó melletti kapcsolót.

Az általános világítás megszokott módja a mennyezet közepére felszerelt lámpatest, rendszerint csillár. Igen sok változatban kapható – illeszkedve mindenféle szobaberendezéshez.

Lakásvilágítási abc

A felületre szerelt, dobozformájú fénycsöves lámpatestek igen kedveltek olyan helyeken, ahol erős, árnyékmentes általános világításra van szükség, például konyhákban, hobbi- és kondiszobákban. Két 1200 mm hosszú, 28–36 wattos fénycső elég 12 m2-es terület megvilágítására. Lakásvilágítási abc
Az általános világítás nem korlátozódik a mennyezeti lámpatestekre. Sok más megoldás is alkalmas erre a célra, különösen ott, ahol intimebb atmoszférára van szükség. Ezek a függesztett lámpatestek, asztali, álló- és falilámpák fényük jórészét általában felfelé – a mennyezet és a falak felé – irányítják. A visszaverődő indirekt fény kellemes, lágy, mentes az éles árnyékoktól. Általában 4–5 m2-nyi terület megvilágítására alkalmasak. Használhatók „fáklyák” is: magas oszlopok, végükön „kagylóval”, amely a fényt felfelé irányítja. Lakásvilágítási abc
A fényforrásokat el lehet rejteni általános világítást szolgáló, beépített árnyékoló „csíkok” mögé is. Ezek a fali konzolok a fal közepére szerelve lefelé és felfelé is világítanak, a függönyök fölé helyezve függönyvilágítást kaphatunk. Ha a konzolt a mennyezet közelében szereljük fel a falra úgy, hogy csak lefelé világítson, párkányvilágítás nyerhető. Ha csak felfelé világít, vályúvilágítás alakítható ki. Lakásvilágítási abc
A besüllyeszthető lámpatestek (mélysugárzók) ugyancsak kitűnő lehetőséget biztosítanak általános világítás kialakítására. Mivel testük lényegében rejtve van – beépítve a mennyezetbe –, úgy szolgáltatják a fényt, hogy közben nem vonzzák magukra a figyelmet. Széles sugárnyalábban lefelé irányított fényt bocsátanak ki. 2–2,5 m2-enként egy-egy lámpatesttel számolva, egymástól 2–2,5 m távolságra általában négy vagy több lámpatestből álló csoportokat szoktak felszerelni. Lakásvilágítási abc

Gipszlámpák

Érdemes külön kitérni az úgynevezett gipszlámpákra, amelyeknek fényemittáló diódákkal szerelt változata nem csupán érdekes megoldás, hanem a LED-ek kitűnő paramétereinek és igen hosszú élettartamának köszönhetően rendkívül gazdaságos is.

Egy enteriőr világítástechnikai megtervezésénél kétféle kívánság szokott előfordulni. Olyan lámpatestet szeretnénk kiválasztani, amely tökéletesen illik a bútorokhoz, burkolatokhoz mintegy ráerősítve a hatásra, vagy csak magára a fényre van szükség, lámpatestet lehetőleg nem is akarunk elhelyezni a térben. Ez utóbbi kívánságnak tökéletesen megfelelnek a teljesen beépíthető, gipszből készült lámpatestek. A lámpatest fém merevítőszerkezetből és magából a gipsz formából, „testből” épül fel. Mivel a lámpatest gipszből készült, nyomtalanul beépíthető bármilyen gipsz elembe (gipszkarton falba, álmennyezetbe).

Szokásos gipszlámpa-formák LED-es kivitelben

Gipszlámpák

Gipszlámpák

Gipszlámpák

Gipszlámpák

A gipszlámpák beépítésének lépései

gipszlámpa

1. a gipszkarton lapból kivágjuk a megfelelő méretű nyílást

gipszlámpa

2. behelyezzük a mű-ködtető egységet (ha szükséges, fényforrás-függő), majd magát a lámpatestet

gipszlámpa

3. csavarral rögzítjük a lámpatestet a laphoz

gipszlámpa

4. végül gipsszel eldolgozzuk az egyenetlenségeket

A lámpatestek beépítése után természetesen ugyanúgy lehet tapétázni vagy festeni a felületet, mint normál esetben. Ezzel a megoldással tehát „lámpatest nélkül” tudunk különböző fényhatásokat elérni.

Forrás: a GE-Tungsram Világítástechnika című sorozatának Lakásvilágítás című füzete, 2001; a Holux Kft. termékválasztéka: www.fenyaruhaz.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Világítás kül- és beltéren: tervezés, kiválasztás, energiatakarékosság, lámpa trendek és egyedi lámpák

A világítás tervezése az építkezés, felújítás vagy átalakítás egyik legfontosabb és legtöbb összetevőt magában foglaló mozzanata. Komoly szakértelmet kívánó terület, hiszen olyan műszaki kérdések merülnek fel, melyek szorosan kapcsolódnak a villamos hálózat tervezéséhez, kivitelezéséhez is. Ahhoz, hogy egységes egészként átláthatóvá váljon ez a folyamat, nem árt legalább az alapokkal tisztában lenni.

Modern otthonok világítása – EGLO Frania lámpacsalád

Világítás tekintetében egy modern otthonnak számtalan kihívással kell szembenéznie: energiatakarékosság, hosszú élettartam, megfelelő hatékonyság, könnyű kezelhetőség és esztétikus megjelenés. Azonban ne gondoljuk, hogy ezeknek az elvárásoknak lehetetlen eleget tenni!

Térformálás és világító dekoráció LED szalaggal

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

A LEDjobb megoldások, felvilágosítás felnőtteknek

A LED technika nagy iramban fejlődött az elmúlt időszakban. Mára ennek következtében fényforrásaink jelentős alternatívájaként tarthatjuk őket számon. Cikkünk elolvasásával képet kaphat a LED előnyeiről és lehetséges változatairól.

Az álmennyezeti világítás és jelentősége

Az álmennyezeti design többnyire egy komplex látvány és szerkezeti csomag valamennyi összetevőt beleértve, most mégis kiragadjuk a világítási rendszer kérdését, hiszen a jó lakberendezésnek is az egyik meghatározó sarokpontja.

A fényszabályozásról

A fényszabályozással energiát takarítunk meg, mert csak ott és annyira világítunk, amennyire szükség van. Viszont, amikor kell, akkor elég fénnyel világítunk. A világítástervezés segít életünket komfortossá és gazdaságossá tenni.