Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Lakásvilágítási abc

Az ember mesterségesen formált környezetének legmeghittebb része a lakás, szép magyar szóval: az otthon. A lakás attól válik otthonná, hogy a benne lakók az építészeti kialakítás sokszor tőlük független adottságaihoz alkalmazkodva olyan jelleget tudnak kölcsönözni a környezetnek, amely tükrözi egyéniségüket, egyben szolgálja az ott folytatott tevékenységet – a háztartási munkától a pihenésig. A mesterséges világítás ugyanolyan fontos eleme az otthonos környezet megteremtésének, mint a bútorzat, a padló, a szőnyegek, a falak, a mennyezet – egymással harmonizáló – anyaga és színezése.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A lakásvilágításhoz használt fényforrások – a még meglévő hagyományos izzólámpák, a halogénlámpák, a lineáris és kompakt fénycsövek és az egyre népszerűbb LED-ek, valamint a főként kültéren alkalmazott kisülőlámpák felhasználásuk szempontjából négy világítási feladat köré csoportosíthatók:

  • általános,
  • funkcionális (helyi),
  • kiemelő és
  • dekorációs világítás.

Lakásvilágítási abc

Ha megértjük e négy alapfeladat lényegét, sokkal világosabbá válik a fényforrások és lámpatesteik megválasztása mögötti „tudomány”.

Általános világítás

Az általános világítás az egész tér megvilágítását jelenti. Otthon rendszerint akkor kapunk általános világítást, amikor belépve a szobába felkattintjuk az ajtó melletti kapcsolót.

Az általános világítás megszokott módja a mennyezet közepére felszerelt lámpatest, rendszerint csillár. Igen sok változatban kapható – illeszkedve mindenféle szobaberendezéshez.

Lakásvilágítási abc

A felületre szerelt, dobozformájú fénycsöves lámpatestek igen kedveltek olyan helyeken, ahol erős, árnyékmentes általános világításra van szükség, például konyhákban, hobbi- és kondiszobákban. Két 1200 mm hosszú, 28–36 wattos fénycső elég 12 m2-es terület megvilágítására. Lakásvilágítási abc
Az általános világítás nem korlátozódik a mennyezeti lámpatestekre. Sok más megoldás is alkalmas erre a célra, különösen ott, ahol intimebb atmoszférára van szükség. Ezek a függesztett lámpatestek, asztali, álló- és falilámpák fényük jórészét általában felfelé – a mennyezet és a falak felé – irányítják. A visszaverődő indirekt fény kellemes, lágy, mentes az éles árnyékoktól. Általában 4–5 m2-nyi terület megvilágítására alkalmasak. Használhatók „fáklyák” is: magas oszlopok, végükön „kagylóval”, amely a fényt felfelé irányítja. Lakásvilágítási abc
A fényforrásokat el lehet rejteni általános világítást szolgáló, beépített árnyékoló „csíkok” mögé is. Ezek a fali konzolok a fal közepére szerelve lefelé és felfelé is világítanak, a függönyök fölé helyezve függönyvilágítást kaphatunk. Ha a konzolt a mennyezet közelében szereljük fel a falra úgy, hogy csak lefelé világítson, párkányvilágítás nyerhető. Ha csak felfelé világít, vályúvilágítás alakítható ki. Lakásvilágítási abc
A besüllyeszthető lámpatestek (mélysugárzók) ugyancsak kitűnő lehetőséget biztosítanak általános világítás kialakítására. Mivel testük lényegében rejtve van – beépítve a mennyezetbe –, úgy szolgáltatják a fényt, hogy közben nem vonzzák magukra a figyelmet. Széles sugárnyalábban lefelé irányított fényt bocsátanak ki. 2–2,5 m2-enként egy-egy lámpatesttel számolva, egymástól 2–2,5 m távolságra általában négy vagy több lámpatestből álló csoportokat szoktak felszerelni. Lakásvilágítási abc

Gipszlámpák

Érdemes külön kitérni az úgynevezett gipszlámpákra, amelyeknek fényemittáló diódákkal szerelt változata nem csupán érdekes megoldás, hanem a LED-ek kitűnő paramétereinek és igen hosszú élettartamának köszönhetően rendkívül gazdaságos is.

Egy enteriőr világítástechnikai megtervezésénél kétféle kívánság szokott előfordulni. Olyan lámpatestet szeretnénk kiválasztani, amely tökéletesen illik a bútorokhoz, burkolatokhoz mintegy ráerősítve a hatásra, vagy csak magára a fényre van szükség, lámpatestet lehetőleg nem is akarunk elhelyezni a térben. Ez utóbbi kívánságnak tökéletesen megfelelnek a teljesen beépíthető, gipszből készült lámpatestek. A lámpatest fém merevítőszerkezetből és magából a gipsz formából, „testből” épül fel. Mivel a lámpatest gipszből készült, nyomtalanul beépíthető bármilyen gipsz elembe (gipszkarton falba, álmennyezetbe).

Szokásos gipszlámpa-formák LED-es kivitelben

Gipszlámpák

Gipszlámpák

Gipszlámpák

Gipszlámpák

A gipszlámpák beépítésének lépései

gipszlámpa

1. a gipszkarton lapból kivágjuk a megfelelő méretű nyílást

gipszlámpa

2. behelyezzük a mű-ködtető egységet (ha szükséges, fényforrás-függő), majd magát a lámpatestet

gipszlámpa

3. csavarral rögzítjük a lámpatestet a laphoz

gipszlámpa

4. végül gipsszel eldolgozzuk az egyenetlenségeket

A lámpatestek beépítése után természetesen ugyanúgy lehet tapétázni vagy festeni a felületet, mint normál esetben. Ezzel a megoldással tehát „lámpatest nélkül” tudunk különböző fényhatásokat elérni.

Forrás: a GE-Tungsram Világítástechnika című sorozatának Lakásvilágítás című füzete, 2001; a Holux Kft. termékválasztéka: www.fenyaruhaz.hu

 

Népszerűek a témában

Fókuszban a világítástechnikai eszközök

Több fényt az éjszakába! - Hogyan könnyítik meg mindennapjainkat a modern, világító kapcsolók?