Eredményesen lezárult a VELUX Padlásból Tetőtér pályázat

Három családot választott ki a zsűri mint 5 millió forint potenciális nyertesét a március elején meghirdetett és április végén lezárult Padlásból Tetőtér elnevezésű pályázaton, melyre összesen 194 regisztráció érkezett a VELUX Magyarország Kft-hez.

A vállalat magyarországi településen, önálló, 1990 előtt épült családi házban, egy vagy több gyermekkel élő családok pályázatát várta. A kiírás célja az volt, hogy a tetőtéri ablakokat gyártó vállalat üzleti partneri viszonyban minta tetőtér-beépítést valósítson meg egy magyar család házában.

„Nagyon pozitívan értékeltünk a szerintünk nagyszámú érdeklődést” – mondta Kárpáti Marianna, a VELUX Magyarország Kft. marketingvezetője, a pályázat felelőse. „Sok telefonhívást kaptam a pályázóktól, akik üdvözölték a kezdeményezésünket, és örömmel fogtak bele a nem kis felkészülést igénylő pályázati anyagok összeállításába. A házról készített fotókon és elképzelt tetőtér alaprajzán kívül a kivitelezés időbeli tervezésére, és a felújítás költségvetésére vonatkozóan is konkrét terveket vártunk, így a pályázattól eltekintve is minden család felmérhette, hogy vágyai teljesüléséhez a valóságban milyen feltételeket kell megteremtenie.”

Tetőtéri hálószoba

Az eddig üresen álló padlástérben a pályázók jellemzően a gyerekeknek vagy a jövőben bővülő család számára szeretnének plusz szobákat vagy különálló lakrészeket kialakítani. Népszerű átalakítási cél a kamaszodó gyerekeknek saját kuckó, vagy a tanuláshoz, játékhoz nyugodt, ugyanakkor kreatív és inspiráló környezet megteremtése, melyre a tetőtér kiválóan alkalmas.

A pályázatok alapos vizsgálata és értékelése során a zsűri több olyan szempontot is érdemesnek tartott kiemelni, amelyet tanácsként tud a tetőtér-beépítést tervező családok számára átadni. A legfontosabb, hogy biztos anyagi háttér nélkül, hitelre vagy állami támogatásra alapozva semmiképpen ne vágjanak bele egy ilyen beruházásba. A szakemberek tapasztalata az, hogy bármilyen alapos pénzügyi kalkuláció is készül, mindig érdemes váratlanul felmerülő extra kiadásokkal számolni. Különösen igaz ez azokra a házakra, melyeket nem a jelenlegi tulajdonos építtetett.

Tetőtéri nappali

Építész szakember bevonása és szakvélemények készíttetése már a beruházás legelején szükséges. Példaképpen hazánkban a legtöbb régebbi építésű családi ház fa tetőszerkezettel épült, gyakran megfelelő fóliázás nélkül, vagy épp azbeszt tartalmú tetőfedéssel, ezért a tető teljes cseréjével is tervezni kell a tetőtér-beépítések többsége esetén. A tetőtér-beépítés építési engedély köteles, így számolni kell az egyesönkormányzatoknál az engedélyeztetési eljárási folyamat idejével, mely hosszabb lehet az átlagosnál.

Az 5 millió forint nyertesének kiválasztási folyamatában a zsűri építésszel és kivitelezővel helyszínbejárás során szemrevételezi a három kiválasztott család otthonát, figyelembe véve minden olyan szempontot, amely egy minta tetőtér-beépítés megvalósítását sikerre vagy kudarcra ítélheti.

„Vállalatunk első ilyen jellegű pályázata valósul meg hazánkban, mely már eddig is sok tanulságot nyújtott számunkra” – mondta el Kárpáti Marianna. „A nyertes család tetőterének tervezését és kivitelezését minden egyes fázisban nyomon követjük majd. Az eddigi statikus, építész, kivitelező szakemberek mellett energiatanúsító, értékbecslő és lakberendező bevonásával teljes képet kapunk a tetőtér kialakításának teljes folyamatáról. Fontos szempont volt számunkra az is, hogy követendő jó példát mutassunk a tetőtér-beépítés iránt érdeklődők számára.”

Tetőtéri hálószoba

A vállalat célja, hogy összehasonlíthassák a folyamat időigényét, bonyolultságát vagy épp egyszerűségét, valamint költségigényét egy nagyobb ház vásárlásával vagy a meglévő alapterület bővítésével. Így választ kaphat továbbá arra a kérdésre is, hogy mennyivel nő a családi ház értéke, ha a padlástér is lakható.

A kivitelezés várhatóan 2015 őszén valósul meg, az eredményeket az elemzések után teszik közzé. A nyertes családról hamarosan döntés születik, melyről újabb hírben számol be a pályázat kiírója.

www.velux.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Édes élet a tető alatt: a hőszigetelés a kulcs

A megfelelő hőszigetelés a tetőtér-beépítés talán leginkább hangsúlyos eleme, hiszen a „padlást” eredetileg nem szobának tervezték, és a komfortérzetet a tető nem megfelelő szigetelése nagyban tudja csökkenteni. Mit ajánl a szakértő?

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Megbízható gyártótól válasszunk nyílászárót!

Számos, keserves tapasztalat mutatja, hogy a címadó mondat nem minden esetben evidencia. Pedig éppen a nyílászárók és az ezekhez kapcsolódó kiegészítők tipikusan azon termékek körébe tartoznak, melyeket nem áll szándékunkban sűrűn cserélgetni. A minőségért pedig érdemes alaposan körülnézni a kínálatban.

Automatizált szellőztetés – intelligens megoldásokkal az egészségesebb otthonokért

Az időnk 90 százalékát beltérben töltjük, annak kétharmadát otthonunk fogságában, miközben a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél – derült ki a VELUX Cégcsoport kutatásából.

Magastető lenullázva – Nulla energiaigényű épületek tetőtérbeépítése

Jövő év elejétől már csak közel nulla energiaigényű középületeket lehet átadni, és további három év múlva ez már minden épületre vonatozni fog. Célszerű ezért már most a jövő követelményei szerint tervezni és kivitelezni. Mit jelent ez a tetőtérbeépítések térelhatároló szerkezetei esetében?

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.