Nyertes háztetők: Fémlemezfedések az építészetben

„Fémlemezfedések az építészetben 2013“ címmel hirdette meg pályázatát a Prefa. Két kategóriában indulhattak a pályázók: építészek és építészhallgatók terveit várta a Prefa a megmérettetésre.

Idén először két kategóriában érkezhettek a „Fémlemezfedések az építészetben 2013” című pályázatra anyagok. A szakmai zsűri így 1–1 fődíjat és összesen 8 különdíjat adott át az Építészek Házában tartott, szakmai előadásokkal tarkított díjátadón. A ma építészei közül a s.m.all design építészműterem kft., Koós Marianna, Sztojka Gábor, Donkó Eszter nyerte el a fődíjat a Zsolnay Negyedben található Pécsi Tudományegyetem egyik épületrészével. A jövő építészei kategóriában az építészhallgatók pályázatai közül pedig Wimmer György a Győri Jazz Klub tervével aratott nagy sikert.

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat
Koós Marianna, Sztojka Gábor, Donkó Eszter nyertes pályaműve

2013-ban harmadik alkalommal hirdette meg a Prefa Hungária Kft. a „Fémlemezfedések az építészetben” című versenypályázatát. A tetőfedési és homlokzatburkolati rendszerek gyártásával és fejlesztésével foglakozó Prefa Hungária Kft. a minőségi fémlemezfedések és burkolatok széleskörű és időtálló felhasználását kívánta bemutatni és díjazni. A két kategóriában összesen 21 pályamű érkezett, amelyek kiválóan mutatták be a fémlemezfedések és burkolatok szép, gyakorlatias és különleges felhasználási lehetőségei.

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat 

Építész kategória

Az építész kategória fődíját a s.m.all design építészműterem kft. PTE -BTK Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék, Szociológia Tanszék épülete nyerte el.

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat

A Pécsi Tudományegyetem két tanszéke a „Pécs Európai Kulturális Fővárosa” város rehabilitációs projektet követően költözhetett be az egykori Zsolnay Gyár felújított és átalakított épületrészébe, amely a pécsi Zsolnay Negyed szívében fekszik. A 2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében nyílt lehetősége a s.m.all design építészműterem tervezőinek, Koós Mariannának, Sztojka Gábornak és Donkó Eszternek a leromlott állapotú, de kivételes hangulatú épületállomány felújítására.

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat

A megrendelők számára nem volt elég a meglévő épület alapterülete, ezért új, 4. szintet terveztek a már meglévő tömegre, amelynek fedésére a Prefa Prefalz Antracit lemezt választották. Az alumínium fémlemezfedés révén az épület jól illeszkedik a gyári környezetbe. Matt, sötétszürke felülete visszafogott, elegáns megjelenést kölcsönöz az épületnek. Határozott sötét színe jól felismerhetővé teszi. A 60°-ban megdöntött álló korccal rögzített szalagok külső–belső és alsó–felső felületen is folytatódnak, minden sarok, minden él egyedi megoldás, egyedi módon csatlakozik a további felületekhez. Ezzel a kivitelezéssel tökéletesen teljesült a tervezők azon célja, hogy olyan új, modern kortárs elemet hívjanak életre, amely különbözik az őt körülvevő épületektől, de jól illeszkedik az kézműves jellegű, ipari–műemléki környezetbe.

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat

Különdíjasok

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat
A pályázó neve: Szabó Ádám
Az épület tervezője: Bajkai Gábor, a homlokzat tervezője: Szabó Ádám
Az épület megnevezése: Hétvégi ház, Balatonboglár

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat
A pályázó neve: Puhl és Dajka Építész Iroda Kft., Puhl Antal, Dajka Péter
Az épület tervezője: Puhl Antal, Dajka Péter
Az épület megnevezése: ÉMI Ipari park, Szentendre

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat
A pályázó neve: Art1st Design Stúdió Kft.
Az épület tervezője: Gőz Dorottya, Taraczky Dániel, Chehadé Abdel Rahim
Az épület megnevezése: Budapest Music Center sarokkialakítás, Budapest

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat
A pályázó neve: Borbás Péter
Az épület tervezője: Borbás Péter
Az épület megnevezése: Ökologikus ház, Szentendre

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat
A pályázó neve: Major György DLA
Az épület tervezője: Major György DLA
Az épület megnevezése: 25 lakásos többfunkciós épület, Balatonfüred

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat
A pályázó neve: Béres Építésziroda Kft.
Az épület tervezője: Béres Attila, Balázs Jusztina
Az épület megnevezése: Lakóház, Keszthely

Építészhallgatói kategória

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat
Az építészhallgatói kategóriában a szakmai zsűri Wimmer György Győri Jazz Klub épülettervezetének ítélte a fődíjat

Wimmer György tervpályázatában a győri jazz zene népszerűsítésére olyan Jazz Klub kialakítására vállalkozott, amelynek földszintjén koncertek megtartására is alkalmas szórakozóhelyet, emeletén pedig bérelhető próbatermet alakítanak ki.
A tömegformálás pattintott sziklaformát idéző, élekben találkozó sokszögek által alkotott burkot alkot. A zene dinamikáját tükröző épület három nagyméretű üvegfelülettel nyílik ki a külvilág felé.

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat

A nagy felületeket a homlokzati burkolat osztása oldja, amely átfordul a tetőfelületre is. Az anyagszerű megjelenés érdekében a kerthelyiség kerítése, a gazdasági bejáratok és a kémény kialakítása is illeszkednek az épülethez. Mind a homlokzatra, mind a tetőfelületre barna színű Prefa Siding alumínium szalagos burkolatot terveztek, amely kiválóan alkalmas a különböző rendeltetésű mögöttes szerkezetek azonos megjelenítésére, legyen az könnyűszerkezetes féltető, kerítés, vasbeton szerkezetű fal, koporsófödém vagy akár ajtó.

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat

Különdíjasok az építészhallgatói kategóriában

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat
A pályázó neve: Tóth Levente
Az épület: „Random” művészeti alkotás a PTE Science Building A-épületében, Pécs

Fémlemezfedések az építészetben 2013, Prefa pályázat
A pályázó neve: Havanecz Márk 
Az épület megnevezése: Esélyszálló és foglalkoztató intézmény, Pécs

A neves szakemberekből álló zsűri:

  • Dr. Czétényi Piroska, építész, a Magyar Építész Kamara Műemléki Tagozat elnöke
  • Noll Tamás, építész, a Magyar Építész Kamara elnöke
  • Bachman Zoltán, DLA, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész
  • Boczkó Ákos, építész, a PREFA „Fémlemezfedések az építészetben” 2012. évi pályázatának díjazott tervezője,
  • Csanády Pál, építész, a Metszet főszerkesztője,
  • Nemere Judit, építőmérnök, cégvezető, Prefa Hungária Kft.

Kapcsolódó írásaink
Díjazott fémlemezfedések
Tetőfedés alumíniummal
Az Év Tetője – Fémlemez Szekció
Az Év Tetője – Energiatudatos Épületburok Szekció
Tető és homlokzatburkolat alumíniumból

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

Az újrahasznosított anyagokból készült tetőszigetelés segíti a káros anyagok semlegesítését, ráadásul világos bevonata miatt kevésbé veszi fel a hőt, így növeli az energiahatékonyságot.

A csillagok nem csak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg az új Star tetőcserepeket!

A BMI Bramac azzal a céllal alkotta meg új Star tetőcserepeit, hogy hosszú évek múlva is olyan kellemes érzéssel pillanthassuk meg tetőnket, mint a beköltözés napján. Ideje, hogy felfedjük a hosszan tartó csillogás titkát.

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.