Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Könnyűszerkezetes tetőfedés és tetőfelújítás cserepes lemezzel

A cserepes lemezzel történő tetőfedés egyre népszerűbb Magyarországon, legyen szó akár új családi ház építéséről, tetőfelújításról vagy tetőtér-beépítésről.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Jelenleg hat típusú cserepes lemezt gyárt a Polmetál Pruszynski öt különböző fajta festékréteggel, illetve több mint 30 féle színben. A Rubin, Kron, Szafir, Arad, Satjam Bond Exclusive fantázianevű cserepes lemezek mind alkalmasak, régi, elöregedett palatetős lakóépületek, gazdasági és közhasznú épületek, templomok és más műemlék jellegű épületek tetőinek modern, tartós és esztétikus fedésére, felújítására. A cserepes lemezek több fajta felületének és széles színskálájának köszönhetően könnyen lehet az új tetőt a homlokzattal és a környezettel összhangba hozni.

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra

Előnyök

A cserepes lemezek előnye a gyors szerelhetőség, illetve a rendkívül kis tömeg, ez körülbelül 5 kg folyóméterenként, ami azt jelenti, hogy a hagyományos tetőcseréphez képest közel tízszer könnyebb. Így ha tetőfelújítást tervezünk nem szükséges a tetőszerkezetet megerősíteni, még akkor sem, ha például a régi pala a tetőn marad. Manapság egyre többen választják ezt a fajta tetőfedési rendszert, hiszen nem szükséges a régi elöregedett palát lebontani, hanem elég a régi palatető lefóliázni, majd a szarufák felett ellendeszkázni és belécezni a tetőt, erre már szerelhető lesz a cserepes lemez. Mivel a pala veszélyes hulladéknak számít így elszállítása a veszélyes hulladék tárolóba komoly költséget jelenthet, a cserepes lemez fedéssel azonban ez megtakarítható.

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra

A cserepes lemez fajtái

  • Nagytáblás cserepes lemezek

A Kron, Arad Classic, Szafir, Rubin Plus cserepes lemezek hasznos szélessége 1,10 méter. A nagytáblás cserepes lemezekkel legfeljebb 5,35 méter hosszúságban lehet a tetőt befedni, ennél hosszabb tető esetén érdemes két lemezből toldással megvalósítani a tetőfedést. A tetőfedés során a hulladék mennyiség a lehető legkevesebb annak köszönhetően, hogy a lemezek konkrét hosszúságban készülnek. A cserepes lemezeket olyan épületek tetőinek befedésére lehet felhasználni, amelyeknek dőlésszöge nem kisebb, mint 8° (14 százalék).

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra
Kron Szafir  Rubin Plus
  • Modulméretes cserepes lemezek

2012 novemberétől a Polmetál Pruszynski lengyel anyacége megkezdte a modulméretes cserepes lemez gyártását, amely Arad Pru névre hallgat. Különlegessége, hogy egyszeres illetve dupla modulméretben kapható, speciális Purmat, 50 μm Pural Matt festékréteg bevonattal, amelyre 30 év garanciát vállal a gyártó, ennek köszönhetően rendkívül UV-álló, és ezért nem színeződik el. Az Arad Pru modulméretes cserepes lemez előnye, hogy bonyolultabb kialakítású tetők esetén is rendkívül alacsony – kevesebb, mint 7 százalék – veszteséggel szerelhető, továbbá szebb lesz a tető felülete a rejtett csavarozásnak köszönhetően.

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra
Arad Pru

  • Modulméretes kőzúzalékos cserepes lemezek

A Satjam Bond Exclusive alucink bevonatos acéllemez alapon lévő kőzúzalékos cserepes lemez, amely természetes és szép hatást kelt. Az Arad Pru-hoz hasonlóan modulméretben kapható, tömege körülbelül 7 kg négyzetméterenként. Számos kiegészítővel rendelkezik: tetőkibúvóval, tetőablakokkal, speciális tetőkivezető elemekkel és kiegészítőkkel. A tetőfedés a modulméretes kőzúzalékos cserepes lemezzel a sima cserepes lemezekhez hasonlóan történik.

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra
Satjam Bond

Tetőfedés

  • A cserepes lemezek alá minden esetben páraáteresztő fóliát kell rögzíteni, abból a célból, hogy felvegye az esetlegesen a lemezen lecsapódó párát.
  • A lemezek rögzítését az EPDM gumis gyűrűvel ellátott 4,8 × 35 mm önfúrós csavarok szolgálják. A gumi nem érzékeny a hőmérséklet ingadozásaira, biztosítja a rögzítés szorosságát.
  • A lemezeket egymás között 4,8 × 19 mm-es önfúrós csavarokkal szükséges rögzíteni. A felhasznált csavarok száma körülbelül 7–8 darab négyzetméterenként, ez az érték a tető alakjától, valamint a bádogelemek mennyiségétől függ.
  • A bádogelemek ugyanabból az anyagból, színben és bevonattal készülnek, mint a cserepes lemezek.

A cserepes lemezek gyors szereléséhez részletes útmutató áll rendelkezésre.

Bevonati rendszer

A cserepes lemezek hosszú élettartamát és az átrozsdásodás elleni védelmét a kétoldali horganyozás és több rétegű festék garantálja. Mivel a szennyeződéséket az eső könnyen lemossa, a lemez önmagát tisztítja.
A lemezek 25 μm fényes poliészter vagy 35 μm matt poliészter, illetve 50 μm Pural, 50 μm Pural Matt illetve Satjam Bond Exclusive esetén kőzúzalékos festékbevonattal készülhetnek, ami a horganyréteg, passziváló réteg és a primer réteg felett helyezkedik el.

A cserepes lemezek horganyzott acéllemezből hideghengerléssel készülnek, műanyag festékréteggel ellátva, ami teljes mértékben megfelel a magas minőségi követelményeknek, valamint tökéletes védelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben.

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra

A gyártó

A Polmetál Pruszynski Kft. Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb lemezgyártó cégcsoportjának tagjaként több mint 10 éve meghatározó szerepet tölt be a magyar építőiparban. A cég elsősorban ipari és mezőgazdasági épületek burkolására használatos trapézlemezeket valamint a családi házak fedésére is használt – Magyarországon is egyre népszerűbb – cserepes lemezeket gyárt és forgalmaz.

„Nekünk az a fontos, hogy rugalmasan és megbízhatóan szállítsunk az egész országban. Rendszerünk sikerességének az alapja a minden apró részletre kiterjedő legnagyobb odafigyelés és az állandó, legjobb minőségű gyártás megőrzése.

Az Ön célja, a mi Acélunk!”

Ajánlatot kérek a gyártótól

Népszerűek a témában

7 érv a beton tetőcserép mellett

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Mit tud a megújult Torrenta zuhanykabin család?

A pliszé, mely forradalmasította a szúnyogháló fogalmát

Napsütötte terasz, erkély? Nem hiányozhat a napellenző!

Mitől különleges a Tornado Ultracsendes WC ?

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Új tető állami támogatással

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

A csillagok nemcsak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg a BMI Bramac Star tetőcserepeket!

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig