Hirdetés

Könnyűszerkezetes tetőfedés és tetőfelújítás cserepes lemezzel

A cserepes lemezzel történő tetőfedés egyre népszerűbb Magyarországon, legyen szó akár új családi ház építéséről, tetőfelújításról vagy tetőtér-beépítésről.

Jelenleg hat típusú cserepes lemezt gyárt a Polmetál Pruszynski öt különböző fajta festékréteggel, illetve több mint 30 féle színben. A Rubin, Kron, Szafir, Arad, Satjam Bond Exclusive fantázianevű cserepes lemezek mind alkalmasak, régi, elöregedett palatetős lakóépületek, gazdasági és közhasznú épületek, templomok és más műemlék jellegű épületek tetőinek modern, tartós és esztétikus fedésére, felújítására. A cserepes lemezek több fajta felületének és széles színskálájának köszönhetően könnyen lehet az új tetőt a homlokzattal és a környezettel összhangba hozni.

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra

Előnyök

A cserepes lemezek előnye a gyors szerelhetőség, illetve a rendkívül kis tömeg, ez körülbelül 5 kg folyóméterenként, ami azt jelenti, hogy a hagyományos tetőcseréphez képest közel tízszer könnyebb. Így ha tetőfelújítást tervezünk nem szükséges a tetőszerkezetet megerősíteni, még akkor sem, ha például a régi pala a tetőn marad. Manapság egyre többen választják ezt a fajta tetőfedési rendszert, hiszen nem szükséges a régi elöregedett palát lebontani, hanem elég a régi palatető lefóliázni, majd a szarufák felett ellendeszkázni és belécezni a tetőt, erre már szerelhető lesz a cserepes lemez. Mivel a pala veszélyes hulladéknak számít így elszállítása a veszélyes hulladék tárolóba komoly költséget jelenthet, a cserepes lemez fedéssel azonban ez megtakarítható.

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra

A cserepes lemez fajtái

  • Nagytáblás cserepes lemezek

A Kron, Arad Classic, Szafir, Rubin Plus cserepes lemezek hasznos szélessége 1,10 méter. A nagytáblás cserepes lemezekkel legfeljebb 5,35 méter hosszúságban lehet a tetőt befedni, ennél hosszabb tető esetén érdemes két lemezből toldással megvalósítani a tetőfedést. A tetőfedés során a hulladék mennyiség a lehető legkevesebb annak köszönhetően, hogy a lemezek konkrét hosszúságban készülnek. A cserepes lemezeket olyan épületek tetőinek befedésére lehet felhasználni, amelyeknek dőlésszöge nem kisebb, mint 8° (14 százalék).

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra
Kron Szafir  Rubin Plus
  • Modulméretes cserepes lemezek

2012 novemberétől a Polmetál Pruszynski lengyel anyacége megkezdte a modulméretes cserepes lemez gyártását, amely Arad Pru névre hallgat. Különlegessége, hogy egyszeres illetve dupla modulméretben kapható, speciális Purmat, 50 μm Pural Matt festékréteg bevonattal, amelyre 30 év garanciát vállal a gyártó, ennek köszönhetően rendkívül UV-álló, és ezért nem színeződik el. Az Arad Pru modulméretes cserepes lemez előnye, hogy bonyolultabb kialakítású tetők esetén is rendkívül alacsony – kevesebb, mint 7 százalék – veszteséggel szerelhető, továbbá szebb lesz a tető felülete a rejtett csavarozásnak köszönhetően.

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra
Arad Pru

  • Modulméretes kőzúzalékos cserepes lemezek

A Satjam Bond Exclusive alucink bevonatos acéllemez alapon lévő kőzúzalékos cserepes lemez, amely természetes és szép hatást kelt. Az Arad Pru-hoz hasonlóan modulméretben kapható, tömege körülbelül 7 kg négyzetméterenként. Számos kiegészítővel rendelkezik: tetőkibúvóval, tetőablakokkal, speciális tetőkivezető elemekkel és kiegészítőkkel. A tetőfedés a modulméretes kőzúzalékos cserepes lemezzel a sima cserepes lemezekhez hasonlóan történik.

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra
Satjam Bond

Tetőfedés

  • A cserepes lemezek alá minden esetben páraáteresztő fóliát kell rögzíteni, abból a célból, hogy felvegye az esetlegesen a lemezen lecsapódó párát.
  • A lemezek rögzítését az EPDM gumis gyűrűvel ellátott 4,8 × 35 mm önfúrós csavarok szolgálják. A gumi nem érzékeny a hőmérséklet ingadozásaira, biztosítja a rögzítés szorosságát.
  • A lemezeket egymás között 4,8 × 19 mm-es önfúrós csavarokkal szükséges rögzíteni. A felhasznált csavarok száma körülbelül 7–8 darab négyzetméterenként, ez az érték a tető alakjától, valamint a bádogelemek mennyiségétől függ.
  • A bádogelemek ugyanabból az anyagból, színben és bevonattal készülnek, mint a cserepes lemezek.

A cserepes lemezek gyors szereléséhez részletes útmutató áll rendelkezésre.

Bevonati rendszer

A cserepes lemezek hosszú élettartamát és az átrozsdásodás elleni védelmét a kétoldali horganyozás és több rétegű festék garantálja. Mivel a szennyeződéséket az eső könnyen lemossa, a lemez önmagát tisztítja.
A lemezek 25 μm fényes poliészter vagy 35 μm matt poliészter, illetve 50 μm Pural, 50 μm Pural Matt illetve Satjam Bond Exclusive esetén kőzúzalékos festékbevonattal készülhetnek, ami a horganyréteg, passziváló réteg és a primer réteg felett helyezkedik el.

A cserepes lemezek horganyzott acéllemezből hideghengerléssel készülnek, műanyag festékréteggel ellátva, ami teljes mértékben megfelel a magas minőségi követelményeknek, valamint tökéletes védelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben.

Polmetál Pruszynski cserepes lemez tetőfedésre és tetőfelújításra

A gyártó

A Polmetál Pruszynski Kft. Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb lemezgyártó cégcsoportjának tagjaként több mint 10 éve meghatározó szerepet tölt be a magyar építőiparban. A cég elsősorban ipari és mezőgazdasági épületek burkolására használatos trapézlemezeket valamint a családi házak fedésére is használt – Magyarországon is egyre népszerűbb – cserepes lemezeket gyárt és forgalmaz.

„Nekünk az a fontos, hogy rugalmasan és megbízhatóan szállítsunk az egész országban. Rendszerünk sikerességének az alapja a minden apró részletre kiterjedő legnagyobb odafigyelés és az állandó, legjobb minőségű gyártás megőrzése.

Az Ön célja, a mi Acélunk!”

Ajánlatot kérek a gyártótól

Végzettség: Építésztechnikus Győr, Hild József Szakközépiskola 2001, Építészmérnök, Győr, Széchenyi István egyetem 2006. Munkahely: 2006-2007 LEIER Hungária (gyártmány tervező), 2007- Polmetál Pruszynski Kft. (értékesítő később értékesítési vezető). Feladataim közé tartozik az ügyfelekkel való személyes kapcsolattartás, marketing, oktatás.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Az időjárás még a legstabilabb tetőket sem kíméli. Idővel az anyagok elöregszenek, és egyre kevésbé alkalmasak eredeti funkciójuk ellátására. Amint a tető megérett a felújításra, többé nem megkerülhető a kérdés: milyen legyen az új tető? A cserepeslemez esztétikus, időtálló és gazdaságos megoldást jelent, tehát remek választás.

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Egy egyszerű családi ház látványát is feldobhatjuk, de legalábbis eljátszhatunk annak gondolatával, milyen lenne otthonunk egy trendi, egy elegáns vagy éppen hangulatos PREFA tető alatt. Ebben segítségünkre lehet a cég ingyenes fotószervíz szolgáltatása, amellyel megnézhetjük, hogyan festene új vagy felújítandó otthonunk a számtalan színben választható, viharálló, tartós és környezetkímélő fémtető alatt.

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A tetőfedési lehetőségek között válogatva családi házon kevésbé találkozunk korcolt tetővel. Hogy ez mégis jó döntésnek bizonyult, mindjárt kiderül, hiszen maga a tulajdonos és a ház építész tervezője mesél a választás okairól, a tervezés körülményeiről.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Egy új ház építése során számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, melyeket kevésbé fontosnak gondolunk. Habár az esztétikum mindenki számára az egyik legfontosabb szempont, az alapanyag választás és a kialakítás legalább ekkora hangsúlyt kell, hogy kapjanak. Ha a biztonságról és a funkcionalitásról van szó, ne kössünk kompromisszumot!