Hirdetés

Pályázat a vidéki örökség megőrzésére

Többek közt templomfelújításra is lehet pályázni 2012. november 15-ig a vidékfejlesztési miniszter 103/2012. (X. 1.) rendelete alapján a vidéki örökség megőrzése érdekében.

A vidékfejlesztési miniszter rendelete alapján 100 százalékos támogatást kaphatnak az ötezernél kevesebb lélekszámú települések önkormányzatai, non-profit szervezetei vagy egyházai. A pályázattal elnyerhető támogatás célja vidéki örökség megőrzése, és a helyi kötődések erősítése, a vidéki élet vonzerejének növelése.
A támogatás védelem alatt álló épületek, mint például templomok, középületek külső és belső felújítására a természeti és történelmi látnivalók megőrzésére és bemutatására, állapotának javítására, és a helyi identitás fejlesztését és megőrzését, környezeti tudatosságot elősegítő akciók megvalósítására vehető igénybe.

Templomfelújítás

A települések meghatározó részei a templomok, egyrészt vallási és közösségi másrészt építészeti és turisztikai szempontból is. Megjelenésükkel alapvetően meghatározzák a település hangulatát, a falusi templom tornya pedig már messziről uralja a tájat. A templomok tetejének felújítása nem csak építési, hanem kulturális kérdés is.

Azok a mesterek, akik középületek fedésének a felújításába kezdenek sokféle igény, lehetőség és szabály határozza meg munkáját. Gyakran kell kevés pénzből, modern és tartós technikai megoldások, anyagok alkalmazásával szépet alkotniuk, és közben megbirkózni a meredek torony, a hosszúkás hajószerkezet vagy épp az íves vonalú szentélyrész fémborításakor adódó egyedi feladatokkal.

A Lindab svédacél alapanyagú színes bevonatos horganyzott tetőfedő anyagokat gyárt, írásunkban bádogos partnereik szólnak templomok, középületek tetőinek kialakításakor szerzett tapasztalataikról.

Pályázat a vidéki örökség megőrzésére

„A fémfedés mindig is rangos dolog volt. Nem véletlen, hogy a 100 évnél idősebb épületek esetében javarészt templomokon vagy kastélyokon találjuk” – mondja Kujbus Mihály, nyíradonyi bádogosmester, akinek a nevéhez – többek között – számos templom tetőzetének felújítása fűződik.
„Így azután nem szabad a réz vagy cinkfedés megszokott, patinás színét valami teljesen másra cserélni. De a felújításra szánt pénz általában nem elég ezen anyagokra. Ilyenkor szoktam ajánlani a Lindab PLX rendszerét. Még nem fordult elő, hogy a nagy színválasztékból ne találtunk volna rá arra az árnyalatra, amely tökéletesen illett az adott épület eredeti képéhez.”

Botyánszki Gábor, csanádapácai bádogosmester a PLX-rendszerrel való tetőfedésről elmondta, kifinomult, professzionális technológia, amelyet egyedi szerszámokkal végeznek. Szó nincs már a hagyományos kalapácsos korcolásról. A Lindab PLX lágy, jól kezelhető anyag, így különleges szerkezeti elemeket is biztonságosan és szépen lehet vele fedni.”

Templomfelújítás a Hajdú-Bihar megyei Fülöpön

Kujbus Mihály hozzátette, régen a korcolás során derékszögben kétszeresen meghajtották az anyagot, és ha nem cinkről vagy rézről van szó, akkor a törések mentén sérült a horgany, utat talált a rozsda. Ma viszont a Lindabtól a PLX-lemezeket előkorcolva és ívesítve is lehet rendelni. Az előkorcolt lemezeket egyedi géppel: korczáró „vonattal”, lehet a helyszínen szorosan illeszteni. Így egyrészt szorosabb csomópontokat lehet kialakítani, másrészt nem sérül a svédacél alapanyagra felvitt színbevonat. Nagyban megkönnyíti a munkát, hogy a PLX-et 79 méteres tekercsekben szállítja a Lindab. Ezekből olyan hosszú darabokat vágnak le, amit az adott szerkezet méretei megkívánnak. Így például a hajó részben az eresztől a gerincig hosszabb, összefüggő részeket lehet föltenni. Miközben nem kell – mint a táblás anyagok idején – forrasztással toldozgatni. A forrasztás egyébként sem szerencsés, hiszen a hőmozgások „eltéphetik” az anyagot. A Lindab PLX változatok kialakításakor eleve számoltak az adott ország éghajlati viszonyaival is. Ezért PLX esetében nem kell tartani a hőmérsékletváltozás okozta deformációktól.

Könnyű vele dolgozni olyan kényesebb területeken is, mint a templomok szentély része, ahol erősen ívelt felületeket kell borítani, azaz sugárfedéseket kell készíteni. Ilyenkor az előzetes tervek, azaz a korckiosztás alapján – mintha csak egy szabásminta alapján készülne – a PLX-ből ki lehet vágni a kívánt formákat, és már lehet is szerelni. A templomtornyok esetében különösen ügyelni kell az órakifedések borítására. Mert ha ezt rosszul csinálják, itt könnyen beázhat.

A felújított nyíradonyi templom teteje Lindab korcolt síklemezzel és cserepeslemezzel készült, Kujbus Mihály, nyíradonyi bádogosmester munkája

„Nekem például Ihászon a kápolna kupolás tetejét kellet befednem” – meséli Boldis László, pápai bádogosmester. „Eredetileg rézzel volt borítva, de azt egy az egyben ellopták egyetlen éjszaka. Így nem mertek újra színesfémet használni, ezért választották a PLX-et, amely színben és megmunkálhatóságban is tökéletesen illett az adott feladathoz, és sokkal olcsóbb is volt. A földön a profilozó és korclezáró szerszámokkal előre elkészítettük a kupolát, a daru pedig egyszerre helyére emelte az egészet.”

Bucskó György, encsi bádogosmester arra hívta föl a figyelmet, hogy a PLX hőtágulási mutatói is jobbak, mint a rézé. Ha a tervező azt a zöldes patinás színt képzelte el, amelyet a réz az oxidációja során egy idő után felvesz, akkor a Lindab színmintája alapján könnyű kiválasztani a kívánt árnyalatot, és ez jóval olcsóbb lesz, mint a rézfedés.
Encsen például a városháza ezer négyzetméteres lapos tetejére alacsony hajlásszögű deszkázott felületet készítettek az ácsok. Majd erre került a patinazöld PLX: tetőszálra korcolt, tömítőanyaggal ellátott biztonságos fedést készítettek a régi, beázott bitumenes lapos tető helyére. Hiába áll meg rajta a hó, a jég, ez soha sem fog beázni, ezért is vállal a Lindab több évtizedes garanciát.

A felújított nyíradonyi templom

Botyánszki Gábor, szerint a hazai piac tele van olyan olcsó horganyzott lemezekkel, amelyeknek általában 75 gr/m2 a bevonata, miközben a Lindab PLX termékeken 275-350 gr/m2 ugyanez az érték, attól függően, hogy Premium vagy Elite bevonatról van-e szó. Ráadásul vastag horganyrétegből eleve fakadó hosszú várható élettartamot a Lindab bevonati rendszer nagymértékben meghosszabbítja. Ezért is alkalmas templomokra, illetve más jellegű középületekre.

Bucskó György, hozzátette a fémtetők esetében különösen fontos a jó tetőszellőzés. A PLX csomópontjaival profi módon lehet kialakítani az eresznél a beszellőzést, a gerincnél pedig a kiszellőzést, így olyan légáramlás hozható létre, amely felszárítja a hőmérsékletkülönbség miatt a belső felületen lecsapódó párát.

Különleges formák

Kujbus Mihály elmondta, Debrecenben a Széchenyi kerti Református Egyházközség Templomára egészen különleges, modern tetőt álmodtak a tervezők, látványos, félköríves, lépcsőzött tetőfelületek egymás fölött. Ezt galambszürke korcolt PLX síklemezfedéssel tudták megépíteni. A körcikkekből álló, kónuszosan szűkülő felületeket nagyon szépen lehetett kialakítani. A korckiosztás alapján leadták, milyen darabokra, elemekre van szükség, és azt a Lindab pár napon belül szállította.

Lépcsőzetes, szinteltolásos egyedi korcolású síklemezes templomtető Debrecenben

Palatetők felújítása

Templomok esetében gyakran előfordul, hogy palatetőt vagy klasszikus cserépfedést kell felújítani. A nyíradonyi római katolikus templom esetében ezt például úgy oldották meg, hogy fönnmaradt a palafedés. Éppen ezért ellenlécet fúrtak fel a szarufára, erre került a tetőfólia. Az új lécezetre végül Lindab LPA cserepeslemezt raktak, mivel hagyományos cserépfedést nem lehet rátenni a palára, mert nehéz. Így nem kellett drágán lebontani, elszállítatni az egészségre és a környezetre is veszélyes palát. Akkor szoktak még cserepeslemezt választani a megrendelők, ha kevés pénzből hagyományos cserép látványát szeretnék elérni.

A Lindab tetőfedések mellé professzionális kiegészítő elemek is kaphatók, mint például hófogók, tűzlétrák vagy épp a Lindab ereszcsatorna-rendszer, amely különböző méretekben választható.

Forrás: Lindab: www.lindab.hu, www.palyazatihirek.eu, Vidékfejlesztési Minisztérium

Lindab cserepeslemezes felújított templomtető, Dég

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Az időjárás még a legstabilabb tetőket sem kíméli. Idővel az anyagok elöregszenek, és egyre kevésbé alkalmasak eredeti funkciójuk ellátására. Amint a tető megérett a felújításra, többé nem megkerülhető a kérdés: milyen legyen az új tető? A cserepeslemez esztétikus, időtálló és gazdaságos megoldást jelent, tehát remek választás.

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Egy egyszerű családi ház látványát is feldobhatjuk, de legalábbis eljátszhatunk annak gondolatával, milyen lenne otthonunk egy trendi, egy elegáns vagy éppen hangulatos PREFA tető alatt. Ebben segítségünkre lehet a cég ingyenes fotószervíz szolgáltatása, amellyel megnézhetjük, hogyan festene új vagy felújítandó otthonunk a számtalan színben választható, viharálló, tartós és környezetkímélő fémtető alatt.

Családi ház korcolt tetővel – Miért ezt választotta a tulajdonos és mit mond erről a tervező?

A tetőfedési lehetőségek között válogatva családi házon kevésbé találkozunk korcolt tetővel. Hogy ez mégis jó döntésnek bizonyult, mindjárt kiderül, hiszen maga a tulajdonos és a ház építész tervezője mesél a választás okairól, a tervezés körülményeiről.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.