Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Pályázat a vidéki örökség megőrzésére

Többek közt templomfelújításra is lehet pályázni 2012. november 15-ig a vidékfejlesztési miniszter 103/2012. (X. 1.) rendelete alapján a vidéki örökség megőrzése érdekében.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A vidékfejlesztési miniszter rendelete alapján 100 százalékos támogatást kaphatnak az ötezernél kevesebb lélekszámú települések önkormányzatai, non-profit szervezetei vagy egyházai. A pályázattal elnyerhető támogatás célja vidéki örökség megőrzése, és a helyi kötődések erősítése, a vidéki élet vonzerejének növelése.
A támogatás védelem alatt álló épületek, mint például templomok, középületek külső és belső felújítására a természeti és történelmi látnivalók megőrzésére és bemutatására, állapotának javítására, és a helyi identitás fejlesztését és megőrzését, környezeti tudatosságot elősegítő akciók megvalósítására vehető igénybe.

Templomfelújítás

A települések meghatározó részei a templomok, egyrészt vallási és közösségi másrészt építészeti és turisztikai szempontból is. Megjelenésükkel alapvetően meghatározzák a település hangulatát, a falusi templom tornya pedig már messziről uralja a tájat. A templomok tetejének felújítása nem csak építési, hanem kulturális kérdés is.

Azok a mesterek, akik középületek fedésének a felújításába kezdenek sokféle igény, lehetőség és szabály határozza meg munkáját. Gyakran kell kevés pénzből, modern és tartós technikai megoldások, anyagok alkalmazásával szépet alkotniuk, és közben megbirkózni a meredek torony, a hosszúkás hajószerkezet vagy épp az íves vonalú szentélyrész fémborításakor adódó egyedi feladatokkal.

A Lindab svédacél alapanyagú színes bevonatos horganyzott tetőfedő anyagokat gyárt, írásunkban bádogos partnereik szólnak templomok, középületek tetőinek kialakításakor szerzett tapasztalataikról.

Pályázat a vidéki örökség megőrzésére

„A fémfedés mindig is rangos dolog volt. Nem véletlen, hogy a 100 évnél idősebb épületek esetében javarészt templomokon vagy kastélyokon találjuk” – mondja Kujbus Mihály, nyíradonyi bádogosmester, akinek a nevéhez – többek között – számos templom tetőzetének felújítása fűződik.
„Így azután nem szabad a réz vagy cinkfedés megszokott, patinás színét valami teljesen másra cserélni. De a felújításra szánt pénz általában nem elég ezen anyagokra. Ilyenkor szoktam ajánlani a Lindab PLX rendszerét. Még nem fordult elő, hogy a nagy színválasztékból ne találtunk volna rá arra az árnyalatra, amely tökéletesen illett az adott épület eredeti képéhez.”

Botyánszki Gábor, csanádapácai bádogosmester a PLX-rendszerrel való tetőfedésről elmondta, kifinomult, professzionális technológia, amelyet egyedi szerszámokkal végeznek. Szó nincs már a hagyományos kalapácsos korcolásról. A Lindab PLX lágy, jól kezelhető anyag, így különleges szerkezeti elemeket is biztonságosan és szépen lehet vele fedni.”

Templomfelújítás a Hajdú-Bihar megyei Fülöpön

Kujbus Mihály hozzátette, régen a korcolás során derékszögben kétszeresen meghajtották az anyagot, és ha nem cinkről vagy rézről van szó, akkor a törések mentén sérült a horgany, utat talált a rozsda. Ma viszont a Lindabtól a PLX-lemezeket előkorcolva és ívesítve is lehet rendelni. Az előkorcolt lemezeket egyedi géppel: korczáró „vonattal”, lehet a helyszínen szorosan illeszteni. Így egyrészt szorosabb csomópontokat lehet kialakítani, másrészt nem sérül a svédacél alapanyagra felvitt színbevonat. Nagyban megkönnyíti a munkát, hogy a PLX-et 79 méteres tekercsekben szállítja a Lindab. Ezekből olyan hosszú darabokat vágnak le, amit az adott szerkezet méretei megkívánnak. Így például a hajó részben az eresztől a gerincig hosszabb, összefüggő részeket lehet föltenni. Miközben nem kell – mint a táblás anyagok idején – forrasztással toldozgatni. A forrasztás egyébként sem szerencsés, hiszen a hőmozgások „eltéphetik” az anyagot. A Lindab PLX változatok kialakításakor eleve számoltak az adott ország éghajlati viszonyaival is. Ezért PLX esetében nem kell tartani a hőmérsékletváltozás okozta deformációktól.

Könnyű vele dolgozni olyan kényesebb területeken is, mint a templomok szentély része, ahol erősen ívelt felületeket kell borítani, azaz sugárfedéseket kell készíteni. Ilyenkor az előzetes tervek, azaz a korckiosztás alapján – mintha csak egy szabásminta alapján készülne – a PLX-ből ki lehet vágni a kívánt formákat, és már lehet is szerelni. A templomtornyok esetében különösen ügyelni kell az órakifedések borítására. Mert ha ezt rosszul csinálják, itt könnyen beázhat.

A felújított nyíradonyi templom teteje Lindab korcolt síklemezzel és cserepeslemezzel készült, Kujbus Mihály, nyíradonyi bádogosmester munkája

„Nekem például Ihászon a kápolna kupolás tetejét kellet befednem” – meséli Boldis László, pápai bádogosmester. „Eredetileg rézzel volt borítva, de azt egy az egyben ellopták egyetlen éjszaka. Így nem mertek újra színesfémet használni, ezért választották a PLX-et, amely színben és megmunkálhatóságban is tökéletesen illett az adott feladathoz, és sokkal olcsóbb is volt. A földön a profilozó és korclezáró szerszámokkal előre elkészítettük a kupolát, a daru pedig egyszerre helyére emelte az egészet.”

Bucskó György, encsi bádogosmester arra hívta föl a figyelmet, hogy a PLX hőtágulási mutatói is jobbak, mint a rézé. Ha a tervező azt a zöldes patinás színt képzelte el, amelyet a réz az oxidációja során egy idő után felvesz, akkor a Lindab színmintája alapján könnyű kiválasztani a kívánt árnyalatot, és ez jóval olcsóbb lesz, mint a rézfedés.
Encsen például a városháza ezer négyzetméteres lapos tetejére alacsony hajlásszögű deszkázott felületet készítettek az ácsok. Majd erre került a patinazöld PLX: tetőszálra korcolt, tömítőanyaggal ellátott biztonságos fedést készítettek a régi, beázott bitumenes lapos tető helyére. Hiába áll meg rajta a hó, a jég, ez soha sem fog beázni, ezért is vállal a Lindab több évtizedes garanciát.

A felújított nyíradonyi templom

Botyánszki Gábor, szerint a hazai piac tele van olyan olcsó horganyzott lemezekkel, amelyeknek általában 75 gr/m2 a bevonata, miközben a Lindab PLX termékeken 275-350 gr/m2 ugyanez az érték, attól függően, hogy Premium vagy Elite bevonatról van-e szó. Ráadásul vastag horganyrétegből eleve fakadó hosszú várható élettartamot a Lindab bevonati rendszer nagymértékben meghosszabbítja. Ezért is alkalmas templomokra, illetve más jellegű középületekre.

Bucskó György, hozzátette a fémtetők esetében különösen fontos a jó tetőszellőzés. A PLX csomópontjaival profi módon lehet kialakítani az eresznél a beszellőzést, a gerincnél pedig a kiszellőzést, így olyan légáramlás hozható létre, amely felszárítja a hőmérsékletkülönbség miatt a belső felületen lecsapódó párát.

Különleges formák

Kujbus Mihály elmondta, Debrecenben a Széchenyi kerti Református Egyházközség Templomára egészen különleges, modern tetőt álmodtak a tervezők, látványos, félköríves, lépcsőzött tetőfelületek egymás fölött. Ezt galambszürke korcolt PLX síklemezfedéssel tudták megépíteni. A körcikkekből álló, kónuszosan szűkülő felületeket nagyon szépen lehetett kialakítani. A korckiosztás alapján leadták, milyen darabokra, elemekre van szükség, és azt a Lindab pár napon belül szállította.

Lépcsőzetes, szinteltolásos egyedi korcolású síklemezes templomtető Debrecenben

Palatetők felújítása

Templomok esetében gyakran előfordul, hogy palatetőt vagy klasszikus cserépfedést kell felújítani. A nyíradonyi római katolikus templom esetében ezt például úgy oldották meg, hogy fönnmaradt a palafedés. Éppen ezért ellenlécet fúrtak fel a szarufára, erre került a tetőfólia. Az új lécezetre végül Lindab LPA cserepeslemezt raktak, mivel hagyományos cserépfedést nem lehet rátenni a palára, mert nehéz. Így nem kellett drágán lebontani, elszállítatni az egészségre és a környezetre is veszélyes palát. Akkor szoktak még cserepeslemezt választani a megrendelők, ha kevés pénzből hagyományos cserép látványát szeretnék elérni.

A Lindab tetőfedések mellé professzionális kiegészítő elemek is kaphatók, mint például hófogók, tűzlétrák vagy épp a Lindab ereszcsatorna-rendszer, amely különböző méretekben választható.

Forrás: Lindab: www.lindab.hu, www.palyazatihirek.eu, Vidékfejlesztési Minisztérium

Lindab cserepeslemezes felújított templomtető, Dég

Népszerűek a témában

Tetőfedés A-tól Z-ig, a tervezéstől a kivitelezésig. Kérdezzünk a szakértőtől!

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Zuhanykabin tisztítás gyorsan és egyszerűen, az Easy Clean bevonat segítségével

Erre figyeljünk, ha Fixscreen árnyékolót vásárolunk! - válaszol a szakértő

Erre figyeljünk, ha zsaluziát vásárolunk! - válaszol a szakértő

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Tetőfedés A-tól Z-ig, a tervezéstől a kivitelezésig. Kérdezzünk a szakértőtől!

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Új tető állami támogatással

A csillagok nemcsak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg a BMI Bramac Star tetőcserepeket!

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával