Miért előnyös a cserepeslemez tetőfedés?

Az időjárásnak folyamatosan kitett cserép vagy palatető fedések egy idő után karbantartást igényelnek, tönkremennek, azaz elöregszenek. Ilyenkor akár egy teljes tetőfedés csere is szükségessé válhat, hisz már érdemben nem javítható. A sok lyuk és rés keletkezése állandóvá teszi a beszivárgó csapadékvizet, ami a ház és a födém szerkezetét is veszélyezteti. Az ilyen problémákra jó megoldás a cserepeslemez alkalmazása.

A cserepeslemez új ház építésnél, főként könnyűszerkezetek esetén is kiválóan alkalmazható a kicsi önsúly miatt, ahol így könnyített ácsszerkezet is alkalmazható. De felhasználható lapostetős épületek tetősítésére, tetőtér fedés kialakítására.

A tetőfedéshez legkevesebb 15 fok meredekség szükséges. Ez lehet félszer-, nyereg-, manzárd-, sátortető, illetve ezek kombinációi. Lefedhető még enyhén íves felület is. Nem túl gazdaságos a nagyon bonyolult tagolt tetőfelületeket fedni ilyen lemezes rendszerekkel, mert elég sok hulladék keletkezik a szélek, beszögellések, áttörések kivágása miatt, de néha mégis ez az optimális megoldás.

Sok gyártó minden kiegészítő elemet biztosít, mint falszegély, vápa, stb., saját anyagából, ezért nem szükséges külön bádogos munka.

Cserepeslemezzel fedett tető

A cserepeslemez előnyei

 • A cserepeslemez sajátossága, hogy mintázata igazi cseréptető látszatát kelti, ugyanakkor megfelel új épület fedéséhez, valamint régi tető felújításhoz is.
 • Jó minőségű, horganyzott acélból készül, így teherbírása igen nagy.
 • A lemezek sokszor többrétegű bevonati rendszerének köszönhetően nem igényelnek semmilyen karbantartást.
 • Hosszú az élettartamú. Az így készült tetők akár 50 évet is kibírnak.
 • Szennytaszítók, mohásodásra nem hajlamosak, így hosszú időn át megőrzik a kinézetüket.
 • Tömegük kicsi, 5-7 kg/m2, nem terheli a tetőszerkezetet.
 • Könnyített ácsszerkezet is alkalmazható és ez megjelenik a költségekben is.
 • A lemezek különféle méretekben készülnek gyártmánytól függően, de lehet egyedi igény szerint is, így a hulladék minimálisra csökkenthető.
 • A tetszőleges méretben gyártott lemez akár egy darabban is feltehető a födém szerkezetre, így sok időt és energiát spórolhatunk.
 • Jellemzően gazdag színválasztékkal, a homlokzattal és a környezettel könnyen harmonizálható.
 • Alkalmazandó hozzá páraáteresztő fólia, ami tökéletes vízzáró, de átereszti a levegőt.
 • Rendkívül strapabíró, a viharoknak, szélnek is ellenálló tetőt alakíthatunk ki.
 • Kifejezetten költséghatékony megoldás.
 • Kitűnő alternatívája lehet a palatetőnek, a kerámia vagy beton cserepeknek. Legnagyobb előnyük, a változatos szín és forma mellett a kis súlyuk.
 • További előny, hogy akár 6 méteres hosszúságú lemez táblákkal is dolgozhatunk, melyeket méretre szabva is vehetünk, ezzel egyszerűbb a szerelés és kevésbé munkaidő igényes. Ha mégis vágni kell, könnyedén megtehetjük bármilyen hidegen vágó kéziszerszámmal.
 • A cserepeslemez akár tízszer olyan könnyű lehet, mint a régi típusú cserepek, beton fedőanyagok. Ez azt is jelenti, hogy régi tető felújításánál a cserepeslemezt a régi fedés fölé közvetlenül is felszerelhetjük.
Cserepeslemezzel fedett tető

Egészségügyi megfontolások

A régi síkpalák meglétének nagy az egészségügyi kockázata. Közismert a pala (azbeszt) rákkeltő hatása, mely csak még nagyobb veszélyt jelent abban az esetben, ha a szakemberek nem távolítják el azt a tetőfelújítás során és ráfednek.

A palatetőt veszélyes hulladékként kell kezelni, míg a cserepeslemez teljesen környezetbarát. 30-40 év múlva haszonvasként leadhatjuk, hogy újra fel tudják dolgozni.

A lebontott palatetők vékonyabb ácsszerkezete minden gond nélkül elbírja a könnyű cserepeslemezt.

Mit kell tudni az alapanyagról, mire figyeljünk?

A termék anyagvastagsága, határozza meg a termék hosszú távú tartósságát, merevségét, ez minimum 0,5 mm.

A cserepeslemez belseje az acélmag, amely a tartósságot, időtállóságot, keménységet adja. Ezt két oldalról horganyréteg (cink) borítja, ezeken felül mindkét oldalon passziváló réteget találunk. A hátoldalon egy poliészter védőréteg található, ami a hőmérséklet változásokkal és az UV-sugárzással szemben védi a lemezt, felületén pedig antikondenzációs filcbevonat található, amely magában tartja és elpárologtatja a lecsapódó párát.

A jobb tetőlemez anyagok min. S250 minőségűek.

A korrózió elleni védelmet adja az acélon lévő kiemelkedően fontos cinkréteg. A kezeletlen acél korrózióra hajlamos.

Kőzúzalékos lemezek

A legfelső bevonati rétegbe ágyazott kőzúzalék varázsolja cseréphatásúvá a cserepeslemezt. A kőzúzalék bevonatú cserepeslemez nem igényel hófogót, mivel a hó a cserép érdes felületén megtapad és a tetőn olvad el lassan.

A legfelső bevonati rétegként alkalmazott speciális akrilgyanta és az ebbe ágyazott kőzúzalék bármilyen mostoha időjárási, vagy környezeti hatásoktól, így a legerősebb UV sugárzástól és a mohák megtelepedésétől is megvédi az alatta lévő rétegeket. A kőzúzalékos tetőn nem kopog az eső.

Cserepeslemezzel fedett tető

A cserepeslemez költségei

A végső árat több körülmény és tényező is befolyásolja. Alsó kategóriában a cserepeslemez ára fele is lehet a cserépfedésének. Hatással lehet az árra a meglévő tetőszerkezet állapota, mennyire szükséges annak a javítása, vagy a cseréje. A cserepeslemez a régi szerkezetre is rátehető, ha az sértetlen.

Jelentős árkülönbséget okozhat a lefedendő felület mérete is és az, hogy mennyire bonyolult a tető szerkezete formailag.

A leginkább árbefolyásoló a lemezek mintázata, és a bevonata. Léteznek sima, érdesített és kőzúzalékos lemezek.

Célszerű páravédő fólia alkalmazása a belső fém felület korróziója ellen, ez is költség.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Tetőfedés könnyedén, cserepeslemezzel

Ha tetőfedés előtt állunk, nem csupán a hagyományos, égetett kerámiacserépben érdemes gondolkodnunk. A minimális súlyú cserepeslemezek ugyanúgy megfelelnek a célnak, sőt, egy sor előnyös tulajdonsággal rendelkeznek.

Ki kopog a tetőn?

Tévhit, hogy a fémlemez fedés családi házak tetőjén kellemetlen zajhatásokkal jár, ellenben tény, hogy a magyar gyártóüzemben készülő cserepeslemezeket kifejezetten a környező országok időjárási terheléseire fejlesztették ki. Talán nem meglepő, hogy a közép-európainál zordabb időjárást is látott svédacél napjaink egyre extrémebb körülményei között is megállja a helyét. De kár lenne azt hinni, hogy családi házunk tervezgetésekor csak extrém ellenálló-képessége miatt érdemes a cserepeslemez fedések háza táján körülnéznünk.

Miért válasszunk cserepeslemez tetőfedést?

Könnyű súlyával, gyors szerelhetőségével és időtállóságával a cserepeslemez napjaink egyik legnépszerűbb tetőfedő anyaga.

A minőségi ereszcsatorna legfontosabb tulajdonságai

A magastetős épületek nélkülözhetetlen tartozéka az ereszcsatorna, mely nélkül a falazat súlyos károkat szenvedne. Mikor mondhatjuk, hogy az ereszcsatorna jó minőségű?

Utólagos szigetelés a tetőtérben. Gyors és problémamentes megoldások víz- és hőszigetelésre

A tetőtér – hiába remek lehetőség újabb helyiségek kialakítására – gyakran az egyik legproblémásabb része a lakóépületeknek. Ha a víz- és hőszigetelés nem megfelelő, elvész a kényelem is. Szerencsére azonban mindez egy alapos felújítással orvosolható.

Esztétikus és tartós tetőfedés cserepeslemezzel

A cserepeslemez alkalmazásával lehetőség nyílik egy- és többlakásos családi házak, gazdasági és közhasznú épületek, templomok és más műemlék jellegű épületek tetőinek modern, tartós és esztétikus befedésére. A gazdag színskála lehetővé teszi, hogy a tetőt a homlokzattal és a környezettel összhangba hozzuk.

3 Sika újdonság a Construmán: tetőjavítás házilag, különleges szerkezetmegerősítő háló és padlóbevonati rendszer

Tetőjavítás házilag? 3D prémium minőségű szerkezetmegerősítő háló? Sikafloor padlóbevonati rendszer? Látogasson el a Construma A épület 308 D Sika standjához, mert ott egy helyen mind a három újdonsággal testközelből megismerkedhet!

Európa piacvezető tetőfedő cége aktívan tesz a szakemberhiány ellen

Az építőipari termelés fellendülőben, a növekedésnek azonban korlátai vannak, amelyek közül a legsúlyosabb a munkaerőhiány. A szakmunkák presztízsének emelése mellett oktatási programokkal kíván ez ellen tenni a BMI Group.

2018 legszebb tetői - A CREATON Tetőszépségverseny 2018. díjazott munkái és mesterei

„A szakember hozzáértése, a megrendelői bizalom és a jó anyag találkozása” – a mottója a CREATON Tetőszépségverseny 2018. pályázatnak.