Fair Személyi kölcsön

Miért előnyös a cserepeslemez tetőfedés?

Az időjárásnak folyamatosan kitett cserép vagy palatető fedések egy idő után karbantartást igényelnek, tönkremennek, azaz elöregszenek. Ilyenkor akár egy teljes tetőfedés csere is szükségessé válhat, hisz már érdemben nem javítható. A sok lyuk és rés keletkezése állandóvá teszi a beszivárgó csapadékvizet, ami a ház és a födém szerkezetét is veszélyezteti. Az ilyen problémákra jó megoldás a cserepeslemez alkalmazása.

A cserepeslemez új ház építésnél, főként könnyűszerkezetek esetén is kiválóan alkalmazható a kicsi önsúly miatt, ahol így könnyített ácsszerkezet is alkalmazható. De felhasználható lapostetős épületek tetősítésére, tetőtér fedés kialakítására.

A tetőfedéshez legkevesebb 15 fok meredekség szükséges. Ez lehet félszer-, nyereg-, manzárd-, sátortető, illetve ezek kombinációi. Lefedhető még enyhén íves felület is. Nem túl gazdaságos a nagyon bonyolult tagolt tetőfelületeket fedni ilyen lemezes rendszerekkel, mert elég sok hulladék keletkezik a szélek, beszögellések, áttörések kivágása miatt, de néha mégis ez az optimális megoldás.

Sok gyártó minden kiegészítő elemet biztosít, mint falszegély, vápa, stb., saját anyagából, ezért nem szükséges külön bádogos munka.

Cserepeslemezzel fedett tető

A cserepeslemez előnyei

 • A cserepeslemez sajátossága, hogy mintázata igazi cseréptető látszatát kelti, ugyanakkor megfelel új épület fedéséhez, valamint régi tető felújításhoz is.
 • Jó minőségű, horganyzott acélból készül, így teherbírása igen nagy.
 • A lemezek sokszor többrétegű bevonati rendszerének köszönhetően nem igényelnek semmilyen karbantartást.
 • Hosszú az élettartamú. Az így készült tetők akár 50 évet is kibírnak.
 • Szennytaszítók, mohásodásra nem hajlamosak, így hosszú időn át megőrzik a kinézetüket.
 • Tömegük kicsi, 5-7 kg/m2, nem terheli a tetőszerkezetet.
 • Könnyített ácsszerkezet is alkalmazható és ez megjelenik a költségekben is.
 • A lemezek különféle méretekben készülnek gyártmánytól függően, de lehet egyedi igény szerint is, így a hulladék minimálisra csökkenthető.
 • A tetszőleges méretben gyártott lemez akár egy darabban is feltehető a födém szerkezetre, így sok időt és energiát spórolhatunk.
 • Jellemzően gazdag színválasztékkal, a homlokzattal és a környezettel könnyen harmonizálható.
 • Alkalmazandó hozzá páraáteresztő fólia, ami tökéletes vízzáró, de átereszti a levegőt.
 • Rendkívül strapabíró, a viharoknak, szélnek is ellenálló tetőt alakíthatunk ki.
 • Kifejezetten költséghatékony megoldás.
 • Kitűnő alternatívája lehet a palatetőnek, a kerámia vagy beton cserepeknek. Legnagyobb előnyük, a változatos szín és forma mellett a kis súlyuk.
 • További előny, hogy akár 6 méteres hosszúságú lemez táblákkal is dolgozhatunk, melyeket méretre szabva is vehetünk, ezzel egyszerűbb a szerelés és kevésbé munkaidő igényes. Ha mégis vágni kell, könnyedén megtehetjük bármilyen hidegen vágó kéziszerszámmal.
 • A cserepeslemez akár tízszer olyan könnyű lehet, mint a régi típusú cserepek, beton fedőanyagok. Ez azt is jelenti, hogy régi tető felújításánál a cserepeslemezt a régi fedés fölé közvetlenül is felszerelhetjük.
Cserepeslemezzel fedett tető

Egészségügyi megfontolások

A régi síkpalák meglétének nagy az egészségügyi kockázata. Közismert a pala (azbeszt) rákkeltő hatása, mely csak még nagyobb veszélyt jelent abban az esetben, ha a szakemberek nem távolítják el azt a tetőfelújítás során és ráfednek.

A palatetőt veszélyes hulladékként kell kezelni, míg a cserepeslemez teljesen környezetbarát. 30-40 év múlva haszonvasként leadhatjuk, hogy újra fel tudják dolgozni.

A lebontott palatetők vékonyabb ácsszerkezete minden gond nélkül elbírja a könnyű cserepeslemezt.

Mit kell tudni az alapanyagról, mire figyeljünk?

A termék anyagvastagsága, határozza meg a termék hosszú távú tartósságát, merevségét, ez minimum 0,5 mm.

A cserepeslemez belseje az acélmag, amely a tartósságot, időtállóságot, keménységet adja. Ezt két oldalról horganyréteg (cink) borítja, ezeken felül mindkét oldalon passziváló réteget találunk. A hátoldalon egy poliészter védőréteg található, ami a hőmérséklet változásokkal és az UV-sugárzással szemben védi a lemezt, felületén pedig antikondenzációs filcbevonat található, amely magában tartja és elpárologtatja a lecsapódó párát.

A jobb tetőlemez anyagok min. S250 minőségűek.

A korrózió elleni védelmet adja az acélon lévő kiemelkedően fontos cinkréteg. A kezeletlen acél korrózióra hajlamos.

Kőzúzalékos lemezek

A legfelső bevonati rétegbe ágyazott kőzúzalék varázsolja cseréphatásúvá a cserepeslemezt. A kőzúzalék bevonatú cserepeslemez nem igényel hófogót, mivel a hó a cserép érdes felületén megtapad és a tetőn olvad el lassan.

A legfelső bevonati rétegként alkalmazott speciális akrilgyanta és az ebbe ágyazott kőzúzalék bármilyen mostoha időjárási, vagy környezeti hatásoktól, így a legerősebb UV sugárzástól és a mohák megtelepedésétől is megvédi az alatta lévő rétegeket. A kőzúzalékos tetőn nem kopog az eső.

Cserepeslemezzel fedett tető

A cserepeslemez költségei

A végső árat több körülmény és tényező is befolyásolja. Alsó kategóriában a cserepeslemez ára fele is lehet a cserépfedésének. Hatással lehet az árra a meglévő tetőszerkezet állapota, mennyire szükséges annak a javítása, vagy a cseréje. A cserepeslemez a régi szerkezetre is rátehető, ha az sértetlen.

Jelentős árkülönbséget okozhat a lefedendő felület mérete is és az, hogy mennyire bonyolult a tető szerkezete formailag.

A leginkább árbefolyásoló a lemezek mintázata, és a bevonata. Léteznek sima, érdesített és kőzúzalékos lemezek.

Célszerű páravédő fólia alkalmazása a belső fém felület korróziója ellen, ez is költség.

Személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek

Tetőfedés könnyedén, cserepeslemezzel

Ha tetőfedés előtt állunk, nem csupán a hagyományos, égetett kerámiacserépben érdemes gondolkodnunk. A minimális súlyú cserepeslemezek ugyanúgy megfelelnek a célnak, sőt, egy sor előnyös tulajdonsággal rendelkeznek.

Ki kopog a tetőn?

Tévhit, hogy a fémlemez fedés családi házak tetőjén kellemetlen zajhatásokkal jár, ellenben tény, hogy a magyar gyártóüzemben készülő cserepeslemezeket kifejezetten a környező országok időjárási terheléseire fejlesztették ki. Talán nem meglepő, hogy a közép-európainál zordabb időjárást is látott svédacél napjaink egyre extrémebb körülményei között is megállja a helyét. De kár lenne azt hinni, hogy családi házunk tervezgetésekor csak extrém ellenálló-képessége miatt érdemes a cserepeslemez fedések háza táján körülnéznünk.

Miért válasszunk cserepeslemez tetőfedést?

Könnyű súlyával, gyors szerelhetőségével és időtállóságával a cserepeslemez napjaink egyik legnépszerűbb tetőfedő anyaga.

Trendi acél tető a társasházakon

Manapság egyre több tetőre kerül acél alapanyagú, időjárásálló cserepeslemezt, amellyel gyors a kivitelezés. Íme, a cserepeslemez közelebbről.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Cserepeslemez, megbízható partner a tetőfelújításban

A tetőburkolat, mint épületünk elsődleges védvonala az időjárási behatásokkal szemben, folyamatos igénybevételnek van kitéve, többek között emiatt is fázunk az esedékessé váló felújítástól. Pedig a megfelelő termék, a körültekintő utánajárás és a megbízható szakember kiválasztása nagymértékben leegyszerűsíti és lerövidíti a felújítási munkálatokat.

Trapézlemez, modern és költséghatékony megoldás tetőfedésre, raktár- és csarnoképítésre

Napjainkban az ipar, mezőgazdaság, gyártás, raktározás területén - világviszonylatban és hazánkban is - megfigyelhető nagyütemű fejlődés. Ez szükségessé teszi az olyan építési módok kifejlesztését, amelyek alkalmazásával csekély idő esik ki a termelésből, pénztermelésből. E célból fejlesztették ki a szárazépítészet egyik fontos képviselőjét, az acél trapézlemezt, mint építési terméket és a beépítéséhez kapcsolódó építési, szerelési technológiát.

Tévhit, hogy az alumínium tetőt könnyen elviszi a szél

Az enyhe felmelegedés okozta nagy örömben hajlamosak vagyunk elfelejteni, mennyire igazat mondd a népdal, miszerint „Tavaszi szél, vizet áraszt…”. A csapadékra és szélre a azonban érdemes mielőbb felkészülni, nehogy falaink vizesedése, esetleg tetőnk beázása rontsa el kezdeti örömünket.

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár