Hirdetés

Passzív napenergia-hasznosítás

A napsugárzás közvetlenül is melegíti otthonunkat. Ennek tudatos kihasználásával kiválthatjuk a költséges és környezetünkre káros fűtőanyag felhasználásának jó részét. Ehhez csupán néhány szempontot kell figyelembe vennünk új otthonunk tervezése során.

A telek kiválasztása

Magyarországon a napsugárzás főként déli irányból érkezik. Így fontos, hogy a kiválasztott telek déli irányban nyitott legyen, tehát a domborzat illetve más épületek, ne állják útját a napsugárzásnak. A telek legyen déli tájolású, mivel ez lehetővé teszi, hogy a ráépített ház is az legyen. Nem alapfeltétel, de előnyös, ha az építési telek déli irányban lejt.

A ház alaprajza

Az épület déli tájolásával érhető el a napsugárzás leghatékonyabb hasznosítása. Minél jobban eltér ettől otthonunk tájolása, a hatékonyság annál jobban romlik, 45°-nál nagyobb eltérés már jelentősen csökkenti a nap energiájának hasznosítását.
A ház elrendezése akkor megfelelő, ha a leggyakrabban használt helyiségek kerülnek az épület déli részére – mint például a nappali, az étkező, a hálószoba – a ritkábban használtak – mint a közlekedő, a lépcső, a vécé és a fürdőszoba – pedig az északi részére.

20120613_passzv_1

Ablakok

A napsugárzás az ablakokon keresztül jut be a lakótérbe, ugyanakkor maga a hő is az ablakokon keresztül szökik a leginkább. Ezért az ablakok elhelyezése akkor előnyös, ha a déli oldalra minél nagyobb, az épület többi oldalán pedig a lehető legkisebb ablakfelület kerül.

Optimálisnak az tekinthető, ha a dél felé néző helyiségek minden négyzetméterére legalább 0,3–0,4 m2 déli ablakfelület jut. Az ablakok fényáteresztő és hőszigetelő képessége szintén nagy jelentőséggel bír, érdemes ezért jobb minőségű nyílászárókat választani.

Passzív napenergia-hasznosítás

Árnyékolás

A passzív napenergia-hasznosítás legnagyobb gondja, hogy fűtési igényünk télen jelentkezik, ám a napsugárzás sokkal intenzívebb nyáron, és ez a lakótér túlmelegedését okozhatja. Ezért fontos, hogy nyáron kevesebb sugárzás érje a déli ablakokat. Erre optimális megoldást nyújt a Nap látszólagos pályájának sajátossága, amely szerint télen a Nap jóval alacsonyabb szögben látható, mint nyáron. Ennek következtében az épület szerkezeti kialakításával – tetőkiugrással, tornáccal – megoldható, hogy a napsugárzás télen bejusson otthonunkba, nyáron viszont, a magasabb napállás miatt ne érje az ablakokat közvetlen sugárzás. Ahhoz, hogy az árnyékoló hatás az év megfelelő időszakában jelentkezzen körültekintő tervezői munka szükséges.
Ezt helyettesítő vagy kiegészítő megoldás lehet az ablakok előtt lombhullató növényzet vagy szőlőlugas telepítése. Ezek nyáron elzárják a napsugarak útját, télen azonban leveleiket lehullajtva utat engednek annak.

Passzív napenergia-hasznosítás

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák