Hirdetés

Passzív napenergia-hasznosítás

A napsugárzás közvetlenül is melegíti otthonunkat. Ennek tudatos kihasználásával kiválthatjuk a költséges és környezetünkre káros fűtőanyag felhasználásának jó részét. Ehhez csupán néhány szempontot kell figyelembe vennünk új otthonunk tervezése során.

A telek kiválasztása

Magyarországon a napsugárzás főként déli irányból érkezik. Így fontos, hogy a kiválasztott telek déli irányban nyitott legyen, tehát a domborzat illetve más épületek, ne állják útját a napsugárzásnak. A telek legyen déli tájolású, mivel ez lehetővé teszi, hogy a ráépített ház is az legyen. Nem alapfeltétel, de előnyös, ha az építési telek déli irányban lejt.

A ház alaprajza

Az épület déli tájolásával érhető el a napsugárzás leghatékonyabb hasznosítása. Minél jobban eltér ettől otthonunk tájolása, a hatékonyság annál jobban romlik, 45°-nál nagyobb eltérés már jelentősen csökkenti a nap energiájának hasznosítását.
A ház elrendezése akkor megfelelő, ha a leggyakrabban használt helyiségek kerülnek az épület déli részére – mint például a nappali, az étkező, a hálószoba – a ritkábban használtak – mint a közlekedő, a lépcső, a vécé és a fürdőszoba – pedig az északi részére.

20120613_passzv_1

Ablakok

A napsugárzás az ablakokon keresztül jut be a lakótérbe, ugyanakkor maga a hő is az ablakokon keresztül szökik a leginkább. Ezért az ablakok elhelyezése akkor előnyös, ha a déli oldalra minél nagyobb, az épület többi oldalán pedig a lehető legkisebb ablakfelület kerül.

Optimálisnak az tekinthető, ha a dél felé néző helyiségek minden négyzetméterére legalább 0,3–0,4 m2 déli ablakfelület jut. Az ablakok fényáteresztő és hőszigetelő képessége szintén nagy jelentőséggel bír, érdemes ezért jobb minőségű nyílászárókat választani.

Passzív napenergia-hasznosítás

Árnyékolás

A passzív napenergia-hasznosítás legnagyobb gondja, hogy fűtési igényünk télen jelentkezik, ám a napsugárzás sokkal intenzívebb nyáron, és ez a lakótér túlmelegedését okozhatja. Ezért fontos, hogy nyáron kevesebb sugárzás érje a déli ablakokat. Erre optimális megoldást nyújt a Nap látszólagos pályájának sajátossága, amely szerint télen a Nap jóval alacsonyabb szögben látható, mint nyáron. Ennek következtében az épület szerkezeti kialakításával – tetőkiugrással, tornáccal – megoldható, hogy a napsugárzás télen bejusson otthonunkba, nyáron viszont, a magasabb napállás miatt ne érje az ablakokat közvetlen sugárzás. Ahhoz, hogy az árnyékoló hatás az év megfelelő időszakában jelentkezzen körültekintő tervezői munka szükséges.
Ezt helyettesítő vagy kiegészítő megoldás lehet az ablakok előtt lombhullató növényzet vagy szőlőlugas telepítése. Ezek nyáron elzárják a napsugarak útját, télen azonban leveleiket lehullajtva utat engednek annak.

Passzív napenergia-hasznosítás

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Búcsú a hagyományoktól – Megújuló napelemek, figyelemreméltó innovációk

Mondhatni, az egész világ napelem fejlesztési lázban ég, csak úgy röpködnek a jobbnál jobb ötletek. Az új típusú napelemek fejlesztését egyébiránt több tengerendtúli nagyvállalat is támogatja.

Van új a nap alatt - Napelem fejlesztések, újdonságok

A napelemek fejlődése olyan ugrásszerűen változik, hogy lassan a hagyományos és jól bevált szilíciumlapkás táblákat említeni szinte korszerűtlen. Mielőtt sorolnánk a jobb és ígéretesebb, zseniális újdonságokat, tegyünk említést a hagyományos és jelenleg is általánosan használatban lévő szilícium napelemekről.

Építkezés menete - Házépítés lépésről lépésre

Cikksorozatunkkal átfogó képet nyújtunk az építkezés folyamatáról, annak különös figyelmet érdemlő momentumairól, így elkerülhető, hogy a helytelen kivitelezés kárt és bosszúságot okozzon. Elsőként az alapozás lényegi kérdéseit tekintjük át.

Építési hibák a falazásnál

A házépítés egyértelmű és lényegi eleme, legfontosabb fázisa a falazás, melynek esetleges hibái erősen kihatnak az elkészült épület sorsára, használhatóságára és tartósságára vonatkozólag. Tételezzük fel, illetve normális esetben a tervdokumentáció az elvártnak megfelelő, minden további a kivitelezésen múlik.