Hirdetés

Légtömör passzívházak

A passzívházakat bemutató sorozatunkban most kevésbé ismert fogalmat, a légtömörséget mutatjuk be. Több okból is fontos a légtömörség, egyrészt épületszerkezeti károk kerülhetők el vele, másrészt nem szökik ki a hő az épület résein. Azonban nem csak a passzívházak, hanem minden épület esetében jelentős a légtömör kialakítás.

A nem kellően légtömör szerkezeti elemeken keresztül meleg, nedves levegő áramlik ki az épületből. Ilyenkor a hideg szerkezeti elemeken jelentős páralecsapódás történik, és ez okozza építészeti károk nagy részét. Gondos, légtömör építéssel lehet megelőzni, hogy sok nedvesség jusson az épületszerkezetbe. A légtömörséget az építés során kell kialakítani, mert utólag csak teljes körű felújítás során lehet légtömörré tenni az épületet.
A légtömörség nem csak a passzívházak építése során jelentős, mert minden épületben fontos, hogy a páralecsapódás ne tegye tönkre az épületszerkezetet.

Légtömör passzívházak

A légtömörség tervezése

Az első lépés a tervezés, a légtömör buroknak az egész fűtött teret megszakítások nélkül kell körülvennie.

  • Minden a külvilággal érintkező épületrésznél meg kell határozni, hogy a rétegrend mely eleme a légtömör, így például a tetőszerkezetben az OSB-lap, a falazott falon a belső vakolat, a pince és a földszint között a betonfödém.
  • A második lépésben azt kell megtervezni, hogy a légtömör rétegek találkozásuk mentén hogyan lesznek tartósan légtömören összekötve. Fontos: nem elég például az ablakkeretet a falhoz hozzákapcsolni, ugyanis a falazat nem légtömör. A keretet a fal légtömör rétegével, a belső vakolattal kell tartósan légtömören összekapcsolni. Ezt a kapcsolatot vakolható ragasztószalaggal vagy vakolható léccel lehet kialakítani.
  • A harmadik lépésben a szükséges áttöréseket kell megtervezni, ilyenek az elektromos vezetékek és csövek, amelyek a pincefödémen áthaladva eljutnak a kültéri konnektorokhoz vagy a tévéantenna vezetékei. Ezen áttöréseket légtömör lezárásaira már léteznek minősített és kipróbált megoldások, légtömör ragasztószalagok.

A légtömörség és a hőszigetelés

Mindkét tulajdonság fontos, de egymástól független. A hőszigetelő anyagok általában nem légtömörek, így erre külön gondot kell fordítani. A faszerkezetek esetében farostlemezt, vakolt falak esetében maga az összefüggő vakolat biztosítja a légtömörséget.

  • A hőszigetelés nem feltétlenül légtömör: például a kókuszszövet-szigetelésen, a befújt cellulózszigetelésen vagy az ásványgyapottáblán át lehet fújni a levegőt. Az egyedüli szigetelőanyag, amely egyidejűleg légtömör is, a habüveg.
  • És fordítva, a légtömör anyag általában nem jó hőszigetelő, például az alumíniumlemez tökéletesen légtömör, de nem hőszigetel.

A légtömörséget nem szabad a diffúziós zártsággal összetéveszteni: az olajpapír például légtömör, de diffúziósan nyitott. Az általános belső vakolat (gipsz, mész-, cementvakolat vagy szálerősített agyagvakolat) is elég légtömör, mégis diffúziósan nyitott.

Mérés

Az épület légtömörségét Blower-Door készülékkel mérik. Az építkezés során a mérést kétszer ajánlott elvégezni. Egyszer szerkezetkész állapotban, amikor még könnyen lehet javítani, egyszer pedig az átadás előtt. A bejárati ajtóba légtömör keretet helyeznek ventillátorral, amelyet összekötnek nyomáskülönbség-mérővel és számítógéppel. A rendszer méri, hogy 50 pascal nyomáskülönbség mellett, az épület légtérfogatához viszonyítva mennyi levegő szökik el. A résráta (n50) hagyományos háznál 3,0 h-1 (1 per óra), szellőztető rendszer mellett 1,5 h-1, passzívházban pedig 0,6 h-1 értéket nem haladhatja meg. Ezek Magyarországon ma még csak irányértékek, a törvényi szabályozás még nem írja elő követelményként. Minden építtetőnek javasolt, hogy az elvárt légtömörségi értéket a kivitelezővel szerződésben rögzítse, majd méréssel bizonyítsa.

Forrás: Debreczy Zoltán, Passzívház Akadémia Kft.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Ez a passzívház kevesebb energiát használ, mint egy működő hajszárító

1300 watt. Mindössze ekkora áramfogyasztás szükséges ahhoz, hogy a Wisconsinban található, 200 négyzetméteres családi házban a farkasordító hideg ellenére is barátságos meleg fogadja a lakókat és vendégeiket.

A CSOK bővítésének következményei: telek és ingatlan ár növekedés

Cikkünkből megtudhatja, milyen mértékű ingatlan és telek ár változásra lehet számítani az ország egyes területein a nagy keresletnek köszönhetően.

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés

25 éves az Austrotherm Hőszigetelés.

Kicsi házak, nagyszerű megoldások

A következőkben bemutatott kisméretű lakóházak ugyan csekély négyzetméterrel bírnak, de annál több hasznos funkcióval rendelkeznek. Lássuk csak, mi mindenre képes egy ilyen miniotthon!

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért – Zöldfalaké a jövő

A borostyanfal.hu csapatát kérdeztük: mégis hogyan lehetne Budapestet zöldebbé, élhetőbbé tenni a városlakók számára? Az urbanizáció szükségszerűen hozta magával a mesterséges épített környezet térnyerését, és ezzel párhuzamosan szorította vissza az élő zöldterületek mennyiségét.

Anglikán templomból káprázatos lakóház

Fogadjunk, hogy egy templom lakóházzá alakítása kevés ember fejében fordult meg! Pedig arról már többször meggyőződhettünk, hogy a merész ötletek és azok megvalósítása, rendszerint különleges és egyedi végeredményt szül. Íme, egy remek példa.

Nullenergiás bemutatóház a Construmán

Magyarországon már most rendelkezésre áll az összes olyan építőanyag, technológia, illetve szakértelem, amellyel egy közel nulla energiaigényű épület felépíthető.