Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Önfenntartó családi ház: Úgy élni, mint a fa

Michael Mobbs Sydneyben önfenntartóvá tette családi házát. A tetőre napelemek szerelt, az összegyűjtött esővizet isszák, és fölhasználja a háztartásban keletkezett szürkevizet. A ház mögött konyhakertet alakított ki, ahol még két tyúk is kapirgál.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Ausztráliában, Sydneyben élő szerzőnk böngészés közben akadt rá a Faircompanies-nek Michael Mobbs-szal készített filmjére. Figyelmét a Sydney belvárosi kerületében fekvő, hétköznapinak tűnő, ámde teljesen önellátó ház keltette fel. Michael Mobbs bebizonyította, hogy jó ötletekkel, kevés pénzből egy régi ház is önfenntartóvá alakítható.

Michael Mobbs háza nemcsak, hogy önellátó, amely az energiát és a mindennapi élethez szükséges vizet megtermeli, hanem még az elhasznált vízből keletkezett szürkevizet is újrahasznosítja. Az önellátó életmód jegyében a kertjében különféle környezetbarát és környezetkímélő praktikákkal megtermeli családjának a szükséges zöldségeket is.

Önfenntartó családi ház

„Miért is alakítottam ilyenné a házam? – teszi fel önmagának a kérdést Mobbs. – Húszévnyi környezetvédelmi ügyvédi tapasztalattal állítom, minél több törvényt hoztak a környezet védelme érdekében, annál nagyobb lett a környezetszennyezés. Mivel ezt a folyamatot megállítani nem lehet, a magam részéről megteszek mindent, ami módomban áll.”

Michael Mobbs feleségével és két lányával egy belvárosi 130 négyzetméteres házban lakik Sydney-ben. Mobbs és családja régebben sok szennyvizet termelt, miközben tömérdek esővíz zúdult le e tetőről, terhelve a csatornahálózatot. 1996-ban döntöttek úgy, hogy fölújítják otthonukat, az átalakítás előtti hónapokig tervezték, hogy önellátóvá alakítsák át az épületet. Viszont azt nem szerették volna, ha az átalakítások következtében kellemetlen szagok áradnának ki kertjükből. Ezért gondosan megtervezték a szennyvíz újrahasznosítását. A háztetőre napelemeket szereltek, a régi ereszcsatornát pedig a különlegesen megtervezett új váltotta fel. Esővíztartályt ástak le a föld alá, és a tartály mellett egy kis tavat alakítottak ki a felesleges víz számára. A kellemetlen szennyvízszagot a háromszoros szűrőrendszerrel ellátott aknával hárították el. Ettől kezdve többé nem függtek az energia- és vízszolgáltatóktól. Kertjét pedig úgy alakította át, hogy megtermelje a mindennapi zöldséget, és tyúkokat is tart, hogy a reggelijéhez friss tojást tojjanak.

Önfenntartó családi ház

Az épület attól önellátó, hogy:

  • ivóvizet a háztetőről nyerik,
  • az áramot a napelemekkel termelik,
  • a szürkevizet pedig újrahasznosítják.

Mobbs kiszámította, évente mennyit takarít meg önellátó házával:

  • 102 ezer liter vizet, ennek következtében pedig 4,3 tonna szenet,
  • 60 ezer liter szennyvíz bejutását a Csendes-óceánba
  • megelőzik több mint 80 ezre liter esővíz bevezetését a Sydney Harbour-ba,
  • a villamos áram termelésével 8,3 tonnával csökkentették az erőművek által kibocsátott, az üvegházhatásért felelős szén-dioxid mennyiségét.

Önfenntartó családi ház

Próbáljunk úgy élni, mint a fa!

Michael Mobbs úgy szeretne élni, mint a fa, hiszen a fának nem kell ételt, vizet vagy éppen energiát vásárolnia, mert teljesen önellátó. A fa lombjai összegyűjtik az életéhez szükséges vizet és napfényt, a gyökerei pedig a földből a tápanyagot.
Az átalakítások után a konyhája nagyobb és energiatakarékosabb lett. A munkálatok előtt még délelőtt 11-kor is égetni kellett a villanyt, most viszont nem, mert a konyha pultja rozsdamentes acélborítású lett, amely visszatükrözi a napfényt, a falakat és a mennyezetet pedig világos színnel festették ki, és nagy üvegablakokat tettek be.
Mivel a napelem csak világosban termel áramot, viszont világításra este van szükség, a ház tetejére elhelyezett napelemek által nappal megtermelt elektromos áramot visszajuttatják a hálózatba.

Önfenntartó családi ház

Az esővíztartály elég a négyfős családnak

Az ivóvizet egy mindössze 30 ausztrál dolláros (7000 forintos) szerkezet alkalmazásával nyeri, ez szűri meg és tisztítja az esővizet, amellyel az ivóvize tisztább a városi csapvíznél.
A ház ereszcsatornája, első körben a napot és a szelet használva tisztítja az ereszcsatornába bejutó vizet. Esőzéskor a napelemekről és a tetőről lefolyó víz az ereszcsatorna végén lévő zárt ereszcsonkba jut. Ez, az első pár liter víz még piszkos, mert ez mossa le a szennyeződést a tetőről. Amikor a zárt ereszcsonk megtelik, utána már a tiszta víz egy szűrőn keresztül a ciszternába jut. A hátsó kertben a terasz alá helyezték el a 8500 literes (8,5 köbméteres) vízgyűjtő tartályt, amikor ez megtelik vízzel, a felesleg átfolyik a tartály mellett kialakított kis tóba, ebben békák és ebihalak élnek. Az esővizet ivásra, főzéshez, zuhanyzáshoz, fürdéshez használják. A víz eddig csak négy alkalommal fogyott ki a tartályból.

Giliszták és baktériumok

Mosásra, a vécé lehúzására és öntözésre szürkevizet használnak. A konyhai lefolyóból, a zuhanyozóból és a mosogatógépből egy másik vízgyűjtő aknába jut a használt víz. Ez homokból és tőzegből álló rendszeren keresztül tisztul, ebben földigiliszták és baktériumok bontják le a szennyezőanyagokat, és még a nap UV-sugarai is fertőtlenítik. A Sydneyben élők naponta átlag 274 liter tiszta vizet használnak el, miközben Mobbsék négyen 230 litert.

Napelemek és hűtőszekrény

Mobbs 18 napeleme körülbelül 2555 kilowattórányi elektromos energiát termel. A paneleknek másik nagyon fontos haszna, hogy a ház tetején felfogják a nap hőjét, így a háztetőt is megóvják a túlmelegedéstől, ezzel hűsítve a tetőteret.
Apróságnak tűnik, de energiát takaríthatunk meg, azzal is, hogy a hűtőszekrénynek megfelelő szellőztetést biztosítunk. Mobbsék a hűtőszekrény által használt energia 25 százalékát megtakarítják azzal, hogy a hátulja megfelelően szellőzik, így nem melegszik túl, és a hűtőt a tűzhelytől és a mosogatógéptől távolabb helyezték el. Sőt fölhasználják a hűtő által termelt hőt is, azzal, hogy fölé szerelték a ruhaszárítót.

Önfenntartó családi ház

A konyhakert

Ha már háza önellátó lett, Mobbs megpróbálja maguknak megtermelni a mindennapi zöldséget, tojást. Mivel kicsi a hely a kertben, igyekszik mindent kihasználni, így cserepekben és a falra függesztett zsebes tartóban paradicsomot, chilit, petrezselymet, mentát termeszt. Ez utóbbival ráadásul háza falát megvédi a forróságtól, mert nyáron hűvösen tartja az épület északi oldalát.

Önfenntartó családi ház

Nem mindig kell nagy befektetés, sokszor elegendők az egyszerű ötletek, kisebb-nagyobb átalakítások házunkon, és életvitelünk megváltoztatása ahhoz, kíméljük környezetünket és pénztartásunkhoz.

Forrás: Faircompanies (2008). News, Sustainable House:„it behaves like a tree.”
faircompanies.com
sustainablehouse.com.au
Fotók: Nicolas Boullosa

Népszerűek a témában

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Különleges szolgáltatással számítható ki, hogy mennyibe kerülne most a házépítés

Ezekre nagyon figyeljünk oda, ha lakáscélú hitelt veszünk fel!

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Kád is, zuhany is - melyik az idális fürdőkád számomra

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel! – válaszol a szakértő

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Milyen napelemes rendszertípust válasszunk?

Napelemes rendszer az elszabaduló energiaárak ellen?

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Megújuló energia fémtetőről

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

Ytong: ahol a minőség, a fenntarthatóság és az elkötelezettség találkozik