Hirdetés

Önfenntartó családi ház: Úgy élni, mint a fa

Michael Mobbs Sydneyben önfenntartóvá tette családi házát. A tetőre napelemek szerelt, az összegyűjtött esővizet isszák, és fölhasználja a háztartásban keletkezett szürkevizet. A ház mögött konyhakertet alakított ki, ahol még két tyúk is kapirgál.

Ausztráliában, Sydneyben élő szerzőnk böngészés közben akadt rá a Faircompanies-nek Michael Mobbs-szal készített filmjére. Figyelmét a Sydney belvárosi kerületében fekvő, hétköznapinak tűnő, ámde teljesen önellátó ház keltette fel. Michael Mobbs bebizonyította, hogy jó ötletekkel, kevés pénzből egy régi ház is önfenntartóvá alakítható.

Michael Mobbs háza nemcsak, hogy önellátó, amely az energiát és a mindennapi élethez szükséges vizet megtermeli, hanem még az elhasznált vízből keletkezett szürkevizet is újrahasznosítja. Az önellátó életmód jegyében a kertjében különféle környezetbarát és környezetkímélő praktikákkal megtermeli családjának a szükséges zöldségeket is.

Önfenntartó családi ház

„Miért is alakítottam ilyenné a házam? – teszi fel önmagának a kérdést Mobbs. – Húszévnyi környezetvédelmi ügyvédi tapasztalattal állítom, minél több törvényt hoztak a környezet védelme érdekében, annál nagyobb lett a környezetszennyezés. Mivel ezt a folyamatot megállítani nem lehet, a magam részéről megteszek mindent, ami módomban áll.”

Michael Mobbs feleségével és két lányával egy belvárosi 130 négyzetméteres házban lakik Sydney-ben. Mobbs és családja régebben sok szennyvizet termelt, miközben tömérdek esővíz zúdult le e tetőről, terhelve a csatornahálózatot. 1996-ban döntöttek úgy, hogy fölújítják otthonukat, az átalakítás előtti hónapokig tervezték, hogy önellátóvá alakítsák át az épületet. Viszont azt nem szerették volna, ha az átalakítások következtében kellemetlen szagok áradnának ki kertjükből. Ezért gondosan megtervezték a szennyvíz újrahasznosítását. A háztetőre napelemeket szereltek, a régi ereszcsatornát pedig a különlegesen megtervezett új váltotta fel. Esővíztartályt ástak le a föld alá, és a tartály mellett egy kis tavat alakítottak ki a felesleges víz számára. A kellemetlen szennyvízszagot a háromszoros szűrőrendszerrel ellátott aknával hárították el. Ettől kezdve többé nem függtek az energia- és vízszolgáltatóktól. Kertjét pedig úgy alakította át, hogy megtermelje a mindennapi zöldséget, és tyúkokat is tart, hogy a reggelijéhez friss tojást tojjanak.

Önfenntartó családi ház

Az épület attól önellátó, hogy:

  • ivóvizet a háztetőről nyerik,
  • az áramot a napelemekkel termelik,
  • a szürkevizet pedig újrahasznosítják.

Mobbs kiszámította, évente mennyit takarít meg önellátó házával:

  • 102 ezer liter vizet, ennek következtében pedig 4,3 tonna szenet,
  • 60 ezer liter szennyvíz bejutását a Csendes-óceánba
  • megelőzik több mint 80 ezre liter esővíz bevezetését a Sydney Harbour-ba,
  • a villamos áram termelésével 8,3 tonnával csökkentették az erőművek által kibocsátott, az üvegházhatásért felelős szén-dioxid mennyiségét.

Önfenntartó családi ház

Próbáljunk úgy élni, mint a fa!

Michael Mobbs úgy szeretne élni, mint a fa, hiszen a fának nem kell ételt, vizet vagy éppen energiát vásárolnia, mert teljesen önellátó. A fa lombjai összegyűjtik az életéhez szükséges vizet és napfényt, a gyökerei pedig a földből a tápanyagot.
Az átalakítások után a konyhája nagyobb és energiatakarékosabb lett. A munkálatok előtt még délelőtt 11-kor is égetni kellett a villanyt, most viszont nem, mert a konyha pultja rozsdamentes acélborítású lett, amely visszatükrözi a napfényt, a falakat és a mennyezetet pedig világos színnel festették ki, és nagy üvegablakokat tettek be.
Mivel a napelem csak világosban termel áramot, viszont világításra este van szükség, a ház tetejére elhelyezett napelemek által nappal megtermelt elektromos áramot visszajuttatják a hálózatba.

Önfenntartó családi ház

Az esővíztartály elég a négyfős családnak

Az ivóvizet egy mindössze 30 ausztrál dolláros (7000 forintos) szerkezet alkalmazásával nyeri, ez szűri meg és tisztítja az esővizet, amellyel az ivóvize tisztább a városi csapvíznél.
A ház ereszcsatornája, első körben a napot és a szelet használva tisztítja az ereszcsatornába bejutó vizet. Esőzéskor a napelemekről és a tetőről lefolyó víz az ereszcsatorna végén lévő zárt ereszcsonkba jut. Ez, az első pár liter víz még piszkos, mert ez mossa le a szennyeződést a tetőről. Amikor a zárt ereszcsonk megtelik, utána már a tiszta víz egy szűrőn keresztül a ciszternába jut. A hátsó kertben a terasz alá helyezték el a 8500 literes (8,5 köbméteres) vízgyűjtő tartályt, amikor ez megtelik vízzel, a felesleg átfolyik a tartály mellett kialakított kis tóba, ebben békák és ebihalak élnek. Az esővizet ivásra, főzéshez, zuhanyzáshoz, fürdéshez használják. A víz eddig csak négy alkalommal fogyott ki a tartályból.

Giliszták és baktériumok

Mosásra, a vécé lehúzására és öntözésre szürkevizet használnak. A konyhai lefolyóból, a zuhanyozóból és a mosogatógépből egy másik vízgyűjtő aknába jut a használt víz. Ez homokból és tőzegből álló rendszeren keresztül tisztul, ebben földigiliszták és baktériumok bontják le a szennyezőanyagokat, és még a nap UV-sugarai is fertőtlenítik. A Sydneyben élők naponta átlag 274 liter tiszta vizet használnak el, miközben Mobbsék négyen 230 litert.

Napelemek és hűtőszekrény

Mobbs 18 napeleme körülbelül 2555 kilowattórányi elektromos energiát termel. A paneleknek másik nagyon fontos haszna, hogy a ház tetején felfogják a nap hőjét, így a háztetőt is megóvják a túlmelegedéstől, ezzel hűsítve a tetőteret.
Apróságnak tűnik, de energiát takaríthatunk meg, azzal is, hogy a hűtőszekrénynek megfelelő szellőztetést biztosítunk. Mobbsék a hűtőszekrény által használt energia 25 százalékát megtakarítják azzal, hogy a hátulja megfelelően szellőzik, így nem melegszik túl, és a hűtőt a tűzhelytől és a mosogatógéptől távolabb helyezték el. Sőt fölhasználják a hűtő által termelt hőt is, azzal, hogy fölé szerelték a ruhaszárítót.

Önfenntartó családi ház

A konyhakert

Ha már háza önellátó lett, Mobbs megpróbálja maguknak megtermelni a mindennapi zöldséget, tojást. Mivel kicsi a hely a kertben, igyekszik mindent kihasználni, így cserepekben és a falra függesztett zsebes tartóban paradicsomot, chilit, petrezselymet, mentát termeszt. Ez utóbbival ráadásul háza falát megvédi a forróságtól, mert nyáron hűvösen tartja az épület északi oldalát.

Önfenntartó családi ház

Nem mindig kell nagy befektetés, sokszor elegendők az egyszerű ötletek, kisebb-nagyobb átalakítások házunkon, és életvitelünk megváltoztatása ahhoz, kíméljük környezetünket és pénztartásunkhoz.

Forrás: Faircompanies (2008). News, Sustainable House:„it behaves like a tree.”
faircompanies.com
sustainablehouse.com.au
Fotók: Nicolas Boullosa

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

A jó napelem, napkollektor rendszer kiépítéséhez néhány alapvető fogalommal tisztában kell lennünk ahhoz, hogy ne járjunk pórul sem a választásnál, sem pedig a szerelésnél.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.