Kell terv? Nem kell terv?

A tervek között megkülönböztetünk engedélyezési és kiviteli terveket. Melyikre miért van szükség? Mit nyerhetünk velük?

Az engedélyezési terv, mint neve is mutatja, engedélyeztetni kell az építésügyi hatósággal, a területileg illetékes önkormányzat műszaki osztályán. Tehát annak elkészítése szükséges, és az arra jogosult tervező(k) készíti(k). Csak jóváhagyás után, szabad elkezdeni az építkezést.

Igaz ez az épületgépészeti tervekre is, amelyeket az építkezés megkezdése előtt kell jóváhagyatni. A gázterveket a gázszolgáltatóval, a víz- és csatornaterveket a víz- és csatornázási művekkel szükséges elfogadtatni.

A kiviteli tervek elkészítése már csak javasolt, ezekkel a tervekkel a mérnök legjobb tudása szerint fogja szolgálni a beruházó igényét.

20111021_tervezes_vevocsapdak_02

Mit okozhat a tervek elhagyása?

Az építész tervek elmaradása esetén a legkényesebb tervrészletek, mint például a csomópontok maradnak el, már pedig ezek helyes megoldása nélkül előre megjósolhatók a beázások, penészesedések.

A statikus kiviteli tervek elmaradása esetén a kivitelező valószínűleg a szükségesnél több vasat, betont fog beépíteni a biztonság kedvéért.

Az épületgépészeti tervek hiánya esetén ─ hasonlóan a statikához ─ a szükségesnél több vagy nagyobb radiátort (rossz esetben kevesebb, kisebb fűtőtestet) építenek be. Sőt várható, hogy kazán sem lesz megfelelő, általában túlméretezik ezeket a készülékeket, de komoly gondot jelent a biztonsági berendezések rosszul történt kiválasztása, esetleg elmaradása, is.

20111021_tervezes_vevocsapdak_3

Végeredményében nem lehet olyan drága terveket készíttetni, amelynél ne lenne sokkal nagyobb a kár a tervek nélküli építkezésen. Így hát mindenképpen javasolt a kiviteli tervek rendes elkészíttetése.

Végül, ne feledjük, a tervező mindig az építtető igényét szolgálja. A kivitelező ─ tisztelet a kivételnek ─ ellentétes érdekeltségű. A versenyben megnyert munkán hasznot akar, még akkor is, ha az áralku miatt alacsony lett a vállalási ár. Az elvesztett hasznát pedig úgy kívánja visszaszerezni, hogy kispórolja vagy olcsóbbal kiváltja a betervezett anyagmennyiséget, berendezéseket.

Sőt mindenképpen szükséges műszaki ellenőr bevonása is, aki a laikus építtetőt képviseli az építkezésen.

Bokor András
okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő
www.vizaterv.hu

Kapcsolódó cikkek

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.

Műszaki ellenőr

Miért van szükség műszaki ellenőrre? Kinek a megbízásából dolgozik? Miért is felelős? Hogyan válasszuk ki a megfelelő szakembert? Építkezés, felújítás, tetőtér-beépítés előtt időben érdemes tisztázni néhány fogalmat.

Felelős műszaki vezető

Mikor van szükség felelős műszaki vezetőre? Kinek a megbízásából dolgozik? Miért is felelős? Mi különbözteti meg a műszaki ellenőrtől? Építkezés, felújítás, tetőtér-beépítés előtt időben érdemes tisztázni néhány fogalmat.

Tanácsok építkezőknek 3. – Az engedélyezési eljárás

A tervek elkészülte után, be kell szereznünk az építési engedélyt. Majd ajánlott a kiviteli terv elkészíttetése is. Költözés előtt pedig a használatbavételi engedélyt kell megkérnünk.

Luxus otthon tervek

Lakástervek 3D-ben

Fürdőszoba kényelmesen

Egy jól megtervezett és szakszerűen kivitelezett, tetszetős fürdőszoba a nyugalom szigete lehet lakásunkban. Amíg viszont ide eljutunk, számtalan dolgot kell átgondolnunk. Vegyük tehát sorra a lehetséges kérdéseket és megoldásokat!

Világítás kül- és beltéren: tervezés, kiválasztás, energiatakarékosság, lámpa trendek és egyedi lámpák

A világítás tervezése az építkezés, felújítás vagy átalakítás egyik legfontosabb és legtöbb összetevőt magában foglaló mozzanata. Komoly szakértelmet kívánó terület, hiszen olyan műszaki kérdések merülnek fel, melyek szorosan kapcsolódnak a villamos hálózat tervezéséhez, kivitelezéséhez is. Ahhoz, hogy egységes egészként átláthatóvá váljon ez a folyamat, nem árt legalább az alapokkal tisztában lenni.