Hirdetés

Kell terv? Nem kell terv?

A tervek között megkülönböztetünk engedélyezési és kiviteli terveket. Melyikre miért van szükség? Mit nyerhetünk velük?

Az engedélyezési terv, mint neve is mutatja, engedélyeztetni kell az építésügyi hatósággal, a területileg illetékes önkormányzat műszaki osztályán. Tehát annak elkészítése szükséges, és az arra jogosult tervező(k) készíti(k). Csak jóváhagyás után, szabad elkezdeni az építkezést.

Igaz ez az épületgépészeti tervekre is, amelyeket az építkezés megkezdése előtt kell jóváhagyatni. A gázterveket a gázszolgáltatóval, a víz- és csatornaterveket a víz- és csatornázási művekkel szükséges elfogadtatni.

A kiviteli tervek elkészítése már csak javasolt, ezekkel a tervekkel a mérnök legjobb tudása szerint fogja szolgálni a beruházó igényét.

20111021_tervezes_vevocsapdak_02

Mit okozhat a tervek elhagyása?

Az építész tervek elmaradása esetén a legkényesebb tervrészletek, mint például a csomópontok maradnak el, már pedig ezek helyes megoldása nélkül előre megjósolhatók a beázások, penészesedések.

A statikus kiviteli tervek elmaradása esetén a kivitelező valószínűleg a szükségesnél több vasat, betont fog beépíteni a biztonság kedvéért.

Az épületgépészeti tervek hiánya esetén ─ hasonlóan a statikához ─ a szükségesnél több vagy nagyobb radiátort (rossz esetben kevesebb, kisebb fűtőtestet) építenek be. Sőt várható, hogy kazán sem lesz megfelelő, általában túlméretezik ezeket a készülékeket, de komoly gondot jelent a biztonsági berendezések rosszul történt kiválasztása, esetleg elmaradása, is.

20111021_tervezes_vevocsapdak_3

Végeredményében nem lehet olyan drága terveket készíttetni, amelynél ne lenne sokkal nagyobb a kár a tervek nélküli építkezésen. Így hát mindenképpen javasolt a kiviteli tervek rendes elkészíttetése.

Végül, ne feledjük, a tervező mindig az építtető igényét szolgálja. A kivitelező ─ tisztelet a kivételnek ─ ellentétes érdekeltségű. A versenyben megnyert munkán hasznot akar, még akkor is, ha az áralku miatt alacsony lett a vállalási ár. Az elvesztett hasznát pedig úgy kívánja visszaszerezni, hogy kispórolja vagy olcsóbbal kiváltja a betervezett anyagmennyiséget, berendezéseket.

Sőt mindenképpen szükséges műszaki ellenőr bevonása is, aki a laikus építtetőt képviseli az építkezésen.

Bokor András
okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő
www.vizaterv.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Csináld magad épületgépészet: elsőre furcsa, de jól működik!

A villanyszerelés, vagy éppen a vízvezetékszerelés egy komoly szakma, amit nem biztos, hogy szerencsés az egyre népszerűbb DIY (Do it yoursfelf! – Csináld magad!) útján haladva kiváltani. Vagy mégis?

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.

Műszaki ellenőr

Miért van szükség műszaki ellenőrre? Kinek a megbízásából dolgozik? Miért is felelős? Hogyan válasszuk ki a megfelelő szakembert? Építkezés, felújítás, tetőtér-beépítés előtt időben érdemes tisztázni néhány fogalmat.

Felelős műszaki vezető

Mikor van szükség felelős műszaki vezetőre? Kinek a megbízásából dolgozik? Miért is felelős? Mi különbözteti meg a műszaki ellenőrtől? Építkezés, felújítás, tetőtér-beépítés előtt időben érdemes tisztázni néhány fogalmat.

Tanácsok építkezőknek 3. – Az engedélyezési eljárás

A tervek elkészülte után, be kell szereznünk az építési engedélyt. Majd ajánlott a kiviteli terv elkészíttetése is. Költözés előtt pedig a használatbavételi engedélyt kell megkérnünk.

Luxus otthon tervek