Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Kell terv? Nem kell terv?

A tervek között megkülönböztetünk engedélyezési és kiviteli terveket. Melyikre miért van szükség? Mit nyerhetünk velük?

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Az engedélyezési terv, mint neve is mutatja, engedélyeztetni kell az építésügyi hatósággal, a területileg illetékes önkormányzat műszaki osztályán. Tehát annak elkészítése szükséges, és az arra jogosult tervező(k) készíti(k). Csak jóváhagyás után, szabad elkezdeni az építkezést.

Igaz ez az épületgépészeti tervekre is, amelyeket az építkezés megkezdése előtt kell jóváhagyatni. A gázterveket a gázszolgáltatóval, a víz- és csatornaterveket a víz- és csatornázási művekkel szükséges elfogadtatni.

A kiviteli tervek elkészítése már csak javasolt, ezekkel a tervekkel a mérnök legjobb tudása szerint fogja szolgálni a beruházó igényét.

20111021_tervezes_vevocsapdak_02

Mit okozhat a tervek elhagyása?

Az építész tervek elmaradása esetén a legkényesebb tervrészletek, mint például a csomópontok maradnak el, már pedig ezek helyes megoldása nélkül előre megjósolhatók a beázások, penészesedések.

A statikus kiviteli tervek elmaradása esetén a kivitelező valószínűleg a szükségesnél több vasat, betont fog beépíteni a biztonság kedvéért.

Az épületgépészeti tervek hiánya esetén ─ hasonlóan a statikához ─ a szükségesnél több vagy nagyobb radiátort (rossz esetben kevesebb, kisebb fűtőtestet) építenek be. Sőt várható, hogy kazán sem lesz megfelelő, általában túlméretezik ezeket a készülékeket, de komoly gondot jelent a biztonsági berendezések rosszul történt kiválasztása, esetleg elmaradása, is.

20111021_tervezes_vevocsapdak_3

Végeredményében nem lehet olyan drága terveket készíttetni, amelynél ne lenne sokkal nagyobb a kár a tervek nélküli építkezésen. Így hát mindenképpen javasolt a kiviteli tervek rendes elkészíttetése.

Végül, ne feledjük, a tervező mindig az építtető igényét szolgálja. A kivitelező ─ tisztelet a kivételnek ─ ellentétes érdekeltségű. A versenyben megnyert munkán hasznot akar, még akkor is, ha az áralku miatt alacsony lett a vállalási ár. Az elvesztett hasznát pedig úgy kívánja visszaszerezni, hogy kispórolja vagy olcsóbbal kiváltja a betervezett anyagmennyiséget, berendezéseket.

Sőt mindenképpen szükséges műszaki ellenőr bevonása is, aki a laikus építtetőt képviseli az építkezésen.

Bokor András
okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő
www.vizaterv.hu

Népszerűek a témában

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Gyors, kalkulálható, Típusház – érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

Ezekre nagyon figyeljünk oda, ha lakáscélú hitelt veszünk fel!