Hirdetés

Ki a minősített vállalkozó és mire figyeljünk?

Az építés színvonalával, az építésminőség javításával foglalkozó nemzetközi szervezetekben egyre inkább körvonalazódik egy új intézmény, a „minősített kivitelező" intézményének a rendszerbe léptetése.

Ennek vezérszava: „jót, jól". Lényege, hogy egy, a szükséges engedélyekkel, nevezetesen ÉME-vel, vagy ETA-val, azaz technikai referenciákkal rendelkező építési termék felhasználására, beépítésére csak arra felkészült és feljogosított kivitelezői szervezet vagy szervezetek legyenek jogosultak. A kft. kiad minősített vállalkozó igazolást: annak, akinek felkészültsége és referenciákkal bizonyított kivitelezési alkalmassága igazolható, s amelyek elvégzésére a cég elismerhető szakmai képesítést is szerzett. Ehhez kapcsolódik az ÉMI-Minőségjel: a tartósan jó minőségű, az adott termékre vonatkozó műszaki specifikáció követelményeinek magas szinten megfelelő építési termék jele, feltételei: minősége és megbízhatósága egyenletes, és a rendszeres ellenőrzés. A felhasználó számára az egyes termékeken elhelyezett tanúsítási és egyéb jelek megkönnyíthetik a döntést, illetve a választást a felhasználók számára. A független vizsgáló intézetek által odaítélt jelek a gyártók és forgalmazók számára piaci előnyt biztosítanak versenytársaikkal szemben.

tervezes_tanacsadas

Adatbázis nélkül...

Az építésfelügyeleti ellenőrzéseken tapasztalható, hogy „a magyarországi épületállomány egy részébe nem a megfelelő minőségű építőanyagok kerülnek; a törvényes úton forgalomba kerülő termékek és azok gyártói piaci hátrányban vannak a jogszerűtlen termékek forgalmazóival szemben. A nem megfelelő anyagokból épített, és nem megfelelően kivitelezett épületek javítási költségei teherként hárulnak a tulajdonosokra, illetve állami beruházások tekintetében fokozottan a nemzetgazdaságra."

A problémák orvoslására az ÉMI javasolja egy olyan független állami tulajdonú szervezet kijelölését, aki adatbázissal bírjon, mely tartalmazza a Magyarországon (külföldi-magyar) vizsgálati eredmények alapján CE-jellel, vagy a nélkül forgalomba kerülő építési termékek adatbázisát. Az adatbázis feltöltése a forgalmazók jogszabályban előírt bejelentési kötelezettségével valósulhatna meg. Az építési termékek ellenőrzése nem csak a dokumentumok felülvizsgálatára, hanem szükség esetén konkrét anyagvizsgálatokra is kiterjedhetne.

tervezes_tanacsadas

Jelenleg egyetlen szervezet sincs, mely nyilvántartaná a Magyarországon forgalomba kerülő építési termékeket. Holott a rendteremtéshez a „bázis" kikerülhetetlen, s vonatkozik e jelző a kormányzati támogatásra is. Németországban és Ausztriában ezt az utat választották, nyugati szomszédunkban sem régen, 2002-ben hozták létre az adatbázist. Feltöltését folyamatosan kellene végezni, a forgalmazók és építtetők visszajelzései alapján.

Az új kormány programjában szerepel a külföldről származó élelmiszer-ellenőrzés másodlagos kontrollja. Célja, hogy akadálytalanul ne áramoljon be hazánkba Európa élelmiszer hulladéka. Jó lenne, ha ezt a kezdeményezést az építőipar területére is be lehetne vezetni és elérni ugyanezt az építési anyagok esetében is.

tervezes_tanacsadas

A cél, hogy a nemzeti vagyon részét képező épületállomány jobb minőségben készüljön, és csak olyan építési termékeket, szerkezeteket építsenek be, amelyek rendelkeznek megfelelőségi igazolással, s amit megalapozott vizsgálatokkal tudnak igazolni. Különösen a külföldi vizsgálatok alapján a magyar piacra kerülő termékek esetében lenne ez indokolt, egyfajta „honosítási eljárás" keretében.

tervezes_tanacsadas

Az adatbázissal, a nem megfelelő építőanyagok kiszűrésével és kiszorításával a piacról jelentősen javulna a magyarországi épületek és építmények minőségi színvonala. A szűrés hatására piaci előnyhöz jutnának a törvényesen forgalmazott termékek gyártói, a következmény: munkahelyteremtés és ezáltal adóbevétel növelés. Ráadásul a külföldi építési termékek felülvizsgálata, „honosítása" egyfajta piacvédő szerepet tölthetne be, segítve a magyar építőanyag-gyártókat, ezzel ugyancsak munkahelyeket teremtve, többlet hazai adóbevételt generálva.

Kapcsolódó cikkek

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Miért fontos felelősségbiztosítást kötni kivitelezéskor?

Egyértelmű, hogy mind tervezői, mind kivitelezői oldalról körüljárható a szakmai és pénzügyi felelősség, éppen ezért a felelősség kérdését megnyugtatóan a felelősségbiztosítás rendezheti.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?