Hirdetés

Ki a minősített vállalkozó és mire figyeljünk?

Az építés színvonalával, az építésminőség javításával foglalkozó nemzetközi szervezetekben egyre inkább körvonalazódik egy új intézmény, a „minősített kivitelező" intézményének a rendszerbe léptetése.

Ennek vezérszava: „jót, jól". Lényege, hogy egy, a szükséges engedélyekkel, nevezetesen ÉME-vel, vagy ETA-val, azaz technikai referenciákkal rendelkező építési termék felhasználására, beépítésére csak arra felkészült és feljogosított kivitelezői szervezet vagy szervezetek legyenek jogosultak. A kft. kiad minősített vállalkozó igazolást: annak, akinek felkészültsége és referenciákkal bizonyított kivitelezési alkalmassága igazolható, s amelyek elvégzésére a cég elismerhető szakmai képesítést is szerzett. Ehhez kapcsolódik az ÉMI-Minőségjel: a tartósan jó minőségű, az adott termékre vonatkozó műszaki specifikáció követelményeinek magas szinten megfelelő építési termék jele, feltételei: minősége és megbízhatósága egyenletes, és a rendszeres ellenőrzés. A felhasználó számára az egyes termékeken elhelyezett tanúsítási és egyéb jelek megkönnyíthetik a döntést, illetve a választást a felhasználók számára. A független vizsgáló intézetek által odaítélt jelek a gyártók és forgalmazók számára piaci előnyt biztosítanak versenytársaikkal szemben.

tervezes_tanacsadas

Adatbázis nélkül...

Az építésfelügyeleti ellenőrzéseken tapasztalható, hogy „a magyarországi épületállomány egy részébe nem a megfelelő minőségű építőanyagok kerülnek; a törvényes úton forgalomba kerülő termékek és azok gyártói piaci hátrányban vannak a jogszerűtlen termékek forgalmazóival szemben. A nem megfelelő anyagokból épített, és nem megfelelően kivitelezett épületek javítási költségei teherként hárulnak a tulajdonosokra, illetve állami beruházások tekintetében fokozottan a nemzetgazdaságra."

A problémák orvoslására az ÉMI javasolja egy olyan független állami tulajdonú szervezet kijelölését, aki adatbázissal bírjon, mely tartalmazza a Magyarországon (külföldi-magyar) vizsgálati eredmények alapján CE-jellel, vagy a nélkül forgalomba kerülő építési termékek adatbázisát. Az adatbázis feltöltése a forgalmazók jogszabályban előírt bejelentési kötelezettségével valósulhatna meg. Az építési termékek ellenőrzése nem csak a dokumentumok felülvizsgálatára, hanem szükség esetén konkrét anyagvizsgálatokra is kiterjedhetne.

tervezes_tanacsadas

Jelenleg egyetlen szervezet sincs, mely nyilvántartaná a Magyarországon forgalomba kerülő építési termékeket. Holott a rendteremtéshez a „bázis" kikerülhetetlen, s vonatkozik e jelző a kormányzati támogatásra is. Németországban és Ausztriában ezt az utat választották, nyugati szomszédunkban sem régen, 2002-ben hozták létre az adatbázist. Feltöltését folyamatosan kellene végezni, a forgalmazók és építtetők visszajelzései alapján.

Az új kormány programjában szerepel a külföldről származó élelmiszer-ellenőrzés másodlagos kontrollja. Célja, hogy akadálytalanul ne áramoljon be hazánkba Európa élelmiszer hulladéka. Jó lenne, ha ezt a kezdeményezést az építőipar területére is be lehetne vezetni és elérni ugyanezt az építési anyagok esetében is.

tervezes_tanacsadas

A cél, hogy a nemzeti vagyon részét képező épületállomány jobb minőségben készüljön, és csak olyan építési termékeket, szerkezeteket építsenek be, amelyek rendelkeznek megfelelőségi igazolással, s amit megalapozott vizsgálatokkal tudnak igazolni. Különösen a külföldi vizsgálatok alapján a magyar piacra kerülő termékek esetében lenne ez indokolt, egyfajta „honosítási eljárás" keretében.

tervezes_tanacsadas

Az adatbázissal, a nem megfelelő építőanyagok kiszűrésével és kiszorításával a piacról jelentősen javulna a magyarországi épületek és építmények minőségi színvonala. A szűrés hatására piaci előnyhöz jutnának a törvényesen forgalmazott termékek gyártói, a következmény: munkahelyteremtés és ezáltal adóbevétel növelés. Ráadásul a külföldi építési termékek felülvizsgálata, „honosítása" egyfajta piacvédő szerepet tölthetne be, segítve a magyar építőanyag-gyártókat, ezzel ugyancsak munkahelyeket teremtve, többlet hazai adóbevételt generálva.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Miért fontos felelősségbiztosítást kötni kivitelezéskor?

Egyértelmű, hogy mind tervezői, mind kivitelezői oldalról körüljárható a szakmai és pénzügyi felelősség, éppen ezért a felelősség kérdését megnyugtatóan a felelősségbiztosítás rendezheti.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).