Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Ki a minősített vállalkozó és mire figyeljünk?

Az építés színvonalával, az építésminőség javításával foglalkozó nemzetközi szervezetekben egyre inkább körvonalazódik egy új intézmény, a „minősített kivitelező" intézményének a rendszerbe léptetése.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Ennek vezérszava: „jót, jól". Lényege, hogy egy, a szükséges engedélyekkel, nevezetesen ÉME-vel, vagy ETA-val, azaz technikai referenciákkal rendelkező építési termék felhasználására, beépítésére csak arra felkészült és feljogosított kivitelezői szervezet vagy szervezetek legyenek jogosultak. A kft. kiad minősített vállalkozó igazolást: annak, akinek felkészültsége és referenciákkal bizonyított kivitelezési alkalmassága igazolható, s amelyek elvégzésére a cég elismerhető szakmai képesítést is szerzett. Ehhez kapcsolódik az ÉMI-Minőségjel: a tartósan jó minőségű, az adott termékre vonatkozó műszaki specifikáció követelményeinek magas szinten megfelelő építési termék jele, feltételei: minősége és megbízhatósága egyenletes, és a rendszeres ellenőrzés. A felhasználó számára az egyes termékeken elhelyezett tanúsítási és egyéb jelek megkönnyíthetik a döntést, illetve a választást a felhasználók számára. A független vizsgáló intézetek által odaítélt jelek a gyártók és forgalmazók számára piaci előnyt biztosítanak versenytársaikkal szemben.

tervezes_tanacsadas

Adatbázis nélkül...

Az építésfelügyeleti ellenőrzéseken tapasztalható, hogy „a magyarországi épületállomány egy részébe nem a megfelelő minőségű építőanyagok kerülnek; a törvényes úton forgalomba kerülő termékek és azok gyártói piaci hátrányban vannak a jogszerűtlen termékek forgalmazóival szemben. A nem megfelelő anyagokból épített, és nem megfelelően kivitelezett épületek javítási költségei teherként hárulnak a tulajdonosokra, illetve állami beruházások tekintetében fokozottan a nemzetgazdaságra."

A problémák orvoslására az ÉMI javasolja egy olyan független állami tulajdonú szervezet kijelölését, aki adatbázissal bírjon, mely tartalmazza a Magyarországon (külföldi-magyar) vizsgálati eredmények alapján CE-jellel, vagy a nélkül forgalomba kerülő építési termékek adatbázisát. Az adatbázis feltöltése a forgalmazók jogszabályban előírt bejelentési kötelezettségével valósulhatna meg. Az építési termékek ellenőrzése nem csak a dokumentumok felülvizsgálatára, hanem szükség esetén konkrét anyagvizsgálatokra is kiterjedhetne.

tervezes_tanacsadas

Jelenleg egyetlen szervezet sincs, mely nyilvántartaná a Magyarországon forgalomba kerülő építési termékeket. Holott a rendteremtéshez a „bázis" kikerülhetetlen, s vonatkozik e jelző a kormányzati támogatásra is. Németországban és Ausztriában ezt az utat választották, nyugati szomszédunkban sem régen, 2002-ben hozták létre az adatbázist. Feltöltését folyamatosan kellene végezni, a forgalmazók és építtetők visszajelzései alapján.

Az új kormány programjában szerepel a külföldről származó élelmiszer-ellenőrzés másodlagos kontrollja. Célja, hogy akadálytalanul ne áramoljon be hazánkba Európa élelmiszer hulladéka. Jó lenne, ha ezt a kezdeményezést az építőipar területére is be lehetne vezetni és elérni ugyanezt az építési anyagok esetében is.

tervezes_tanacsadas

A cél, hogy a nemzeti vagyon részét képező épületállomány jobb minőségben készüljön, és csak olyan építési termékeket, szerkezeteket építsenek be, amelyek rendelkeznek megfelelőségi igazolással, s amit megalapozott vizsgálatokkal tudnak igazolni. Különösen a külföldi vizsgálatok alapján a magyar piacra kerülő termékek esetében lenne ez indokolt, egyfajta „honosítási eljárás" keretében.

tervezes_tanacsadas

Az adatbázissal, a nem megfelelő építőanyagok kiszűrésével és kiszorításával a piacról jelentősen javulna a magyarországi épületek és építmények minőségi színvonala. A szűrés hatására piaci előnyhöz jutnának a törvényesen forgalmazott termékek gyártói, a következmény: munkahelyteremtés és ezáltal adóbevétel növelés. Ráadásul a külföldi építési termékek felülvizsgálata, „honosítása" egyfajta piacvédő szerepet tölthetne be, segítve a magyar építőanyag-gyártókat, ezzel ugyancsak munkahelyeket teremtve, többlet hazai adóbevételt generálva.

Népszerűek a témában

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Különleges szolgáltatással számítható ki, hogy mennyibe kerülne most a házépítés

Ezekre nagyon figyeljünk oda, ha lakáscélú hitelt veszünk fel!

Ez is érdekelhet

Outdoor élettek modern árnyékolókkal

Reolink Panoráma kamera 4G LTE és napelemes kapcsolattal

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Ahogyan még soha nem gondolt a zuhanyajtókra

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

Gyors, kalkulálható, Típusház – érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

Gyors és stresszmentes építkezés, akár a karosszék kényelméből

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

38 százalékkal jár jobban, aki téglaházat vesz vagy épít - Új falazási technológia hódít az építtetők körében

Fal csúcstechnológiával: ez a csiszolt tégla

Újragondolt építészet: fenntartható Ytong családi ház

Problémás terület az otthonfelújítás során: a padló utólagos hőszigetelése - Megoldás: Austrotherm UNIPLATTE építőlemez, most extra 33% kedvezménnyel