Hirdetés

A kivitelező választás 3 szabálya

Azt, hogy építkezni valójában mennyi nehézségekkel jár, csak akkor tudjuk meg, amikor saját bőrünkön tapasztaljuk. A kellemetlenségek elkerülése végett Fáczán Béla Zoltán szakértőnk néhány megfontolásra érdemes jó tanácsot ad.

Sajnos napjaink lakásépítési piacán jelenlévő kivitelezőket kizárólag a minél magasabb profit elérése inspirálja. (Tisztelet a kivételnek, bizony ők vannak a kevesebben.)
Ebben a kiismerhetetlen népi játékban próbálok meg segítséget nyújtani egy-egy ötlet erejéig.

1. A legtöbb építkezésre célirányosan „néhány ezer forintból” alapítanak projekt cégeket. Egy megbízható, tisztességesen adózó és bármikor utolérhető építtető alapvető ismérve, hogy az elmúlt évben, vagy évtizedekben is ugyanazon a cégnéven dolgozott.
A projekt céget képviselő személy szívesen irányít bennünket előző építkezései felé, referencia bemutatása céljából. Természetesen csak oda, ahol sikeresen és megelégedettséggel zárta az ügyletét. Azért azt is érdemes megtudnunk, hogy a bemutatott referencia építkezések tekintetében, hogyan hívták pontosan a kivitelezőt és akkor melyik családtagja nevén volt a cég.
Második körben el kell gondolkoznunk azon, hogy az esetleges szerződési ár és a ténylegesen kifizetendő építkezési költség között alkalmazott különbözet ténylegesen a mi igényeinket szolgálja-e.

2. Amikor már nyakig ülünk az építkezésben, akkor hajlandók vagyunk napokat, heteket áldozni egy megfelelő színű, minőségű, árú burkolóanyagra, vagy egy kívánt szaniter fellelésére. Ezúton figyelmeztetem a kedves Olvasót, hogy a jó kivitelező megtalálása ennél lényegesen több időt igényel. Minden, vagy a lehető legtöbb szempontot átvizsgálva, kivesézve be kell látnunk, hogy mint az életben mindenhol, a lakásépítés területén is igaz a mondás, miszerint „nem mindig a legolcsóbb kerül a legkevesebbe”. Baj inkább akkor van, ha ezt a saját kárunkon kell megtanulni.

kivitelez2


3. Ha lehetőségünk adódik a kivitelező jelöltünk jelenleg folyó építkezését megtekinteni (ez az ideális és a ritka szerencse), akkor ezt sose mulasszuk el, feltétlenül szánjunk rá időt. Akár ezt a kivitelezőt választjuk, akár nem, megfizethetetlen tapasztalatokra tudunk szert tenni. Sőt, talán még új ötleteket is kapunk. Belepillanthatunk, olyan műszaki dolgokba, mint a fűtés-hűtés vezetékezése, elektromos vezetékek, rétegrendek, amelyeket egy elkészült épületnél már csak „meséből” ismerhetünk meg.

Fontos, hogy kommentár nélkül láthatjuk a munka minőségét, a munkások hozzáállását a munkavégzéshez. Ezek az elkapott pillanatok engednek következtetni arra, hogy milyen minőségű „terméket” kaphatunk a nem kevés pénzünkért.
Lássuk be, amikor magunknak akarunk építtetni, akkor az nem elég, hogy a falak mennyire simák, vagy a fürdőszobában a fuga mennyire egységes. Biztosnak kell lennünk abban is, hogy az elfalazott, lebetonozott vezetékek is bennünket fognak szolgálni évtizedeken keresztül.

kivitelez1

Telekválasztás

Elegánsabb és tisztázottabb a helyzetünk, ha egy „újparcellás” telken akarunk építkezni. Bár a telek előéletének ismeretével itt is sok, később felmerülő problémától kímélhetjük meg magunkat. Szükség esetén elképzelhető, hogy kisebb feltárási munkát is el kell végeznünk.
Részben nehezebb a dolgunk, ha egy régi, lebontott épület helyén már elkezdett építkezésre esik a választásunk. Ilyenkor ugyanis nem tudhatjuk biztosan, hogy milyen mértékig és mélységig takarították ki előzőleg a területet. Ez akkor jelenthet gondot, amikor egy év múlva az udvarunkra akarunk egy új rózsatövet, vagy egy liliomfát elültetni és a gyönyörű udvarunk egyik szegletében találunk egy ottfelejtett házalapot, vagy egy réges-régi járda darabot.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

A megbízó és vállalkozó jogait és kötelezettségeit tartalmazó szerződéssel elejét vehetjük a későbbi vitáknak és pereskedéseknek, nem utolsósorban pedig a szerződés anyagilag is védi a feleket.

Építkezés, felújítás, lakberendezés – elrajtolt a kuponletöltés! Hamarosan indul a HOMEINFO Kedvezmény Hetek

Kevesebb, mint egy hónap múlva többet fog érni a pénze annak, aki az építkezéshez, felújításhoz, lakberendezéshez szükséges termékeket a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival vásárolja meg. Az akció iránt már most nagy az érdeklődés, a Homeinfo meg is kérdezte olvasóit, hogy leginkább mire használnák fel a több, mint 200 kedvezményre jogosító kupont.

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Gondoltunk már arra, hogy egy üzletbe belépve a belső tér látványa, hangulata mennyire motiváló, vagy éppen a vásárlási kedvünket szegő tényező lehet? Bizony, a miliő meghatározó ebből a szempontból. A lakberendező felelőssége pedig – érthető módon – nem elhanyagolható, hiszen kulcs szerepet játszik az enteriőr kialakításában.

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Szerkezetkész családi ház építésére alkalmas építőanyagok egyik legnagyobb hazai gyártója, a Leier szakértőivel csokorba szedtünk néhány összefüggést. Fókuszban ezúttal a falazat és annak anyaga.

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Manapság olyan kivitelezőt találni, aki belátható időn belül elvállalja új családi házunk megépítését, vagy egy komolyabb felújítás elvégzését, nem könnyű vállalkozás. Mutatunk egy olyan, az új trendnek megfelelő megoldást, mellyel a házak szerkezetei gyorsan és akár határidőre elkészülnek, és ahol a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál.

Házat, de gyorsan! - 1. rész - Korszerű otthonok, pincétől a klímafödémig előregyártással

Ha érdekli egy olyan megoldás, amivel otthona szerkezetei gyorsan és időben elkészülnek, ahol akár a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál, természetesen az egyediségéről és szépségéről sem akar lemondani, és a költségvetésnek legalább ezt a részét könnyen kézben akarja tartani, akkor ismerkedjen meg a korszerű, előgyártással készülő építőanyagokkal!

Mit mesél rólad a házad? - Személyiségünkről is árulkodik otthonunk homlokzata

A színek az emberi személyiség kifejezőeszközeként is működnek – nincs ez másként az épületeknél választott árnyalatokkal sem. Magyarországon ugyan kevésbé jellemző a széleskörű színhasználat, pedig a megfelelő a homlokzati anyag színének kiválasztásával nemcsak a lakók, a lakókörnyezet is harmonikusabbá válik.