Hirdetés

A kivitelező választás 3 szabálya

Azt, hogy építkezni valójában mennyi nehézségekkel jár, csak akkor tudjuk meg, amikor saját bőrünkön tapasztaljuk. A kellemetlenségek elkerülése végett Fáczán Béla Zoltán szakértőnk néhány megfontolásra érdemes jó tanácsot ad.

Sajnos napjaink lakásépítési piacán jelenlévő kivitelezőket kizárólag a minél magasabb profit elérése inspirálja. (Tisztelet a kivételnek, bizony ők vannak a kevesebben.)
Ebben a kiismerhetetlen népi játékban próbálok meg segítséget nyújtani egy-egy ötlet erejéig.

1. A legtöbb építkezésre célirányosan „néhány ezer forintból” alapítanak projekt cégeket. Egy megbízható, tisztességesen adózó és bármikor utolérhető építtető alapvető ismérve, hogy az elmúlt évben, vagy évtizedekben is ugyanazon a cégnéven dolgozott.
A projekt céget képviselő személy szívesen irányít bennünket előző építkezései felé, referencia bemutatása céljából. Természetesen csak oda, ahol sikeresen és megelégedettséggel zárta az ügyletét. Azért azt is érdemes megtudnunk, hogy a bemutatott referencia építkezések tekintetében, hogyan hívták pontosan a kivitelezőt és akkor melyik családtagja nevén volt a cég.
Második körben el kell gondolkoznunk azon, hogy az esetleges szerződési ár és a ténylegesen kifizetendő építkezési költség között alkalmazott különbözet ténylegesen a mi igényeinket szolgálja-e.

2. Amikor már nyakig ülünk az építkezésben, akkor hajlandók vagyunk napokat, heteket áldozni egy megfelelő színű, minőségű, árú burkolóanyagra, vagy egy kívánt szaniter fellelésére. Ezúton figyelmeztetem a kedves Olvasót, hogy a jó kivitelező megtalálása ennél lényegesen több időt igényel. Minden, vagy a lehető legtöbb szempontot átvizsgálva, kivesézve be kell látnunk, hogy mint az életben mindenhol, a lakásépítés területén is igaz a mondás, miszerint „nem mindig a legolcsóbb kerül a legkevesebbe”. Baj inkább akkor van, ha ezt a saját kárunkon kell megtanulni.

kivitelez2


3. Ha lehetőségünk adódik a kivitelező jelöltünk jelenleg folyó építkezését megtekinteni (ez az ideális és a ritka szerencse), akkor ezt sose mulasszuk el, feltétlenül szánjunk rá időt. Akár ezt a kivitelezőt választjuk, akár nem, megfizethetetlen tapasztalatokra tudunk szert tenni. Sőt, talán még új ötleteket is kapunk. Belepillanthatunk, olyan műszaki dolgokba, mint a fűtés-hűtés vezetékezése, elektromos vezetékek, rétegrendek, amelyeket egy elkészült épületnél már csak „meséből” ismerhetünk meg.

Fontos, hogy kommentár nélkül láthatjuk a munka minőségét, a munkások hozzáállását a munkavégzéshez. Ezek az elkapott pillanatok engednek következtetni arra, hogy milyen minőségű „terméket” kaphatunk a nem kevés pénzünkért.
Lássuk be, amikor magunknak akarunk építtetni, akkor az nem elég, hogy a falak mennyire simák, vagy a fürdőszobában a fuga mennyire egységes. Biztosnak kell lennünk abban is, hogy az elfalazott, lebetonozott vezetékek is bennünket fognak szolgálni évtizedeken keresztül.

kivitelez1

Telekválasztás

Elegánsabb és tisztázottabb a helyzetünk, ha egy „újparcellás” telken akarunk építkezni. Bár a telek előéletének ismeretével itt is sok, később felmerülő problémától kímélhetjük meg magunkat. Szükség esetén elképzelhető, hogy kisebb feltárási munkát is el kell végeznünk.
Részben nehezebb a dolgunk, ha egy régi, lebontott épület helyén már elkezdett építkezésre esik a választásunk. Ilyenkor ugyanis nem tudhatjuk biztosan, hogy milyen mértékig és mélységig takarították ki előzőleg a területet. Ez akkor jelenthet gondot, amikor egy év múlva az udvarunkra akarunk egy új rózsatövet, vagy egy liliomfát elültetni és a gyönyörű udvarunk egyik szegletében találunk egy ottfelejtett házalapot, vagy egy réges-régi járda darabot.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Házat, de gyorsan! - 1. rész - Korszerű otthonok, pincétől a klímafödémig előregyártással

Ha érdekli egy olyan megoldás, amivel otthona szerkezetei gyorsan és időben elkészülnek, ahol akár a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál, természetesen az egyediségéről és szépségéről sem akar lemondani, és a költségvetésnek legalább ezt a részét könnyen kézben akarja tartani, akkor ismerkedjen meg a korszerű, előgyártással készülő építőanyagokkal!

Mit mesél rólad a házad? - Személyiségünkről is árulkodik otthonunk homlokzata

A színek az emberi személyiség kifejezőeszközeként is működnek – nincs ez másként az épületeknél választott árnyalatokkal sem. Magyarországon ugyan kevésbé jellemző a széleskörű színhasználat, pedig a megfelelő a homlokzati anyag színének kiválasztásával nemcsak a lakók, a lakókörnyezet is harmonikusabbá válik.

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Az építőanyagokkal szemben támasztott egyik legfontosabb elvárás a magas minőség, mely mellett egyre inkább megkerülhetetlenné válik a környezettudatosság és az energiatakarékosság iránti igény. Azonban kérdés, hogy találunk-e a piacon ilyen termékeket? Ezzel kapcsolatban jó híreink vannak!

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.