Hirdetés

A kivitelező választás 3 szabálya

Azt, hogy építkezni valójában mennyi nehézségekkel jár, csak akkor tudjuk meg, amikor saját bőrünkön tapasztaljuk. A kellemetlenségek elkerülése végett Fáczán Béla Zoltán szakértőnk néhány megfontolásra érdemes jó tanácsot ad.

Sajnos napjaink lakásépítési piacán jelenlévő kivitelezőket kizárólag a minél magasabb profit elérése inspirálja. (Tisztelet a kivételnek, bizony ők vannak a kevesebben.)
Ebben a kiismerhetetlen népi játékban próbálok meg segítséget nyújtani egy-egy ötlet erejéig.

1. A legtöbb építkezésre célirányosan „néhány ezer forintból” alapítanak projekt cégeket. Egy megbízható, tisztességesen adózó és bármikor utolérhető építtető alapvető ismérve, hogy az elmúlt évben, vagy évtizedekben is ugyanazon a cégnéven dolgozott.
A projekt céget képviselő személy szívesen irányít bennünket előző építkezései felé, referencia bemutatása céljából. Természetesen csak oda, ahol sikeresen és megelégedettséggel zárta az ügyletét. Azért azt is érdemes megtudnunk, hogy a bemutatott referencia építkezések tekintetében, hogyan hívták pontosan a kivitelezőt és akkor melyik családtagja nevén volt a cég.
Második körben el kell gondolkoznunk azon, hogy az esetleges szerződési ár és a ténylegesen kifizetendő építkezési költség között alkalmazott különbözet ténylegesen a mi igényeinket szolgálja-e.

2. Amikor már nyakig ülünk az építkezésben, akkor hajlandók vagyunk napokat, heteket áldozni egy megfelelő színű, minőségű, árú burkolóanyagra, vagy egy kívánt szaniter fellelésére. Ezúton figyelmeztetem a kedves Olvasót, hogy a jó kivitelező megtalálása ennél lényegesen több időt igényel. Minden, vagy a lehető legtöbb szempontot átvizsgálva, kivesézve be kell látnunk, hogy mint az életben mindenhol, a lakásépítés területén is igaz a mondás, miszerint „nem mindig a legolcsóbb kerül a legkevesebbe”. Baj inkább akkor van, ha ezt a saját kárunkon kell megtanulni.

kivitelez2


3. Ha lehetőségünk adódik a kivitelező jelöltünk jelenleg folyó építkezését megtekinteni (ez az ideális és a ritka szerencse), akkor ezt sose mulasszuk el, feltétlenül szánjunk rá időt. Akár ezt a kivitelezőt választjuk, akár nem, megfizethetetlen tapasztalatokra tudunk szert tenni. Sőt, talán még új ötleteket is kapunk. Belepillanthatunk, olyan műszaki dolgokba, mint a fűtés-hűtés vezetékezése, elektromos vezetékek, rétegrendek, amelyeket egy elkészült épületnél már csak „meséből” ismerhetünk meg.

Fontos, hogy kommentár nélkül láthatjuk a munka minőségét, a munkások hozzáállását a munkavégzéshez. Ezek az elkapott pillanatok engednek következtetni arra, hogy milyen minőségű „terméket” kaphatunk a nem kevés pénzünkért.
Lássuk be, amikor magunknak akarunk építtetni, akkor az nem elég, hogy a falak mennyire simák, vagy a fürdőszobában a fuga mennyire egységes. Biztosnak kell lennünk abban is, hogy az elfalazott, lebetonozott vezetékek is bennünket fognak szolgálni évtizedeken keresztül.

kivitelez1

Telekválasztás

Elegánsabb és tisztázottabb a helyzetünk, ha egy „újparcellás” telken akarunk építkezni. Bár a telek előéletének ismeretével itt is sok, később felmerülő problémától kímélhetjük meg magunkat. Szükség esetén elképzelhető, hogy kisebb feltárási munkát is el kell végeznünk.
Részben nehezebb a dolgunk, ha egy régi, lebontott épület helyén már elkezdett építkezésre esik a választásunk. Ilyenkor ugyanis nem tudhatjuk biztosan, hogy milyen mértékig és mélységig takarították ki előzőleg a területet. Ez akkor jelenthet gondot, amikor egy év múlva az udvarunkra akarunk egy új rózsatövet, vagy egy liliomfát elültetni és a gyönyörű udvarunk egyik szegletében találunk egy ottfelejtett házalapot, vagy egy réges-régi járda darabot.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Valósággá válik minden építtető álma, a gyors és stresszmentes építkezés

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Masszív épületszerkezet költséghatékonyan, rekordidő alatt - Ytong Vasalt Pallós építési rendszer

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

Családiház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

Így válasszunk jakuzzit: a kiválasztás szempontjai az ideális mérettől a próbafürdőzésig

Lakáspiac: további élénkülés, de lassabb áremelkedés várható

Egy kocka mind felett! - Új okosotthon vezérlőt mutatott be a Hörmann

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Év háza 2021: sasadi villa és a MOME Campus az idei legjobbak

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Vásárlási listák
További vásárlási listák