A kivitelező választás 3 szabálya

Azt, hogy építkezni valójában mennyi nehézségekkel jár, csak akkor tudjuk meg, amikor saját bőrünkön tapasztaljuk. A kellemetlenségek elkerülése végett Fáczán Béla Zoltán szakértőnk néhány megfontolásra érdemes jó tanácsot ad.

Sajnos napjaink lakásépítési piacán jelenlévő kivitelezőket kizárólag a minél magasabb profit elérése inspirálja. (Tisztelet a kivételnek, bizony ők vannak a kevesebben.)
Ebben a kiismerhetetlen népi játékban próbálok meg segítséget nyújtani egy-egy ötlet erejéig.

1. A legtöbb építkezésre célirányosan „néhány ezer forintból” alapítanak projekt cégeket. Egy megbízható, tisztességesen adózó és bármikor utolérhető építtető alapvető ismérve, hogy az elmúlt évben, vagy évtizedekben is ugyanazon a cégnéven dolgozott.
A projekt céget képviselő személy szívesen irányít bennünket előző építkezései felé, referencia bemutatása céljából. Természetesen csak oda, ahol sikeresen és megelégedettséggel zárta az ügyletét. Azért azt is érdemes megtudnunk, hogy a bemutatott referencia építkezések tekintetében, hogyan hívták pontosan a kivitelezőt és akkor melyik családtagja nevén volt a cég.
Második körben el kell gondolkoznunk azon, hogy az esetleges szerződési ár és a ténylegesen kifizetendő építkezési költség között alkalmazott különbözet ténylegesen a mi igényeinket szolgálja-e.

2. Amikor már nyakig ülünk az építkezésben, akkor hajlandók vagyunk napokat, heteket áldozni egy megfelelő színű, minőségű, árú burkolóanyagra, vagy egy kívánt szaniter fellelésére. Ezúton figyelmeztetem a kedves Olvasót, hogy a jó kivitelező megtalálása ennél lényegesen több időt igényel. Minden, vagy a lehető legtöbb szempontot átvizsgálva, kivesézve be kell látnunk, hogy mint az életben mindenhol, a lakásépítés területén is igaz a mondás, miszerint „nem mindig a legolcsóbb kerül a legkevesebbe”. Baj inkább akkor van, ha ezt a saját kárunkon kell megtanulni.

kivitelez2


3. Ha lehetőségünk adódik a kivitelező jelöltünk jelenleg folyó építkezését megtekinteni (ez az ideális és a ritka szerencse), akkor ezt sose mulasszuk el, feltétlenül szánjunk rá időt. Akár ezt a kivitelezőt választjuk, akár nem, megfizethetetlen tapasztalatokra tudunk szert tenni. Sőt, talán még új ötleteket is kapunk. Belepillanthatunk, olyan műszaki dolgokba, mint a fűtés-hűtés vezetékezése, elektromos vezetékek, rétegrendek, amelyeket egy elkészült épületnél már csak „meséből” ismerhetünk meg.

Fontos, hogy kommentár nélkül láthatjuk a munka minőségét, a munkások hozzáállását a munkavégzéshez. Ezek az elkapott pillanatok engednek következtetni arra, hogy milyen minőségű „terméket” kaphatunk a nem kevés pénzünkért.
Lássuk be, amikor magunknak akarunk építtetni, akkor az nem elég, hogy a falak mennyire simák, vagy a fürdőszobában a fuga mennyire egységes. Biztosnak kell lennünk abban is, hogy az elfalazott, lebetonozott vezetékek is bennünket fognak szolgálni évtizedeken keresztül.

kivitelez1

Telekválasztás

Elegánsabb és tisztázottabb a helyzetünk, ha egy „újparcellás” telken akarunk építkezni. Bár a telek előéletének ismeretével itt is sok, később felmerülő problémától kímélhetjük meg magunkat. Szükség esetén elképzelhető, hogy kisebb feltárási munkát is el kell végeznünk.
Részben nehezebb a dolgunk, ha egy régi, lebontott épület helyén már elkezdett építkezésre esik a választásunk. Ilyenkor ugyanis nem tudhatjuk biztosan, hogy milyen mértékig és mélységig takarították ki előzőleg a területet. Ez akkor jelenthet gondot, amikor egy év múlva az udvarunkra akarunk egy új rózsatövet, vagy egy liliomfát elültetni és a gyönyörű udvarunk egyik szegletében találunk egy ottfelejtett házalapot, vagy egy réges-régi járda darabot.

Kapcsolódó cikkek

Mit mesél rólad a házad? - Személyiségünkről is árulkodik otthonunk homlokzata

A színek az emberi személyiség kifejezőeszközeként is működnek – nincs ez másként az épületeknél választott árnyalatokkal sem. Magyarországon ugyan kevésbé jellemző a széleskörű színhasználat, pedig a megfelelő a homlokzati anyag színének kiválasztásával nemcsak a lakók, a lakókörnyezet is harmonikusabbá válik.

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Az építőanyagokkal szemben támasztott egyik legfontosabb elvárás a magas minőség, mely mellett egyre inkább megkerülhetetlenné válik a környezettudatosság és az energiatakarékosság iránti igény. Azonban kérdés, hogy találunk-e a piacon ilyen termékeket? Ezzel kapcsolatban jó híreink vannak!

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.