Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

A kivitelező választás 3 szabálya

Azt, hogy építkezni valójában mennyi nehézségekkel jár, csak akkor tudjuk meg, amikor saját bőrünkön tapasztaljuk. A kellemetlenségek elkerülése végett Fáczán Béla Zoltán szakértőnk néhány megfontolásra érdemes jó tanácsot ad.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Sajnos napjaink lakásépítési piacán jelenlévő kivitelezőket kizárólag a minél magasabb profit elérése inspirálja. (Tisztelet a kivételnek, bizony ők vannak a kevesebben.)
Ebben a kiismerhetetlen népi játékban próbálok meg segítséget nyújtani egy-egy ötlet erejéig.

1. A legtöbb építkezésre célirányosan „néhány ezer forintból” alapítanak projekt cégeket. Egy megbízható, tisztességesen adózó és bármikor utolérhető építtető alapvető ismérve, hogy az elmúlt évben, vagy évtizedekben is ugyanazon a cégnéven dolgozott.
A projekt céget képviselő személy szívesen irányít bennünket előző építkezései felé, referencia bemutatása céljából. Természetesen csak oda, ahol sikeresen és megelégedettséggel zárta az ügyletét. Azért azt is érdemes megtudnunk, hogy a bemutatott referencia építkezések tekintetében, hogyan hívták pontosan a kivitelezőt és akkor melyik családtagja nevén volt a cég.
Második körben el kell gondolkoznunk azon, hogy az esetleges szerződési ár és a ténylegesen kifizetendő építkezési költség között alkalmazott különbözet ténylegesen a mi igényeinket szolgálja-e.

2. Amikor már nyakig ülünk az építkezésben, akkor hajlandók vagyunk napokat, heteket áldozni egy megfelelő színű, minőségű, árú burkolóanyagra, vagy egy kívánt szaniter fellelésére. Ezúton figyelmeztetem a kedves Olvasót, hogy a jó kivitelező megtalálása ennél lényegesen több időt igényel. Minden, vagy a lehető legtöbb szempontot átvizsgálva, kivesézve be kell látnunk, hogy mint az életben mindenhol, a lakásépítés területén is igaz a mondás, miszerint „nem mindig a legolcsóbb kerül a legkevesebbe”. Baj inkább akkor van, ha ezt a saját kárunkon kell megtanulni.

kivitelez2


3. Ha lehetőségünk adódik a kivitelező jelöltünk jelenleg folyó építkezését megtekinteni (ez az ideális és a ritka szerencse), akkor ezt sose mulasszuk el, feltétlenül szánjunk rá időt. Akár ezt a kivitelezőt választjuk, akár nem, megfizethetetlen tapasztalatokra tudunk szert tenni. Sőt, talán még új ötleteket is kapunk. Belepillanthatunk, olyan műszaki dolgokba, mint a fűtés-hűtés vezetékezése, elektromos vezetékek, rétegrendek, amelyeket egy elkészült épületnél már csak „meséből” ismerhetünk meg.

Fontos, hogy kommentár nélkül láthatjuk a munka minőségét, a munkások hozzáállását a munkavégzéshez. Ezek az elkapott pillanatok engednek következtetni arra, hogy milyen minőségű „terméket” kaphatunk a nem kevés pénzünkért.
Lássuk be, amikor magunknak akarunk építtetni, akkor az nem elég, hogy a falak mennyire simák, vagy a fürdőszobában a fuga mennyire egységes. Biztosnak kell lennünk abban is, hogy az elfalazott, lebetonozott vezetékek is bennünket fognak szolgálni évtizedeken keresztül.

kivitelez1

Telekválasztás

Elegánsabb és tisztázottabb a helyzetünk, ha egy „újparcellás” telken akarunk építkezni. Bár a telek előéletének ismeretével itt is sok, később felmerülő problémától kímélhetjük meg magunkat. Szükség esetén elképzelhető, hogy kisebb feltárási munkát is el kell végeznünk.
Részben nehezebb a dolgunk, ha egy régi, lebontott épület helyén már elkezdett építkezésre esik a választásunk. Ilyenkor ugyanis nem tudhatjuk biztosan, hogy milyen mértékig és mélységig takarították ki előzőleg a területet. Ez akkor jelenthet gondot, amikor egy év múlva az udvarunkra akarunk egy új rózsatövet, vagy egy liliomfát elültetni és a gyönyörű udvarunk egyik szegletében találunk egy ottfelejtett házalapot, vagy egy réges-régi járda darabot.

Népszerűek a témában

Gyors, kalkulálható, Típusház – érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Energiatakarékos miniházak – Mit kell tudnunk a tiny house-ról?

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Biztonságos, kényelmes, víztakarékos fürdőkád

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell! A Wienerberger „Első sor” megoldása az, amire minden építtető vágyott, még ha eddig nem is tudott róla

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

Gyors, kalkulálható, Típusház – érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

Gyors és stresszmentes építkezés, akár a karosszék kényelméből

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél