Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Valósághű épületmodellezés könnyedén – Együttműködés a Leier és GRAPHISOFT között

Magyarország legnagyobb építőanyag gyártó cége, a Leier Hungária Kft. és a világ egyik vezető építész-tervező program fejlesztője, a GRAPHISOFT együttműködéséből olyan kiegészítő program született az ArchiCAD tervezőszoftver legújabb – 17-es, 18-as – verzióihoz, amely nagyban megkönnyíti és felgyorsítja az építészek munkáját.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A kiegészítést telepítve a Leier teljes termékpalettája könnyedén elérhetővé és betervezhetővé válik. Ez az egyedülálló és komplex megoldás gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a tervezési fázist, tájékoztatást ad az anyagmennyiségekről és a 2014-es árakat figyelembe véve az anyagköltségek kalkulálásánál is hatékony segítséget nyújt.

Egy épület megtervezése rendkívül komplex folyamat. Többek között kreativitást, rengeteg számítást és mérést foglal magában, a biztonsági és esztétikai szempontok maximális figyelembevételével. A megrendelők teljes körű kiszolgálásához azonban szükséges a kellően részletes és valósághű modellezés elkészítése is, amely a vizuális megértést segíti elő. Ebben partner az idén 30 éves, magyar tervezésű ArchiCAD program, amely az épületinformációs modellezés (BIM) megalkotója. A világ első 3D-s modell alapú tervező-szoftvereként forradalmasította az építészeti tervezést, felváltva a korábban hagyományos kétdimenziós tervezési módszert. Használatával mindenki számára könnyen elképzelhetővé válik a már kész épület, ezzel nagyban segítve a beruházás döntési folyamatát.

A tervezőszoftver bemutatása

„A GRAPHISOFT az épületinformációs modellezés (BIM) kifejlesztőjeként azon dolgozik, hogy ArchiCAD tervezőszoftvere folyamatosan megfeleljen az építészek és tervezők egyre magasabb szintű szakmai igényeinek és elvárásainak. Ennek keretében az ArchiCAD 18 új szolgáltatásai megnövelik a kompromisszummentes kreativitás lehetőségét, valamint a kiemelkedően magas színvonalú látványtervek és interaktív 3D modellek létrehozását. Ennek része a Leier Hungária Kft.-vel kialakított együttműködés, amelynek keretében az ArchiCAD 18 verziójához kifejlesztett alkalmazás integráltan tartalmazza a Leier teljes termékkínálatát. Ennek segítségével az építészek közvetlenül tudják kiválasztani és a tervekbe illeszteni a különböző építőipari elemeket, amely mind az építészek, mind a felhasználók és megrendelők számára gyorsabb, egyszerűbb és látványosabb tervezési folyamatot eredményez” – mondta Reicher Péter, a GRAPHISOFT magyarországi vezetője.

Ahhoz azonban, hogy a valóságot minél jobban tükröző, részletes 3D-s modellt készítsenek a szakemberek, további utómunka elvégzése szükséges az alap modell elkészülte után. A különböző gyártók, különböző termékeinek kiválogatása, összehangolása és feltöltése rengeteg időbe kerül, amely nem csak a kivitelezés idejét növeli meg, hanem a költségeket is. A Leier és a GRAPHISOFT közös sajtótájékoztatójának főszereplője az a kiegészítő CD volt, amellyel ez az idő lényegesen lerövidülhet a jövőben, hiszen az építőanyag-gyártó jelenleg forgalmazott termékeit lehet egyszerűen és gyorsan betervezni, azok teljes méret, forma és színválasztékát kihasználva. 2D-s és 3D-s képek, pontos listák és közel valós látványtervek készíthetőek a segédprogrammal, egyszerű és felhasználóbarát módon. Az egyedi textúrák segítségével láthatóvá válik a termékek valósághű megjelenése, megkönnyítve ezzel a felek közti kommunikációt, egyben térbeli élményt nyújtva a megrendelőnek, kiküszöbölve az esetleges félreértéseket. A termékkezelő használata során tulajdonképpen az épület virtuális megépítése zajlik, ezáltal már az építkezés előtt kiszűrhetővé válnak az ellentmondások, gyorsan megjeleníthető a terv változásainak az épület egészére gyakorolt hatásai.

A tervezőszoftver működés közben

„A Leiernél kiemelt célunk, hogy sokkal többek legyünk, mint egy építőanyag gyártó vállalat, és szoros partneri kapcsolatot alakítsunk ki a tervezőkkel és a kivitelezőkkel egyaránt. Ennek a célnak az elérését szolgálja a GRAPHISOFT vállalattal való együttműködés eredményeként létrejövő segédprogramunk is. Használata a tervezés több fázisában is hatékony segítséget nyújt a szakembereknek, legyen szó az anyagok kiválasztásáról, információgyűjtésről, vagy éppen mennyiség és anyagár-kalkulációról. Büszkék vagyunk rá, hogy a Leier az egyetlen vállalat, amely ilyen széles termékpalettát tudott integrálni a piacvezető ArchiCAD programba, ezzel nagyfokú szabadságot és egyszerű, de kivételesen részletgazdag tervezést kínálva az építészek számára” – mondta el Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője.

A kiegészítés részeként elérhetővé válik a Leier teljes kertépítészeti, magas és mélyépítési termékpalettája, úgy, mint tetőrendszerek, kiegészítők, kéményrendszerek, valamennyi térkő, rakásminta, szín és méret szerint, de a speciális betonelemek és a Durisol zajárnyékoló falazóelemek sem hiányoznak. A termék paramétereinek egyszerű beállításával lehetővé válik a pontos geometriai tulajdonságok ábrázolása, például a kémény esetében az érintett szinteken történő alaprajzi jelölés és a 3D-s a modellben a magassági és bekötési pontok állíthatósága. Külön előny, hogy ezek az elemek egymással maximálisan kombinálhatók, így egy kéményrendszert a torkolati kúptól kezdve a csatlakozásokon át, a tisztítóajtóig valós termékekkel modellezhetnek le a mérnökök. A kiegészítés további előnye, hogy a tervek alapján a szükséges anyagok mennyiségét is automatikusan kiszámolja, ráadásul a Leier 2014-es anyagár listája is integrálva van, vagyis egy nagyon közeli becsléssel a költségvetés készítésben is hatalmas segítséget nyújt.

A tervezőszoftver működés közben

A kiegészítő program információs központként is funkcionál, egy adott termék linkjére kattintva ugyanis a rendszer automatikusan elnavigál a Leier oldalán lévő termékspecifikációhoz, ahol minden szükséges információ megtalálható a tervezéshez. A mérnökök munkáját tovább könnyíti egy funkció, amelyen keresztül az adott termékek teljesítménynyilatkozata is letölthető.
A Leier kiegészítő programja ingyenesen megrendelhető az ArchiCAD 17-es, 18-as program mellé, illetve letölthető a Leier honlapjáról.

További információt a Leier cégcsoportról és termékeiről a www.leier.hu oldalon talál.

Népszerűek a témában

Különleges szolgáltatással számítható ki, hogy mennyibe kerülne most a házépítés

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Energiatakarékos miniházak – Mit kell tudnunk a tiny house-ról?

Ez is érdekelhet

Outdoor élettek modern árnyékolókkal

4K Napelemes megoldás

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Nyomtasson a zuhanyzóüvegre gyönyörű és tartós képeket

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

ARCHLine.XP - professzionális 3D CAD/BIM tervezőszoftver

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Dombház szupervályogból - egy alternatív építészeti technológia

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

A szerethető beton

„Az anyag természete” - EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben. Pályázat építészek és építészhallgatók számára

32 tanács kivitelező választáshoz

Év háza 2017: a fődíj mellett 5 különdíj vár gazdára

Épül a tető? Csak rendszerben!

Fal csúcstechnológiával: ez a csiszolt tégla

Kéményt mindig lehet építeni - A Leier kémények ideális megoldást kínálnak a rezsitakarékos fűtéshez

Szebb otthon lakberendező segítségével: H8 projekt