Hirdetés

Új szemlélet az építészetben – energia design tervezési mód

A klímaváltozás miatt új szemlétre van szükség az építészetben is. Az „energia design” tervezési módszerrel készültek a komlói RATI gyárépületének tervei. A tervezők megújuló energiaforrásokat használnak, így ez az épület több energia termelésére képes, mint amennyit fölhasznál, azaz plusz energiás épület. A tervezés egyes elemei a családi házak tervezése során is fölhasználhatók.

Az „energia design” tervezésnek köszönhetően az épület energiamegtakarítása a 80 százalékot is elérheti, az üzemeltetéshez szükséges 20 százalékot és az ezen felüli pluszenergiát a környezetből, megújuló forrásokból nyerik, talajhőt hasznosítanak talajkollektorral, és napelemekkel nyernek elektromos energiát.

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karon működő Energiadesign Tanszék kutatói ifj. dr. Kistelegdi István vezetésével egy építészeti tervezési technikát dolgoztak ki a pluszenergiát termelő épületek energetikai, épületklimatikai és építészettechnológiai modellezésére. A fejlesztésnek köszönhetően kevesebb gépesítéssel és energiafogyasztással nagyobb teljesítményt, magasabb komfortfokozatot és pozitív energiamérleget lehet elérni az épületben.
Az épület különlegessége, hogy az épület és az épületburok reagál a változó külső és belső környezeti behatásokra. Emellett földhőt, napenergiát és szélenergiát is hasznosít az épület.

Kistelegdi István, energia design tervezés

Különlegessége, hogy – ellentétben a középületekkel –, az év egy jelentős részében természetes szellőzéssel működhet, ehhez az ötletet a termeszvárak szellőzése adta. Ez köszönhető a három speciális szellőzőtoronynak, a „Venturi” tányérszerkezetek egyrészt hatékonyan hasznosítja a kürtőhatást, másrészt a szélenergia segítségével szellőzteti a belső teret, ezzel csökkentve a légtechnika költségeit.

Az épületet intelligens épületfelügyeleti rendszer fogja irányítani, az ilyen épületeket nevezik intelligens épületnek („smart building”).

Kistelegdi István, energia design tervezés

Az épület tervezésének néhány eleme

 • Kompakt épülettömeg – az épület térfogatához képest minimális a felülete, azaz nincsenek felesleges beugrók, kiszögellések.
 • A ténylegesen használt fűtött-hűtött épületrészeket nem klimatizált területek veszik körül, ezek téli és nyári hőszigetelő pufferzónaként védik a belső tereket. Családi házakban ilyen lehet a fűtetlen üveges veranda vagy a télikert.
 • A téli lapos beesési szögű napsugarak az épület melegítésére használják.
 • Nyári hővédelem külső árnyékolószerkezetekkel.
 • Belső árnyékolószerkezet: az északi homlokzat fényvisszaverő rolóira hőelnyelést és hőképződést minimálisra csökkentő fóliaszerkezetek helyeztek el.
 • Az épület tájolása – a főépület irodai és gyártó zónái északra kerültek, amíg a raktár délre néz, védve az épülete a nyári túlmelegedéstől.
 • A napelemeket a déli burokszerkezeten helyezték el.
 • Felülvilágítók – természetes megvilágítás a mélyebb, sötétebb alulvilágított épületrészekben, és az üzemutcában.
 • Hőtároló tömegek a szerkezetekben – nyáron hűtőhatást, télen fűtőhatást biztosítva.
 • A természetes szellőzést a termeszhangyavárak szellőzéséről mintázták.
 • Természetes egyoldalú ablakszellőzés az irodákban.
 • Az átrium természetes be- és kiszellőzése gravitációs módon is történik.
 • Éjszakai szellőzés – energiahatékony passzív épülethűtés, különös tekintettel a vasbeton hőtárolótömegekre.
 • Toronykürtő hatás – termikus felhajtóerő, kürtőhatás segítségével nagyméretű csarnokok kiszellőztetése.
 • A gyártástechnológia hulladékhőjének újrahasznosítása télen.
 • Venturi-effektus – a természetes kiszellőzés támogató erősítése határoló rétegáramlat gyorsítással, Bernoulli törvényére alapozva.
 • Fényvezetés a szolártonyokban – a fénytornyok felső részében elhelyezett fényvisszaverő zsaluzia a téli direkt sugárzást az épület mélyébe vezeti indirekt módon.
 • Zárt rendszerű fénycsatornák vezetik a természetes napfényt az épület sötétebb részébe.
 • Újrahasznosított építőanyagok – fa-könnyűbeton belső pergolaszerkezet.

Dr. habil Kistelegdi István DLA
Tanszékvezető egyetemi docens, építészmérnök, climadesigner
TU München, Épületklimatika és -gépészet tanszék kutatási tanácsadó munkatársa

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Trendek, tervek – variációk fürdőszobára

Akár egy új fürdőszobán, akár a meglévő felújításán töri a fejét, mindenképpen sok döntést kell meghoznia egy olyan, költséges beruházáshoz, amelynek eredményével sok évig, akár évtizedig fog együtt élni. Gyakran centiken, egyetlen elhibázott döntésen múlhat, hogy szeretni vagy utálni fogja a fürdőjét. Mi kell ahhoz, hogy álomfürdőszobája legyen? Mutatjuk!

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.