Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Miértek és hogyanok a hőszigetelésben – Gondolkodjunk rendszerben!

Ma már nem kérdés, hogy szükséges-e hőszigetelni a homlokzatot, a lábazatot, a kérdés sokkal inkább a “mivel?” és a “hogyan?”. Választ sokfélét kaphatunk, de azt ritkán mondják el, hogy miért fontos a hőszigetelést egységes rendszerben kezelni. Itt az ideje, hogy az általános vélekedéseken túl, mélyebben is megvizsgáljuk a témát.

A hőszigetelt falak nyújtotta komfortot évszaktól függetlenül, egész évben élvezhetjük. A jó minőségű anyagokkal és jó minőségben kivitelezett hőszigetelés a hideg hónapokban a falakon belül tartja a meleget, míg a nyári időszakban a falazat sokkal nehezebben melegszik át – így pedig a fűtésre, illetve hűtésre felhasznált energiát is jelentősen csökkenthetjük. Röviden tehát, minden hőszigetelésre fordított forint többszörösen megtérül.

MAPEI hőszigetelő rendszer

Mivel hőszigeteljünk?

A népszerű, leggyakrabban alkalmazott fehér polisztirol ár-érték arányban a legjobb befektetés, különösen akkor, ha a hőszigetelés vastagságát tekintve nem kell kompromisszumokat kötnünk. Ekkor érdemes a MAPETHERM TREND rendszere mellett döntenünk, ha viszont a körülmények (épület jellege, elhelyezkedése miatt) erre nincs lehetőség, akkor a grafitos polisztirol, a MAPETHERM KOMFORT jelentheti az ideális megoldást.

Legyen grafit? De milyen?

Grafitos hőszigetelésből többféle létezik:

 • sima grafit
 • relax
 • reflex

Fontos tudni, hogy a grafit lap a napfényre másképp reagál, mint a fehér polisztirol. Előfordulhat, hogy nyáron a lap felmelegedésének hatására a ragasztó a kötési folyamatnál gyorsabban megszárad, nem alakul ki a megfelelő kötés és a lemez leesik a falról. A gyártók ezt különféle innovációkkal orvosolják. Előírás, hogy a kivitelezés első fázisában, a lapok felragasztása után 24 óra várakozási időnek kell eltelnie, mielőtt a dübelezés, majd a ragasztótapaszba ágyazott üvegszövetezés megtörténne.

 • Ha a hőszigetelési munkákat kora tavaszra vagy késő őszre ütemezzük, a sima grafitos lapokat válasszuk, a köztes időben viszont mindenképpen a relax vagy a reflex lapok mellett döntsünk.
 • relax lemez egyik oldalán – ez a külső oldal – tehermentesítő bemetszéseket találunk, melyek kiküszöbölik a felmelegedés miatti alakváltozást.
 • reflex lemez egyik oldala – ugyancsak a külső oldal - világos színű, fényvisszaverő réteget kapott, mely a lemez felmelegedését gátolja.

Ásványi hőszigetelő rendszer – ásványgyapot

Az ásványgyapot hőszigetelő lapok ellenállóak a tűzzel szemben, sőt, minimális hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkeznek, továbbá a lég- és páraáteresztésük is kiváló. Kerámia, vályog vagy pórusbeton épületszerkezetekhez egyaránt jó választás, szilikát, illetve szilikon fedővakolattal ideális hőszigetelési megoldást kínálnak.

A MAPEI segítsége a hőszigetelésben

A Mapetherm EPS vagy a Mapetherm MW hőszigetelő rendszerek jól alkalmazhatók akár 20 méter magasságig, legfeljebb 20 cm vastagságig, akár polisztirol (fehér vagy grafitos EPS) vagy ásványgyapot (MW) maggal rendelkező rendszereknél, használatukkal különböző színvakolatok (akrilgyantás, szilikonos, szilikátos bázisú) készíthetők.

A típus csomagok jelentősen megkönnyítik a megfelelő termék kiválasztását:

 • Mapetherm Trend (fehér EPS maggal és akrilos színvakolattal)
 • Mapetherm Komfort (szürke EPS maggal és szilikonos színvakolattal)
 • Mapetherm Premium (ásványgyapot maggal és szilikonos színvakolattal)
 • Mapetherm Mineral (ásványgyapot maggal és szilikátos színvakolattal)
MAPEI hőszigetelő rendszer

Lábazatok hőszigetelése

A legújabb innovációval a Bachl Kft. jelentkezett, Bachl Extrapor Sockel néven. A grafitörleményt tartalmazó lábazati hőszigetelő lemez megfelel a legszigorúbb szigetelési előírásoknak. Hőszigetelés szempontjából a lábazat az épületek egyik kritikus része, időtállóságát a BACHL Extrapor Sockel anyagon 48 különböző színű MAPE-MOSAIC gyöngyvakolat biztosítja.

MAPEI hőszigetelő rendszer

Hőszigetelés felújítása? Ez is lehetséges!

Ha valaki még a szigorú energetikai követelmények előtt gondoskodott háza hőszigeteléséről, az akkori, kb. 5 cm körüli anyagok felhasználával, most éppen időszerű, hogy mindezt korszerűsítse. Ne ijedjünk meg, ehhez nem szükséges a korábbi hőszigetelést lebontani. A Mapetherm EPS Plus rendszer segítségével a 8 cm-es maximális vastagságú meglévő rendszerre további 15 cm vastag hőszigetelő rendszert lehet még feltenni. Fontos tudni, hogy kizárólag EPS vagy Grafit meglévő rendszerre EPS vagy Grafit hőszigetelés rakható fel, ásványi alapra, illetve ásványi szigetelés nem!

Közintézmények esetében hivatalos vizsgálatot kell végeztetni az erre hivatott építésügyi hatósággal, az ÉMI-vel.

Hőszigetelés passzív házakhoz

Egyre több passzív ház épül, melyeknél a hőszigetelés alapvető része az épületnek. A tulajdonosok részéről jogos elvárás, hogy házuk hőszigetelő rendszere megfeleljen a passzív házakra vonatkozó szigorú előírásoknak. A Mapetherm Passzív rendszer maximum 40 cm vastag EPS maggal készülő hőszigetelő rendszereknél tesz igazán jó szolgálatot.

Hőszigetelés különleges igényekhez

Számos épület – köz- és magánépület – homlokzatát borítják hidegburkolattal. Ebben az esetben felmerül a kérdés, milyen hőszigetelő rendszert érdemes és hogyan alkalmazni. A válasz, hogy erősebb anyagokat kell használni, melyek a nagyobb terhelést (súly, hőhatás, stb.) biztonsággal elviselik.

 • Nagylapos burkolás esetén vékony porcelánlappal (maximális mérete 3 x 500 x 1500 mm) készült rendszer lesz az ideális megoldás, ez a Mapetherm Tile System.
 • Kisebb lapmérethez (maximális mérete 3,5 x 500 x 1000 mm) a Mapetherm Slim Ceramic System az ideális választás.
 • Kislapos klinkerburkolathoz a Mapetherm Klinker System a tökéletes megoldás.

Főleg középületeknél (iskolák, óvodák), de akár magánházak hőszigetelésénél is elvárás, hogy a rendszer ellenálljon a magasabb igénybevételnek, az átlagosnál nagyobb ütésállóságot biztosítson. A Mapetherm Vandálbiztos rendszere nagy rugalmasságú simítóanyaggal és színvakolattal készül és tökéletesen ellenálló felületet biztosít.

A tökéletesen működő és hosszú élettartamú homlokzati rendszerekre a MAPEI RENDSZERGARANCIÁT vállal.

ÉRDEKLŐDÖM MAPEI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK IRÁNT

Népszerűek a témában

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Energiapazarló és rosszul fűtött házakban élünk - A célzott támogatások ösztönzik leginkább az energiahatékonyságot

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

Ez is érdekelhet

10+1 termék, amiért megéri kilátogatni a Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Kültéri világítás lépésről lépésre

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

Higiénia, praktikum és esztétikum a fürdőszobában

Mindent a kád típusokról: egyenes, sarok, aszimmetrikus…

Sci-fi-be illő látvány a fürdőben - Furo zuhanykabinok

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hozza ki a legtöbbet az ingyenpénzből! Mutatjuk, hogyan

Energiapazarló és rosszul fűtött házakban élünk - A célzott támogatások ösztönzik leginkább az energiahatékonyságot

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket

Ha szigetelőanyag, akkor ISOTEX

Hőszigeteljünk! De hogyan? A leggyakoribb kérdések és válaszok a hőszigetelésről - Letölthető segédlettel és útmutatóval

Így csökkentheti rezsiköltségeit állami pénzből

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal – Miért válasszunk kőzetgyapot termékeket?

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel