Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal – Miért válasszunk kőzetgyapot termékeket?

Az energetikai követelmények szigorodása, a lakó- és középületek üzemeltetési költségeinek csökkentése, valamint a környezetvédelmi szempontok mind olyan motiváló tényezők, melyek miatt a tulajdonosok a mihamarabbi hőszigetelés mellett döntenek. Vegyük sorra, milyen előnyökkel szolgál a kőzetgyapotból kialakított hőszigetelő rendszer.

A homlokzatok több évtizedre készülnek, indokolt tehát a hőszigetelésükről megfelelő minőségben gondoskodni. Fontos, hogy a hőtechnikai és tűzvédelmi előírások teljesítéséhez az anyag választással kapcsolatban mindenképpen kérjük ki építész tervező, energetikai szakember véleményét.

Kétségtelen, hogy a kőzetgyapot alapú homlokzati hőszigetelés többet nyújt a „hagyományos” polisztirol alapú megoldásokhoz képest. Három tulajdonság, melyben ez az anyag jobban teljesít:

 • fokozott tűzvédelem
 • fokozott hangszigetelés
 • a szerkezet páraegyensúlyának biztosítása.

Gyakran találkozhatunk a „kétszer annyiba kerül” sommás megállapítással, azonban ez a kijelentés csak féligazságokat tartalmaz. Ha elfogadjuk, hogy a hőszigetelés a falon teljesít majd felépített rendszerként (ragasztóval, hálóval, dübelekkel, színezve, állványozással, munkadíjjal, anyagmozgatással és a szükséges kiegészítőkkel, stb.), akkor a költségvonzatokkal együtt a teljes árkülönbség 20-25% lesz, azaz ennyivel kerül többe egy polisztirol homlokzathoz képest.

A kőzetgyapot hőszigetelés úgynevezett kontakt rendszerben kerül a homlokzatra.

Knauf FKD S homlokzati kőzetgyapot hőszigetelő lapok
Knauf FKD S homlokzati kőzetgyapot hőszigetelő lapok

A kontakt rendszer jellemzői, előkészületek

A homlokzatok hőszigetelésére alkalmazott leggyakoribb megoldás az úgynevezett kontakt rendszer. A hőszigetelő anyagot ragasztással és dübellel közvetlenül a falfelületre rögzítik. A szigetelőanyag felületére ezt követően üvegháló erősítésű ágyazóhabarcs (alapréteg), majd a záróréteg kerül. A fogadófelület lehet akár régi (pl. vakolt tégla, panel), akár új falszerkezet, amelyek hőátbocsátási tényezője kiegészítő hőszigetelő réteg nélkül nem felel meg az érvényben lévő előírásoknak.

A kőzetgyapot hőszigetelő lapok rögzítése előtt fontos a felület megefelelő előkészítése
A kőzetgyapot hőszigetelő lapok rögzítése előtt fontos a felület megefelelő előkészítése

A régi felületeket a szigetelés megkezdése előtt portalanítani, tisztítani kell, hogy a ragasztóhabarcs tapadása megfelelõ legyen. A laza, feltáskásodott vakolatrészeket el kell távolítani. Az új vakolatréteggel megfelelő síkpontosságú és teherbíró képességű felület alakítható ki. A megfelelő légtömörséghez a sima, egyenletes felületű, tehát a kontakt rendszer fogadására alkalmas új (pl. nútféderes üreges falazóblokk) falszerkezeteket is vakolni kell. Betonfelületekről el kell távolítani a tapadást csökkentő zsaluleválasztó szert.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

A kőzetgyapot szigetelés vastagsága, előnyei a gyakorlatban

Az épületek építésénél, felújításánál mindenképpen a hosszú távú szempontokra érdemes koncentrálnunk. A felújítási ciklus Magyarországon kb. 30-40 év, homlokzati szigetelést pedig nem szokás csak úgy cserélgetni, így egy hosszútávra szóló jó döntéssel komoly felújítási költséget takaríthatunk meg.

A homlokzati szigetelő lapok jellemző vastagsága ma 15-20 cm körüli, ami már nagyon jó értéknek számít, de a költség-haszon elvet is figyelembe véve tovább fokozható. Az aktív ház szint eléréséhez ettől vastagabb, 30 cm körüli szigetelő lap vastagság szükséges, de ez a hôtechnikai méretezés eredményétôl is függ.

A Knauf Insulation FKD S, FKD, FKN Thermal ásványgyapot lemezei megfelelnek a legmagasabb szintű elvárásoknak. Alkalmazásukkal elérhető az aktív ház szint:

 • a szigetelő lapok egy rétegben ragaszthatók, ez komoly idő és ragasztóanyag megtakarítást jelent
 • a lapok közé nem kerül ragasztóréteg, ami a páratechnikát kedvezőtlenül befolyásolná
 • egyszerűbb, biztonságosabb a dübelezés, a dübelkiosztás a lapok látható elhelyezése miatt pontosabban tervezhető
 • a nehezen hozzáférhető épületrészeken a szigetelés egy menetben megoldható, ami szintén meggyorsítja a kivitelezést.

A lemezek egyik vagy mindkét oldalára a gyártás során speciális, szilikát alapú filmréteget hordanak fel, melynek köszönhetően jelentősen gyorsabban, kb. 25%-kal rövidebb idő alatt, és akár 35%-kal kevesebb ragasztó- és vakolóanyag felhasználásával – így kisebb költséggel – végezhető a kivitelezés. Ennek oka, hogy a táblák beépítését rögtön a ragasztással lehet kezdeni, nincs szükség a felület alapozására (kérgesítésére).

A Knauf kőzetgyapot hőszigetelő rendszer alkalmazásával a kivitelezés ideje és költségei jelentősen csökkenthetők
A Knauf kőzetgyapot hőszigetelő rendszer alkalmazásával a kivitelezés ideje és költségei jelentősen csökkenthetők

A hasonlóan kiváló SMARTwall N C2 termékkel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok szerint:

 • a kivitelezés gyorsabb, a bevonatos felület (egyoldali/kétoldali) lehetővé teszi a beépítési idő lerövidítését
 • könnyebb kezelés
 • kisebb kiporzás
 • könnyebb anyagmozgatás
 • jobban vágható
 • kompakt felület, azaz biztosabb fogás a kivitelező számára, ami idő- és pénzmegtakarítást jelent

A hasonlóan kiváló SMARTwall N C2 termékkel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok szerint:

TermékAktuális hővezetési tényező (W/m.K)
FKD S Thermal0,035
FKD N Thermal0,034
SMARTwall S C1/C20,035
SMARTwall N C1/C20,034

Miért fontos a kőzetgyapot szigetelés megfelelő rögzítése?

A kontakt hőszigetelési rendszerek jellemzője, hogy közvetlenül a felületükre kerül a homlokzati bevonatréteg (színvakolat), rögzítésük ragasztással, dübellel vagy ezek kombinációjával készül.

Ásványgyapot termékek esetén a ragasztó megkötése után mechanikai rögzítés (dübel) is szükséges. Nagyon fontos a megfelelő dübelek kiválasztása, mivel azok 20-25%-kal ronthatják a rendszer hővezetési ellenállását. Rosszabb minőségű rögzítőelemek a felület foltosodását, és elszíneződését okozhatják.

A homogén szerkezetű FKD és FKD S táblák rögzítéséhez kiváló megoldást jelentenek a süllyesztett szerelésű dübelek. Ezek tányérja a megfelelő telepítőszerszámnak köszönhetően a táblák felületi síkja alá kerül, majd a keletkezett üreg ásványgyapot pogácsával lezárható.

A kőzetgyapot termékek rögzítéséből kihagyhatatlan a dübelek alkalmazása
A kőzetgyapot termékek rögzítéséből kihagyhatatlan a dübelek alkalmazása

Hol nem használható a kőzetgyapot szigetelés?

Az ásványgyapot szálas szerkezete miatt nem vízálló, emiatt lábazat szigetelésére, nedvességgel érintkezõ falfelületekre nem használható. Ilyen épületrészekre más anyag - XPS, formahabosított EPS - javasolt.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

A városi levegő hőmérséklet – a városi hőszigethatás – csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető.

Lépcső a szobából a teraszra? Minek?

Ki szeretne a nappaliból a teraszra lépcsőkön feljutni? Pedig, ha terasz alatt lakótér van - és ez azért előfordulhat – oda bizony kellő vastagságú hőszigetelés dukál, vastagabb, mint a lakóterek közé. De mi van akkor, ha nem fér el? Mutatunk három hőszigetelési példát ahol a „helynek” döntő szerep jutott.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.