Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

Megérkezett az ISOTEC hőszigetelő panelek családjának legújabb tagja! Az ISOTEC Falpanelt a gyártó kifejezetten átszellőztetett rétegrendű falak hőszigeteléséhez fejlesztette ki.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A szigetelőanyag felületén a tetőkön alkalmazott ISOTEC paneleknél már jól bevált alucink ötvezetű merevítők, konzolok kaptak helyet. A hőszigetelő panelek gyárilag integrált konzoljai lehetővé teszik a látszó homlokzati felület és a szigetelőanyag közti szabad légáramlást. Ez a légréteg nyáron jelentősen javítja a falak hőszigetelő képességét, valamint megelőzi a páralecsapódást, a hőszigetelés átnedvesedését. Kiemelkedő épületfizikai előnyei mellett a szerelt homlokzatburkolati rendszerekhez ez a legpraktikusabb megoldás.

Jól bevált módszer új funkcióban

A hőszigetelő panelek anyaghasználata és kialakítása a tetőknél alkalmazottakkal szinte teljesen megegyeznek. Ugyanúgy PUR vagy PIR keményhabból készülnek, és alumínium kasírozott a felületük. A különbség az integrált konzolokban fedezhető fel. A széleskörű kompatibilitás és a rendkívül nagy teherbírás érdekében még erősebb anyaghasználatot és nagyobb fogadófelületet alkalmaz a gyártó.

ISOTEC hőszigetelő panel

Kiemelkedő hőszigetelő képesség, jelentős épületfizikai előnyök

A tetőknél már jól bevált átszellőztetett légrés a falak esetében is rengeteg előnnyel jár. A PUR/PIR hab alapú panelek gyárilag integrált konzoljai biztosítják a látszó felület és a szigetelőanyag közti szabad légáramlást. A külső homlokzat és a szigetelőanyag közti levegőáramlás nyáron jelentősen javítja a falak hőszigetelő képességét. A nyári tűző napsugarak nem közvetlenül a homlokzati hőszigetelés külső oldalát melegítik fel, hanem csak a külső burkolatot, ami alatt a légrés található. Ez az eljárás megakadályozza a szigetelőanyag külső oldalának felforrósodását, mert az áramló levegővel leárnyékolja és hűti a szigetelést, nagyságrendekkel javítva a hőszigetelő anyag hatékonyságát, aminek köszönhetően a poliuretán szigetelésnek sokkal kisebb felületi hőmérséklettel kell megküzdenie. Hagyományos, légrés nélküli kivitelezésekkel összevetve, a szigetelőanyagok külső oldalán mért hőmérsékletek között akár 30 Celsius fok eltérést is mérhetünk egy nyári napon.

A légrés továbbá lehetővé teszi az épület belsejéből, a falon átjutó pára vagy a burkolat hézagjain bekerülő csapadék átszellőztetését, így véve elejét a páralecsapódásnak, illetve a hőszigetelés átnedvesedésének. A panelek felületére kasírozott alumínium fólia hőtükörként működve tovább javítja a PUR szigetelőanyag szigetelő értékét, és ellenáll a nedvességnek (pl. csapóeső).

Poliuretán anyaga kiváló hőszigetelési értéket, gyári hézagmentes illesztési profiljai pedig hőhídmentes felületet és felület-folytonos szigetelést garantálnak a teljes falfelületen. Kiemelkedő hőszigetelő képességének köszönhetően kisebb rétegvastagságban is teljesíti a rétegrendi elvárásokat, ezáltal négyzetméterekben mérhető hasznos területeket spórol meg az építtetőknek.

ISOTEC hőszigetelő panel
ISOTEC hőszigetelő panel

Kevesebb réteg: gyorsabb és gazdaságosabb kivitelezés

Kiemelkedő épületfizikai előnyei mellett az ISOTEC Falpanel a legpraktikusabb megoldás – a manapság igen divatos – szerelt homlokzatburkoló anyagokhoz (pl. kompaktlemezek, kerámia lapok, mészkő táblák, lambériák). Az ilyen jellegű homlokzatburkoló anyagoknál általában gyártói előírás a konzolos alátét szerkezet kiépítése. Az ISOTEC Falpaneleknél erre nincs szükség, mivel a paneleken gyárilag beépített fém merevítő ’lécek’ teherbíró szerkezetként, valamint távtartó konzolként funkcionálnak. Az ilyen technikával szerelt homlokzati burkolatok esetén nincs szükség teherhordó konzolok, rácsos tartószerkezetek kiépítésére, ezért ez egy sokkal gyorsabb és gazdaságosabb építészeti megoldást jelent. Két legyet egy csapásra: a szerelés során egy lépésben készül el a szigetelés és a külső burkolat fogadására alkalmas szerkezet. Az alkalmazott rétegrendek és a felhasznált anyagok számának csökkentésével jelentősen mérsékelhető a kivitelezés munkaideje és költsége.

A hagyományos, nemesvakolat felületképzésen túl bármilyen szerelt homlokzatburkolati elem is telepíthető rá. A panelek hosszanti oldala egységesen 250 cm, a rövidebb oldala, valamint a paneleken gyárilag felszerelt fém konzolok távolsága viszont minden esetben a külső felülethez igazodik. Széles gyártási mérettartományának (25 cm-72 cm) és függőleges/vízszintes telepíthetőségének köszönhetően bármilyen burkolathoz kiválóan használható. Alkalmazható HPL kompakt lemezekkel (Trespa, Fundermax, Resoplan), alumínium kompozit lemezekkel (Alucobond, Prefa), valamint különböző kőlapokkal, fa lambériával és WPC elemekkel is.

ISOTEC hőszigetelő panel

Az ISOTEC hőszigetelő rendszerek kizárólagos magyarországi forgalmazója a Polibex Kft.

Népszerűek a témában

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

Homlokzati hőszigetelő rendszerek felújítása

Ez is érdekelhet

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ne mondjon le a fürdés élményéről, válasszon inkább akadálymentes kádat

Erre figyeljünk oda, ha redőnyt vásárolunk! – válaszol a szakértő

Napsütötte terasz, erkély? Nem hiányozhat a napellenző!

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Hőszigetelés ipari kapuval? Így csökkentenek költséget a Hörmann megoldásai

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Szorult helyzetben - Hatékony hőszigetelés kis vastagságban

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

Ytong: ahol a minőség, a fenntarthatóság és az elkötelezettség találkozik