Hirdetés

Hangszigetelés 1. – alapfogalmak

Boldogan beköltözünk az új lakásba, majd hamarosan jön a hidegzuhany: az egyik szomszéd késő éjjel megy fürdeni, a másik dobolni tanul, a felettünk lakó meg fapapucsban járkál, és gyakran tologatja a bútorokat, netán csapágyas a szellőzőberendezés az épületben. Az épületek hangszigetelését már az építéskor meg kellene oldani, mert az utólagos hangszigetelés sokkal drágább és bonyolultabb feladat.

Zajban nem tudunk pihenni, dolgozni, sőt egészségünk is károsodhat. A hangszigetelés sokkal fontosabb része épületeinknek, mint amennyit foglalkoznak vele a tervezők vagy épp a kivitelezők. Sajnos gyakran előfordul, hogy a tervekben szerepelnek a hangszigetelés elemei, de a kivitelező pénzt és időt megtakarítva kihagyja azokat, nem törődve az ott élőkkel. Tehát a jól megtervezett, megfelelő anyagokat és technológiákat alkalmazó, körültekintő kivitelezés a garancia az épület hangszigetelésére. Ha ez elmaradt, akkor az utólagos hangszigetelés bonyolult, sokba kerül és nem olyan hatásos, mint ha már eleve úgy épült volna a ház.
Tökéletes hangszigetelés csak az úgynevezett „szoba a szobában” elv alapján érhető el – vagyis, ha minden falat úsztatunk, és a hanghidakat kiküszöböljük. Általános hiba, hogy a kivitelezés során nem ügyelnek a rugalmas csatlakozásokra, így például a burkolatúsztatás esetében a lábazati szegély soha ne maradjon ki.

Hangszigetelés

A hang

A hang tulajdonképpen rezgés, amikor hallunk valamit akkor a levegő rezgéseit észleljük. Légüres térben nem terjed a hang, fizika órán láthattuk azt a kísérletet, hogy üvegbúra alá helyezett óra csörgését nem hallottuk, ha előtte kiszivattyúztuk onnan a levegőt. A hang másként terjed és más a sebessége levegőben, folyadékban és másként szilárd tárgyakban, például falban. Levegőben és folyadékban hosszanti (longitudinális) hullámokkal terjed a hang. Ez tulajdonképpen sűrűsödések és ritkulások, azaz nagyobb és kisebb nyomású területek, és a hang terjedésekor ez az állapot halad. Levegőben a hang terjedési sebessége 340 méter másodpercenként. Szilárd testekben emellett keresztirányú hullámok is kialakulnak, és a hang sebessége is jóval nagyobb, a betonban például 3100 méter másodpercenként.

Léghang

Azokat a hangokat, zajokat nevezzük léghangnak, amelyek, mint a nevéből is látszik, a levegőben terjednek. Ilyen az utca zaja, az ének, a hangos beszéd vagy a zene, vagy épp a kiabálás. Ha pontosak akarunk lenni, akkor ebben az estben nem is hangszigetelésről, hanem hanggátlásról kellene beszélni, bár a köznyelv nem tesz különbséget a kettő között. A léghangok átjutását a falak, az ajtók, az ablakok hangszigetelésével, hanggátlásával érhetjük el. Sokkal zajosabbak a kemény anyagokkal burkolt helyiség, mint a puhákkal. Így például a kicsempézett fürdőszobában sokkal inkább halljuk környezetünket, mint a szőnyegpadlós, vastag függönnyel védett szobában.

Hangszigetelés

Lépéshang vagy testhang

Ezek azok a zajok, amelyek közvetlenül a falat érik: lépések, falfúrás, szögbeverés, és a falat szintén rezgésbe hozó gépészet: a csövekben folyó víz, vagy amikor bekapcsol a centrifuga. A kétféle hang együtt jár, ha lépéshang jön létre, abból léghang is lesz, a léghang pedig a felületeken át behatol a szerkezetbe és testhang lesz belőle.

Hangelnyelés, hangszigetelés

A hangszigetelés során egyrészt a léghangok elnyelését, másrészt a lépéshangok rezgések terjedésének a csökkentését kell elérni. Ennek során az egyes épületelemeket valamilyen rezgéseket elnyelő anyag segítségével el kell egymástól szigetelni.

Az építőanyagok hangszigetelését három tulajdonságuk határozza meg, azaz annál jobban véd a hangok ellen

  • minél nagyobb az anyag tömege és sűrűsége,
  • minél likacsosabb és
  • minél több rétegből áll.

A laza szerkezetű anyag jobb, mint a merev, ezért hangszigeteli tökéletesen a hangot a homok. Régen is alkalmazták homokot hangszigetelésre, például a fafödémek esetén vagy a poroszsüveg boltozatoknál a gerendák közötti feltöltésre. Természetes hangszigetelő anyag a parafa, amelynek soha nem nyomódik össze. És kaphatók különféle hangszigetelő lemezek. Egy biztos, ami jó hőszigetelő az rossz hangszigetelő anyag, így a polisztirol lemezeket nem ajánlott hangszigetelésre használni.
A rezgéseket, a hanghullámokat a szigeteletlen szerkezetek mellett az épületgépészeti berendezések továbbítják, így nem elég a két helyiség, illetve a két lakás közti fal hangszigetelése, hanem a vezetékek esetében is meg kell oldani ezt. Gyakran előfordul, hogy a födémgerendák, esetleg a régi födém vasalatai továbbítják a zajt a ház összes helyiségébe. Elterjedt gond a lépcsőelemek rugalmatlan beépítése. Pedig a kopogás terjedése elkerülhető, ha az illesztések közé rugalmas csíkot, például egy réteg parafalemezt helyeznek el.

Forrás: Vajda Blandina, parafa.net, Csott Róbert: A könnyűbeton szerepe a lépéshangszigetelésben

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

Hogyan hangszigeteljük a plafont

Mivel szigeteljünk?

Az, hogy megfelelő hőszigeteléssel lássuk el házunkat, manapság nem kérdés. De tisztában vagyunk-e a különféle hőszigetelő anyagok tulajdonságaival? Segítünk eligazodni.

Hő- és hangszigetelés a fontos részlet

A házépítés során sajnos gyakran a látvány kedvéért háttérbe szorulnak a komoly épületfizikai kötelezettségek. Az egyik ilyen nélkülözhetetlen láncszem a hő- és a hangszigetelés, melyek manapság egyre fontosabb szerepet kapnak.

Megfelelő hangszigeteléssel csökkenthető otthonaink zajszintje

A környezeti és beltéri zajok káros hatásai ellen ma már korszerű hangelnyelő anyagokkal védekezhetnénk, de mégsem tesszük. A Knauf Insulation szigetelőanyag-gyártó adatai szerint ugyanis a lakás- és irodatulajdonosok, sok esetben pedig a kivitelezők sem tudják, hogy miért kell szigetelni a hangot visszaverő belső falfelületeket vagy a térelválasztó falakat.

Ha kopog a szomszéd - Hangszigetelés hatékonyan

Van úgy, hogy a szomszéd átkopog, ha zajosak vagyunk – de gyakran a felső szomszéd kopog a fapapucsával a járólapokon a fejünk felett. Egyik se kellemes, de megfelelő anyagok és szerkezetek alkalmazásával elkerülhetjük ezeket a kellemetlen pillanatokat.

Csendes pihenő?

Életünk nagy részét négy fal között töltjük, ezért fontos, hogy az épületek, amikben tartózkodunk megfelelően legyenek hangszigetelve. A zajcsökkentés fontossága a nyári pihenési és fesztiválszezonban kiemelt szerephez jut, ám az év többi szakaszában sem szabad elfeledkeznünk ennek fontosságáról.

Ingatlan buborék – másképp

Július 1-től hivatalosan is bérelhetünk buborékot. Nem is akármilyet! Igaz, hogy ez is felfújható, aztán leereszthető, viszont ebben órákig elidőzhetünk, sőt, akár lakhatunk. A CasaBubble egy nagyszerű innováció, érdemes vele megbarátkozni.