Épületeink hőveszteségét jelentősen meghatározza a födémek hőszigetelése. A födémek hőszigetelő képessége pedig nagy hatással van a fűtésköltségre is, amely sokszor –anélkül is, hogy túlságosan meleg lenne –, horribilis összeget tesz ki.
A födémek alattomosan vezetik ki a hőt az épületből, mivel általában nincs különösebb hatása a hőérzetre, nem okoz huzatot, nem sugározza a hideget a testünkre. A hőkamerás vizsgálatok során sokszor gondolják az épülettulajdonosok, hogy a falazat hőszigetelésével van a gond. Majd a vizsgálat végére kiderül, hogy a födém hőszigetelése gyenge, és az engedi ki a fűtési energia jelentős részét.
Az alábbiakban bemutatjuk a különböző típusú födémek hőszigetelési hiányosságait.
A régi építésű házaknál a stukatúros födémbefejezés – nádszövetre vakoltak rá, és azt meszelték le – fölé fagerendákra deszkázat került, amelyre homok- vagy agyagfeltöltést tettek. E típusok hőszigetelő képessége napjainkra már elgyengült, illetve eredetileg sem szigeteltek jól. A hőkamerás mérések alapján a belső léghőmérséklethez képest a mennyezeti födém felületi hőmérséklete 1–4 Celsius-fokkal alacsonyabb, ez nagyfokú hőveszteséget mutat.
Jól hőszigetelő födém esetén a felületi hőmérséklet a belső hőmérséklethez képest 0,5–1 Celsius-fokkal magasabb.
A ’70-es, ’80-as években készültek hasonló szigetelő képességgel rendelkező födémszerkezetek, ahol salakfeltöltést alkalmaztak hőszigetelés gyanánt. Gyakorlatilag itt is a födémek gyengén hőszigetelnek, felületük nem tartja meg a belső légtér hőmérsékletét, a hőmérsékletkülönbség általában 1–3 Celsius-fok.
Az újabb épületeknél is alkalmaztak fafödémszerkezeteket, amelyek a belső tér felől általában gipszkarton- vagy lambériaborítást kapnak. A felső rétegében a hőszigetelés általában különböző vastagságú kőzet- vagy üveggyapot. A hőszigetelő képességben mérvadó a szálas hőszigetelő anyagok vastagsága, mert már 10 cm vastagságban is megtarthatja a belső légtér hőmérsékletét.