Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Grafitos hőszigetelőlemezt minden padlóba!

Régóta tudjuk, hogy az épületek legjelentősebb hővesztesége a határolószerkezeteiken keresztül történik. Logikus, hogy kisebb energiaveszteség, kevesebb visszapótlást, azaz kevesebb fűtési energiát igényel. Ezt pedig nagyon gyorsan a pénztárcánkon érezzük, de nem elhanyagolhatók a környezetvédelmi szempontok sem.

Mivel tudjuk érezhető módon csökkenteni otthonunk fűtési energia iránti igényét? Fontos tudnunk, hogy a talaj irányába átadott hőveszteség az épület teljes energiaveszetségének 20%-át tesz ki. Jelentős mennyiség és a legrosszabb, hogy ez meglátszik a gázszámlánkon is!

Padló hőszigetelésére normál terhelés (lakó- és irodaépület) esetén legalább EPS 100 jelű termékosztályú polisztirolhabot kell beépíteni. Az eddigi tervezési – kivitelezési gyakorlatban a talajnedvesség elleni szigetelés feletti rétegeket 10-12 cm vastagságba szokták besűríteni. Figyelembe véve az aljzatbeton 5-7 cm-es minimális vastagságát, könnyen kiszámolhatjuk, hogy a beépített hőszigetelő anyag vastagsága nem lehetne több, mint 2-4 cm. Ilyen rétegrend esetén a padlószerkezet eredő hőátbocsátási tényezője akár a 0,75 W/m2K értéket is elérheti, ami két és félszerese a megengedettnek, vagyis lényegi vastagság növelésre lesz szükség. Különösen akkor, ha a szakmai ajánlásnak megfelelő hőátbocsátási tényező értéket (0,12 W/m2K) tűzzük magunk elé.

Austrotherm GRAFIT® 100 terhelhető hőszigetelő lemez

A rendelet szerinti értéket 8 cm, a javasolt hőátbocsátási tényezőt 14 cm Austrotherm GRAFIT® 100 terhelhető hőszigetelő lemez alkalmazásával lehet elérni. Ez 2-3 cm-el kisebb vastagságot jelent, mint a megszokott fehér EPS termékek esetében. Ha ennél kisebb energiafogyasztású épület lebeg a szemünk előtt, és nem riadunk vissza a passzívház szintjétől sem, úgy 28 cm vastag hőszigetelés beépítése is indokolt lehet. A szerkezet teljes vastagsága így akár a 30-40 cm-t is elérheti, amivel a tervezési fázisban is számolni kell.

Különösen előnyös az Austrotherm GRAFIT® 100 alkalmazása padló felújításkor. A meglevő szerkezetet célszerű csak a vízszigetelésig visszabontani, hogy ne sérüljön meg az épület nedvesség elleni védelme. A szerkezeti vastagság innentől viszont adott: a régi járószintnél magasabbra nem érdemes tervezni, mivel a küszöbök, a parapet magasság, vagy akár a belmagasság csökkenése is problémákat okozhatnak. Ezért ide a fokozott hőszigetelő képességű termékek beépítése javasolt.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

Kivitelezés

A padló hőszigetelés kivitelezése viszonylag egyszerű. A beton felületet a munka megkezdése előtt meg kell tisztítani. A falak mentén AUSTROTHERM 5 mm vastag (padlófűtés esetében 10 mm!) peremszigetelő sávot kell elhelyezni, ami legalább 1 cm-rel nyúljon az aljzatbeton fölé. A táblák soronként kötésben, fél tábla eltolással, szoros illesztéssel kerüljenek a födémre. Az egész felület befedése után helyezhető el az AUSTROTHERM technológiai szigetelés. Ezt legalább 10 cm-es átfedéssel kell teríteni, és a falak mentén a peremszigetelés fölé kell vezetni. Az aljzatbeton legalább 5 cm vastag legyen, esztrich estében a gyártói ajánlást kell figyelembe venni.

Austrotherm GRAFIT® 100 terhelhető hőszigetelő lemez

2021. január 1-től már csak közel zéró energiaigényű épületek kaphatják meg a használatba vételi engedélyt. Fontos tehát, hogy a talajon fekvő padlók is megfelelően legyenek hőszigetelve, mert itt rendkívül korlátozottak a lehetőségeink az utólagos hőszigetelés elkészítésére.

Népszerűek a témában

HRH ablakszigetelés: kevesebb hűtésre / fűtésre, kevesebb por, kevesebb pollen?

Minimalizáljuk a zajforrásokat! Ezért jó a hangcsillapított szennyvízvezeték

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Ez is érdekelhet

10+1 termék, amiért megéri kilátogatni a Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

A fény, ami alkalmazkodik az életünkhöz: EGLO Access

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

Higiénia, praktikum és esztétikum a fürdőszobában

Ne mondjon le a fürdés élményéről, válasszon inkább akadálymentes kádat

Erre figyeljen fekete zuhanykabin választásnál

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Kell-e szigetelni és hogyan a talajjal érintkező épületszerkezeteket? Kezdjük az alapoknál!

Hozza ki a legtöbbet az ingyenpénzből! Mutatjuk, hogyan

Energiapazarló és rosszul fűtött házakban élünk - A célzott támogatások ösztönzik leginkább az energiahatékonyságot

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket

Ha szigetelőanyag, akkor ISOTEX

Hőszigeteljünk! De hogyan? A leggyakoribb kérdések és válaszok a hőszigetelésről - Letölthető segédlettel és útmutatóval

Így csökkentheti rezsiköltségeit állami pénzből

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal – Miért válasszunk kőzetgyapot termékeket?

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel