Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Mindent egyben!

Sok családi ház építésénél felmerül a gond, hogy a kiválasztott építőanyag milyen szigetelő, párazáró, illetve burkoló anyaggal legyen bevonva, lefedve, hogy elérjük a kívánt hő- és hangszigetelő hatást.

A gondosan kiválasztott anyagok jó és rossz tulajdonságai legtöbbször kiegyenlítik egymást. Ezután jöhet az építési fázis. Ilyen esetekben a gyakorlat azt mutatja, hogy az összes réteg kivitelezése sokszor több hónapig is eltarthat. Akinek fontos szempont a gyorsaság, segítség lehet a gyorsház technológia. Az építkezési telken a ház összerakása valóban látványosan gyors, azonban ha kiszámoljuk az időt a megrendeléstől a szerkezetkész állapotig, ebben az esetben is több hónap telhet el.

Építkezni, de mennyi idő alatt?

Teszi fel magának joggal a kérdést minden laikus építkező, hiszen ez egy olyan vállalkozás, amikor bizton állíthatjuk, hogy az idő pénz. Megoldást nyújthat erre egy igen új, egyedülálló technológia, amely visszanyúl az ősi és abszolút természetes építőanyagokhoz úgy, hogy egyúttal modern és élvonalbeli az új trendek tekintetében. Ez az ISB építési rendszer, amelynek egyszerűsége, hogy három, a világ szinte minden táján elérhető anyagból készül: gipsz, kőzetgyapot és beton. A gyártási folyamat kézi erővel, munkagépek nélkül történik. Egy építési elem elkészítése nem több mint 20-25 perc, amely 1-2 nap száradás után már rögtön be is építhető a helyszínen. A kivitelezési folyamat az összes eddigi építkezési technológiánál gyorsabban elsajátítható. Ilyen paraméterekkel egy 100 m2-es családi ház akár két hét alatt is szerkezetkész lehet.

isb1_copy

A „Mindent egyben” technológia

A helyszínen összeragasztott, vasalt és kibetonozott falak – amellyel 10 centiméter, de akár 40 centiméter vastagságot is elérhetünk – könnyű szerkezetesek, tűzállók, hő- és hangszigeteltek, páraáteresztők, felület készek és földrengésállók.

Miért könnyűszerkezet?

A könnyűszerkezet gyors építhetősége mellett megoldást nyújt emelet, illetve tetőterek ráépítéséhez. A vassal megszerelt és betonnal kiöntött zsaluelemek jobb teherbírást és szilárdságot biztosítanak a tégla alapú építési módszereknél. Az ISB zsaluelem kibetonozva körülbelül 60 százalékkal könnyebb a hagyományos téglánál.

isb2_copy

Tűz elleni védelem

A tűzállóság nem csak a házépítők nyugalmát szolgálja, hanem egyes esetekben alapvető követelmény, hogy egy esetleges tűz esetén a lángok ne terjedjenek tovább a többi helységekre. Az ISB építőelemeket, legyen akár homlokzati, akár választófal, kívülről és belülről is kőzetgyapot réteg határolja. Ez teszi lehetővé, hogy a fa, a polisztirol, vagy más könnyűszerkezettel szemben abszolút tűzállók. Családi házakon kívül alkalmasak tűz gátló falak, vagy irodaházak építésére is.

Hőszigetelés és pára

Ha új otthont építünk magunknak, vagy akár csak felújítunk, akkor is mondhatjuk, hogy a mai fűtésszámlák és költséghatékony energiaháztartások mellett a hőszigetelés egy nagyon fontos tényező. Egy 20 centiméteres fal már kiváltja a 30 centiméter vastag téglát a hozzá tartozó 10 centiméteres szigetelő rétegekkel.
A passzívház fogalom manapság igen elterjedt lett. Lényege nemcsak az, hogy a ház falai olyan jól szigeteltek, hogy nem engedik ki a hőt, vagy be a hideget, de olyan szellőzés rendszerrel vannak ellátva, ami minimalizálja a ház fűtési igényét. A lélegző falak nem igényelnek drága szellőző rendszereket. A passzívház követelményeit a 35 centiméter vastagságú ISB fal is tudja és a bemutatott technológia esetében a kőzetgyapot és a gipsz ingyen dolgozik a gépek helyett.

isb3_copy

Földrengésállóság

isbA hazai viszonylatban még nem alapfeltétel, azonban az új EU szabványok már Magyarországon is kötelezővé fogják tenni a házak földmozgás ellenállóságát, amire minden más építési technológiának is fel kell majd készülnie. A közelmúlt szélviharai, esőzései és árvizei mellett az árvíz és földrengésállóság nem elhanyagolható szempont.

A feltalálók szerint az új építési technológiának köszönhetően a bemutatott falszerkezetet minden olyan tulajdonság jellemzi, ami fontos egy ház építése esetében. Ha többet szeretne megtudni a technológiáról, vagy a készülő referencia házakról látogassa meg a www.isbhaz.hu weboldalt.

Kapcsolódó cikkek

A családi házak szigetelésével a levegőminőség is javítható

Magyarországon a magas téli szállópor koncentráció egyik fő oka az, hogy a családi ház állomány 70%-a, azaz mintegy 1,8 millió lakóépület nem, vagy nem megfelelően hőszigetelt, miközben a háztartások több mint harmada fosszilis energia felhasználásával fűt.

Fontos a hőszigetelés, de sokan kevesebbel is beérnék

A polisztirol és a kőzetgyapot a legnépszerűbb hőszigetelő anyagok, a tető és a homlokzat szigetelésére áldoztak vagy áldoznának a legtöbben, és az építkezők, lakásfelújítók közül sokan kacsintgatnak a megújuló energiaforrások felé – legalábbis egy friss felmérés tanulságai szerint.

Új, hatékony hőszigetelő anyag lábazatra

A fokozott épületenergetikai követelmény hatékonyabb hőszigetelést követel minden épületszerkezeten, így a lábazaton is. A hőhidak minimalizálása érdekében a lábazatot és a homlokzatot egyenlő mértékben kell szigetelni. Csak ez nem mindig egyszerű.

Édes élet a tető alatt: a hőszigetelés a kulcs

A megfelelő hőszigetelés a tetőtér-beépítés talán leginkább hangsúlyos eleme, hiszen a „padlást” eredetileg nem szobának tervezték, és a komfortérzetet a tető nem megfelelő szigetelése nagyban tudja csökkenteni. Mit ajánl a szakértő?

Vízszigetelés a fürdőszobában - Hogyan építsünk vizes helyiségeket?

Ahogyan a lakásban is megszereljük a csöpögő csapot, úgy a fürdőszobában a burkolt felületek alatti felületeken is meg kell szüntetnünk a szivárgást. A fürdőszobai vízszigetelésről döntően egy rendszer részeként csempe- és járólapragasztás során beszélünk.

A terasz és az erkély vízszigetelése – Problémák és megoldások

Tél végén sok otthonban fény derül a nem megfelelő szigetelésekre, főleg a hézagoknál és áttöréseknél, melyekre mindenki a lehető leggyorsabb, legegyszerűbb, ugyanakkor tartós megoldást szeretné megtalálni. Itt az ideje végiggondolnunk, hogyan újítanánk fel régi teraszunkat, erkélyünket. Mielőtt kőműves kanalat ragadnánk, nézzünk át néhány fontos információt a kültéri burkolással kapcsolatban!

A vízszigetelés fontossága - Zárjuk ki otthonunkból a vizet!

Egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a költségeknek nagyjából az 5%-a és a reklamációknak mintegy a 90%-a. Ezért is kormányrendelet mondja ki, hogy az építményt és a részeit védeni kell a víz, a nedvesség (talajvíz, talajnedvesség, talajpára, csapadékvíz, üzemi víz, pára, stb.) káros hatásaival szemben.

Utólagos szigetelés a tetőtérben. Gyors és problémamentes megoldások víz- és hőszigetelésre

A tetőtér – hiába remek lehetőség újabb helyiségek kialakítására – gyakran az egyik legproblémásabb része a lakóépületeknek. Ha a víz- és hőszigetelés nem megfelelő, elvész a kényelem is. Szerencsére azonban mindez egy alapos felújítással orvosolható.

Új Austrotherm homlokzatszigetelés kritikus helyekre – ahova a normál hőszigetelő lapok már nem férnek el

Január elsejétől a hatósági épületekre már a közel nulla károsanyag kibocsátási modell érvényes, ami a fajlagos hőveszteség tényező és az összesített energetikai jellemző tekintetében újabb korlátozásokat tartalmaz.

Önnek ajánljuk