Hirdetés

Fújható környezetbarát üveggyapot szigetelés

Nem kétséges, hogy korunk egyre sürgetőbben szükségessé váló energiatakarékos szemlélete, valamint az ebből eredő törekvései mára konkrétan megjelennek az olyan alapvető szinteken is, mint az épületszigetelés és épület felújítás. A legújabb, energiamegtakarítást célzó alkalmazások, köztük a fújható üveggyapot szigetelés olyan területeken is hatékony hőszigetelő megoldás, ahol a hagyományos táblás, vagy tekercses kiszerelésű termékekkel nem, vagy csak nehézkesen lehetne boldogulni, a tető és tetőtér gipszkarton mögötti szűkös terekben, bontás nélkül. A hazai felhasználás gyakrabban a tetőterek, padlásterek szigetelésére korlátozódik, és elsősorban a felújításnál és szigetelőanyag feljavításnál használatos.

A fújható üveggyapot szigetelés módszerének szinte csak előnyös tulajdonságai vannak.

Előnyös tulajdonságok:

 • Hőszigetelés, energiamegtakarítás:
  Első és legfontosabb ismérve a funkciójának megfelelő, kiváló hőszigetelő képessége. Hővezetési tényezője +10 °C középhőmérsékleten, laboratóriumban mérve, a testsűrűségtől függően 0,034 illetve 0,045 W/mK, ami elenyészően kicsi. Alkalmazásával csökkenthetjük az energiafelhasználást, közvetve a CO2 kibocsátást is.

 A puha, fújható szigetelőanyag

 • Résmentesség:
  Egyenletesen eloszlatható, résmentes, hőhídmentes szigetelés érhető el, nincs vágási hulladék, nem terheljük vele a környezetet. Ezzel a technológiával lehetőség nyílik a födém résmentes hőszigetelésére, mely biztosítja a falakon belül összegyűlt meleg nagyon költséghatékony megtartását, illetve a külső hőmérséklet kirekesztését.
 • Káros-anyag mentesség:
  A szálra húzott alapanyagot dolgozzák fel fehér, hópiheszerű szigetelő tömeggé. A nem szúrós, nem porzó, puha üveggyapot szigetelés szálainak összekötésére növényi alapú terméket használnak kötőanyagként. Mentes minden kemikáliától, nem tartalmaz hozzáadott szintetikus színezőanyagot vagy festéket, ezáltal megőrzi az így szigetelt ingatlanok belső levegőjének minőségét, frissességét.

 A szigetelőanyag a gépben

 • Nem szúrós, selymes tapintású
 • Szagtalan
 • Egyedülállóan tiszta üveggyapot
 • Nem tartalmaz formaldehidet, sem más káros vegyi anyagot

 

Tűz és zajvédelem

Ennek a követelménynek is kiválóan megfelel. Az MSZ EN 13501-1 szerint A1 tűzvédelmi osztályba tartozik, azaz nem éghető anyag. A pelyhes struktúrának köszönhetően hatékonyan elnyeli a környezeti zajokat is.

Számtalan előnyös tulajdonság jellemzi ezt a szigetelőanyagot

 • Vízállóság:
  Víztaszító, hidrofób vegyszerrel kezelve, nem szívja magába a nedvességet és párát, viszont a pelyhes szerkezeten átereszti, kiszellőzi.
 • Kivitelezhetőség:
  A befújógép segítségével, akár egy nap alatt, bontás nélkül a tömlő átmérőjének megfelelő lyukon keresztül is elvégezhető a szigetelés, nincs felesleges hulladék és a szükségesnél nagyobb felfordulás. Alkalmazható nehezen elérhető szűk épületrészek, tetőtér beépítés esetén a ferde tetőszerkezet és a gipszkarton vagy lambéria között, gépészeti szigetelésekkel ellátott födém és válaszfalak esetén is. Bárhol alkalmazható, ahol nehézkes lenne táblás anyag utólagos használata.

Könnyű: 20 cm vastagságban is csak 2,45 kg/m2

 • Raktározás, tárolás:
  A befúvás megkezdése előtti szükséges anyaghányad kezelését megkönnyítik előnyös fizikai tulajdonságai. A kisméretűre préselt csomagolásának és adagolásának köszönhetően, könnyű a tárolása és a szállíthatósága.
 • Újrahasznosítás:
  Az előállítás során legalább 60%-ban újrahasznosított üveget használnak. Ezeket a hulladékgyűjtésben összegyűjtött üvegpalackokból, valamint egyéb üveghulladékokból (ablaküveg, monitorüveg stb.) nyerik. Az újrafelhasznált üvegnek alacsonyabb az olvadáspontja, ezáltal az olvasztókemencének kisebb az energiafelhasználása, így megnövekszik a kemence élettartama is. Ezek az előnyök jótékony hatással van a környezetre.

A szigetelőanyag felhasználás előtt

 • Kártevő mentesség:
  Nem tartalmaz rágcsáló irtó veszélyes szereket, anyaga szervetlen, nem táplálék az állatok számára. Gombák, rovarok, rágcsálók nem támadják meg.
 • Garantált minőség:
  Eurofins Gold Standard Beltéri Levegőminősítési és a ‘Der Blaue Engel' tanúsítvánnyal rendelkezik. Az Eurofins Beltéri Levegőminőség GOLD tanúsítvány megegyezik például a finn M1 tanúsítvány, a német Blue Angel “Low-Emission Thermal Insulation Material and Suspended Ceilings for Use in Buildings” tanúsítvány (Építményekben használt Alacsony Kibocsátású Hőszigetelő Anyagok és Álmennyezetek), továbbá a francia AFSSET szabványok által támasztott követelményekkel is.

 A szigetelőanyag felhasználás közben

Az üveggyapot fújása gépesített technológiával történik. Kellően hosszú szállítócsövön keresztül zajlik a szigetelési területre való anyagszállítás. A művelet végrehajtásához, és a gépek működtetéséhez gyakorlott szakember közreműködése szükséges.

www.kontaktbau.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget.

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

Nem mindegy, hogy a régi tető szigetelését milyen minőségben, mennyi idő alatt és milyen hibázási lehetőségek mellett végeztetjük el. A későbbi bosszankodás esélyét csökkenti nullára az Isotec tetőszigetelő panel.

Meleg zokni a ház láb(azat)ára

Az épületenergetikai szabályozás változása minden szerkezetet érint, nem csak a külső falakat vagy a tetőt. A célunk ugyanis az, hogy a termikus burok egyenletesen vegye körbe épületünket, nem maradjon szigeteletlenül semelyik része sem.