Fújható környezetbarát üveggyapot szigetelés

Nem kétséges, hogy korunk egyre sürgetőbben szükségessé váló energiatakarékos szemlélete, valamint az ebből eredő törekvései mára konkrétan megjelennek az olyan alapvető szinteken is, mint az épületszigetelés és épület felújítás. A legújabb, energiamegtakarítást célzó alkalmazások, köztük a fújható üveggyapot szigetelés olyan területeken is hatékony hőszigetelő megoldás, ahol a hagyományos táblás, vagy tekercses kiszerelésű termékekkel nem, vagy csak nehézkesen lehetne boldogulni, a tető és tetőtér gipszkarton mögötti szűkös terekben, bontás nélkül. A hazai felhasználás gyakrabban a tetőterek, padlásterek szigetelésére korlátozódik, és elsősorban a felújításnál és szigetelőanyag feljavításnál használatos.

A fújható üveggyapot szigetelés módszerének szinte csak előnyös tulajdonságai vannak.

Előnyös tulajdonságok:

 • Hőszigetelés, energiamegtakarítás:
  Első és legfontosabb ismérve a funkciójának megfelelő, kiváló hőszigetelő képessége. Hővezetési tényezője +10 °C középhőmérsékleten, laboratóriumban mérve, a testsűrűségtől függően 0,034 illetve 0,045 W/mK, ami elenyészően kicsi. Alkalmazásával csökkenthetjük az energiafelhasználást, közvetve a CO2 kibocsátást is.

 A puha, fújható szigetelőanyag

 • Résmentesség:
  Egyenletesen eloszlatható, résmentes, hőhídmentes szigetelés érhető el, nincs vágási hulladék, nem terheljük vele a környezetet. Ezzel a technológiával lehetőség nyílik a födém résmentes hőszigetelésére, mely biztosítja a falakon belül összegyűlt meleg nagyon költséghatékony megtartását, illetve a külső hőmérséklet kirekesztését.
 • Káros-anyag mentesség:
  A szálra húzott alapanyagot dolgozzák fel fehér, hópiheszerű szigetelő tömeggé. A nem szúrós, nem porzó, puha üveggyapot szigetelés szálainak összekötésére növényi alapú terméket használnak kötőanyagként. Mentes minden kemikáliától, nem tartalmaz hozzáadott szintetikus színezőanyagot vagy festéket, ezáltal megőrzi az így szigetelt ingatlanok belső levegőjének minőségét, frissességét.

 A szigetelőanyag a gépben

 • Nem szúrós, selymes tapintású
 • Szagtalan
 • Egyedülállóan tiszta üveggyapot
 • Nem tartalmaz formaldehidet, sem más káros vegyi anyagot

 

Tűz és zajvédelem

Ennek a követelménynek is kiválóan megfelel. Az MSZ EN 13501-1 szerint A1 tűzvédelmi osztályba tartozik, azaz nem éghető anyag. A pelyhes struktúrának köszönhetően hatékonyan elnyeli a környezeti zajokat is.

Számtalan előnyös tulajdonság jellemzi ezt a szigetelőanyagot

 • Vízállóság:
  Víztaszító, hidrofób vegyszerrel kezelve, nem szívja magába a nedvességet és párát, viszont a pelyhes szerkezeten átereszti, kiszellőzi.
 • Kivitelezhetőség:
  A befújógép segítségével, akár egy nap alatt, bontás nélkül a tömlő átmérőjének megfelelő lyukon keresztül is elvégezhető a szigetelés, nincs felesleges hulladék és a szükségesnél nagyobb felfordulás. Alkalmazható nehezen elérhető szűk épületrészek, tetőtér beépítés esetén a ferde tetőszerkezet és a gipszkarton vagy lambéria között, gépészeti szigetelésekkel ellátott födém és válaszfalak esetén is. Bárhol alkalmazható, ahol nehézkes lenne táblás anyag utólagos használata.

Könnyű: 20 cm vastagságban is csak 2,45 kg/m2

 • Raktározás, tárolás:
  A befúvás megkezdése előtti szükséges anyaghányad kezelését megkönnyítik előnyös fizikai tulajdonságai. A kisméretűre préselt csomagolásának és adagolásának köszönhetően, könnyű a tárolása és a szállíthatósága.
 • Újrahasznosítás:
  Az előállítás során legalább 60%-ban újrahasznosított üveget használnak. Ezeket a hulladékgyűjtésben összegyűjtött üvegpalackokból, valamint egyéb üveghulladékokból (ablaküveg, monitorüveg stb.) nyerik. Az újrafelhasznált üvegnek alacsonyabb az olvadáspontja, ezáltal az olvasztókemencének kisebb az energiafelhasználása, így megnövekszik a kemence élettartama is. Ezek az előnyök jótékony hatással van a környezetre.

A szigetelőanyag felhasználás előtt

 • Kártevő mentesség:
  Nem tartalmaz rágcsáló irtó veszélyes szereket, anyaga szervetlen, nem táplálék az állatok számára. Gombák, rovarok, rágcsálók nem támadják meg.
 • Garantált minőség:
  Eurofins Gold Standard Beltéri Levegőminősítési és a ‘Der Blaue Engel' tanúsítvánnyal rendelkezik. Az Eurofins Beltéri Levegőminőség GOLD tanúsítvány megegyezik például a finn M1 tanúsítvány, a német Blue Angel “Low-Emission Thermal Insulation Material and Suspended Ceilings for Use in Buildings” tanúsítvány (Építményekben használt Alacsony Kibocsátású Hőszigetelő Anyagok és Álmennyezetek), továbbá a francia AFSSET szabványok által támasztott követelményekkel is.

 A szigetelőanyag felhasználás közben

Az üveggyapot fújása gépesített technológiával történik. Kellően hosszú szállítócsövön keresztül zajlik a szigetelési területre való anyagszállítás. A művelet végrehajtásához, és a gépek működtetéséhez gyakorlott szakember közreműködése szükséges.

www.kontaktbau.hu

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Így csökkentheti rezsiköltségeit állami pénzből

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal – Miért válasszunk kőzetgyapot termékeket?

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Hőszigetelés centikben, számokban és forintokban

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Energiapazarló és rosszul fűtött házakban élünk - A célzott támogatások ösztönzik leginkább az energiahatékonyságot

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

A cseh piacon erősít az Austrotherm

Nem szeretnénk mindent hallani… - Hatékony zajcsökkentés hangcsillapított szennyvízvezetékkel

Vásárlási listák
További vásárlási listák