Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Fújható környezetbarát üveggyapot szigetelés

Nem kétséges, hogy korunk egyre sürgetőbben szükségessé váló energiatakarékos szemlélete, valamint az ebből eredő törekvései mára konkrétan megjelennek az olyan alapvető szinteken is, mint az épületszigetelés és épület felújítás. A legújabb, energiamegtakarítást célzó alkalmazások, köztük a fújható üveggyapot szigetelés olyan területeken is hatékony hőszigetelő megoldás, ahol a hagyományos táblás, vagy tekercses kiszerelésű termékekkel nem, vagy csak nehézkesen lehetne boldogulni, a tető és tetőtér gipszkarton mögötti szűkös terekben, bontás nélkül. A hazai felhasználás gyakrabban a tetőterek, padlásterek szigetelésére korlátozódik, és elsősorban a felújításnál és szigetelőanyag feljavításnál használatos.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A fújható üveggyapot szigetelés módszerének szinte csak előnyös tulajdonságai vannak.

Előnyös tulajdonságok:

 • Hőszigetelés, energiamegtakarítás:
  Első és legfontosabb ismérve a funkciójának megfelelő, kiváló hőszigetelő képessége. Hővezetési tényezője +10 °C középhőmérsékleten, laboratóriumban mérve, a testsűrűségtől függően 0,034 illetve 0,045 W/mK, ami elenyészően kicsi. Alkalmazásával csökkenthetjük az energiafelhasználást, közvetve a CO2 kibocsátást is.

 A puha, fújható szigetelőanyag

 • Résmentesség:
  Egyenletesen eloszlatható, résmentes, hőhídmentes szigetelés érhető el, nincs vágási hulladék, nem terheljük vele a környezetet. Ezzel a technológiával lehetőség nyílik a födém résmentes hőszigetelésére, mely biztosítja a falakon belül összegyűlt meleg nagyon költséghatékony megtartását, illetve a külső hőmérséklet kirekesztését.
 • Káros-anyag mentesség:
  A szálra húzott alapanyagot dolgozzák fel fehér, hópiheszerű szigetelő tömeggé. A nem szúrós, nem porzó, puha üveggyapot szigetelés szálainak összekötésére növényi alapú terméket használnak kötőanyagként. Mentes minden kemikáliától, nem tartalmaz hozzáadott szintetikus színezőanyagot vagy festéket, ezáltal megőrzi az így szigetelt ingatlanok belső levegőjének minőségét, frissességét.

 A szigetelőanyag a gépben

 • Nem szúrós, selymes tapintású
 • Szagtalan
 • Egyedülállóan tiszta üveggyapot
 • Nem tartalmaz formaldehidet, sem más káros vegyi anyagot

 

Tűz és zajvédelem

Ennek a követelménynek is kiválóan megfelel. Az MSZ EN 13501-1 szerint A1 tűzvédelmi osztályba tartozik, azaz nem éghető anyag. A pelyhes struktúrának köszönhetően hatékonyan elnyeli a környezeti zajokat is.

Számtalan előnyös tulajdonság jellemzi ezt a szigetelőanyagot

 • Vízállóság:
  Víztaszító, hidrofób vegyszerrel kezelve, nem szívja magába a nedvességet és párát, viszont a pelyhes szerkezeten átereszti, kiszellőzi.
 • Kivitelezhetőség:
  A befújógép segítségével, akár egy nap alatt, bontás nélkül a tömlő átmérőjének megfelelő lyukon keresztül is elvégezhető a szigetelés, nincs felesleges hulladék és a szükségesnél nagyobb felfordulás. Alkalmazható nehezen elérhető szűk épületrészek, tetőtér beépítés esetén a ferde tetőszerkezet és a gipszkarton vagy lambéria között, gépészeti szigetelésekkel ellátott födém és válaszfalak esetén is. Bárhol alkalmazható, ahol nehézkes lenne táblás anyag utólagos használata.

Könnyű: 20 cm vastagságban is csak 2,45 kg/m2

 • Raktározás, tárolás:
  A befúvás megkezdése előtti szükséges anyaghányad kezelését megkönnyítik előnyös fizikai tulajdonságai. A kisméretűre préselt csomagolásának és adagolásának köszönhetően, könnyű a tárolása és a szállíthatósága.
 • Újrahasznosítás:
  Az előállítás során legalább 60%-ban újrahasznosított üveget használnak. Ezeket a hulladékgyűjtésben összegyűjtött üvegpalackokból, valamint egyéb üveghulladékokból (ablaküveg, monitorüveg stb.) nyerik. Az újrafelhasznált üvegnek alacsonyabb az olvadáspontja, ezáltal az olvasztókemencének kisebb az energiafelhasználása, így megnövekszik a kemence élettartama is. Ezek az előnyök jótékony hatással van a környezetre.

A szigetelőanyag felhasználás előtt

 • Kártevő mentesség:
  Nem tartalmaz rágcsáló irtó veszélyes szereket, anyaga szervetlen, nem táplálék az állatok számára. Gombák, rovarok, rágcsálók nem támadják meg.
 • Garantált minőség:
  Eurofins Gold Standard Beltéri Levegőminősítési és a ‘Der Blaue Engel' tanúsítvánnyal rendelkezik. Az Eurofins Beltéri Levegőminőség GOLD tanúsítvány megegyezik például a finn M1 tanúsítvány, a német Blue Angel “Low-Emission Thermal Insulation Material and Suspended Ceilings for Use in Buildings” tanúsítvány (Építményekben használt Alacsony Kibocsátású Hőszigetelő Anyagok és Álmennyezetek), továbbá a francia AFSSET szabványok által támasztott követelményekkel is.

 A szigetelőanyag felhasználás közben

Az üveggyapot fújása gépesített technológiával történik. Kellően hosszú szállítócsövön keresztül zajlik a szigetelési területre való anyagszállítás. A művelet végrehajtásához, és a gépek működtetéséhez gyakorlott szakember közreműködése szükséges.

www.kontaktbau.hu

Népszerűek a témában

HRH ablakszigetelés: kevesebb hűtésre / fűtésre, kevesebb por, kevesebb pollen?

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Biztonságos, kényelmes, víztakarékos fürdőkád

Atenád redőnyök: zsákbamacska helyett hosszú távú megoldás

Erre figyeljünk, ha zsaluziát vásárolunk! - válaszol a szakértő

Halkabb WC használat a család és a szomszédok örömére

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

PIR, az új generációs hőszigetelés

Optimális lakóklíma környezetbarát hőszigeteléssel – akár belső oldali hőszigetelésként is

Miértek és hogyanok a hőszigetelésben – Gondolkodjunk rendszerben!