Hirdetés

A hőszigetelés csúcsán a ZENIT

Az Austrotherm Kft. ZENIT® márkanevű terméke híven tükrözi az építőanyag gyártók energiatudatosságának növekedését. Egy új innovatív termék a hasonlók közül a piacon, mely hatékonyabb a többinél, és még az ára is kedvező.

Hőszigetelési rétegrendek

Lapos-tetők hőszigetelésének két ismert módszere van, a rétegrendek szerint:

 • Egyenes
  Vízszigetelés védi a hőszigetelést a nedvesség káros hatásától, és a csapadékvíz elleni szigetelés van legfelül.
 • Fordított
  A nedvességálló hőszigetelés alatt, védetten helyezkedik el a vízszigetelés.
 • Ez utóbbi rétegrend előnye: vízszigetelés védett a mechanikai hatásoktól mind a kivitelezés, mind a használat idején. Védi még a vízszigetelést az ultraibolya sugárzástól, lassítva a vékony lemezek öregedését.
 • Kisebb lesz a vízszigetelés átlagos hőingadozása, így növekszik az élettartama,
 • A konstrukció páratechnikailag nyitott, a vízszigetelés egyben a meleg oldali párazárásról is gondoskodik.

Lapos tető hőszigetelése

A fordított rétegrend feltétele és megoldása

 • Szigorú feltételek kellenek a fordított rétegrend számos előnyéhez. A hőszigetelő rétegnek tartósan meg kell őriznie jó tulajdonságait nedves környezetben is.
  Csak az extrudált polisztirolhab lemezek (XPS) voltak erre eddig alkalmasak. A ZENIT® polisztirolhab, az Austrotherm formahabosított expandált hőszigetelő anyaga, egy új gazdaságos megoldást jelent ezen a területen.

Hosszan tartó tesztek

 • Alapos vizsgálatok előzték meg a termék engedélyezését.
 • A laboratóriumi tesztek során a diffúziós vízfelvétel és az ismétlődő fagyasztás‑kiolvasztás hatásának ellenálló képesség volt a legjellemzőbb tulajdonság.
 • A termék nyomószilárdsága a 300 ciklusos vizsgálat után is megfelelő volt. A ZENIT® először 2008 őszén került beépítésre fordított rétegrendű lapos‑tetőbe.
 • Az egy évvel később megismételt ellenőrzésen a kivett minták a hővezetési tényezője továbbra is megfelelt a közölt értéknek, víztartalma pedig a megengedett 1% helyett csak, 0,003% volt.

Vizsgálati eredmény

 • Az ÉMI Kht. az A 220/2008 szám alatti ÉME engedélye szerint a ZENIT®  formahabosított expandált polisztirolhab kiválóan alkalmas egyhéjú, fordított rétegrendű meleg‑tetők (nem‑járható‑tetők, járható‑tetők, zöld‑tetők) közvetlen, illetve már meglévő tetők utólagos hőszigetelésére (plusztető).
 • A többi extrudált polisztirolhab hőszigetelő anyagokhoz hasonlóan, a ZENIT® is csak egy rétegben építhető be fordított rétegrendű tetőkbe.

Hőszigetelt tető

Utóellenőrzés

 • Az ÉMI előírása szerint a ZENIT® szigetelő hab is utóellenőrzési vizsgálatra került. Négy év elteltével vettek ismét mintát az eredeti beépítésből.

Ezúttal vizsgálták:
az anyag nyomószilárdságát,
a minta nedvességtartalmát
a réteg hővezetési tényezőjét.

A kapott értékek túlteljesítették az elvárásokat mindhárom esetben, a nedvességtartalom a korábbi mérési eredménnyel azonosan alacsony, és minden vastagságban egyforma (0,035 W/mK) hővezetési tényező. A 40 cm-es maximális gyártási vastagság lehetővé teszi a passzívházak fordított tetővel való tervezését, és előremutató a 2020-tól várható új követelmények esetén is.

Hőszigetelt tető

Előny a felújítási munkáknál

Sok fejtörést okozhat a meglévő lapos‑tetők felújítása, amelyek hőszigetelése gyakran nem megfelelő, a rajta levő vízszigetelés viszont ép, esetleg nemrég lett felújítva. Nem költséghatékony a régebbi vízszigetelés lecserélése, mert az új sem garantálná, hogy jobb lesz. A pályázatok, a pénz és energiatakarékossági szempontok miatt azonban célszerű lenne fokozni a tető hőszigetelő képességét is. Ez a megoldás hosszú távon is megtérülő, jelentős előnnyel alkalmazható.

A hőszigetelést a meglevő vízszigetelésre szorosan kell illeszteni, arra geo‑textília felterítésével, majd a kavicsréteg felhordásával létrejön a rögzítést is. Feltétlenül ügyelni kell arra, hogy a vékony vízszigetelés munka közben ne sérüljön.

Az Austrotherm ZENIT® formahabosított expandált hőszigetelő polisztirol lap felhasználása könnyen kivitelezhető lehetőséget ad. Az energiahatékonyság és a vízszigetelés védelme mellett a tető élettartama megnő, a karbantartási igénye csökken.

Austrotherm Kft.
www.austrotherm.hu
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kruchina Sándor, vezető szaktanácsadó (Austrotherm Kft.), épületszigetelő szakmérnök. 1984-ben szerzett vegyészmérnöki diplomát a mai nevén Pannon Egyetemen (Veszprém). 1992 óta az Austrotherm Kft. területi képviselője, 2004-től a marketing vezető, 2017-től a vezető szaktanácsadó posztját tölti be. Számos előadás, cikk szerzője.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget.

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

Nem mindegy, hogy a régi tető szigetelését milyen minőségben, mennyi idő alatt és milyen hibázási lehetőségek mellett végeztetjük el. A későbbi bosszankodás esélyét csökkenti nullára az Isotec tetőszigetelő panel.

Meleg zokni a ház láb(azat)ára

Az épületenergetikai szabályozás változása minden szerkezetet érint, nem csak a külső falakat vagy a tetőt. A célunk ugyanis az, hogy a termikus burok egyenletesen vegye körbe épületünket, nem maradjon szigeteletlenül semelyik része sem.