Hirdetés

A hőszigetelés csúcsán a ZENIT

Az Austrotherm Kft. ZENIT® márkanevű terméke híven tükrözi az építőanyag gyártók energiatudatosságának növekedését. Egy új innovatív termék a hasonlók közül a piacon, mely hatékonyabb a többinél, és még az ára is kedvező.

Hőszigetelési rétegrendek

Lapos-tetők hőszigetelésének két ismert módszere van, a rétegrendek szerint:

 • Egyenes
  Vízszigetelés védi a hőszigetelést a nedvesség káros hatásától, és a csapadékvíz elleni szigetelés van legfelül.
 • Fordított
  A nedvességálló hőszigetelés alatt, védetten helyezkedik el a vízszigetelés.
 • Ez utóbbi rétegrend előnye: vízszigetelés védett a mechanikai hatásoktól mind a kivitelezés, mind a használat idején. Védi még a vízszigetelést az ultraibolya sugárzástól, lassítva a vékony lemezek öregedését.
 • Kisebb lesz a vízszigetelés átlagos hőingadozása, így növekszik az élettartama,
 • A konstrukció páratechnikailag nyitott, a vízszigetelés egyben a meleg oldali párazárásról is gondoskodik.

Lapos tető hőszigetelése

A fordított rétegrend feltétele és megoldása

 • Szigorú feltételek kellenek a fordított rétegrend számos előnyéhez. A hőszigetelő rétegnek tartósan meg kell őriznie jó tulajdonságait nedves környezetben is.
  Csak az extrudált polisztirolhab lemezek (XPS) voltak erre eddig alkalmasak. A ZENIT® polisztirolhab, az Austrotherm formahabosított expandált hőszigetelő anyaga, egy új gazdaságos megoldást jelent ezen a területen.

Hosszan tartó tesztek

 • Alapos vizsgálatok előzték meg a termék engedélyezését.
 • A laboratóriumi tesztek során a diffúziós vízfelvétel és az ismétlődő fagyasztás‑kiolvasztás hatásának ellenálló képesség volt a legjellemzőbb tulajdonság.
 • A termék nyomószilárdsága a 300 ciklusos vizsgálat után is megfelelő volt. A ZENIT® először 2008 őszén került beépítésre fordított rétegrendű lapos‑tetőbe.
 • Az egy évvel később megismételt ellenőrzésen a kivett minták a hővezetési tényezője továbbra is megfelelt a közölt értéknek, víztartalma pedig a megengedett 1% helyett csak, 0,003% volt.

Vizsgálati eredmény

 • Az ÉMI Kht. az A 220/2008 szám alatti ÉME engedélye szerint a ZENIT®  formahabosított expandált polisztirolhab kiválóan alkalmas egyhéjú, fordított rétegrendű meleg‑tetők (nem‑járható‑tetők, járható‑tetők, zöld‑tetők) közvetlen, illetve már meglévő tetők utólagos hőszigetelésére (plusztető).
 • A többi extrudált polisztirolhab hőszigetelő anyagokhoz hasonlóan, a ZENIT® is csak egy rétegben építhető be fordított rétegrendű tetőkbe.

Hőszigetelt tető

Utóellenőrzés

 • Az ÉMI előírása szerint a ZENIT® szigetelő hab is utóellenőrzési vizsgálatra került. Négy év elteltével vettek ismét mintát az eredeti beépítésből.

Ezúttal vizsgálták:
az anyag nyomószilárdságát,
a minta nedvességtartalmát
a réteg hővezetési tényezőjét.

A kapott értékek túlteljesítették az elvárásokat mindhárom esetben, a nedvességtartalom a korábbi mérési eredménnyel azonosan alacsony, és minden vastagságban egyforma (0,035 W/mK) hővezetési tényező. A 40 cm-es maximális gyártási vastagság lehetővé teszi a passzívházak fordított tetővel való tervezését, és előremutató a 2020-tól várható új követelmények esetén is.

Hőszigetelt tető

Előny a felújítási munkáknál

Sok fejtörést okozhat a meglévő lapos‑tetők felújítása, amelyek hőszigetelése gyakran nem megfelelő, a rajta levő vízszigetelés viszont ép, esetleg nemrég lett felújítva. Nem költséghatékony a régebbi vízszigetelés lecserélése, mert az új sem garantálná, hogy jobb lesz. A pályázatok, a pénz és energiatakarékossági szempontok miatt azonban célszerű lenne fokozni a tető hőszigetelő képességét is. Ez a megoldás hosszú távon is megtérülő, jelentős előnnyel alkalmazható.

A hőszigetelést a meglevő vízszigetelésre szorosan kell illeszteni, arra geo‑textília felterítésével, majd a kavicsréteg felhordásával létrejön a rögzítést is. Feltétlenül ügyelni kell arra, hogy a vékony vízszigetelés munka közben ne sérüljön.

Az Austrotherm ZENIT® formahabosított expandált hőszigetelő polisztirol lap felhasználása könnyen kivitelezhető lehetőséget ad. Az energiahatékonyság és a vízszigetelés védelme mellett a tető élettartama megnő, a karbantartási igénye csökken.

Austrotherm Kft.
www.austrotherm.hu
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kruchina Sándor, vezető szaktanácsadó (Austrotherm Kft.), épületszigetelő szakmérnök. 1984-ben szerzett vegyészmérnöki diplomát a mai nevén Pannon Egyetemen (Veszprém). 1992 óta az Austrotherm Kft. területi képviselője, 2004-től a marketing vezető, 2017-től a vezető szaktanácsadó posztját tölti be. Számos előadás, cikk szerzője.
Kapcsolódó cikkek

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Homlokzati hőszigetelés – tavaszi akciós hőszigetelő lemezek

A tavasz indító munkák elősegítésére az Austrotherm Kft. április 30-ig kedvezményes akciót hirdet az Austrotherm GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelő lemezekre.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Vízszigetelés alternatív módon - Sika

A Sika bemutatja a fürdőszobákban is jól alkalmazható vízszigetelési lehetőségeket.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Ragasztás tömítés Fix All-ás a fürdőszobában - Soudal

Gyakorlati bemutató a Soudal legújabb kenhető szigeteléséről és ragasztóiról.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Szigeteljünk, de nem mindegy hogyan! - A jól kivitelezett szigetelés ára 30 év alatt akár 4-szer is megtérülhet

A homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35%-al csökkenthető, a befektetés ára akár 8-10 év alatt megtérülhet.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

A masszázsmedence karbantartása: víztisztítás, hőszigetelés, téliesítés

Ha olyan dolgokat kellene hirtelen felsorolnunk, melyek segítségével pihentető oázist varázsolhatunk otthonunkból, akkor a masszázsmedence biztosan az első háromba kerülne. A felhőtlen ejtőzésnek azonban némi ára van: jól működő masszázsmedence nem létezik karbantartás nélkül. Vegyük sorra a teendőket!

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.