Hirdetés

A hőszigetelés csúcsán a ZENIT

Az Austrotherm Kft. ZENIT® márkanevű terméke híven tükrözi az építőanyag gyártók energiatudatosságának növekedését. Egy új innovatív termék a hasonlók közül a piacon, mely hatékonyabb a többinél, és még az ára is kedvező.

Hőszigetelési rétegrendek

Lapos-tetők hőszigetelésének két ismert módszere van, a rétegrendek szerint:

 • Egyenes
  Vízszigetelés védi a hőszigetelést a nedvesség káros hatásától, és a csapadékvíz elleni szigetelés van legfelül.
 • Fordított
  A nedvességálló hőszigetelés alatt, védetten helyezkedik el a vízszigetelés.
 • Ez utóbbi rétegrend előnye: vízszigetelés védett a mechanikai hatásoktól mind a kivitelezés, mind a használat idején. Védi még a vízszigetelést az ultraibolya sugárzástól, lassítva a vékony lemezek öregedését.
 • Kisebb lesz a vízszigetelés átlagos hőingadozása, így növekszik az élettartama,
 • A konstrukció páratechnikailag nyitott, a vízszigetelés egyben a meleg oldali párazárásról is gondoskodik.

Lapos tető hőszigetelése

A fordított rétegrend feltétele és megoldása

 • Szigorú feltételek kellenek a fordított rétegrend számos előnyéhez. A hőszigetelő rétegnek tartósan meg kell őriznie jó tulajdonságait nedves környezetben is.
  Csak az extrudált polisztirolhab lemezek (XPS) voltak erre eddig alkalmasak. A ZENIT® polisztirolhab, az Austrotherm formahabosított expandált hőszigetelő anyaga, egy új gazdaságos megoldást jelent ezen a területen.

Hosszan tartó tesztek

 • Alapos vizsgálatok előzték meg a termék engedélyezését.
 • A laboratóriumi tesztek során a diffúziós vízfelvétel és az ismétlődő fagyasztás‑kiolvasztás hatásának ellenálló képesség volt a legjellemzőbb tulajdonság.
 • A termék nyomószilárdsága a 300 ciklusos vizsgálat után is megfelelő volt. A ZENIT® először 2008 őszén került beépítésre fordított rétegrendű lapos‑tetőbe.
 • Az egy évvel később megismételt ellenőrzésen a kivett minták a hővezetési tényezője továbbra is megfelelt a közölt értéknek, víztartalma pedig a megengedett 1% helyett csak, 0,003% volt.

Vizsgálati eredmény

 • Az ÉMI Kht. az A 220/2008 szám alatti ÉME engedélye szerint a ZENIT®  formahabosított expandált polisztirolhab kiválóan alkalmas egyhéjú, fordított rétegrendű meleg‑tetők (nem‑járható‑tetők, járható‑tetők, zöld‑tetők) közvetlen, illetve már meglévő tetők utólagos hőszigetelésére (plusztető).
 • A többi extrudált polisztirolhab hőszigetelő anyagokhoz hasonlóan, a ZENIT® is csak egy rétegben építhető be fordított rétegrendű tetőkbe.

Hőszigetelt tető

Utóellenőrzés

 • Az ÉMI előírása szerint a ZENIT® szigetelő hab is utóellenőrzési vizsgálatra került. Négy év elteltével vettek ismét mintát az eredeti beépítésből.

Ezúttal vizsgálták:
az anyag nyomószilárdságát,
a minta nedvességtartalmát
a réteg hővezetési tényezőjét.

A kapott értékek túlteljesítették az elvárásokat mindhárom esetben, a nedvességtartalom a korábbi mérési eredménnyel azonosan alacsony, és minden vastagságban egyforma (0,035 W/mK) hővezetési tényező. A 40 cm-es maximális gyártási vastagság lehetővé teszi a passzívházak fordított tetővel való tervezését, és előremutató a 2020-tól várható új követelmények esetén is.

Hőszigetelt tető

Előny a felújítási munkáknál

Sok fejtörést okozhat a meglévő lapos‑tetők felújítása, amelyek hőszigetelése gyakran nem megfelelő, a rajta levő vízszigetelés viszont ép, esetleg nemrég lett felújítva. Nem költséghatékony a régebbi vízszigetelés lecserélése, mert az új sem garantálná, hogy jobb lesz. A pályázatok, a pénz és energiatakarékossági szempontok miatt azonban célszerű lenne fokozni a tető hőszigetelő képességét is. Ez a megoldás hosszú távon is megtérülő, jelentős előnnyel alkalmazható.

A hőszigetelést a meglevő vízszigetelésre szorosan kell illeszteni, arra geo‑textília felterítésével, majd a kavicsréteg felhordásával létrejön a rögzítést is. Feltétlenül ügyelni kell arra, hogy a vékony vízszigetelés munka közben ne sérüljön.

Az Austrotherm ZENIT® formahabosított expandált hőszigetelő polisztirol lap felhasználása könnyen kivitelezhető lehetőséget ad. Az energiahatékonyság és a vízszigetelés védelme mellett a tető élettartama megnő, a karbantartási igénye csökken.

Austrotherm Kft.
www.austrotherm.hu
austrotherm@austrotherm.hu

 

 | 
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Hetek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Hőszigetelés centikben, számokban és forintokban

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Közel nulla

Grafitot a padlóba!

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Lépcső a szobából a teraszra? Minek?

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Folytatódik a telephelyfejlesztés az Austrotherm-nél: új, komplett csomagoló gépsort üzemeltek be Szekszárdon

Az ablak nem gyerekjáték - Hogyan válasszunk nyílászárót a gyerekszobába?

Hőszigeteljünk! De hogyan? A leggyakoribb kérdések és válaszok a hőszigetelésről - Letölthető segédlettel és útmutatóval

Így csökkentheti rezsiköltségeit állami pénzből

A nyílászáró-beépítés aranyszabályai

Vásárlási listák
További vásárlási listák