Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Hangszigetelő anyagok – nem mindegy, melyik anyag, hova kerül

Mielőtt véglegesen letesszük voksunkat egy bizonyos hangszigetelő anyag mellett, nem ártana tanulnunk egy kis fizikát. Persze a felnőttkori továbbképzés, különösen fizikából, csak kevesek számára vonzó alternatíva. Ha erre semmiképpen nem vállalkozunk, a hangszigetelést bízzuk inkább szakemberre.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Zajmentes lakás? Felejtsük el!

Először is barátkozzunk meg a gondolattal, hogy tökéletesen zajtalan lakás nem létezik, és ez így is van rendjén, hiszen élettanilag sem indokolja semmi, hogy egy csendszobában éljünk. (Mellesleg, ha csupán saját testműködésünk neszein kívül semmit nem hallanánk, egyszerűen megőrülnénk.) Nem feltétlenül baj, ha halljuk azt, hogy folyik a víz a falban, és az sem lehet gond, ha beszűrődik kintről a madárcsicsergés. A cél az élhető környezet létrehozása, hogy se a léghangok, se a kopogó hangok, se a rezgések ne legyenek elviselhetetlenek. Hangszigeteléshez általában likacsos anyagokat használnak, ezeket főként szendvicsszerkezetben, elkülönülő rétegekben rögzítik a célnak megfelelő eszközökkel. A hőszigetelő anyagok nem mindegyike alkalmas hangszigetelésre is, a gyakran használt polisztirol bizonyos esetekben fel is erősítheti a nem kívánatos hangokat, óvatosan bánjunk vele.

Hangszigetelő anyagok

Milyen anyagok alkalmasak hangszigetelésre?

Nehéz lenne egyesével felsorolni a hangelnyelésre, hanggátlásra, rezgéscsillapításra, hangszigetelésre alkalmas anyagokat, hiszen ez lehet például a vasbeton is, ha kellő vastagságban (50 cm - 1 m) használják. Utólagos hangszigetelésre alkalmaznak általában üveggyapotot, kőzetgyapotot, fagyapotot, poliuretán habot, PIR habot, polisztirolt, habszivacsot, parafát, gumit, de bármelyiket válasszuk is, minden esetben rendkívül fontos meghatározni, hogy milyen irányból érkező, milyen típusú hangot szeretnénk csillapítani. Más anyagra lehet szükség a testhangok, lépéshangok gátlásához, mint a léghangokhoz (környezeti hangok, beszédhang), ráadásul azt is tudnunk kell, hogy elnyelni célszerűbb-e ezen hangokat, vagy inkább a hangvisszaverésről kell gondoskodnunk.
A szakszerűen beszerelt rendszer legalább ennyire fontos, hiszen a szereléshez használt, de nem megfelelően kiválasztott lécváz vagy csavar is közvetítheti a hangot. Sokszor a legbanálisabbnak tűnő anyagok és megoldások is segíthetnek, ilyen lehet a jól működő nyílászáró, a szőnyegpadló vagy a tapéta.

Hangszigetelő anyagok