Hirdetés

A hőszigeteléssel megtakarított pénzből nyaraljon jövőre!

Az év elején napvilágot látott előrejelzések rövid, de forró nyarat jósoltak, és valóban, forróságban nem volt hiány idén nyáron sem. Amikor a falak átmelegednek, nem elég az éjszakai szellőztetés, és sok házban nincs klíma. Mi lehet akkor a megoldás?


A legkellemesebb változat szerint elmegyünk nyaralni, és mire hazaérünk, a szakemberek körbeszigetelik a házunkat, ezzel pedig energiát és pénzt takaríthatunk meg, így megvan a jövő évi nyaralás ára is. A hőszigetelés tehát télen-nyáron megtérül.

Rezsicsökkentés Bachl hőszigeteléssel

Hőszigetelés

Építkezéskor, felújításkor fontos odafigyelni, hiszen a kivitelezők legtöbbször a hőszigetelésen takarékoskodnak. A növekvő világpiaci energiaárak mellett ez ésszerűtlen lépésnek tűnik. A szakemberek szerint a legtöbben megmaradnak a ’70-es, ’80-as évek építkezési szintjén, – az akkori energiaárak mellett szinte mindegy volt, hogyan szigetelik a házakat, ezért vagy egyáltalán nem hőszigetelték az épületet, vagy minimális szigetelést tettek csak rá. A nem jól szigetelt házak pedig energiapazarlónak minősíthetők. A ’80-as években nagy számban épült, úgynevezett B30-as téglafalú épületek esetében ugyanis az a gyakorlat alakult ki, hogy 5 cm vastag tetőtéri hőszigetelést alkalmaztak, így egy ilyen lakást nagyságrendileg 45 ezer kWh/év energia elhasználásával lehet megfelelően kifűteni egy szezon alatt.

Korszerű szigetelés

Ugyanez az épület a mai igények szerint felújítva, 12 cm vastag homlokzati hőszigeteléssel és megfelelő tetőtéri hőszigeteléssel, már 14 ezer kWh/év energiával is beéri. Ha másként közelítjük a B30-as falat, megállapítható, hogy a meglévő falszerkezet hőátbocsátási tényezője (más néven U-értéke) körülbelül 1,5 W/m²K. Ez azt jelenti, hogy a falon keresztül – eredeti állapotában – négyzetméterenként 1 Celsius-fok hőmérséklet-különbség hatására 1,5 Joule hőenergia távozik másodpercenként. Magyarországi klímaviszonyok mellett egy fűtési szezon alatt ez körülbelül 108 kWh elvesztegetett energiát jelent négyzetméterenként, ami körülbelül 1800 Ft/m² évente. Elgondolkodtató, ugye?

Rezsicsökkentés Bachl hőszigeteléssel

Rezsicsökkentés hőszigeteléssel

Látható tehát, hogy megfelelő hőszigeteléssel még a negatív inflációs hatásokat, energiaár-emelést is ki tudjuk védeni, sőt, kellő átgondolással megtakarítást is elérhetünk. Emellett elkerülhetjük az épület nyári intenzív felmelegedését. Így hőérzetünket, ezáltal hangulatunkat, kedvünket is javítja a hűvösebb lakás, megszűnnek az álmatlan éjszakák, és akár 60 százalékkal is csökkenhet a fűtési rezsiköltség, és ebből egy év múlva ismét elmehetünk nyaralni. De ehhez az szükséges, hogy megtegyük a lépéseket, cselekedjünk azért, hogy szigetelt legyen a házunk, és télen alacsonyabb fűtésszámlákat hozzon a postás.

Forrás: BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft.
www.bachl.huTizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget.

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

Nem mindegy, hogy a régi tető szigetelését milyen minőségben, mennyi idő alatt és milyen hibázási lehetőségek mellett végeztetjük el. A későbbi bosszankodás esélyét csökkenti nullára az Isotec tetőszigetelő panel.

Meleg zokni a ház láb(azat)ára

Az épületenergetikai szabályozás változása minden szerkezetet érint, nem csak a külső falakat vagy a tetőt. A célunk ugyanis az, hogy a termikus burok egyenletesen vegye körbe épületünket, nem maradjon szigeteletlenül semelyik része sem.