A hőszigeteléssel megtakarított pénzből nyaraljon jövőre!

Az év elején napvilágot látott előrejelzések rövid, de forró nyarat jósoltak, és valóban, forróságban nem volt hiány idén nyáron sem. Amikor a falak átmelegednek, nem elég az éjszakai szellőztetés, és sok házban nincs klíma. Mi lehet akkor a megoldás?


A legkellemesebb változat szerint elmegyünk nyaralni, és mire hazaérünk, a szakemberek körbeszigetelik a házunkat, ezzel pedig energiát és pénzt takaríthatunk meg, így megvan a jövő évi nyaralás ára is. A hőszigetelés tehát télen-nyáron megtérül.

Rezsicsökkentés Bachl hőszigeteléssel

Hőszigetelés

Építkezéskor, felújításkor fontos odafigyelni, hiszen a kivitelezők legtöbbször a hőszigetelésen takarékoskodnak. A növekvő világpiaci energiaárak mellett ez ésszerűtlen lépésnek tűnik. A szakemberek szerint a legtöbben megmaradnak a ’70-es, ’80-as évek építkezési szintjén, – az akkori energiaárak mellett szinte mindegy volt, hogyan szigetelik a házakat, ezért vagy egyáltalán nem hőszigetelték az épületet, vagy minimális szigetelést tettek csak rá. A nem jól szigetelt házak pedig energiapazarlónak minősíthetők. A ’80-as években nagy számban épült, úgynevezett B30-as téglafalú épületek esetében ugyanis az a gyakorlat alakult ki, hogy 5 cm vastag tetőtéri hőszigetelést alkalmaztak, így egy ilyen lakást nagyságrendileg 45 ezer kWh/év energia elhasználásával lehet megfelelően kifűteni egy szezon alatt.

Korszerű szigetelés

Ugyanez az épület a mai igények szerint felújítva, 12 cm vastag homlokzati hőszigeteléssel és megfelelő tetőtéri hőszigeteléssel, már 14 ezer kWh/év energiával is beéri. Ha másként közelítjük a B30-as falat, megállapítható, hogy a meglévő falszerkezet hőátbocsátási tényezője (más néven U-értéke) körülbelül 1,5 W/m²K. Ez azt jelenti, hogy a falon keresztül – eredeti állapotában – négyzetméterenként 1 Celsius-fok hőmérséklet-különbség hatására 1,5 Joule hőenergia távozik másodpercenként. Magyarországi klímaviszonyok mellett egy fűtési szezon alatt ez körülbelül 108 kWh elvesztegetett energiát jelent négyzetméterenként, ami körülbelül 1800 Ft/m² évente. Elgondolkodtató, ugye?

Rezsicsökkentés Bachl hőszigeteléssel

Rezsicsökkentés hőszigeteléssel

Látható tehát, hogy megfelelő hőszigeteléssel még a negatív inflációs hatásokat, energiaár-emelést is ki tudjuk védeni, sőt, kellő átgondolással megtakarítást is elérhetünk. Emellett elkerülhetjük az épület nyári intenzív felmelegedését. Így hőérzetünket, ezáltal hangulatunkat, kedvünket is javítja a hűvösebb lakás, megszűnnek az álmatlan éjszakák, és akár 60 százalékkal is csökkenhet a fűtési rezsiköltség, és ebből egy év múlva ismét elmehetünk nyaralni. De ehhez az szükséges, hogy megtegyük a lépéseket, cselekedjünk azért, hogy szigetelt legyen a házunk, és télen alacsonyabb fűtésszámlákat hozzon a postás.

Forrás: BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft.
www.bachl.hu | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Így csökkentheti rezsiköltségeit állami pénzből

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal – Miért válasszunk kőzetgyapot termékeket?

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Hőszigetelés centikben, számokban és forintokban

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Energiapazarló és rosszul fűtött házakban élünk - A célzott támogatások ösztönzik leginkább az energiahatékonyságot

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

A cseh piacon erősít az Austrotherm

Nem szeretnénk mindent hallani… - Hatékony zajcsökkentés hangcsillapított szennyvízvezetékkel

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket

Vásárlási listák
További vásárlási listák