Hirdetés

A hőszigeteléssel megtakarított pénzből nyaraljon jövőre!

Az év elején napvilágot látott előrejelzések rövid, de forró nyarat jósoltak, és valóban, forróságban nem volt hiány idén nyáron sem. Amikor a falak átmelegednek, nem elég az éjszakai szellőztetés, és sok házban nincs klíma. Mi lehet akkor a megoldás?


A legkellemesebb változat szerint elmegyünk nyaralni, és mire hazaérünk, a szakemberek körbeszigetelik a házunkat, ezzel pedig energiát és pénzt takaríthatunk meg, így megvan a jövő évi nyaralás ára is. A hőszigetelés tehát télen-nyáron megtérül.

Rezsicsökkentés Bachl hőszigeteléssel

Hőszigetelés

Építkezéskor, felújításkor fontos odafigyelni, hiszen a kivitelezők legtöbbször a hőszigetelésen takarékoskodnak. A növekvő világpiaci energiaárak mellett ez ésszerűtlen lépésnek tűnik. A szakemberek szerint a legtöbben megmaradnak a ’70-es, ’80-as évek építkezési szintjén, – az akkori energiaárak mellett szinte mindegy volt, hogyan szigetelik a házakat, ezért vagy egyáltalán nem hőszigetelték az épületet, vagy minimális szigetelést tettek csak rá. A nem jól szigetelt házak pedig energiapazarlónak minősíthetők. A ’80-as években nagy számban épült, úgynevezett B30-as téglafalú épületek esetében ugyanis az a gyakorlat alakult ki, hogy 5 cm vastag tetőtéri hőszigetelést alkalmaztak, így egy ilyen lakást nagyságrendileg 45 ezer kWh/év energia elhasználásával lehet megfelelően kifűteni egy szezon alatt.

Korszerű szigetelés

Ugyanez az épület a mai igények szerint felújítva, 12 cm vastag homlokzati hőszigeteléssel és megfelelő tetőtéri hőszigeteléssel, már 14 ezer kWh/év energiával is beéri. Ha másként közelítjük a B30-as falat, megállapítható, hogy a meglévő falszerkezet hőátbocsátási tényezője (más néven U-értéke) körülbelül 1,5 W/m²K. Ez azt jelenti, hogy a falon keresztül – eredeti állapotában – négyzetméterenként 1 Celsius-fok hőmérséklet-különbség hatására 1,5 Joule hőenergia távozik másodpercenként. Magyarországi klímaviszonyok mellett egy fűtési szezon alatt ez körülbelül 108 kWh elvesztegetett energiát jelent négyzetméterenként, ami körülbelül 1800 Ft/m² évente. Elgondolkodtató, ugye?

Rezsicsökkentés Bachl hőszigeteléssel

Rezsicsökkentés hőszigeteléssel

Látható tehát, hogy megfelelő hőszigeteléssel még a negatív inflációs hatásokat, energiaár-emelést is ki tudjuk védeni, sőt, kellő átgondolással megtakarítást is elérhetünk. Emellett elkerülhetjük az épület nyári intenzív felmelegedését. Így hőérzetünket, ezáltal hangulatunkat, kedvünket is javítja a hűvösebb lakás, megszűnnek az álmatlan éjszakák, és akár 60 százalékkal is csökkenhet a fűtési rezsiköltség, és ebből egy év múlva ismét elmehetünk nyaralni. De ehhez az szükséges, hogy megtegyük a lépéseket, cselekedjünk azért, hogy szigetelt legyen a házunk, és télen alacsonyabb fűtésszámlákat hozzon a postás.

Forrás: BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft.
www.bachl.huTizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Homlokzati hőszigetelés – tavaszi akciós hőszigetelő lemezek

A tavasz indító munkák elősegítésére az Austrotherm Kft. április 30-ig kedvezményes akciót hirdet az Austrotherm GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelő lemezekre.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Szigeteljünk, de nem mindegy hogyan! - A jól kivitelezett szigetelés ára 30 év alatt akár 4-szer is megtérülhet

A homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35%-al csökkenthető, a befektetés ára akár 8-10 év alatt megtérülhet.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

A masszázsmedence karbantartása: víztisztítás, hőszigetelés, téliesítés

Ha olyan dolgokat kellene hirtelen felsorolnunk, melyek segítségével pihentető oázist varázsolhatunk otthonunkból, akkor a masszázsmedence biztosan az első háromba kerülne. A felhőtlen ejtőzésnek azonban némi ára van: jól működő masszázsmedence nem létezik karbantartás nélkül. Vegyük sorra a teendőket!

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hogyan szigeteljük utólag a tetőteret?

A tetőtér szigetelése a felújítások egyik legkényesebb területe, hiszen ha a tetőtér már lakórészként funkcionál, csak kívülről végezhető el a szigetelés. Az egyedüli megoldást a szarufák fölötti szigetelő panelek beépítése jelentheti.

Tetőtér beépítés könnyebben – Változó szabályok a tetőterek beépítésénél

Idén március 15-től változás történt a tetőtér beépítésére vonatkozó szabályozásokban.