Hirdetés

Utólagos hőszigetelés belülről ásványi lapokkal

Az épületek külső homlokzata nem mindig szigetelhető, például műemlék épületek esetén vagy, ha a társasházban a tulajdonosok nem tudnak megegyezni. A belső oldali hőszigetelés viszont számos problémát vet fel. Ezekre a gondokra nyújt megoldást a Multipor ásványi hőszigetelő lap.

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

A Multipor hőszigetelő lap ásványi eredetű, de egyúttal szálas anyagtól mentes, és a hőszigetelés új minőségét kínálja: tömör, mégis jó hőszigetelő. Ezen felül a hőszigetelő lapok nem éghetők, alaktartók, nyomásállók és víztaszítók.

Természetes, hogy a modern szigetelő anyag jó hőszigetelő, a Multipor azonban többet is tud ennél. Az ásványi hőszigetelő lap a kiváló hőszigetelő tulajdonsága mellett jó páraáteresztő, és így gondoskodik a természetes, a hőmérséklet és páratartalom szempontjából kiegyensúlyozott beltéri klímáról.

Hővédelem

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok alacsony hővezetési tényezőjüknek köszönhetően nagymértékben javítják a falazat hőátbocsátási tényezőjét. Belső oldali hőszigetelésként alkalmazva kiváló hőszigetelő tulajdonsága révén megnöveli a falazatok felületi hőmérsékletét, ennek köszönhetően csökken a páralecsapódás és így javul a komfortérzet.

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

Páratechnika

A hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállásából és kapilláris anyagszerkezetből adódóan a Multipor lapok kiváló páraszabályzó tulajdonságúak, ennek köszönhetően alkalmazásukkal a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg készítése nélkül is elvégezhető. A szigetelni kívánat falszerkezetre teljes felülettel felragasztva megelőzhető, hogy a hőszigetelő lap és a falszerkezet között úgynevezett „bezárt légrések” alakuljanak ki, amelyekben a pára összegyűlhet, és a hideg falfelületen lecsapódhat. A hőszigetelő lapok páraszabályozó tulajdonsága biztosítja, hogy a külső falban a nedvesség hosszú távon se nőjön a megengedett érték fölé.

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

Sőt az alapanyagok és a Multipor habarcs lúgos közege megakadályozza a penészgombák elszaporodását.
Így a páraszabályozó szerep megtartása érdekében fontos, hogy a ragasztás és az elsődleges felületképzés a termék páratechnikai tulajdonságaihoz is jól igazodó Multipor habarccsal, a végleges felületképzés (glettelés, festés) pedig kellően páraáteresztő, ásványi alapú anyagokkal történjen.

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

Tűzvédelem

A belső oldali hőszigetelés során is nagyon fontos a biztonság. A Multipor hőszigetelő lap tisztán ásványi eredetű anyag, ezért éghető komponenseket nem tartalmaz. Emellett a tűzzel való érintkezése során nem szabadulnak fel káros gázok így külön vizsgálat nélkül is a „nem éghető” (A1) tűzvédelmi osztályba sorolták.

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

Alkalmazási terület

A belső oldali hőszigetelés kialakítása csak normál hőmérsékletű és páraterhelésű helyiségekben alkalmazható megoldás, mivel így elkerülhető a túlzott mértékű párának a szerkezetbe történő bejutása.
A tartósan magas páratartalmú, szellőzetlen és nedvességnek kitett helyiségek, mint a mosókonyhák, szigeteletlen vizes pincék utólagos belső oldali kiegészítő szigetelésére nem alkalmazható.

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

A hőszigetelő lapok további felhasználási területei

Alulról hűlő födémek, mint mélygarázsok, átjárók, pinceterek fölötti födémek hőszigetelésére ajánlott még a Multipor hőszigetelő lapok használata. Az ásványi hőszigetelő lapok mennyezetre történő ragasztása nem igényel ideiglenes rögzítést.A hőszigetelése kivitelezése hasonlóan történik, mint a belső oldali alkalmazás esetén.

Forrás: Xella

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Homlokzati hőszigetelés – tavaszi akciós hőszigetelő lemezek

A tavasz indító munkák elősegítésére az Austrotherm Kft. április 30-ig kedvezményes akciót hirdet az Austrotherm GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelő lemezekre.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Szigeteljünk, de nem mindegy hogyan! - A jól kivitelezett szigetelés ára 30 év alatt akár 4-szer is megtérülhet

A homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35%-al csökkenthető, a befektetés ára akár 8-10 év alatt megtérülhet.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

A masszázsmedence karbantartása: víztisztítás, hőszigetelés, téliesítés

Ha olyan dolgokat kellene hirtelen felsorolnunk, melyek segítségével pihentető oázist varázsolhatunk otthonunkból, akkor a masszázsmedence biztosan az első háromba kerülne. A felhőtlen ejtőzésnek azonban némi ára van: jól működő masszázsmedence nem létezik karbantartás nélkül. Vegyük sorra a teendőket!

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hogyan szigeteljük utólag a tetőteret?

A tetőtér szigetelése a felújítások egyik legkényesebb területe, hiszen ha a tetőtér már lakórészként funkcionál, csak kívülről végezhető el a szigetelés. Az egyedüli megoldást a szarufák fölötti szigetelő panelek beépítése jelentheti.

Tetőtér beépítés könnyebben – Változó szabályok a tetőterek beépítésénél

Idén március 15-től változás történt a tetőtér beépítésére vonatkozó szabályozásokban.