Hirdetés

Utólagos hőszigetelés belülről ásványi lapokkal

Az épületek külső homlokzata nem mindig szigetelhető, például műemlék épületek esetén vagy, ha a társasházban a tulajdonosok nem tudnak megegyezni. A belső oldali hőszigetelés viszont számos problémát vet fel. Ezekre a gondokra nyújt megoldást a Multipor ásványi hőszigetelő lap.

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

A Multipor hőszigetelő lap ásványi eredetű, de egyúttal szálas anyagtól mentes, és a hőszigetelés új minőségét kínálja: tömör, mégis jó hőszigetelő. Ezen felül a hőszigetelő lapok nem éghetők, alaktartók, nyomásállók és víztaszítók.

Természetes, hogy a modern szigetelő anyag jó hőszigetelő, a Multipor azonban többet is tud ennél. Az ásványi hőszigetelő lap a kiváló hőszigetelő tulajdonsága mellett jó páraáteresztő, és így gondoskodik a természetes, a hőmérséklet és páratartalom szempontjából kiegyensúlyozott beltéri klímáról.

Hővédelem

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok alacsony hővezetési tényezőjüknek köszönhetően nagymértékben javítják a falazat hőátbocsátási tényezőjét. Belső oldali hőszigetelésként alkalmazva kiváló hőszigetelő tulajdonsága révén megnöveli a falazatok felületi hőmérsékletét, ennek köszönhetően csökken a páralecsapódás és így javul a komfortérzet.

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

Páratechnika

A hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállásából és kapilláris anyagszerkezetből adódóan a Multipor lapok kiváló páraszabályzó tulajdonságúak, ennek köszönhetően alkalmazásukkal a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg készítése nélkül is elvégezhető. A szigetelni kívánat falszerkezetre teljes felülettel felragasztva megelőzhető, hogy a hőszigetelő lap és a falszerkezet között úgynevezett „bezárt légrések” alakuljanak ki, amelyekben a pára összegyűlhet, és a hideg falfelületen lecsapódhat. A hőszigetelő lapok páraszabályozó tulajdonsága biztosítja, hogy a külső falban a nedvesség hosszú távon se nőjön a megengedett érték fölé.

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

Sőt az alapanyagok és a Multipor habarcs lúgos közege megakadályozza a penészgombák elszaporodását.
Így a páraszabályozó szerep megtartása érdekében fontos, hogy a ragasztás és az elsődleges felületképzés a termék páratechnikai tulajdonságaihoz is jól igazodó Multipor habarccsal, a végleges felületképzés (glettelés, festés) pedig kellően páraáteresztő, ásványi alapú anyagokkal történjen.

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

Tűzvédelem

A belső oldali hőszigetelés során is nagyon fontos a biztonság. A Multipor hőszigetelő lap tisztán ásványi eredetű anyag, ezért éghető komponenseket nem tartalmaz. Emellett a tűzzel való érintkezése során nem szabadulnak fel káros gázok így külön vizsgálat nélkül is a „nem éghető” (A1) tűzvédelmi osztályba sorolták.

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

Alkalmazási terület

A belső oldali hőszigetelés kialakítása csak normál hőmérsékletű és páraterhelésű helyiségekben alkalmazható megoldás, mivel így elkerülhető a túlzott mértékű párának a szerkezetbe történő bejutása.
A tartósan magas páratartalmú, szellőzetlen és nedvességnek kitett helyiségek, mint a mosókonyhák, szigeteletlen vizes pincék utólagos belső oldali kiegészítő szigetelésére nem alkalmazható.

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

A hőszigetelő lapok további felhasználási területei

Alulról hűlő födémek, mint mélygarázsok, átjárók, pinceterek fölötti födémek hőszigetelésére ajánlott még a Multipor hőszigetelő lapok használata. Az ásványi hőszigetelő lapok mennyezetre történő ragasztása nem igényel ideiglenes rögzítést.A hőszigetelése kivitelezése hasonlóan történik, mint a belső oldali alkalmazás esetén.

Forrás: Xella

Utólagos hőszigetelés belülről Multipor ásványi lapokkal

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget.

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

Nem mindegy, hogy a régi tető szigetelését milyen minőségben, mennyi idő alatt és milyen hibázási lehetőségek mellett végeztetjük el. A későbbi bosszankodás esélyét csökkenti nullára az Isotec tetőszigetelő panel.

Meleg zokni a ház láb(azat)ára

Az épületenergetikai szabályozás változása minden szerkezetet érint, nem csak a külső falakat vagy a tetőt. A célunk ugyanis az, hogy a termikus burok egyenletesen vegye körbe épületünket, nem maradjon szigeteletlenül semelyik része sem.

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

A vírushelyzet enyhülésének ellenére valószínű, hogy az eddig megszokottaktól eltérően az idei nyáron többen, több időt töltenek majd otthonaikban, zárt térben. Éppen ezért érdemes tehát odafigyelnünk életterünk klímájára.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Homlokzati hőszigetelés – tavaszi akciós hőszigetelő lemezek

A tavasz indító munkák elősegítésére az Austrotherm Kft. április 30-ig kedvezményes akciót hirdet az Austrotherm GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelő lemezekre.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Szigeteljünk, de nem mindegy hogyan! - A jól kivitelezett szigetelés ára 30 év alatt akár 4-szer is megtérülhet

A homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35%-al csökkenthető, a befektetés ára akár 8-10 év alatt megtérülhet.