Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hatékony hőszigetelés

Építkezők, felújítók körében végzett felmérés szerint sokan nem elég átgondoltan végzik a hőszigetelést, nem kérik szakemberek tanácsát, így nem érik el a kívánt energiamegtakarítást.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Az építkezők, felújítók 60–65 százalék nem, vagy nem pontosan ismeri a hőszigetelő-anyagok legfontosabb energiahatékonysági jellemzőit, a felújítás előtt 72 százalékuk mégsem veszi igénybe építész vagy tervező szakember segítségét – derül ki a Knauf Insulation 630, felújítást végző ingatlantulajdonos körében végzett szakmai kutatásából.

Hatékony hőszigetelés

A felújítás oka

A felmérés szerint a családiház-tulajdonosok döntő többsége, 54 százaléka energiamegtakarítás, azaz a fűtésszámla csökkentése érdekében fogott a felújításba és csak ezt a szempontot követte a kényelem (36 százalék), valamint az ingatlan esztétikai állapotának (30 százalék) fejlesztése. (A válaszadás során több szempontot is meg lehetett jelölni.)

Hatékony hőszigetelés

A felújítás során a családiház-tulajdonosok 35 százaléka ablakcserét, 29 százalékuk fűtéskorszerűsítést, 28 százaléka tető, illetve padlásszigetelést, szintén 28 százalékuk homlokzati szigetelést, 25 százalékuk pedig tetőfelújítást, illetve ezek kombinációját végezte el a ház energiahatékonyságának javítása érdekében. (A válaszadás során több szempontot is meg lehetett jelölni.)

Hatékony hőszigetelés

Mindenki ért hozzá?

A családiház-tulajdonosok 54 százaléka energiamegtakarítás céljából újítja fel ingatlanát. Azonban 2/3 részük egyáltalán nem vesz igénybe építészt vagy tervezőt. Az 1/3 pedig legfeljebb a kiviteli tervek elkészítésével és az engedélyeztetéssel bízzák meg az építészt. Az építőanyag, és így a hőszigetelő-anyag kiválasztását már csak kevesen bízzák a szakemberre. Ebből következik, hogy a felújítás során nem érik el a kívánt energetikai mutatókat, nem csökkentik eléggé fűtésszámlájukat, pedig az emelkedő energiaárak és a csökkenő reálkeresetek idején erre nagy szükség lenne.

A hőszigetelő anyagok jellemzői

A kutatás adatai szerint a családiház-felújítók 66 százaléka számára a szigetelőanyagok hőszigetelő képessége a legfontosabb szempont, ugyanakkor döntő hányaduk helytelenül vagy nem tudja, hogy mi a szigetelőanyagok legfontosabb tulajdonságai, illetve, hogy annak alacsony vagy magas értéke-e a kedvező. A hővezetési tényező (lambda-érték) fogalmával a megkérdezettek alig ötöde van tisztában – közülük is csak minden második tudja, hogy ez az érték annál jobb, minél alacsonyabb. A szigetelőanyagok hővezetési ellenállásának (R-érték) fogalmát pedig mindössze 100-ból 2 felújító (!) ismeri. Ennek ellenére az esetek átlagosan 75 százalékában a szigetelőanyagokat a megrendelő, vagyis az ingatlan tulajdonosa saját maga választja ki.

A kivitelező

A kivitelezők mindössze az esetek 25 százalékban vásárolják meg a felújításhoz szükséges szigetelőanyagokat, ám elsősorban a kereskedők ajánlatai és nem a tervező által meghatározott műszaki szempontok szerint döntenek, vagyis az ár, mint szempont a minőség elé kerül. A Knauf Insulation kutatásából kiderül az is, hogy 100-ból mintegy 60 családi ház homlokzati hőszigetelését végzi szakkivitelező vagy generálkivitelező, a fennmaradó 40 százalékban maga a tulajdonos.

Hatékony hőszigetelés

Mivel szigetelünk

Habár a kutatatás eredményei szerint a családi házat felújítók 72 százaléka még mindig polisztirollal szigeteli otthona homlokzatát, örömteli tény, hogy a megkérdezettek 57 százaléka teljes hőszigetelő-rendszert alkalmaz a homlokzati hőszigeteléshez, amely már önmagában jelentős lépés a tervezett és a megvalósult rendszerek energiahatékonysága közötti különbség csökkentése terén.

Hővezetési tényező (lambda-érték – λ-érték vagy λD-érték – mértékegysége: W/mK): a hővezetési tényező azt fejezi ki, hogy mekkora hőáram halad át időegység (1 s) alatt egységnyi vastagságú (1 m), az áramlásra merőlegesen egységnyi felületű (1 m2) anyagon, egységnyi hőmérsékletkülönbség (1 K) hatására. Mértékegysége J/(s • m • K) = W/(m • K), jele λ. (Forrás – Osztroluczky Miklós: Hőszigetelés szakkönyv, 5. oldal; kiadó: Cser Kiadó, Budapest, 2009.)


Hővezetési ellenállás (R-érték – mértékegysége: m2K/W): adott szerkezet hővel szembeni ellenállását, tehát a szigetelőréteg hatékonyságát mutatja. Minél nagyobb az ellenállás értéke, annál jobb a hőszigetelés. A hőátbocsátási tényező reciproka.

Hőátbocsátási tényező (U-érték – mértékegysége: W/m2K): egy adott szerkezet hőátbocsátó képességét mutatja. Minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik a szerkezet. A hővezetési ellenállás reciproka.

Hatékony hőszigetelés

Miből áll a hőszigetelő-rendszer?

Napjainkban a gyártók már nem csak hőszigetelő anyagot, de az adott hőszigeteléssel műszaki szempontból jól együttműködő alapozót, ragasztót, üvegszövet hálót, dübelt és vékonyvakolatot is készítenek. Ezen elemeket együtt minősítteti a gyártó, így együtt igazak rájuk a tűzvédelmi és energetikai jellemzők. Mindemellett az ingatlantulajdonos a rendszer egészére kap garanciát a gyártótól.

A Knauf Insulation kutatásáról

  • A kutatást a Build Communications Kft. készítette 630 felújítást végző családiház-tulajdonos körében, 2012. április-augusztus között, kérdőíves lekérdezés módszerével.
  • A felmérésben megkérdezettek 39 százaléka építkezik, 61 százalékuk felújítja ingatlanát. Jelen sajtóközlemény a felújítást végzők adatait összesíti.
  • Az építkezők 51 százaléka 31–40 év közötti, túlnyomó részben 2 vagy többgyermekes, jellemzően pesti vagy Pest környéki család. A felújítók szinte minden korosztályt egyformán reprezentálnak, jellemzően 2–3 fős háztartásokat alkotnak és döntő részben vidéken élnek.

Forrás: Knauf Insulation, Premier Kommunikációs Iroda

Népszerűek a témában

HRH ablakszigetelés: kevesebb hűtésre / fűtésre, kevesebb por, kevesebb pollen?

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Erre figyeljen fekete zuhanykabin választásnál

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel! – válaszol a szakértő

Napsütötte terasz, erkély? Nem hiányozhat a napellenző!

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

A megfelelő csaptelepek használatával akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet az energiafogyasztásunk

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Milyen napelemes rendszertípust válasszunk?

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

PIR, az új generációs hőszigetelés

Optimális lakóklíma környezetbarát hőszigeteléssel – akár belső oldali hőszigetelésként is

A lapostető mint lehetőség - Austrotherm Tervezői Konferencia