A holnap háza az energiatakarékos téglaház

Az épületek energiahatékonyságáról szóló európai uniós irányelv meghatározza, hogy 2019 után minden házat alacsony energiafelhasználású kivitelben kell építeni. A felhasznált energiának jelentős részben megújuló forrásokból kell származnia, beleértve a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló forrásokból származó energiát is.

Ez azt jelenti, hogy az épületek viszonylag kevés szén-dioxidot bocsátanak ki. Az alacsony energiaigényű épületek egyidejűleg nem csupán kis fűtési igényűek, hanem összességében alacsony a primerenergia szükségletük. Az EU tagállamai ezzel kívánják korlátozni az épületek károsanyag-kibocsátását és energiafelhasználását. A Wienerberger e4 energiahatékony téglaház-koncepcióval már most teljesíthető az új irányelv minden előírása.

Házunk energetikai problémáját a hőszigetelés önmagában nem oldja meg. Az épület energiafelhasználása nem csak az épületszerkezetek – nyílászáró, födém, tető, padló, fal stb. – hőszigetelő képessége által meghatározott fűtési tételből adódik, hanem vannak a hőszigetelő képességtől független energiafogyasztók is. Ezek a használati meleg víz, a légkondicionálás, a szellőztetés (gépi szellőztető berendezés esetén) és a különböző háztartási berendezések áramfogyasztása. Ezen fogyasztók takarékos használatával tudjuk a házunk üzemeltetési költségeit csökkenteni. Az épület tervezése során a tudatos szerkezeti kialakítással nagymértékben befolyásolható épületünk energiafelhasználása.

Energiahatékony házat építhetünk – a falazat külső homlokzati hőszigetelése nélkül is:

 • a napsugárzásnak megfelelően tájolt,
 • kompakt épületformával,
 • az épületgépészet jó megválasztásával,
 • megújuló energiaforrások használatával és
 • a kiváló hőszigetelő képességű építőanyagok együttes, de gazdaságilag ésszerű és műszakilag magas színvonalú alkalmazásával.

Wienerberger energiatakarékos téglaház

A német passzívház-szabvány kétségtelenül ösztönöz az egyszerű épületforma tervezésére, és a drága, minőségi építőanyagok gondos beépítésére, de az épületgépészet bonyolultsága esetenként nem csupán igen magas többletköltséget okoz, hanem az üzemeltetése technikusi készségeket követelhet meg a lakás használójától. A bonyolult épületgépészeti elemek előállításának környezetterhelése, költségigénye, logisztikája további hátrányokat jelentenek. Ennek felismerése főként családi házak esetén késztethet bennünket más tervezési koncepció követésére. A gépi szellőztető berendezés a meleg és hideg levegő sűrűségkülönbségéből adódó gravitációs légmozgás tervezett kihasználásával váltható ki.

„ e4” energiahatékony téglaház koncepció

 • Mit jelent az e4?

Kiemelkedően energiatakarékos épületek tervezői és építtetői részére megalkotott koncepció, amely az épületek tervezése során felhívja a figyelmet a komplex gondolkodás fontosságára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a modern, energiatakarékos épület tervezésekor a fűtési hőszükséglet nem a legfontosabb, hanem csak fontos szempont a több másik, ezzel egyenrangú tényező közül. A koncepció célja bemutatni, hogyan építhető energiahatékony ház homogén téglafalazattal. Az e4 energiahatékony téglaház esetén mind a négy alapvető tervezési szempont – energia, ökológia, gazdaságosság, érzelem – azonos hangsúllyal érvényesül.

e4 négy szempontja. A koncepció négy fogalom köré összpontosul

 • energy – energiahatékonyság
 • environment – környezetbarát, megújuló energia
 • emotion & health – egyedülálló életminőség
 • economy – megfizethető költségek

ENERGY – Energiahatékonyság

A téglából épített e4 energiahatékony ház korszerű gépészeti berendezésekkel, megújuló energia felhasználásával éves szinten is alacsony primerenergia-fogyasztást, és alacsony szén-dioxid-kibocsátást eredményez, amely a passzívházak reális alternatíváját jelenti. Az energiahatékonyság érdekében célunk az épületek hőveszteségének csökkentése. Ezért az energiahatékony ház központi alkotóeleme a kiváló hőszigetelő képességgel bíró új generációs POROTHERM tégla. Alkalmazása estén a falazatok külső oldalát nem kell hőszigetelni, és így annak (anyag- és munkadíj-) költségét megtakaríthatjuk. A kötelező előírásokat túlteljesítő hőszigetelő képességet a POROTHERM „K”(Klíma) termékcsalád esetében a tégla optimalizált üregszerkezete, a „T” (Thermo) termék esetében a tégla belsejében védett helyen elhelyezett ásványgyapot hőszigetelés biztosítja. A téglából épített ház falazata sok más építőanyaggal ellentétben tárolja a napsugárzásból nyert hőt, amelyet a megfelelő időben lead. A téli időszakban ez azért hasznos, mert az ablakon keresztül bejutó napfény energiája nem kerül pénzbe, ily módon csökken az épületeink fűtési költsége.

ENVIRONMENT – Környezetbarát, megújuló energia

Magyarország 2020-ra 14,65 százalékban határozta meg a megújuló energiaforrásból nyert energia részarányát az összes, bruttó energiafogyasztáshoz képest. Az e4 energiahatékony téglaház koncepció számol a környezetvédelmi igényekkel, így a fosszilis energiahordozók helyett a megújuló energiaforrások mellett teszi le a voksát, amely alacsony primerenergia felhasználást és közvetve alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

EMOTION & HEALTH – Egyedülálló életminőség

Az e4 energiahatékony ház széles kör igényeit kielégítő változatos formai megoldású épület, amely környezetbarát, és egészséges lakóklímát biztosít. „Emotion & Health” igényeket az e4 energiahatékony téglaház a tégla anyagával teljesíti. Tanulmányok bizonyítják, hogy olykor több káros anyagot lélegzünk be zárt helyiségekben, mint nagy forgalmú útkereszteződésben. A tégla tisztán ásványi anyag nem tartalmaz káros anyagokat, allergéneket. Az egészség szempontjából fontos, hogy a felületek, illetve a levegő hőmérséklete, valamint páratartalma (35–70 százalék) egyensúlyban legyenek. A téglafalak a levegő hőmérsékletét és páratartalmát kiegyenlítik, és egészséges belső klímát teremtenek. A téglafal ellenáll minden időjárási körülménynek: robusztus, teherbíró, stabil. Nem éghető, nem korhad, nem korrodálódik, így a ház lakóinak extrém helyzetekben is védelmet és biztonságot nyújt.

ECONOMY – Megfizethető költségek

A koncepció negyedik pillére a gazdaságosság. Az e4 energiahatékony téglaház (téglafal) hosszú élettartama révén (rendeltetésszerű használat és megfelelő karbantartás esetén akár több mint 100 év) megfizethető, és különösen értékálló, ami a masszív és kiváló minőségű építőanyagnak köszönhető. Az e4 energiahatékony téglaház koncepció alkalmazásával biztonságos, egészséges és megfizethető otthon építhető nemcsak magunk, hanem gyermekeink és unokáink számára is.

Miért fontos a falazatválasztás?

A falazat az a szerkezeti elem, amelyet nem lehet kicserélni, így az épület teljes élettartamára szóló választás kell, hogy legyen.
Minden energetikai kategória (alacsony energiájú ház, passzívház, aktívház, autonóm ház) esetén fontos a falazat fő tulajdonságainak – hőszigetelés, hőtároló tömeg, hőcsillapító képesség, légzárás, hőhídmentes kialakítás, élettartam – számításba vétele.
A tégla falazat kétoldali vakolattal tökéletesen légzáró szerkezetet alkot, amely megfelel a legmagasabb szintű energetikai előírások szerint épített épületek légzárási követelményeinek is (passzívház esetén: n = 0,6 1/h). A légzárás fontos követelmény az energiahatékony épületek falazatánál is, mert ez biztosítja azt, hogy a felfűtött levegő nem tud kiáramlani a réseken.
A nagy hőcsillapító képesség azért fontos, mert a külső oldali maximális hőterhelés, a nyári időszakban, a belső oldalon késleltetve jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy nyáron kora délutáni órák jellemzően magas hőmérséklete a belső oldalon az esti órákban és csillapítva jelenik meg, így a komfortosabb belső oldali falhőmérsékletek miatt csökken a nyári hűtési igény. A téli időszakban a téglafalak a grátisz hőenergia (napsugárzás, hulladékhő,) nagyobb hányadát hasznosítják, ezért az épület fűtési hőigénye kisebb lesz.

A POROTHERM falazatok kiemelkedő tulajdonságai:

 • UFAL akár 0,17 W/m2K,
 • 44-62 százalékkal túlteljesítik az épületenergetikai előírásokat,
 • nem igényelnek további hőszigetelést,
 • élettartama 100 év,
 • kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik („lélegző” szerkezet);
 • természetes anyag, egészséges lakóklímát biztosít.

Wienerberger energiatakarékos téglaház

Kapcsolódó cikkek

Trendek, tervek – variációk fürdőszobára

Akár egy új fürdőszobán, akár a meglévő felújításán töri a fejét, mindenképpen sok döntést kell meghoznia egy olyan, költséges beruházáshoz, amelynek eredményével sok évig, akár évtizedig fog együtt élni. Gyakran centiken, egyetlen elhibázott döntésen múlhat, hogy szeretni vagy utálni fogja a fürdőjét. Mi kell ahhoz, hogy álomfürdőszobája legyen? Mutatjuk!

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Így készül a jó alaprajz 2. – A kiállások tervezésétől a bútorozásig

A tervezési folyamat egyik kritikus pontja az elektromos-, víz- és gázcsatlakozások betervezése. A legapróbb figyelmetlenség is rengeteg kényelmetlenséggel és súlyos anyagi károkkal járhat, hiszen szerelés után már csak komoly nehézségek árán javíthatók a hibák.

Pénz a levegőből, azaz mire jó a hővisszanyerés?

Ha családi ház építését tervezi, valószínűleg a tervezője tájékoztatta arról, hogy 2021 január 1-től csak olyan épület kaphat használatbavételi engedélyt, ami teljesíti a „közel nulla” energiaigény követelményeit. Ehhez komoly hőszigetelések, és tökéletesen záródó nyílászárók kellenek.

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?

32 tanács kivitelező választáshoz

 

Ez a passzívház kevesebb energiát használ, mint egy működő hajszárító

1300 watt. Mindössze ekkora áramfogyasztás szükséges ahhoz, hogy a Wisconsinban található, 200 négyzetméteres családi házban a farkasordító hideg ellenére is barátságos meleg fogadja a lakókat és vendégeiket.