Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

A bombabiztos beton

Hacsak nem egy kertvégi fáskamráról van szó, beton nélkül nem lehet építeni, építkezni. Mi az, amit mindenképpen tudni kell a betonról?

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Akár rendeljük, akár magunk készítjük a betont, nem árt tisztában lenni alapvető fogalmakkal, összetétellel, hogy melyik típusú beton hova való, hogy mire kell ügyelni, és mi az, ami kevésbé fontos, hogy mikor érdemes betonozni és mikor jobb, ha elfelejtjük vagy halasztjuk a műveletet.

A beton összetétele

A beton összetételén az egy köbméter kész betonba jutó alapanyagok minőségét és tömegét értjük. A keverési arány megadja az adagolandó anyagok mennyiségét, ez biztosítja, hogy a bedolgozott 1 m3 beton megfelelő összetételű legyen. A keverési arány meghatározásakor figyelembe kell venni azokat a veszteségeket, amelyek a megkevert betonban a bedolgozásig előállhatnak: az elfolyt cementlé és az elpárolgott víz mennyiségét.
A keverési arányt a korszerű betontechnológia tömeg szerint adja meg, az egyenletes minőségű beton készítését ugyanis csak ez teszi lehetővé. A térfogat szerinti keverést kerüljük, mert ilyenkor a minőség nem megbízható, a beton szilárdsága, tömörsége szempontjából hátrányos.

betonozs2

A beton tömeg szerinti keverőaránya

Egy példa erre: cement:homokos kavics = 1:6 tömegarány előírás azt jelenti, hogy 1 rész cementhez 6 rész homokos kavics mérendő a beton elkészítésekor. Ehhez persze megfelelő mérőberendezésekre van szükség. A keverési arány megállapításához a betonkészítés két fontos jellemzőjét kell ismernünk: a víz-cement tényezőt és a bedolgozási tényezőt.
Víz-cement tényező
A bedolgozott betonban az adalékanyag által elszívott vízmennyiség levonása után fennmaradó víz és a cement tömegaránya.
Bedolgozási tényező
A beton előállításához felhasznált adalékanyagok és a bedolgozott beton térfogatának hányadosa. A bedolgozási tényező megmutatja, hogy hány m3 homokos kavicsból, illetve összesen hány m3 különböző szemnagyságú adalékból kapunk 1 m3 betont.

betonozs4

Egyes cementek és zsákjaikon található adagolási javaslatok

Alap beton készítése
homokos kavics mennyiség: 280 liter - keverési arány: 5,5
víz mennyiség: 45 liter - keverési arány: 0,9
cement mennyiség: 50 kg - keverési arány: 1
Aljzat beton készítése
homokos kavics mennyiség: 220 liter - keverési arány: 4,5
víz mennyiség: 35 liter - keverési arány: 0,7
cement mennyiség: 50 kg - keverési arány: 1
Vasalt beton készítése
homokos kavics mennyiség: 180 liter - keverési arány: 3,5
víz mennyiség: 28 liter - keverési arány: 0,55
cement mennyiség: 50 kg - keverési arány: 1
Kültéri beton készítése
homokos kavics mennyiség: 150 liter - keverési arány: 3
víz mennyiség: 25 liter - keverési arány: 0,5
cement mennyiség: 50 kg - keverési arány: 1

betonozs3

A mixerbeton

Az alap betonokon kívül számtalan különleges betont rendelhetünk: rendkívüli hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező polisztirol gyöngybetont, vagy speciális saválló betont, mely az erősen szennyezett, illetve a talajvizes környezetben is tökéletesen alkalmazható. Különböző típusú mixerbetonokat használhatunk az alapozástól a födémkészítésig. Természetesen az a legfontosabb, hogy kövessük az építési tervet és mindig a funkciónak megfelelő összetételű betont válasszunk.

Betonrendeléskor használatos rövidítések

C - beton
F - folyós beton
FN - földnedves beton
K - képlékeny beton
KK - kissé képlékeny beton
VZ - vízzáró beton
KK - kissé képlékeny beton
KKVZ - kissé képlékeny vízzáró beton
KPB - képlékeny polisztirol gyöngybeton

A beton szállítása

A beton szállítása alapvetően a megrendelt betontípustól függ. A földnedves beton szállítható billenős gépkocsikkal, azonban a mixerbeton csak mixer gépkocsikkal juttatható a helyszínre, mert így elkerülhető a beton megkötése.

Betonpumpa

A betonpumpa egy olyan tehergépkocsi, amelyen egy hosszú cső látható. A cső egyik végébe kerül a mixerbeton a betont szállító járműből, a másik végét pedig a kívánt pozícióba helyezve juttatható el a beton a végleges helyére. A betonpumpa vagy más néven betonszivattyú nélkülözhetetlen a magasabb részeken, emeleteken történő bedolgozáskor. A földszinti munkánál is nagy segítség lehet.

Betonpumpa családi ház építésénél

Egy normál egyszintes ház építésekor elvileg nincs szükség betonpumpára, gyakorlatilag azonban időt és pénzt takaríthatunk meg a segítségével. Érdemes kiszámítani, hogy például a födém betonozásához hány emberre lesz szükség legalább 1-2 napig. A betonpumpával mindez 1-2 óra alatt megoldható, ráadásul a beton minősége is homogénebb lesz a házi keveréssel szemben.
A betonpumpa használati díja két részből áll, az alapdíjból és óradíjból.

A betonpumpa méretei

Az átlagos gémkinyúlás lehet 23 méteres, 29 méteres, 32 méteres, 36 méteres, 44 méteres, valamint könnyűbetonos, de ez cégenként változhat.

betonozs1_copy

Tanácsok házi betonozáshoz

A munka megkezdése előtt pontosan számoljuk vagy számoltassuk ki a szükséges betonmennyiséget, különösen ügyelve a nem látható résekre, hogy a munka végéhez közeledve ne hiányozzon fél köbméter sóder, vagy két zsák cement.
Ha a házi keverés mellett döntünk, feltétlenül számolnunk kell a többlet munkaerővel és lényegesen több időre lesz szükségünk a betonozáshoz. A transzportbeton gazdaságosabb és a munka is jóval hamarabb elkészül. Transzportbeton rendelése esetén legyen készen a terep és a munkaterület a beton fogadására.
Kisebb munkánál felesleges transzportbetont rendelni. Ilyenkor magunk gondoskodjunk minden alapanyagról. A cement friss és jó állapotú legyen, amelyet száraz helyen tárolunk. A kavics legyen szennyeződésektől mentes, földet nem tartalmazzon. Csak tiszta, szennyeződésektől mentes vizet használjunk, egyébként jelentősen változhat a kész beton szerkezete és teherbíró képessége.
Házi betonkeverés esetén legyünk nagyon óvatosak az adalékanyagokkal, mert ezeket nehéz pontosan adagolni. A rossz és egyenetlen adagolás több kárt okozhat, mintha nem tennénk bele semmit.
A zsaluzást időben végezzük el, de ne túl korán, mert így elkerülhető a felállított zsalu elvetemedése. Ha még nem készítettünk zsaluzatot, inkább kérjük szakember segítségét, hiszen a zsalu nem csak a formát adja, hanem a beton nyomásának is ellen kell állnia. A betonozás közben széteső zsaluzatot nehéz munka közben helyreállítani, sőt, tönkreteheti az egész munkát.
A vasalatot a statikai igénybevételnek megfelelően kell tervezni. Kerüljük a szájhagyomány útján terjedő megvalósítást, mert a bebetonozott vasalatot már soha nem tudjuk kicserélni, ezért később katasztrofális következményei lehetnek a hibásan alkalmazott vasalatnak.
Az átmenő nyílásokról előre kell gondoskodni, illetve a vasalatok későbbi kapcsolatához szükséges kapcsolódási pontokat is el kell helyezni.

betonozs5_copy

Betonozáshoz szükséges kellékek

Amire biztos szükségünk lesz: betonkeverő, lapátok, tömörítő eszközök, talicska, vödrök a betonnak és a víznek. Elektromos áramról és vízvételi lehetőségről is gondoskodnunk kell. Transzportbeton rendelésekor gondoskodjunk betonpumpáról is. A járműveknek akadálytalanul kell a beton felhasználási helyére jutnia.
Később a betont locsolásához készítsünk elő slagot.
Nélkülözhetetlenek a munkavédelmi eszközök: sisak, védőkesztyű, megfelelő védőruha, illetve védőszemüveg.

Mikor ne betonozzunk?

Ne tervezzünk betonozást téli időszakban, illetve nagy nyári melegben. Nem szabad elkezdeni a munkát esős időben sem, mert az eső kimossa a cementet a beton felületéről. A -5 C° alatti hideg időben történő betonozás kockázatos, -10 C° alatt tilos. Az éjszakai lehűlések szétfagyással veszélyeztetik a kész betont. A hideg ellen a fóliatakarás sem segít.
Problémát okozhat a nyári meleg időben történő betonozás is. Az erős napsugárzás kiszárítja a betont, gyorsan távozik a víz, így a kötési folyamat felgyorsul, a beton bedolgozás közben már meghúz vagy kiszárad. A kiszáradás minőségromlással, súlyos esetben a beton tönkremenésével jár. Ilyenkor a legjobb a transzportbeton rendelés, ahol a betonüzem nem többletvízzel, hanem adalékszerrel oldja meg a nyári melegben fellépő kiszáradási problémát.

Ha megmaradt a beton

A legjobb és legegyszerűbb néhány sablont összeállítani vagy vásárolni, így a maradék betonból apránként járdalapokat, vagy térkő burkolatokat készíthetünk ahelyett, hogy kiöntenénk.

Népszerűek a témában

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Fal csúcstechnológiával: ez a csiszolt tégla