Hirdetés

A bombabiztos beton

Hacsak nem egy kertvégi fáskamráról van szó, beton nélkül nem lehet építeni, építkezni. Mi az, amit mindenképpen tudni kell a betonról?

Akár rendeljük, akár magunk készítjük a betont, nem árt tisztában lenni alapvető fogalmakkal, összetétellel, hogy melyik típusú beton hova való, hogy mire kell ügyelni, és mi az, ami kevésbé fontos, hogy mikor érdemes betonozni és mikor jobb, ha elfelejtjük vagy halasztjuk a műveletet.

A beton összetétele

A beton összetételén az egy köbméter kész betonba jutó alapanyagok minőségét és tömegét értjük. A keverési arány megadja az adagolandó anyagok mennyiségét, ez biztosítja, hogy a bedolgozott 1 m3 beton megfelelő összetételű legyen. A keverési arány meghatározásakor figyelembe kell venni azokat a veszteségeket, amelyek a megkevert betonban a bedolgozásig előállhatnak: az elfolyt cementlé és az elpárolgott víz mennyiségét.
A keverési arányt a korszerű betontechnológia tömeg szerint adja meg, az egyenletes minőségű beton készítését ugyanis csak ez teszi lehetővé. A térfogat szerinti keverést kerüljük, mert ilyenkor a minőség nem megbízható, a beton szilárdsága, tömörsége szempontjából hátrányos.

betonozs2

A beton tömeg szerinti keverőaránya

Egy példa erre: cement:homokos kavics = 1:6 tömegarány előírás azt jelenti, hogy 1 rész cementhez 6 rész homokos kavics mérendő a beton elkészítésekor. Ehhez persze megfelelő mérőberendezésekre van szükség. A keverési arány megállapításához a betonkészítés két fontos jellemzőjét kell ismernünk: a víz-cement tényezőt és a bedolgozási tényezőt.
Víz-cement tényező
A bedolgozott betonban az adalékanyag által elszívott vízmennyiség levonása után fennmaradó víz és a cement tömegaránya.
Bedolgozási tényező
A beton előállításához felhasznált adalékanyagok és a bedolgozott beton térfogatának hányadosa. A bedolgozási tényező megmutatja, hogy hány m3 homokos kavicsból, illetve összesen hány m3 különböző szemnagyságú adalékból kapunk 1 m3 betont.

betonozs4

Egyes cementek és zsákjaikon található adagolási javaslatok

Alap beton készítése
homokos kavics mennyiség: 280 liter - keverési arány: 5,5
víz mennyiség: 45 liter - keverési arány: 0,9
cement mennyiség: 50 kg - keverési arány: 1
Aljzat beton készítése
homokos kavics mennyiség: 220 liter - keverési arány: 4,5
víz mennyiség: 35 liter - keverési arány: 0,7
cement mennyiség: 50 kg - keverési arány: 1
Vasalt beton készítése
homokos kavics mennyiség: 180 liter - keverési arány: 3,5
víz mennyiség: 28 liter - keverési arány: 0,55
cement mennyiség: 50 kg - keverési arány: 1
Kültéri beton készítése
homokos kavics mennyiség: 150 liter - keverési arány: 3
víz mennyiség: 25 liter - keverési arány: 0,5
cement mennyiség: 50 kg - keverési arány: 1

betonozs3

A mixerbeton

Az alap betonokon kívül számtalan különleges betont rendelhetünk: rendkívüli hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező polisztirol gyöngybetont, vagy speciális saválló betont, mely az erősen szennyezett, illetve a talajvizes környezetben is tökéletesen alkalmazható. Különböző típusú mixerbetonokat használhatunk az alapozástól a födémkészítésig. Természetesen az a legfontosabb, hogy kövessük az építési tervet és mindig a funkciónak megfelelő összetételű betont válasszunk.

Betonrendeléskor használatos rövidítések

C - beton
F - folyós beton
FN - földnedves beton
K - képlékeny beton
KK - kissé képlékeny beton
VZ - vízzáró beton
KK - kissé képlékeny beton
KKVZ - kissé képlékeny vízzáró beton
KPB - képlékeny polisztirol gyöngybeton

A beton szállítása

A beton szállítása alapvetően a megrendelt betontípustól függ. A földnedves beton szállítható billenős gépkocsikkal, azonban a mixerbeton csak mixer gépkocsikkal juttatható a helyszínre, mert így elkerülhető a beton megkötése.

Betonpumpa

A betonpumpa egy olyan tehergépkocsi, amelyen egy hosszú cső látható. A cső egyik végébe kerül a mixerbeton a betont szállító járműből, a másik végét pedig a kívánt pozícióba helyezve juttatható el a beton a végleges helyére. A betonpumpa vagy más néven betonszivattyú nélkülözhetetlen a magasabb részeken, emeleteken történő bedolgozáskor. A földszinti munkánál is nagy segítség lehet.

Betonpumpa családi ház építésénél

Egy normál egyszintes ház építésekor elvileg nincs szükség betonpumpára, gyakorlatilag azonban időt és pénzt takaríthatunk meg a segítségével. Érdemes kiszámítani, hogy például a födém betonozásához hány emberre lesz szükség legalább 1-2 napig. A betonpumpával mindez 1-2 óra alatt megoldható, ráadásul a beton minősége is homogénebb lesz a házi keveréssel szemben.
A betonpumpa használati díja két részből áll, az alapdíjból és óradíjból.

A betonpumpa méretei

Az átlagos gémkinyúlás lehet 23 méteres, 29 méteres, 32 méteres, 36 méteres, 44 méteres, valamint könnyűbetonos, de ez cégenként változhat.

betonozs1_copy

Tanácsok házi betonozáshoz

A munka megkezdése előtt pontosan számoljuk vagy számoltassuk ki a szükséges betonmennyiséget, különösen ügyelve a nem látható résekre, hogy a munka végéhez közeledve ne hiányozzon fél köbméter sóder, vagy két zsák cement.
Ha a házi keverés mellett döntünk, feltétlenül számolnunk kell a többlet munkaerővel és lényegesen több időre lesz szükségünk a betonozáshoz. A transzportbeton gazdaságosabb és a munka is jóval hamarabb elkészül. Transzportbeton rendelése esetén legyen készen a terep és a munkaterület a beton fogadására.
Kisebb munkánál felesleges transzportbetont rendelni. Ilyenkor magunk gondoskodjunk minden alapanyagról. A cement friss és jó állapotú legyen, amelyet száraz helyen tárolunk. A kavics legyen szennyeződésektől mentes, földet nem tartalmazzon. Csak tiszta, szennyeződésektől mentes vizet használjunk, egyébként jelentősen változhat a kész beton szerkezete és teherbíró képessége.
Házi betonkeverés esetén legyünk nagyon óvatosak az adalékanyagokkal, mert ezeket nehéz pontosan adagolni. A rossz és egyenetlen adagolás több kárt okozhat, mintha nem tennénk bele semmit.
A zsaluzást időben végezzük el, de ne túl korán, mert így elkerülhető a felállított zsalu elvetemedése. Ha még nem készítettünk zsaluzatot, inkább kérjük szakember segítségét, hiszen a zsalu nem csak a formát adja, hanem a beton nyomásának is ellen kell állnia. A betonozás közben széteső zsaluzatot nehéz munka közben helyreállítani, sőt, tönkreteheti az egész munkát.
A vasalatot a statikai igénybevételnek megfelelően kell tervezni. Kerüljük a szájhagyomány útján terjedő megvalósítást, mert a bebetonozott vasalatot már soha nem tudjuk kicserélni, ezért később katasztrofális következményei lehetnek a hibásan alkalmazott vasalatnak.
Az átmenő nyílásokról előre kell gondoskodni, illetve a vasalatok későbbi kapcsolatához szükséges kapcsolódási pontokat is el kell helyezni.

betonozs5_copy

Betonozáshoz szükséges kellékek

Amire biztos szükségünk lesz: betonkeverő, lapátok, tömörítő eszközök, talicska, vödrök a betonnak és a víznek. Elektromos áramról és vízvételi lehetőségről is gondoskodnunk kell. Transzportbeton rendelésekor gondoskodjunk betonpumpáról is. A járműveknek akadálytalanul kell a beton felhasználási helyére jutnia.
Később a betont locsolásához készítsünk elő slagot.
Nélkülözhetetlenek a munkavédelmi eszközök: sisak, védőkesztyű, megfelelő védőruha, illetve védőszemüveg.

Mikor ne betonozzunk?

Ne tervezzünk betonozást téli időszakban, illetve nagy nyári melegben. Nem szabad elkezdeni a munkát esős időben sem, mert az eső kimossa a cementet a beton felületéről. A -5 C° alatti hideg időben történő betonozás kockázatos, -10 C° alatt tilos. Az éjszakai lehűlések szétfagyással veszélyeztetik a kész betont. A hideg ellen a fóliatakarás sem segít.
Problémát okozhat a nyári meleg időben történő betonozás is. Az erős napsugárzás kiszárítja a betont, gyorsan távozik a víz, így a kötési folyamat felgyorsul, a beton bedolgozás közben már meghúz vagy kiszárad. A kiszáradás minőségromlással, súlyos esetben a beton tönkremenésével jár. Ilyenkor a legjobb a transzportbeton rendelés, ahol a betonüzem nem többletvízzel, hanem adalékszerrel oldja meg a nyári melegben fellépő kiszáradási problémát.

Ha megmaradt a beton

A legjobb és legegyszerűbb néhány sablont összeállítani vagy vásárolni, így a maradék betonból apránként járdalapokat, vagy térkő burkolatokat készíthetünk ahelyett, hogy kiöntenénk.

Kapcsolódó cikkek

A betonhatású burkolat az egyik legsokoldalúbb trend

Modern és tradicionális is lehet a megfelelő kiegészítőkkel az utóbbi évek legkedveltebb belsőépítészeti dizájneleme, a beton, illetve a beton hatású élvágott greslapok.

Látványos betonfelületek családi házon

Betondesign, látszóbeton, egyedi, letisztult, elegáns. A betonépítészet egyre közkedveltebb, sőt családi házakon is remekül mutatnak a betonfelületen megjelenő designelemek.A homogén burkolatlan betonfelület elkészítéséhez a minőségi betonon túl elengedhetetlen az olyan korszerű zsalutechnológia, mint a MEVA műanyag „alkus” zsaluhéja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Elnyűhetetlen, esztétikus és trendi - Betontárgyak a belsőépítészetben

A beton többszörösen bizonyított az építészetben és egy ideje már hódít a belső építészetben is. A minimalista és az indusztriális stílusoknak köszönhetően a beton is fontos design tényezővé vált. Egyszerűbb dolgok, mint a betonpult, vagy cement asztallap létrehozása már házilag is megoldható, így rengeteg költséget megtakarítva az alkotás örömét is biztosítja.

Elegáns és vagány beton tárgyak

A beton töretlen népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy egyre nő a magyar alkotók száma ezen a piacon. Egy tehetséges hölgy kreativitásának köszönhetően ismét gazdagodott a beton kiegészítők tárháza.

Különleges beton használati tárgyak

A beton használata már régen túlnőtt az építőiparban ismert módokon. Ma már ez az erőteljes, masszív anyag nem csupán az alap. Egyéni lakberendezési tárgyak köntösében kelt új életre.

A szerethető beton

Az építészek és a design világa imádja, sokan mégis idegenkednek tőle, pedig a beton már régen nem az a durva és erőteljes, elvakolandó monstrum, ami régen volt. Sokan azért is szeretik, mert mind előállításával, mind pedig használatával környezetünket is kímélhetjük.

Páratlan páros – a beton és a fa

A beton és a fa együttes alkalmazása asztali lámpatesteknél roppant tetszetős designt eredményez.  A hideg érzetet magában hordozó, karakteres anyag, a beton és a természetes, meleg fa összepárosítva nagyszerű hatást kelt és különleges színfolttal gazdagítja otthonunkat.

Betonozd be magad 2017-ben is! - „Minden építés alapja” pályázat építészeknek és egyetemi hallgatóknak

Az elmúlt két évben beküldött igényes és nívós pályaművek arra ösztönözték a kiírót, hogy tervezőknek és hallgatóknak immár egységes keretben, de külön kategóriákban ismét meghirdessék a „Minden építés alapja” pályázatot.