Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Üvegkorlát – elegancia kül- és beltéren

Az üvegkorlát nagyon népszerűvé vált a modern épített környezetünkben. Nyilván ennek lehetőséget ad az egyre korszerűbb és biztonsági tényezőket is teljesítő üveggyártási technológia. Panelépületeknél, társasházaknál, családi házaknál megtalálhatjuk mint erkélykorlát üveg is, de lépcsőházakban, irodaépületek homlokzatain, belső terein, tetőkertek tetőteraszok határoló megoldásaiként, bevásárlóközpontok hatalmas korlátszerkezeteiként egyaránt láthatjuk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A modern, redukált, minimál közeli építészet egyik kedvelt eleme a keret nélküli öntartó üvegkorlát. Szinte láthatatlan, rendkívül elegáns, viszont eléggé költséges. A korlátok fő feladata a lépcsők, erkélyek, teraszok leesés elleni védelemének biztosítása, ezek széleit határolva. A lépcső esetében a lépcsőn járók biztonságát is szolgálhatja, kiváltképp, ha felül megfelelően fémből fából kapaszkodót is alakítunk, bár ezt a minimál stílushoz ragaszkodók ellenzik.

Üvegkorlát kapaszkodóval

Az üvegkorlátok légies megjelenése a speciális tartószerkezetnek és a kapaszkodó hiányának köszönhető. Főként lépcsőknél, ha idősebbek is használják, érdemes megfontolni egy kellően légies korlát felszerelését.

Mikor válasszunk üvegkorlátot?

 • Ha a házunk, tereink kifejezetten modern megjelenésűek. Az üvegkorlát jól illeszkedik a modern, minimalista építészeti trendekhez.
 • Ha biztonságos teret szeretnénk, a földig érő üvegkorlát megvéd az apró tárgyak kihullásától, a felverődő portól, fröccsenésektől.
 • A zárt felületű korláton nehéz átjutni, a háziállatok, és a gyerekek számára is sokkal biztonságosabb, mint a rácsos megoldások.
 • Az átlátszóság is fontos, a tetőkön, teraszokon, kiállítótermekben, panoráma helyiségekben az üvegkorlát semmit sem takar el a kilátásból.
Üvegkorlát az erkélyen

Az üvegkorlát előnyei

 • Rendkívül esztétikus megjelenésű.
 • Hosszú élettartamú, az időtálló.
 • Nem törik szilánkosan, nem okoz személyi sérülést, mivel az üvegkorlátok edzett üvegből, vagy ragasztott biztonsági üvegből készülnek, esetleg a kettő kombinálva.
 • Az átláthatóság lehetővé teszi, hogy ne vegye el a kilátást, a panoráma látványát.
 • A víztiszta kivitel mellett lehetnek bármely színek, reflexiós felületeket, illetve bármilyen minta, vagy dekoráció is kerülhet a felületre.
 • A hagyományos fa és fém korlátok egy idő után tönkremennek, vetemednek, rozsdásodnak, de az üvegkorlátok tartósságban felülmúlthatatlanok.
 • Mivel átlátszó és nem zárja el fényt, világosabb is lesz az adott helyiség.
 • Az üvegkorlátok a bel- és kültéri körülmények között is használható, kereskedelemben kapható üvegtisztítókkal könnyen ápolhatók, a felületükről a lerakódott szennyeződések maradéktalanul eltávolíthatók és az üveg újszerű állapotba tartható.
Üvegkorlát a tetőteraszon

Üvegkorlát - milyen üvegből?

Az üvegkorlát fő anyaga, a rögzítő és kapaszkodó fém-fa részektől eltekintve, a speciális üveg. Az üveg anyaga edzett, laminált üveg, általában 17 (8+8) mm vastag. Jelölése: 8+8 vagy 8.8.2 ESG, VSG/TVG, ahol az első két szám az üvegek vastagságát, a harmadik szám a felhasznált fóliák számát (a két üveg között) jelöli.

Üvegkorlát az erkélyen

Az ESG az edzett üveg rövidítése, míg a VSG a fóliára utal, ettől biztonsági az üvegkorlát. A fólia nem engedi törés esetén a korlátot darabjaira hullani, egyben tartja az üvegszerkezetet. A minőségre sokat adó kivitelezők a TVG (előfeszített) üveget használják korlátoknál, mert ebben az esetben az üveg nem kis darabokra, hanem nagy táblákra törik, és a az üvegkorlát egyben marad, nem esik össze.

Üvegkorlát típusok

Oszlopos

Legelterjedtebb szerkezeti változat az üvegkorlátok közül, tartóssága, megbízhatósága kedvező ár-érték arányos. Az üveg panelek rögzítésére acél keretszerkezet szolgál, ami változatos formájú lehet. Az aljzatra rögzített acél oszlopok között az üvegfelületeket rögzítő fülek tartják. Az oszlopok és tartozékok anyaga rozsdamentes, fényes, vagy szálcsiszolt kivitelű, árfekvése a legkedvezőbb.
Az oszloptávolság 500-1600 mm között változhat, a megrendelő igényeinek függvényében.

Üvegkorlát oszlopos szereléssel

Pontmegfogásos

Rendkívül elegáns megjelenítést biztosít, nincsenek oszlopok, akadálytalan a kilátás az üveg paneleken keresztül. Ezt a rögzítési rendszert használják, ha kifejezetten a légies megjelenés az elsődleges szempont.

Üvegkorlát pontmegfogásos szereléssel

Az üveglapokat furatokon keresztül rögzítik a helyükre, a felfogatásához általában 50-60 mm átmérőjű szorítótárcsákat használnak. Az korlát merev tartása érdekében a rögzítési pontokat függőlegesen, egymástól legalább 12-15 cm távolságra kell elhelyezni, vízszintesen pedig a 60-70 cm távolság a javasolt. Kizárólag kombinált, edzett-ragasztott üvegek alkalmazhatók, az alap legalább 350 mm-es tömör betonfelület legyen.

Alsó sínes

Azoknak előnyös választás, akik nem kívánnak az üvegen kívül más fém szerkezeti elemeket, oszlopokat, támasztókat, kapaszkodókat látni. Ilyenkor az edzett, vagy edzett ragasztott üvegelemek alsó széleit beépítik, ezzel nagy fesztávok is kialakíthatók.

Üvegkorlát alsósínes szereléssel

Alumínium, vagy acél U alakú sínek kerülnek rögzítésre a födémre, majd abba ültetik az üveglapokat. Ez a fajta korlát padlófűtéses felületre nem rögzíthető, esztrich beton felületre is csak áthidalóval. Fa födémre az öntartó üvegkorlátot nem lehet megfelelően rögzíteni. Az üveg panelek U sínbe történő beültetése speciális eljárással történik, lehetséges műanyag ékeléssel, vagy ragasztással, illetve a két módszer kombinációjával.

Népszerűek a témában

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával