Hirdetés

Üvegkorlát – elegancia kül- és beltéren

Az üvegkorlát nagyon népszerűvé vált a modern épített környezetünkben. Nyilván ennek lehetőséget ad az egyre korszerűbb és biztonsági tényezőket is teljesítő üveggyártási technológia. Panelépületeknél, társasházaknál, családi házaknál megtalálhatjuk mint erkélykorlát üveg is, de lépcsőházakban, irodaépületek homlokzatain, belső terein, tetőkertek tetőteraszok határoló megoldásaiként, bevásárlóközpontok hatalmas korlátszerkezeteiként egyaránt láthatjuk.

A modern, redukált, minimál közeli építészet egyik kedvelt eleme a keret nélküli öntartó üvegkorlát. Szinte láthatatlan, rendkívül elegáns, viszont eléggé költséges. A korlátok fő feladata a lépcsők, erkélyek, teraszok leesés elleni védelemének biztosítása, ezek széleit határolva. A lépcső esetében a lépcsőn járók biztonságát is szolgálhatja, kiváltképp, ha felül megfelelően fémből fából kapaszkodót is alakítunk, bár ezt a minimál stílushoz ragaszkodók ellenzik.

Üvegkorlát kapaszkodóval

Az üvegkorlátok légies megjelenése a speciális tartószerkezetnek és a kapaszkodó hiányának köszönhető. Főként lépcsőknél, ha idősebbek is használják, érdemes megfontolni egy kellően légies korlát felszerelését.

Mikor válasszunk üvegkorlátot?

 • Ha a házunk, tereink kifejezetten modern megjelenésűek. Az üvegkorlát jól illeszkedik a modern, minimalista építészeti trendekhez.
 • Ha biztonságos teret szeretnénk, a földig érő üvegkorlát megvéd az apró tárgyak kihullásától, a felverődő portól, fröccsenésektől.
 • A zárt felületű korláton nehéz átjutni, a háziállatok, és a gyerekek számára is sokkal biztonságosabb, mint a rácsos megoldások.
 • Az átlátszóság is fontos, a tetőkön, teraszokon, kiállítótermekben, panoráma helyiségekben az üvegkorlát semmit sem takar el a kilátásból.
Üvegkorlát az erkélyen

Az üvegkorlát előnyei

 • Rendkívül esztétikus megjelenésű.
 • Hosszú élettartamú, az időtálló.
 • Nem törik szilánkosan, nem okoz személyi sérülést, mivel az üvegkorlátok edzett üvegből, vagy ragasztott biztonsági üvegből készülnek, esetleg a kettő kombinálva.
 • Az átláthatóság lehetővé teszi, hogy ne vegye el a kilátást, a panoráma látványát.
 • A víztiszta kivitel mellett lehetnek bármely színek, reflexiós felületeket, illetve bármilyen minta, vagy dekoráció is kerülhet a felületre.
 • A hagyományos fa és fém korlátok egy idő után tönkremennek, vetemednek, rozsdásodnak, de az üvegkorlátok tartósságban felülmúlthatatlanok.
 • Mivel átlátszó és nem zárja el fényt, világosabb is lesz az adott helyiség.
 • Az üvegkorlátok a bel- és kültéri körülmények között is használható, kereskedelemben kapható üvegtisztítókkal könnyen ápolhatók, a felületükről a lerakódott szennyeződések maradéktalanul eltávolíthatók és az üveg újszerű állapotba tartható.
Üvegkorlát a tetőteraszon

Üvegkorlát - milyen üvegből?

Az üvegkorlát fő anyaga, a rögzítő és kapaszkodó fém-fa részektől eltekintve, a speciális üveg. Az üveg anyaga edzett, laminált üveg, általában 17 (8+8) mm vastag. Jelölése: 8+8 vagy 8.8.2 ESG, VSG/TVG, ahol az első két szám az üvegek vastagságát, a harmadik szám a felhasznált fóliák számát (a két üveg között) jelöli.

Üvegkorlát az erkélyen

Az ESG az edzett üveg rövidítése, míg a VSG a fóliára utal, ettől biztonsági az üvegkorlát. A fólia nem engedi törés esetén a korlátot darabjaira hullani, egyben tartja az üvegszerkezetet. A minőségre sokat adó kivitelezők a TVG (előfeszített) üveget használják korlátoknál, mert ebben az esetben az üveg nem kis darabokra, hanem nagy táblákra törik, és a az üvegkorlát egyben marad, nem esik össze.

Üvegkorlát típusok

Oszlopos

Legelterjedtebb szerkezeti változat az üvegkorlátok közül, tartóssága, megbízhatósága kedvező ár-érték arányos. Az üveg panelek rögzítésére acél keretszerkezet szolgál, ami változatos formájú lehet. Az aljzatra rögzített acél oszlopok között az üvegfelületeket rögzítő fülek tartják. Az oszlopok és tartozékok anyaga rozsdamentes, fényes, vagy szálcsiszolt kivitelű, árfekvése a legkedvezőbb.
Az oszloptávolság 500-1600 mm között változhat, a megrendelő igényeinek függvényében.

Üvegkorlát oszlopos szereléssel

Pontmegfogásos

Rendkívül elegáns megjelenítést biztosít, nincsenek oszlopok, akadálytalan a kilátás az üveg paneleken keresztül. Ezt a rögzítési rendszert használják, ha kifejezetten a légies megjelenés az elsődleges szempont.

Üvegkorlát pontmegfogásos szereléssel

Az üveglapokat furatokon keresztül rögzítik a helyükre, a felfogatásához általában 50-60 mm átmérőjű szorítótárcsákat használnak. Az korlát merev tartása érdekében a rögzítési pontokat függőlegesen, egymástól legalább 12-15 cm távolságra kell elhelyezni, vízszintesen pedig a 60-70 cm távolság a javasolt. Kizárólag kombinált, edzett-ragasztott üvegek alkalmazhatók, az alap legalább 350 mm-es tömör betonfelület legyen.

Alsó sínes

Azoknak előnyös választás, akik nem kívánnak az üvegen kívül más fém szerkezeti elemeket, oszlopokat, támasztókat, kapaszkodókat látni. Ilyenkor az edzett, vagy edzett ragasztott üvegelemek alsó széleit beépítik, ezzel nagy fesztávok is kialakíthatók.

Üvegkorlát alsósínes szereléssel

Alumínium, vagy acél U alakú sínek kerülnek rögzítésre a födémre, majd abba ültetik az üveglapokat. Ez a fajta korlát padlófűtéses felületre nem rögzíthető, esztrich beton felületre is csak áthidalóval. Fa födémre az öntartó üvegkorlátot nem lehet megfelelően rögzíteni. Az üveg panelek U sínbe történő beültetése speciális eljárással történik, lehetséges műanyag ékeléssel, vagy ragasztással, illetve a két módszer kombinációjával.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Tárolási ötletek, nem csak kis lakásba

Sokak számára a kisebb tárgyak, használati eszközök tárolása komoly stresszforrást jelent. Pedig néhány furfangos ötlettel egyszerűen találhatunk megoldást a problémára.

10 szuper ötlet tárolókra

Egy kisméretű lakás egyik legnagyobb problémája a tárolási lehetőségek hiánya. A nem mindennap használatos, kisebb-nagyobb holmik elrejtésére már alig-alig jut hely. Pedig lehetőség akad bőven.

5 tipp tiniszoba kialakításához a tetőtérben

A legtöbb otthonban a padlásterek vagy kihasználatlanok, vagy raktárhelységekként funkcionálnak, ezért amikor felújításra, átalakításra kerül sor, a tetőterek gyakran lemaradnak a listáról.

Kerítésfestés házilag

A csapadékmentes, mérsékelten meleg idő kedvez néhány ház körüli munkának, többek között a kerítés felújításának, a kerítésfestésnek is, ehhez kívánunk néhány jó tanácsot adni.

Rendezkedjünk be görög stílusban!

Miért ne nyaralhatnánk egész évben? Rendezkedjünk be görög stílusban, és máris valamelyik déli szigeten érezhetjük magunkat. Íme néhány ötlet.

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Manapság olyan kivitelezőt találni, aki belátható időn belül elvállalja új családi házunk megépítését, vagy egy komolyabb felújítás elvégzését, nem könnyű vállalkozás. Mutatunk egy olyan, az új trendnek megfelelő megoldást, mellyel a házak szerkezetei gyorsan és akár határidőre elkészülnek, és ahol a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A modern technológiai háttérnek köszönhetően, előregyártott betonelemekkel végezhető el a falazat, a lépcsők gyors és minőségi építése.