Hirdetés

Egyszerű és gyors: könnyűszerkezetes falak

A könnyűszerkezetes falvázrendszer számos előnnyel rendelkezik a hagyományos technológiával készülő társaival szemben. De mitől is könnyű ez a szerkezet?

Leggyakoribb felhasználási területei az 1-2 szintes családi házak teherhordó falai, többszintes vázas épületek kitöltő falai, vagy az emeletráépítések, tetőfelújítások falszerkezetei.
Könnyűszerkezetes falak

Előnyei:

  • Könnyű súly
  • Pontos gyártási geometria
  • Tartós alapanyag és felületvédelem (tűzhorganyzott acél)
  • Száraz technológia
  • Gyors kivitelezés
  • Nagy teherbíró képesség

Felépítése, felhasznált anyagok

A vázszerkezet fő alkotóelemei a C-szelvényű favázoszlop és az U-profilú alsó és felső vezetősín. A vázszerkezet végső kialakítását számos tartozék és kiegészítő teszi lehetővé, mint az önfúró csavarok, polietilén tömítőcsík, nyílásáthidaló elemek, végmerevítő diafragma.

Az acél falváz mindkét oldala építőlemezt kap (gipszkarton vagy OSB lap), amely a fal teherbírásában is hatékonyan részt vesz. A falváz oszlopok közé hőszigetelő anyag kerül, a belső oldalon párazáró fólia szükséges. A külső oldalon szerelt jellegű, hőszigetelt vakolt rendszer vagy homlokzati téglaburkolat egyaránt illeszthető a vázszerkezethez.

Az acélszelvények gerincéből gyárilag kivágott, egymástól hosszirányban eltolt, résszerű lyukak kedvezően megnövelik a hővezetés úthosszát, ezáltal csökkentik az acél falváz okozta hőhídhatást.

Egyéb hasznos információk a falazat témában: www.xella.hu

Kapcsolódó cikkek

Praktikus mobil falak a lakásban

Lakásunk kapcsán felmerülhet az a probléma, hogy az egyébként megszokott falaink éppen rossz helyen vannak. Lehetnének fél méterrel arrébb, vagy ne is lennének ott egyáltalán. Aztán meg jó lenne egy adott funkciójú területet időlegesen elzárni, körbekeríteni valamilyen célra, munkára, vendégfogadásra. Fix falak esetén ez gyakorlatilag megoldhatatlan A helyzet feloldására megoldás lehet a falak, illetve azok egy részének rugalmas áthelyezése, mozgatása.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 1. rész - A falazat

A fal az egyik legfontosabb része az épületeinknek, nem mindegy, hogyan, miből, mennyiből és kivel húzzuk fel azokat. Azt tudta, hogy tévhiten alapulva hazánkban a lakosság hibásan “vastag fal – vékony szigetelés” elven építkezik?

Gipszkartonszerelés laikusként 1.

A gipszkarton válaszfalak használata sok esetben megkönnyítheti életünk. Könnyen és gyorsan oszthatjuk ketté a tereket, tégla és habarcs nélkül és akár szakember segítsége nélkül.

Karácsonyi faldekor

Hogyan tapétázzunk szakszerűen

Azúj tapétát a legjobb egy frissen glettelt és már kiszáradt falfelületre felragasztani, a fal tisztítása egy fontos feladat, ezért a régi elöregedett tapétákat mindenképpen áztassa le majd glettelje simára a falat. Nézzük a gyors és precíz tapétázás menetét!

Előnyben a könnyedség

Egyes épületeknél a szokásos építési anyagok és technológiák nem jöhetnek szóba. Ilyenkor valami másra van szükség: trapézlemezre és könnyűgerendára.

Hogyan fugázzuk a falat

A fugázással nagyon sokat lehet javítani a mozaik kinézetén, ugyanakkor nagyon sokat lehet rontani is vele. És bizony tapasztalat hiányában az utóbbira nagyon jó esély van. Ezért a munkálat megkezdése előtt tájékozódjon a munka szakszerű folyamatáról!

Hogyan szereljünk polcot a falra

Nem szeret minden apró házkörüli munkához szakembert hívni? Vagy csak nincs rá lehetősége, mert sürgeti az idő? Ha Ön is szívesen barkácsol otthon, akkor itt lehetősége megtanulni, a polcok falra helyezésének a folyamatát! Nézzük!

Belső falak festése

A tapasztalatlanok hajlamosak azt hinni, hogy a szobafestés a legkönnyebb munkák egyike. Aztán amikor szembetalálják magukat a feladattal, hirtelen felmerül rengeteg komplikáció, amire nem is gondoltak volna. Nagyon sok munkával jár egy fal előkészítése, mire el lehet kezdeni festeni.