Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Építkezés menete - Házépítés lépésről lépésre

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az építkezés, az otthonunk megépítése életünk egyik legnagyobb vállalkozása. Anyagi, és bizony lelki szempontból is kihívást jelent végigvinni ezt a folyamatot, még akkor is, ha megtaláljuk a tökéletes kivitelező csapatot. De anélkül, hogy bárkinek a kedvét szegnénk, sőt, inkább mindenkit, aki teheti és vállalja, arra bíztatunk, hogy vágjon bele, ezért az alábbi összefoglalóban az alapozástól a végső, beltéri munkálatokig bemutatjuk, hogyan is zajlik egy családi ház megépítése.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Biztos alapozással a stabil otthonért

A legfontosabb követelmények a ház alapozásakor

 • Feleljen meg a tartó funkciónak: az épület teljes terhelését el kell viselnie.
 • Legyen ellenálló a nedvességgel szemben: a talaj irányából szivárgó talajvíz ne juthasson az épület szerkezetébe.
 • Rendelkezzen megfelelő hőszigetelési tulajdonságokkal: a hőhidak elkerülésének érdekében, hogy meggátoljuk a páralecsapódást és elejét vegyük a penészesedésnek.   

 

Lakóház terve

Milyen alapok közül választhatunk?

Hogy milyen alapra kerül a házunk, leendő otthonunk, azt - a talaj mechanikai tulajdonságait figyelembe véve - a tervező és a földmérő együttes véleménye határozza meg. Az alapozási módokat két nagy csoportra oszthatjuk:

 • sík alapozás, mely a családi házak esetében a legelterjedtebb
 • mély alapozás.

Akkor beszélünk sík alapozásról, amikor nem hatolunk mélyen a talajba, annak felszínéhez közel alakítjuk ki az alapot. Kettő elterjedt fajtája a sávalapozás és lemezalapozás, de ne hagyjuk ki a felsorolásból a pont- és gerendaalapozást sem.

Alapozás

Ezzel szemben a mély alapozás során a keletkező terheket mélyen fekvő, felszín alatti rétegre, erre a célra kifejlesztett szerkezeti elemek segítségével viszik át. Fajtái:

 • Cölöpalapozás
 • Kútalapozás
 • Szekrényalapozás
 • Légnyomásos alapozás

A sávalapozás, lépésről lépésre

 • Munkaárok kiásása
 • Vasalat behelyezése a munkaárokba
 • Munkaárok kibetonozása (alaptest)
 • A föld felszínéhez érve kezdődik a zsaluzás, legtöbbször zsalukövekkel
 • Vezetékek védőcsöveinek elhelyezése
 • A lábazat kitöltése betonnal
 • A kiásott föld visszatöltése a belső részbe, majd tömörítés
 • Elhelyezésre kerül a statikus által előírt vasalat
 • Az aljzat betonozása

Az alapozás folyamata bővebben

Az épület pontos helyének meghatározása

Kezdésként a terveken szereplő alaprajzot el kell helyezni a telken, ez az épület kitűzésének folyamata. Figyelembe kell vennünk a telek határvonalait, az előírásokat követve, megfelelő távolságokat tartva kell a kitűzést véghezvinni.
Két lépésben valósul meg:

 • Durva kitűzés: deciméter pontossággal jelölik ki az épület helyét, erre legtöbbször meszet használnak.
 • Pontos kitűzés: milliméter pontossággal jelölik ki az épület helyét, a sarkokat, töréseket karóval, az épület vonalát zsinórral jelzik.     

Alap kiásása (földmunkák) és betonozás

Miután a tervező elkészítette a terveket, egyeztetett a földmérővel és megkaptuk a szükséges engedélyeket, jóváhagyásokat, kezdődhet házunk alapjának kiásása. A szakemberek által kiválasztott módozatnak megfelelően kiássák az alapot a szükséges mélységben. Ne feledjük! A kiásott föld, egyrészt általában jó minőségű termőtalaj, ne vitessük el, használjuk fel kertünk építésére, másrészt az alapárok mindig szélesebb a kelleténél, hogy könnyítsék a munkavégzést. Ezt a munkálatok bejezését követően be kell temetni.

Még a betonozás előtt elhelyezésre kerülnek a vízvezeték rendszer alap elemei, mint például a szennyvízcsatorna és a bejövő vízvezeték védőcsövei. A művelet elvégzését érdemes vízvezeték szerelővel végeztetni.

Miután ez megtörtént, következhet a kiásott alap feltöltése betonnal. Ebben a fázisban ügyeljünk:

 • a betonalap járdaszinthez viszonyított magasságára, melynek a járdaszint alatt kell elhelyezkednie
 • a tervekben meghatározott minőségű beton felhasználására  

Alapozás

Zsaluzás, a kiásott föld visszatöltése, az aljzat betonozása

A földfelszínre érve kezdődik meg a zsalukövek elhelyezése, amelyeket kitöltünk betonnal. Majd a kiásott földdel visszatöltjük a ház alapjának belső részét. Erre ráhelyezik a statikus által előírt négyzetrácsos vasalatot és következhet a végső betonozás. Ne feledkezzünk meg a betonozás locsolásáról sem, elengedhetetlen a megfelelő szilárdság kialakításához, repedezettség elkerüléséhez. A beton egyenetlenül szárad, előbb a külső réteg, majd a belseje, ezt ellensúlyozva locsoljuk.

Alapozás

Zárásként álljon itt egy jó tanács, amelyet érdemes megfogadni! Mielőtt megvásárolnnák életünk otthonának telkét, töltsünk el rajta egy éjszakát. Hogy miért? A válasz a következő:
Vesz úgy ruhát, hogy nem próbálta fel? Vesz úgy autót, hogy nem ment vele próbakört?
Na, ugye! Nagy körültekintést végzünk a ruhavásárlásnál, ami jó, ha két évet kibír, szemben a leendő otthonunkkal, amely életünk végéig biztos pontja lesz mindennapjainknak. Ezzel a módszerrel bizonyosodhatunk meg arról, hogy az éjszakák nyugodtan telnek és a szomszédok megbízhatók.

Forrás: Bodnár György – Borczák B. Béla – Tóth Balázs: Építem a házam – 2. Állnak a falak

A falak és tető megépítése

A falak helyének meghatározása, vízszigetelés elhelyezése, lábazati szigetelés

A folyamat ezen része hasonlít az előzőekben ismertetett feladatokhoz, amelyekben az alaprajz kitűzése történt meg a telekre. Ebben az esetben ugyanolyan pontossággal kell a főfalak és sarokpontok helyét meghatározni. Elengedhetetlen a pontos kivitelezés, hiszen leendő házunk „erre épül”. Ajánlott szakember, például földmérő bevonása.

Falazat építése

Ebben a lépésben alakítjuk ki otthonunk védelmét a talajfelőli vizesedéssel szemben. Ezt bitumenes vízszigetelő réteg elhelyezésével valósítjuk meg. Helyére kerül a lábazati vízszigetelés is, amely összeköttetésben lesz az aljzatbeton szigetelésével. A későbbi munkálatok során erre a vízszigetelésre kerül a lábazati hőszigetelés.

Falazás és a betonkoszorú megépítése

Következő mozzanatként szakembereink az építőelemeket a beépítési helyükhöz közel helyezik el. Elsőként a sarok építőelemek foglalják el helyeiket, majd a közbenső falazatok. Első fázisban csupán 1,2 méterig építik meg a falat, ezt követően a belső állványzat következik. A belső állványzat magasságának meghatározásánál nem szabad megfeledkezni a betonkoszorú méreteiről.

Falazat építése

Falaink egészen addig növekednek, amíg a nyílászárók helye, alakja ki nem rajzolódik. A nyílászárók felső részéhez előre elkészített vagy a helyszínen kialakított (vasbetonnal szerelt és transzportbetonnal kiöntött) áthidaló elemeket használnak.

A betonkoszorúról érdemes tudni, hogy feladata a téglafalat a tető irányából (födém + tető súlya + környezeti hatások) érő terhelések eloszlatása, egyenletessé tétele. Csatlakozási lehetőséget biztosít teraszok építéséhez. Alapanyagául minimum C16-os szilárdsági osztályba tartozó beton szolgál. A koszorú külső felének hőszigetelése elengedhetetlen, mivel a betonszerkezet rossz hőszigetelési tulajdonsággal bír.

3 jó tanács, a minőségi téglafalért

 • Törekedjünk, minél több egész tégla felhasználására, hanyagoljuk a fél téglákat!
 • A falsarkokban és az áthidalók felfekvési pontjainál egész téglákat alkalmazzunk! (Fokozott terhelésnek kitett pontok)
 • Megegyező hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező habarcsot és téglát alkalmazzunk, különben gyengül a fal hőszigetelése, hő-hidak keletkeznek!

Falazat építése

Ácsmunka, avagy a tetőépítés

A terveket követve kezdetét veszi a tető megépítése. Feladatait tekintve, fontos része az épület elemeinek. Védelmet nyújt az időjárás hatásai ellen, óvja az épület szerkezetei elemeit, belső tereit. A tető minősége nagyban befolyásolja az épület élettartamát.

Az ácsmunkálat a fedélszerkezet (teherhordó réteg) megépítésével veszi kezdetét, amely a keletkező terheléseket (tető súlya, szél nyomó- és szívó hatása, hó terhelése) adja át az épület teherhordó szerkezeteinek. Ezt a párazáró réteg követi, amely a keletkező pára, fa szerkezetbe jutását gátolja meg. A szaruzatra (a fedélszerkezet elemére) kerül felszegelésre a lécezés, amely merőlegesen felhelyezett lécekből áll, feladata a cserepek megtartása. A cserepek felhelyezését megelőzően a bádogozás lépései következnek: ereszcsatorna és részei felhelyezése, oromszegély, kéményszegély készítése, hajlatbádog és egyéb szegélyek felhelyezése, lefolyócső készítése. A bádogozás után a rétegrend külső eleme kerül a helyére, amely szemmel is jól látható, ez a fedélhéjazat (cserép).

Falazat építése

Végső mozzanatok az összhang jegyében: cserepezés

A cserép olyan az épületnek, mint az embernek a haj. Stílusában, megjelenésében összhangban kell lennie a többi résszel. A tető héjazat feladata az épület szerkezeteinek védelme a nap, a csapadék, a por káros hatásai ellen. A héjazat kiválasztásnál több szempontot kell figyelembe vennünk:

 • Építés helyére jellemző éghajlati, légköri sajátosságok
 • Tengerszinttől való távolság
 • Tető alakja és hajlásszöge

Falazat építése

Ezzel sorozatunk második részének végéhez értünk. Most már állnak a falak, helyükre kerültek a nyílászárók (ajtók, ablakok), elnyerte végső formáját a tetőszerkezet és annak külső rétege a cserép. Következő cikkünkben folytatjuk a munkálatokat!

Felhasznált irodalom: Bodnár György – Borzák B. Béla – Tóth Balázs: Építem a házam - 2. Állnak a falak

Munkálatok a belső terekben

Hogyan jussunk el a belső válaszfalak megépítésétől az aljzatszigetelésig?

A válaszfalakat nem teherhordásra tervezik, csupán a terek elválasztását látják el. Építésük némiképp eltér a teherhordófalak építésétől. A munkálatok megkezdése előtt győződjünk meg az építés alapjául szolgáló födém teherbírásáról, az aljzat hibátlan kialakításáról (kerüljük az egyenetlenségeket!). Amennyiben mégis volna némi egyenetlen kiképzés, falazóhabarccsal orvosolhatjuk. A téglákat kötésben tesszük egymás után, gumikalapáccsal igazítjuk helyükre, a fal végéhez gyártott szélű vagy fűrészelt téglát helyezünk. Ügyeljünk arra, hogy a téglák vízszintes illesztésénél nem maradjon kitüremkedő habarcs, máskülönben falazó kanállal el kell onnan távolítani. A fal síkja legyen egyenletes, ezzel biztosítjuk a további munkálatok eredményességét.

A válaszfalak merevítését acélhuzalok látják el, ezeket két soronként kell a habarcsrétegbe ágyazni, rögzítésüket kampós szegekkel oldjuk meg, 8 mm átmérőjű köracél szálakat használunk a válaszfalak és teherhordófalak csatlakozásánál. Amikor közelítünk a mennyezethez, hagyjunk helyet a rögzítésnek, legyen (két ujjnyi) kb. 3 cm. A legfelső sor és mennyezet közé ékek kerülnek.

Válaszfal építése

Válaszfalainkkal kialakítottuk a kívánt belső tereket. A technológiai sorrend következő eleme a villamos és vízvezetékek falba behúzása. A falak építését a villamos tervek szerinti nyomvonal mentén történő vésés követi, amely vésetbe gégecsövet helyeznek. Ezen gégecsövekbe kerül behúzásra a vezeték, amelyet eljuttatnak minden:

 • kiálláshoz
 • kapcsolóhoz
 • aljzathoz
 • fogyasztóhoz (lámpák, riasztó rendszer elemei).

Ezzel egy időben a vízvezeték és a fűtési rendszer elemei is a helyükre kerülnek. Későbbiekre nézve praktikus megoldás, ha a fűtővezetéket falban visszük a csatlakozási pontokhoz, ezzel könnyebbé tesszük a radiátor körüli takarítást.

A vízszigetelés felhelyezése előtt az aljzatbetont meg kell tisztítani a szennyeződésektől, portól. Majd a bitumen nehézlemezek lefektetését követően, azokat gázperzselővel felmelegítik és olvasztással a falak alá helyezett bitumenszigeteléshez illesztik.

A padlófűtés csöveinek rögzítésére vashálót fektetünk le és ahhoz rögzítjük a csövezést. Ez után a végleges betonszintet alakítjuk ki a padlózat teljes felületén (megközelítőleg 10 cm vastagságban)

Kerüljenek helyükre a nyílászárók és kezdjünk bele a falak csinosításába!

Nyílászáróink helyükre kerülése az úgynevezett métervonal meghatározásával kezdődik.  A métervonal a padló végleges magasságától 1 méter távolságra van, amely segítségével határozzák meg a nyílászáró alsó síkjának elhelyezkedését.  Helyszínre szállítás után a  szakemberek leakasztják a nyílászárók szárnyait a tokjaikról, majd a tokok beépítési helyükre kerülnek. Beillesztik a megfelelő nyílásba és megtörténik a rögzítés. Ez történhet az ablaktokon keresztül vagy rögzítő fülek felhasználásával. A rögzítést követően a fal és az ablak között lévő rés tömítésére általában purhabot használnak. Miután a rögzítő anyag megszilárdult, akasztják helyükre a szárnyakat, ezt már csak a finomhangolás követi.

Ablak beillesztése

Falaink csinosítása a vakolással kezdődik. A vakolni kívánt fal mindig legyen száraz! A technika kiválasztásánál figyelembe kell venni falunk építőanyagát. Ez után a már a falban lévő szerelvények védelmét kell ellátnunk fröccsenő habarccsal szemben, nejlonborítást alkalmazva. Következő lépésben előkészítjük a falat, egyenletesebbé tesszük nedvszívó képességét az úgynevezett előfröcskölő anyag felvitelével. 2-3 nap száradás után kialakítjuk a vezetősávokat azért, hogy egyenletesen vigyük fel a habarcsot a falra. A vezetősávok között alumínium léc segítségével elsimítjuk a habarcsot. Ezt követi a simító réteg felkenése, megközelítőleg 3 mm vastagságban.

Vakolás

Végső mozzanatok a tetszetős beltér érdekében!

Amikor a fal elnyeri végső alakját (már csak a festés van hátra), majd helyükre kerülnek a beltéri ajtók. Azt követően a fal is megkapja végleges színét. Végül a burkolás folyamata következik, amikor a különböző burkolóelemeket fektetik le. Ez a folyamat a következő módon épül fel:

 • munkálatokat megelőző alapozás, a tiszta felület érdekében
 • kiegyenlítik a felületet, hogy egyenletes legyen a lapok ragasztása, valóban sík felületet kapjunk
 • vizes helyiségekben vízzáró réteg lehelyezése, a szomszédos helyiségek és épületszerkezet védelmére
 • terv alapján a viszonyítási pontok felmérése, a burkolás támpontjainak meghatározására
 • burkoló lapok helyükre illesztése, helyes ragasztása, a kopogó és felfagyó burkolat ellen
 • burkoló lapok közötti rés fugázása, hogy egyenletes legyen azok illesztése
 • különböző mozgású felületek éleinek találkozásánál a rés feltöltése szilikonnal, azért, hogy a különböző mozgás, szilárdság hatására a fuga ne töredezzen fel.

Burkolás

Ezzel a cikkünkkel Az Építkezés folyamata cikksorozatunk utolsó előtti részének befejezéséhez érkeztünk. Házunk hellyel-közzel elnyerte végső megjelenését, következő cikkünkben minden apró részlet a helyére kerül és elkészül az otthonunk.

Végső munkálatok: gépészet, villanyszerelés, harmonikus látvány

Lámpák, aljzatok, kapcsolók, radiátorok, szaniterek! Helyetekre!

Sokan merészen azt gondolják, képesek azt a néhány kapcsolót, fényforrást bekötni a rendszerbe. Mégis azt tanácsoljuk, bízzon meg szakembert a feladat elvégzésével!
Az áram nem játék!

Ezért, ha magunk végezzük ezt a feladatot, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a hálózat áramtalanított állapotban van-e. A villanyszerelési munkálatok alatt, hívjuk fel a házban tartózkodók figyelmét a szerelésre, azért, hogy senki ne kapcsolja vissza az áramot.

Ebben a munkaütemben kerülnek helyükre a kiválasztott, betervezett radiátorok is. Figyelni kell arra, hogy alumínium és acéllemez radiátorok ne szerepeljenek egy fűtési körben, mivel más PH értékű fűtővizet igényelnek. Keverés esetén elősegítjük a fűtőtestek korrodálódását. Radiátoraink rögzítése történhet a padlón vagy a falon.

Radiátor a nappaliban

Előző cikkünkben megtörtént a belső terek burkolása, ezért elnyerhetik végső helyüket a mellékhelyiség és fürdőszoba beépítendő porcelán és fém berendezései, a szaniterek (mosdókagyló, WC, kád, fürdőkabin). Ne feledjük az adott szaniter és járólap közötti részek kifugázását, sziloplasztozását.

Fürdőszoba 

Utolsó feladataink

Elérkeztünk a várva várt, utolsó munkaütemhez. Ebben a fázisban a ház körüli teendőket végezzük el, a kívánt összkép érdekében. Elkészítjük a ház körüli járdát, lépcsőt, teraszt, amelyek megkapják burkolataikat.

Olyan elemek kerülnek beépítésre, mint például a hőszigetelés. Esetükben a helytelen kivitelezés következményei rövid időn belül megmutatkoznak és nagy károkat okoznak. A helyes hőszigetelés kialakítása (ugyanúgy, mint minden eddig ismertetett folyamat) nagy odafigyelést, precizitást és szaktudást igényel.

Hőszigetelés

Hőszigetelés után a külső falakat festjük le, nagy odafigyeléssel, mivel ez meghatározza házunk végső megjelenését. Ezen felül védi a ház falát a külső hatásoktól. A festés megkezdése előtt ajánlatos utánanézni, biztosan jó idő lesz-e. Amennyiben 5°C-alatti hőmérséklet várható, ne kezdjünk neki a munkának. A folyamatot kezdjük a fal egyenetlenségeinek eltávolításával, majd folytassuk a lekezelésével. Ez után foghatunk bele a festésbe. Kezdjük a fal felső részénél és szép fokozatosan haladjunk lefelé.

Elkészült a házunk

Miután a fal elnyerte a színét és megszáradt, kezdődhet a lábazat festése. A folyamat most is hasonló. Megtisztítjuk a falat, előkészítjük, kezeljük alapozóval majd felvisszük a lábazati színezőt.  A külső festéseket követően az ereszcsatornákat szereljük fel.
Amikor a házunk tényleg úgy néz ki, mint ahogyan azt megálmodtuk, még nem tudunk hátradőlni. Az építkezés törmelékei rombolják otthonunk összképét, ezért el kell azokat szállíttatnunk. Szakember bevonásával vagy saját kézzel történhet a tereprendezés. Talaj elsimítása, kert építése, növények ültetése, füvesítés. Egyszóval a parkosítás.
És most dőlhetünk hátra! Elkészült álmaink háza!

Kert

Népszerűek a témában

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Újragondolt építészet: fenntartható Ytong családi ház

Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell! A Wienerberger „Első sor” megoldása az, amire minden építtető vágyott, még ha eddig nem is tudott róla

Ez is érdekelhet

4K Napelemes megoldás

Pala helyére pala? Tetőfelújítás szép és könnyű anyaggal

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

Nemcsak a cserép, hanem a fólia is fontos az ellenálló tetőhöz

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Ahogyan még soha nem gondolt a zuhanyajtókra

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Zöld útra áll az építőipar?

Különleges szolgáltatással számítható ki, hogy mennyibe kerülne most a házépítés

Vegyük kezünkbe a rezsicsökkenetést! Födémszigetelés saját kezűleg

Leier Rendszerház ajándék térkővel és kerítéssel az építkezőknek

Csökkentse energiaköltségét 25 százalékkal akár egy nap alatt – mutatjuk hogyan!

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak

Könnyedén tolható, izgalmas teraszajtók

Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell! A Wienerberger „Első sor” megoldása az, amire minden építtető vágyott, még ha eddig nem is tudott róla

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Homlokzati hőszigetelő rendszerek felújítása

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

7 érv a beton tetőcserép mellett

Ezek most a világ legelképesztőbb téglaépületei

Közel 2 millió forint összdíjazású pályázatot hirdet a MOME-val közösen a Wienerberger

Robotokat, 3D-s kamerákat és lézert is bevetnek a kerámia tetőcserép gyártásához Csornán

Újragondolt építészet: fenntartható Ytong családi ház