Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Építkezés menete - Házépítés lépésről lépésre

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az építkezés, az otthonunk megépítése életünk egyik legnagyobb vállalkozása. Anyagi, és bizony lelki szempontból is kihívást jelent végigvinni ezt a folyamatot, még akkor is, ha megtaláljuk a tökéletes kivitelező csapatot. De anélkül, hogy bárkinek a kedvét szegnénk, sőt, inkább mindenkit, aki teheti és vállalja, arra bíztatunk, hogy vágjon bele, ezért az alábbi összefoglalóban az alapozástól a végső, beltéri munkálatokig bemutatjuk, hogyan is zajlik egy családi ház megépítése.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Biztos alapozással a stabil otthonért

A legfontosabb követelmények a ház alapozásakor

  • Feleljen meg a tartó funkciónak: az épület teljes terhelését el kell viselnie.
  • Legyen ellenálló a nedvességgel szemben: a talaj irányából szivárgó talajvíz ne juthasson az épület szerkezetébe.
  • Rendelkezzen megfelelő hőszigetelési tulajdonságokkal: a hőhidak elkerülésének érdekében, hogy meggátoljuk a páralecsapódást és elejét vegyük a penészesedésnek.   

 

Lakóház terve

Milyen alapok közül választhatunk?

Hogy milyen alapra kerül a házunk, leendő otthonunk, azt - a talaj mechanikai tulajdonságait figyelembe véve - a tervező és a földmérő együttes véleménye határozza meg. Az alapozási módokat két nagy csoportra oszthatjuk:

  • sík alapozás, mely a családi házak esetében a legelterjedtebb
  • mély alapozás.

Akkor beszélünk sík alapozásról, amikor nem hatolunk mélyen a talajba, annak felszínéhez közel alakítjuk ki az alapot. Kettő elterjedt fajtája a sávalapozás és lemezalapozás, de ne hagyjuk ki a felsorolásból a pont- és gerendaalapozást sem.

Alapozás

Ezzel szemben a mély alapozás során a keletkező terheket mélyen fekvő, felszín alatti rétegre, erre a célra kifejlesztett szerkezeti elemek segítségével viszik át. Fajtái:

  • Cölöpalapozás
  • Kútalapozás
  • Szekrényalapozás
  • Légnyomásos alapozás

A sávalapozás, lépésről lépésre

  • Munkaárok kiásása
  • Vasalat behelyezése a munkaárokba
  • Munkaárok kibetonozása (alaptest)
  • A föld felszínéhez érve kezdődik a zsaluzás, legtöbbször zsalukövekkel
  • Vezetékek védőcsöveinek elhelyezése
  • A lábazat kitöltése betonnal
  • A kiásott föld visszatöltése a belső részbe, majd tömörítés
  • Elhelyezésre kerül a statikus által előírt vasalat
  • Az aljzat betonozása

Az alapozás folyamata bővebben

Az épület pontos helyének meghatározása

Kezdésként a terveken szereplő alaprajzot el kell helyezni a telken, ez az épület kitűzésének folyamata. Figyelembe kell vennünk a telek határvonalait, az előírásokat követve, megfelelő távolságokat tartva kell a kitűzést véghezvinni.
Két lépésben valósul meg:

  • Durva kitűzés: deciméter pontossággal jelölik ki az épület helyét, erre legtöbbször meszet használnak.
  • Pontos kitűzés: milliméter pontossággal jelölik ki az épület helyét, a sarkokat, töréseket karóval, az épület vonalát zsinórral jelzik.     

Alap kiásása (földmunkák) és betonozás

Miután a tervező elkészítette a terveket, egyeztetett a földmérővel és megkaptuk a szükséges engedélyeket, jóváhagyásokat, kezdődhet házunk alapjának kiásása. A szakemberek által kiválasztott módozatnak megfelelően kiássák az alapot a szükséges mélységben. Ne feledjük! A kiásott föld, egyrészt általában jó minőségű termőtalaj, ne vitessük el, használjuk fel kertünk építésére, másrészt az alapárok mindig szélesebb a kelleténél, hogy könnyítsék a munkavégzést. Ezt a munkálatok bejezését követően be kell temetni.

Még a betonozás előtt elhelyezésre kerülnek a vízvezeték rendszer alap elemei, mint például a szennyvízcsatorna és a bejövő vízvezeték védőcsövei. A művelet elvégzését érdemes vízvezeték szerelővel végeztetni.

Miután ez megtörtént, következhet a kiásott alap feltöltése betonnal. Ebben a fázisban ügyeljünk:

  • a betonalap járdaszinthez viszonyított magasságára, melynek a járdaszint alatt kell elhelyezkednie
  • a tervekben meghatározott minőségű beton felhasználására  

Alapozás

Zsaluzás, a kiásott föld visszatöltése, az aljzat betonozása

A földfelszínre érve kezdődik meg a zsalukövek elhelyezése, amelyeket kitöltünk betonnal. Majd a kiásott földdel visszatöltjük a ház alapjának belső részét. Erre ráhelyezik a statikus által előírt négyzetrácsos vasalatot és következhet a végső betonozás. Ne feledkezzünk meg a betonozás locsolásáról sem, elengedhetetlen a megfelelő szilárdság kialakításához, repedezettség elkerüléséhez. A beton egyenetlenül szárad, előbb a külső réteg, majd a belseje, ezt ellensúlyozva locsoljuk.

Alapozás

Zárásként álljon itt egy jó tanács, amelyet érdemes megfogadni! Mielőtt megvásárolnnák életünk otthonának telkét, töltsünk el rajta egy éjszakát. Hogy miért? A válasz a következő:
Vesz úgy ruhát, hogy nem próbálta fel? Vesz úgy autót, hogy nem ment vele próbakört?
Na, ugye! Nagy körültekintést végzünk a ruhavásárlásnál, ami jó, ha két évet kibír, szemben a leendő otthonunkkal, amely életünk végéig biztos pontja lesz mindennapjainknak. Ezzel a módszerrel bizonyosodhatunk meg arról, hogy az éjszakák nyugodtan telnek és a szomszédok megbízhatók.

Forrás: Bodnár György – Borczák B. Béla – Tóth Balázs: Építem a házam – 2. Állnak a falak

A falak és tető megépítése

A falak helyének meghatározása, vízszigetelés elhelyezése, lábazati szigetelés

A folyamat ezen része hasonlít az előzőekben ismertetett feladatokhoz, amelyekben az alaprajz kitűzése történt meg a telekre. Ebben az esetben ugyanolyan pontossággal kell a főfalak és sarokpontok helyét meghatározni. Elengedhetetlen a pontos kivitelezés, hiszen leendő házunk „erre épül”. Ajánlott szakember, például földmérő bevonása.

Falazat építése

Ebben a lépésben alakítjuk ki otthonunk védelmét a talajfelőli vizesedéssel szemben. Ezt bitumenes vízszigetelő réteg elhelyezésével valósítjuk meg. Helyére kerül a lábazati vízszigetelés is, amely összeköttetésben lesz az aljzatbeton szigetelésével. A későbbi munkálatok során erre a vízszigetelésre kerül a lábazati hőszigetelés.

Falazás és a betonkoszorú megépítése

Következő mozzanatként szakembereink az építőelemeket a beépítési helyükhöz közel helyezik el. Elsőként a sarok építőelemek foglalják el helyeiket, majd a közbenső falazatok. Első fázisban csupán 1,2 méterig építik meg a falat, ezt követően a belső állványzat következik. A belső állványzat magasságának meghatározásánál nem szabad megfeledkezni a betonkoszorú méreteiről.

Falazat építése

Falaink egészen addig növekednek, amíg a nyílászárók helye, alakja ki nem rajzolódik. A nyílászárók felső részéhez előre elkészített vagy a helyszínen kialakított (vasbetonnal szerelt és transzportbetonnal kiöntött) áthidaló elemeket használnak.

A betonkoszorúról érdemes tudni, hogy feladata a téglafalat a tető irányából (födém + tető súlya + környezeti hatások) érő terhelések eloszlatása, egyenletessé tétele. Csatlakozási lehetőséget biztosít teraszok építéséhez. Alapanyagául minimum C16-os szilárdsági osztályba tartozó beton szolgál. A koszorú külső felének hőszigetelése elengedhetetlen, mivel a betonszerkezet rossz hőszigetelési tulajdonsággal bír.

3 jó tanács, a minőségi téglafalért

  • Törekedjünk, minél több egész tégla felhasználására, hanyagoljuk a fél téglákat!
  • A falsarkokban és az áthidalók felfekvési pontjainál egész téglákat alkalmazzunk! (Fokozott terhelésnek kitett pontok)
  • Megegyező hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező habarcsot és téglát alkalmazzunk, különben gyengül a fal hőszigetelése, hő-hidak keletkeznek!

Falazat építése

Ácsmunka, avagy a tetőépítés

A terveket követve kezdetét veszi a tető megépítése. Feladatait tekintve, fontos része az épület elemeinek. Védelmet nyújt az időjárás hatásai ellen, óvja az épület szerkezetei elemeit, belső tereit. A tető minősége nagyban befolyásolja az épület élettartamát.

Az ácsmunkálat a fedélszerkezet (teherhordó réteg) megépítésével veszi kezdetét, amely a keletkező terheléseket (tető súlya, szél nyomó- és szívó hatása, hó terhelése) adja át az épület teherhordó szerkezeteinek. Ezt a párazáró réteg követi, amely a keletkező pára, fa szerkezetbe jutását gátolja meg. A szaruzatra (a fedélszerkezet elemére) kerül felszegelésre a lécezés, amely merőlegesen felhelyezett lécekből áll, feladata a cserepek megtartása. A cserepek felhelyezését megelőzően a bádogozás lépései következnek: ereszcsatorna és részei felhelyezése, oromszegély, kéményszegély készítése, hajlatbádog és egyéb szegélyek felhelyezése, lefolyócső készítése. A bádogozás után a rétegrend külső eleme kerül a helyére, amely szemmel is jól látható, ez a fedélhéjazat (cserép).

Falazat építése

Végső mozzanatok az összhang jegyében: cserepezés

A cserép olyan az épületnek, mint az embernek a haj. Stílusában, megjelenésében összhangban kell lennie a többi résszel. A tető héjazat feladata az épület szerkezeteinek védelme a nap, a csapadék, a por káros hatásai ellen. A héjazat kiválasztásnál több szempontot kell figyelembe vennünk:

  • Építés helyére jellemző éghajlati, légköri sajátosságok
  • Tengerszinttől való távolság
  • Tető alakja és hajlásszöge

Falazat építése

Ezzel sorozatunk második részének végéhez értünk. Most már állnak a falak, helyükre kerültek a nyílászárók (ajtók, ablakok), elnyerte végső formáját a tetőszerkezet és annak külső rétege a cserép. Következő cikkünkben folytatjuk a munkálatokat!

Felhasznált irodalom: Bodnár György – Borzák B. Béla – Tóth Balázs: Építem a házam - 2. Állnak a falak

Munkálatok a belső terekben

Hogyan jussunk el a belső válaszfalak megépítésétől az aljzatszigetelésig?

A válaszfalakat nem teherhordásra tervezik, csupán a terek elválasztását látják el. Építésük némiképp eltér a teherhordófalak építésétől. A munkálatok megkezdése előtt győződjünk meg az építés alapjául szolgáló födém teherbírásáról, az aljzat hibátlan kialakításáról (kerüljük az egyenetlenségeket!). Amennyiben mégis volna némi egyenetlen kiképzés, falazóhabarccsal orvosolhatjuk. A téglákat kötésben tesszük egymás után, gumikalapáccsal igazítjuk helyükre, a fal végéhez gyártott szélű vagy fűrészelt téglát helyezünk. Ügyeljünk arra, hogy a téglák vízszintes illesztésénél nem maradjon kitüremkedő habarcs, máskülönben falazó kanállal el kell onnan távolítani. A fal síkja legyen egyenletes, ezzel biztosítjuk a további munkálatok eredményességét.

A válaszfalak merevítését acélhuzalok látják el, ezeket két soronként kell a habarcsrétegbe ágyazni, rögzítésüket kampós szegekkel oldjuk meg, 8 mm átmérőjű köracél szálakat használunk a válaszfalak és teherhordófalak csatlakozásánál. Amikor közelítünk a mennyezethez, hagyjunk helyet a rögzítésnek, legyen (két ujjnyi) kb. 3 cm. A legfelső sor és mennyezet közé ékek kerülnek.

Válaszfal építése

Válaszfalainkkal kialakítottuk a kívánt belső tereket. A technológiai sorrend következő eleme a villamos és vízvezetékek falba behúzása. A falak építését a villamos tervek szerinti nyomvonal mentén történő vésés követi, amely vésetbe gégecsövet helyeznek. Ezen gégecsövekbe kerül behúzásra a vezeték, amelyet eljuttatnak minden:

  • kiálláshoz
  • kapcsolóhoz
  • aljzathoz
  • fogyasztóhoz (lámpák, riasztó rendszer elemei).

Ezzel egy időben a vízvezeték és a fűtési rendszer elemei is a helyükre kerülnek. Későbbiekre nézve praktikus megoldás, ha a fűtővezetéket falban visszük a csatlakozási pontokhoz, ezzel könnyebbé tesszük a radiátor körüli takarítást.

A vízszigetelés felhelyezése előtt az aljzatbetont meg kell tisztítani a szennyeződésektől, portól. Majd a bitumen nehézlemezek lefektetését követően, azokat gázperzselővel felmelegítik és olvasztással a falak alá helyezett bitumenszigeteléshez illesztik.

A padlófűtés csöveinek rögzítésére vashálót fektetünk le és ahhoz rögzítjük a csövezést. Ez után a végleges betonszintet alakítjuk ki a padlózat teljes felületén (megközelítőleg 10 cm vastagságban)

Kerüljenek helyükre a nyílászárók és kezdjünk bele a falak csinosításába!

Nyílászáróink helyükre kerülése az úgynevezett métervonal meghatározásával kezdődik.  A métervonal a padló végleges magasságától 1 méter távolságra van, amely segítségével határozzák meg a nyílászáró alsó síkjának elhelyezkedését.  Helyszínre szállítás után a  szakemberek leakasztják a nyílászárók szárnyait a tokjaikról, majd a tokok beépítési helyükre kerülnek. Beillesztik a megfelelő nyílásba és megtörténik a rögzítés. Ez történhet az ablaktokon keresztül vagy rögzítő fülek felhasználásával. A rögzítést követően a fal és az ablak között lévő rés tömítésére általában purhabot használnak. Miután a rögzítő anyag megszilárdult, akasztják helyükre a szárnyakat, ezt már csak a finomhangolás követi.

Ablak beillesztése

Falaink csinosítása a vakolással kezdődik. A vakolni kívánt fal mindig legyen száraz! A technika kiválasztásánál figyelembe kell venni falunk építőanyagát. Ez után a már a falban lévő szerelvények védelmét kell ellátnunk fröccsenő habarccsal szemben, nejlonborítást alkalmazva. Következő lépésben előkészítjük a falat, egyenletesebbé tesszük nedvszívó képességét az úgynevezett előfröcskölő anyag felvitelével. 2-3 nap száradás után kialakítjuk a vezetősávokat azért, hogy egyenletesen vigyük fel a habarcsot a falra. A vezetősávok között alumínium léc segítségével elsimítjuk a habarcsot. Ezt követi a simító réteg felkenése, megközelítőleg 3 mm vastagságban.

Vakolás

Végső mozzanatok a tetszetős beltér érdekében!

Amikor a fal elnyeri végső alakját (már csak a festés van hátra), majd helyükre kerülnek a beltéri ajtók. Azt követően a fal is megkapja végleges színét. Végül a burkolás folyamata következik, amikor a különböző burkolóelemeket fektetik le. Ez a folyamat a következő módon épül fel:

  • munkálatokat megelőző alapozás, a tiszta felület érdekében
  • kiegyenlítik a felületet, hogy egyenletes legyen a lapok ragasztása, valóban sík felületet kapjunk
  • vizes helyiségekben vízzáró réteg lehelyezése, a szomszédos helyiségek és épületszerkezet védelmére
  • terv alapján a viszonyítási pontok felmérése, a burkolás támpontjainak meghatározására
  • burkoló lapok helyükre illesztése, helyes ragasztása, a kopogó és felfagyó burkolat ellen
  • burkoló lapok közötti rés fugázása, hogy egyenletes legyen azok illesztése
  • különböző mozgású felületek éleinek találkozásánál a rés feltöltése szilikonnal, azért, hogy a különböző mozgás, szilárdság hatására a fuga ne töredezzen fel.

Burkolás

Ezzel a cikkünkkel Az Építkezés folyamata cikksorozatunk utolsó előtti részének befejezéséhez érkeztünk. Házunk hellyel-közzel elnyerte végső megjelenését, következő cikkünkben minden apró részlet a helyére kerül és elkészül az otthonunk.

Végső munkálatok: gépészet, villanyszerelés, harmonikus látvány

Lámpák, aljzatok, kapcsolók, radiátorok, szaniterek! Helyetekre!

Sokan merészen azt gondolják, képesek azt a néhány kapcsolót, fényforrást bekötni a rendszerbe. Mégis azt tanácsoljuk, bízzon meg szakembert a feladat elvégzésével!
Az áram nem játék!

Ezért, ha magunk végezzük ezt a feladatot, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a hálózat áramtalanított állapotban van-e. A villanyszerelési munkálatok alatt, hívjuk fel a házban tartózkodók figyelmét a szerelésre, azért, hogy senki ne kapcsolja vissza az áramot.

Ebben a munkaütemben kerülnek helyükre a kiválasztott, betervezett radiátorok is. Figyelni kell arra, hogy alumínium és acéllemez radiátorok ne szerepeljenek egy fűtési körben, mivel más PH értékű fűtővizet igényelnek. Keverés esetén elősegítjük a fűtőtestek korrodálódását. Radiátoraink rögzítése történhet a padlón vagy a falon.

Radiátor a nappaliban

Előző cikkünkben megtörtént a belső terek burkolása, ezért elnyerhetik végső helyüket a mellékhelyiség és fürdőszoba beépítendő porcelán és fém berendezései, a szaniterek (mosdókagyló, WC, kád, fürdőkabin). Ne feledjük az adott szaniter és járólap közötti részek kifugázását, sziloplasztozását.

Fürdőszoba 

Utolsó feladataink

Elérkeztünk a várva várt, utolsó munkaütemhez. Ebben a fázisban a ház körüli teendőket végezzük el, a kívánt összkép érdekében. Elkészítjük a ház körüli járdát, lépcsőt, teraszt, amelyek megkapják burkolataikat.

Olyan elemek kerülnek beépítésre, mint például a hőszigetelés. Esetükben a helytelen kivitelezés következményei rövid időn belül megmutatkoznak és nagy károkat okoznak. A helyes hőszigetelés kialakítása (ugyanúgy, mint minden eddig ismertetett folyamat) nagy odafigyelést, precizitást és szaktudást igényel.

Hőszigetelés

Hőszigetelés után a külső falakat festjük le, nagy odafigyeléssel, mivel ez meghatározza házunk végső megjelenését. Ezen felül védi a ház falát a külső hatásoktól. A festés megkezdése előtt ajánlatos utánanézni, biztosan jó idő lesz-e. Amennyiben 5°C-alatti hőmérséklet várható, ne kezdjünk neki a munkának. A folyamatot kezdjük a fal egyenetlenségeinek eltávolításával, majd folytassuk a lekezelésével. Ez után foghatunk bele a festésbe. Kezdjük a fal felső részénél és szép fokozatosan haladjunk lefelé.

Elkészült a házunk

Miután a fal elnyerte a színét és megszáradt, kezdődhet a lábazat festése. A folyamat most is hasonló. Megtisztítjuk a falat, előkészítjük, kezeljük alapozóval majd felvisszük a lábazati színezőt.  A külső festéseket követően az ereszcsatornákat szereljük fel.
Amikor a házunk tényleg úgy néz ki, mint ahogyan azt megálmodtuk, még nem tudunk hátradőlni. Az építkezés törmelékei rombolják otthonunk összképét, ezért el kell azokat szállíttatnunk. Szakember bevonásával vagy saját kézzel történhet a tereprendezés. Talaj elsimítása, kert építése, növények ültetése, füvesítés. Egyszóval a parkosítás.
És most dőlhetünk hátra! Elkészült álmaink háza!

Kert

Népszerűek a témában

Sikeres küzdelem az idő vasfoga ellen

Ytong: ahol a minőség, a fenntarthatóság és az elkötelezettség találkozik

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak

Ez is érdekelhet

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Hány kád kell a halálcsillagra?

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Erre figyeljünk, ha pergolát vásárolunk! – válaszol a specialista

Leier Rendszerház ajándék térkővel és kerítéssel az építkezőknek

Csökkentse energiaköltségét 25 százalékkal akár egy nap alatt – mutatjuk hogyan!

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak

Könnyedén tolható, izgalmas teraszajtók

Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell! A Wienerberger „Első sor” megoldása az, amire minden építtető vágyott, még ha eddig nem is tudott róla

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Homlokzati hőszigetelő rendszerek felújítása

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

7 érv a beton tetőcserép mellett

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Hőszigetelés ipari kapuval? Így csökkentenek költséget a Hörmann megoldásai

Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát építi fel Hejőpapin a Wienerberger