Hirdetés

Energiatakarékos otthonok

Várható, hogy öt-hat év múlva a jelenleginél jóval több energiatakarékos épület kerül majd tető alá Magyarországon. A változást uniós előírás generálja. Ennek jegyében a hazai legnagyobb téglagyártó energiahatékony mintaház építéséhez keres építtető családot.

Aki manapság építkezik, maga dönthet arról, hogy az épület tervezésekor milyen mértékben veszi figyelembe az energiahatékonysági tényezőket. A nem túl távoli jövőben e téren jelentős változások várhatók. Európai uniós előírás, hogy 2020. december 31-ig valamennyi új épület közel nulla energiaigényű legyen és 2018. december 31. után a hatóságok által használt vagy tulajdonukban levő új épületek közel nulla energiaigényűek legyenek. Szintén kötelező előírás, hogy 2012-től nem támogatható olyan új építés vagy felújítás, amely nem teljesíti az Európai Bizottság által előírt úgynevezett költségoptimalizált minimumkövetelményeket.

A Wienerberger energiahatékony mintaházának megépítéséhez építtető családot keres

Fontos szem előtt tartani azt, hogy a közel nulla energiaigényű épület nem azonos a passzívházzal, aktív- vagy ökoházzal, csak azt jelenti, hogy nagyon energiatakarékos épületről van szó, és az épületben felhasznált igen kis mennyiségű energia számottevően az épületben vagy annak közelében termelt megújuló energiából származik.

Ma, itthon

Elmondható, hogy a magyar épületállomány energetikai állapota az uniós átlagnál rosszabb. A közel nulla és alacsony energiaigényű épületek számáról jelenleg pontos információval nem rendelkezik a szaktárca, azonban az elmondható, hogy jellemzően kevés ilyen épület van Magyarországon, legfeljebb néhány száz darab, ezek többségében lakóépületek. Az uniós előírás célja, hogy az épületek energiafelhasználása jelentősen csökkenjen, ugyanakkor növekedjen a megújuló energiák – nap, szél, víz, földhő – használata. Ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40 százalékát az épületeinkben használjuk el (ennek egyharmadát a nem lakáscélú ingatlanok – irodák, gyárak, iskolák, kórházak – teszik ki), s ennek mintegy kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Az épületek fűtése az egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó.

A Wienerberger energiahatékony mintaházának megépítéséhez építtető családot keres

Közel nulla

A közel nulla energia igényű épületek falszerkezeteinek hőátbocsátási tényezőjének U = 0,1 W/m2K körül kell lennie. A falakon kívül fontos a padló és a mennyezet szigetelése is, a külső nyílászárók helyes beépítése. Olyan anyagok felhasználása kerülhet előtérbe, amelyek előállítása, illetve szállítása is alacsony energiaigényű. Az energiakímélő fűtési lehetőségek között meg lehet említeni a hőszivattyúkat, de szóba jöhet például a faapríték, pellet felhasználása is. A napelemek, napkollektorok az elektromos áram, illetve a meleg víz előállításában segíthetnek.
Jelenleg egy nullenergiás ház építése többletköltséget jelent. Szakemberek szerint megfelelő tervezés, kivitelezés esetén egy ilyen paraméterű ház mintegy húsz százalékkal kerül többe, mint egy hagyományos technológiával tető alá hozott épület. Szemléletváltozásra és hatékony pályázati rendszerre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy belássuk, nem csak az alacsony rezsiköltségek miatt érdemes nullenergiás házakat építeni, gondolni kell a környezetvédelmi szempontokra – szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, klímavédelem – is. 

Építsen energiahatékony mintaházat!

Az új uniós szabályozás jegyében született meg a Wienerberger energiahatékony mintaházának az ötlete. Hazánk legnagyobb téglás cége olyan mintaházat kíván fölépíteni, amely már mindenben megfelel a 2020-tól érvényes előírásoknak.
Így az energiahatékony mintaház közel zéró energiafelhasználású lesz, havi fűtési költsége pedig nem haladja majd meg a 10 ezer forintot. (A fűtési hőigény a 7/2006. (V.24.) TNM rendelet alapján számolva, fafűtéssel, 12 hónapra átlagolva, a megtervezett mintaház épülethatároló szerkezeteivel számolva.)

Házterv

A mintaház tervezéskor az energiahatékonyság, a gazdaságosság, a kedvező építési költségek és az élhető lakókörnyezet kialakítása volt a cél. Vincze László, Ybl-díjas építész tervezte azt a kétszintes, 142 m2-es házat, amelyben a fűtést faelgázosító kazán biztosítja, emellett pedig energiafogyasztásának legkevesebb negyedét napkollektorok adják.

A Wienerberger energiahatékony mintaházának megépítéséhez építtető családot keres

Jelentkezés

A Wienerberger olyan családok jelentkezését várja, amelyek a közeljövőben családi házat szeretnének építeni, és rendelkeznek a megfelelő építési telekkel, valamint egy átlagos kivitelezésű családi házhoz elegendő saját erővel.
Az energiahatékony mintaház számára a megfelelő telek közel észak-dél irányú utcában fekszik, legalább 800 m2-es. Mindemellett a telken lehetőség van a szabadon álló beépítésre és a 20 fokos hajlásszögű tető megépítésére, a megengedett építménymagasság legalább 5,5 méter legyen.

Mit kap a kiválasztott építtető?

Minőségi építőanyagokat, kész építészeti elképzelést és tanulmánytervet, valamint kedvezményeket is ad a Wienerberger az építtető családnak.
A mintaház közel zéró energiafelhasználású lesz, A kiválasztott család jelentős kedvezménnyel építhet modern, minőségi és energiatakarékos otthont.
Az energiatudatos otthon nem kerül majd többe a családnak, mint egy új, átlagos családi ház, hiszen a kiválasztott család az építészeti terv, az energetikai számítás, a gazdaságossági elemzés, a szakmai támogatás mellett minőségi építőanyagokat és kedvezményeket is kap. A négyfős család számára ideális, alacsony rezsijű ház Porotherm téglából épül, a terveket a család telkének megfelelően alakítják majd át.

Jelen hirdetés nem minősül sem ajánlatnak, sem pályázati felhívásnak, sem nyereményjátéknak. A Wienerberger további egyeztetések alapján dönt arról, hogy kíván-e a jelentkező családok valamelyikével szerződést kötni.

Ha felkeltettük érdeklődését, és megfelel az alábbi feltételeknek, regisztráljon a www.wienerberger.hu honlapon!

Bővebb információ:

Wienerberger Téglaipari zRt.
1119 Budapest, Bártfai utca 34.
www.wienerberger.hu

A Wienerberger energiahatékony mintaházának megépítéséhez építtető családot keres

 

A Wienerberger energiahatékony mintaházának megépítéséhez építtető családot keres

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Tetőrendszerek, energiahatékonyság és tetődivat - Körkép a Bramac tetőcserepek világából

Ha tetőcserepekről van szó, sokunknak a Bramac neve jut elsőként eszébe – nem véletlenül. A világ legnagyobb, hazánkban több évtizede jelenlévő tetőfedőanyag gyártó vállalata mind technikai újításait, mind pedig trenddiktáló szerepét tekintve a “leg-ek” kategória egyik éllovasa.

Pénz a levegőből, azaz mire jó a hővisszanyerés?

Ha családi ház építését tervezi, valószínűleg a tervezője tájékoztatta arról, hogy 2021 január 1-től csak olyan épület kaphat használatbavételi engedélyt, ami teljesíti a „közel nulla” energiaigény követelményeit. Ehhez komoly hőszigetelések, és tökéletesen záródó nyílászárók kellenek.

Mire jó a klinkertégla?

Majd’ 5000 éve ismerjük és használjuk a különféle agyagtéglákat, mígnem a technika fejlődésével, a magas hőfokon égetéssel megszülethetett a nagy keménységű klinkertégla. A lényeges különbségeket az eltérő égetési hőmérséklet adja, melynek számos előnyét megtapasztalhatjuk az alkalmazás során.

Építési hibák a falazásnál

A házépítés egyértelmű és lényegi eleme, legfontosabb fázisa a falazás, melynek esetleges hibái erősen kihatnak az elkészült épület sorsára, használhatóságára és tartósságára vonatkozólag. Tételezzük fel, illetve normális esetben a tervdokumentáció az elvártnak megfelelő, minden további a kivitelezésen múlik.

Napelem és/vagy napkollektor?

Vajon mikor melyiket célszerű használni, illetve használható‑e mindkettő egy háztartási háztartási rendszerben? Az átlagember számára a kettő szinte ugyanaz, pedig működési elvüket és a kimeneti energia formát tekintve jelentősen különbözőek, bár a betáplált energiát valóban a napsugárzás biztosítja mindkét esetben.

Ez a passzívház kevesebb energiát használ, mint egy működő hajszárító

1300 watt. Mindössze ekkora áramfogyasztás szükséges ahhoz, hogy a Wisconsinban található, 200 négyzetméteres családi házban a farkasordító hideg ellenére is barátságos meleg fogadja a lakókat és vendégeiket.