Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Energiatakarékos otthonok

Várható, hogy öt-hat év múlva a jelenleginél jóval több energiatakarékos épület kerül majd tető alá Magyarországon. A változást uniós előírás generálja. Ennek jegyében a hazai legnagyobb téglagyártó energiahatékony mintaház építéséhez keres építtető családot.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Aki manapság építkezik, maga dönthet arról, hogy az épület tervezésekor milyen mértékben veszi figyelembe az energiahatékonysági tényezőket. A nem túl távoli jövőben e téren jelentős változások várhatók. Európai uniós előírás, hogy 2020. december 31-ig valamennyi új épület közel nulla energiaigényű legyen és 2018. december 31. után a hatóságok által használt vagy tulajdonukban levő új épületek közel nulla energiaigényűek legyenek. Szintén kötelező előírás, hogy 2012-től nem támogatható olyan új építés vagy felújítás, amely nem teljesíti az Európai Bizottság által előírt úgynevezett költségoptimalizált minimumkövetelményeket.

A Wienerberger energiahatékony mintaházának megépítéséhez építtető családot keres

Fontos szem előtt tartani azt, hogy a közel nulla energiaigényű épület nem azonos a passzívházzal, aktív- vagy ökoházzal, csak azt jelenti, hogy nagyon energiatakarékos épületről van szó, és az épületben felhasznált igen kis mennyiségű energia számottevően az épületben vagy annak közelében termelt megújuló energiából származik.

Ma, itthon

Elmondható, hogy a magyar épületállomány energetikai állapota az uniós átlagnál rosszabb. A közel nulla és alacsony energiaigényű épületek számáról jelenleg pontos információval nem rendelkezik a szaktárca, azonban az elmondható, hogy jellemzően kevés ilyen épület van Magyarországon, legfeljebb néhány száz darab, ezek többségében lakóépületek. Az uniós előírás célja, hogy az épületek energiafelhasználása jelentősen csökkenjen, ugyanakkor növekedjen a megújuló energiák – nap, szél, víz, földhő – használata. Ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40 százalékát az épületeinkben használjuk el (ennek egyharmadát a nem lakáscélú ingatlanok – irodák, gyárak, iskolák, kórházak – teszik ki), s ennek mintegy kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Az épületek fűtése az egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó.

A Wienerberger energiahatékony mintaházának megépítéséhez építtető családot keres

Közel nulla

A közel nulla energia igényű épületek falszerkezeteinek hőátbocsátási tényezőjének U = 0,1 W/m2K körül kell lennie. A falakon kívül fontos a padló és a mennyezet szigetelése is, a külső nyílászárók helyes beépítése. Olyan anyagok felhasználása kerülhet előtérbe, amelyek előállítása, illetve szállítása is alacsony energiaigényű. Az energiakímélő fűtési lehetőségek között meg lehet említeni a hőszivattyúkat, de szóba jöhet például a faapríték, pellet felhasználása is. A napelemek, napkollektorok az elektromos áram, illetve a meleg víz előállításában segíthetnek.
Jelenleg egy nullenergiás ház építése többletköltséget jelent. Szakemberek szerint megfelelő tervezés, kivitelezés esetén egy ilyen paraméterű ház mintegy húsz százalékkal kerül többe, mint egy hagyományos technológiával tető alá hozott épület. Szemléletváltozásra és hatékony pályázati rendszerre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy belássuk, nem csak az alacsony rezsiköltségek miatt érdemes nullenergiás házakat építeni, gondolni kell a környezetvédelmi szempontokra – szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, klímavédelem – is. 

Építsen energiahatékony mintaházat!

Az új uniós szabályozás jegyében született meg a Wienerberger energiahatékony mintaházának az ötlete. Hazánk legnagyobb téglás cége olyan mintaházat kíván fölépíteni, amely már mindenben megfelel a 2020-tól érvényes előírásoknak.
Így az energiahatékony mintaház közel zéró energiafelhasználású lesz, havi fűtési költsége pedig nem haladja majd meg a 10 ezer forintot. (A fűtési hőigény a 7/2006. (V.24.) TNM rendelet alapján számolva, fafűtéssel, 12 hónapra átlagolva, a megtervezett mintaház épülethatároló szerkezeteivel számolva.)

Házterv

A mintaház tervezéskor az energiahatékonyság, a gazdaságosság, a kedvező építési költségek és az élhető lakókörnyezet kialakítása volt a cél. Vincze László, Ybl-díjas építész tervezte azt a kétszintes, 142 m2-es házat, amelyben a fűtést faelgázosító kazán biztosítja, emellett pedig energiafogyasztásának legkevesebb negyedét napkollektorok adják.

A Wienerberger energiahatékony mintaházának megépítéséhez építtető családot keres

Jelentkezés

A Wienerberger olyan családok jelentkezését várja, amelyek a közeljövőben családi házat szeretnének építeni, és rendelkeznek a megfelelő építési telekkel, valamint egy átlagos kivitelezésű családi házhoz elegendő saját erővel.
Az energiahatékony mintaház számára a megfelelő telek közel észak-dél irányú utcában fekszik, legalább 800 m2-es. Mindemellett a telken lehetőség van a szabadon álló beépítésre és a 20 fokos hajlásszögű tető megépítésére, a megengedett építménymagasság legalább 5,5 méter legyen.

Mit kap a kiválasztott építtető?

Minőségi építőanyagokat, kész építészeti elképzelést és tanulmánytervet, valamint kedvezményeket is ad a Wienerberger az építtető családnak.
A mintaház közel zéró energiafelhasználású lesz, A kiválasztott család jelentős kedvezménnyel építhet modern, minőségi és energiatakarékos otthont.
Az energiatudatos otthon nem kerül majd többe a családnak, mint egy új, átlagos családi ház, hiszen a kiválasztott család az építészeti terv, az energetikai számítás, a gazdaságossági elemzés, a szakmai támogatás mellett minőségi építőanyagokat és kedvezményeket is kap. A négyfős család számára ideális, alacsony rezsijű ház Porotherm téglából épül, a terveket a család telkének megfelelően alakítják majd át.

Jelen hirdetés nem minősül sem ajánlatnak, sem pályázati felhívásnak, sem nyereményjátéknak. A Wienerberger további egyeztetések alapján dönt arról, hogy kíván-e a jelentkező családok valamelyikével szerződést kötni.

Ha felkeltettük érdeklődését, és megfelel az alábbi feltételeknek, regisztráljon a www.wienerberger.hu honlapon!

Bővebb információ:

Wienerberger Téglaipari zRt.
1119 Budapest, Bártfai utca 34.
www.wienerberger.hu

A Wienerberger energiahatékony mintaházának megépítéséhez építtető családot keres

 

A Wienerberger energiahatékony mintaházának megépítéséhez építtető családot keres

Népszerűek a témában

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak

Fal csúcstechnológiával: ez a csiszolt tégla

Sikeres küzdelem az idő vasfoga ellen

Ez is érdekelhet

Télikert télen és nyáron is

4K Napelemes megoldás

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Lehet egyszerűbb a zuhanykabin építés! - ismerje meg a burkolható zuhanytálcáinkat

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Közel nulla energiaigényű épület – Így is építhetünk házat az új anyagok használatával

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Kulcs a korszerűséghez: hővisszanyerős szellőztető rendszert minden épületbe!

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Megújuló energia fémtetőről

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

Napelem, napkollektor - Hogyan válasszunk megújuló energiaforrást? Tudnivalók a telepítéshez

38 százalékkal jár jobban, aki téglaházat vesz vagy épít - Új falazási technológia hódít az építtetők körében

Fal csúcstechnológiával: ez a csiszolt tégla

Újragondolt építészet: fenntartható Ytong családi ház

Ytong: ahol a minőség, a fenntarthatóság és az elkötelezettség találkozik