Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Tornaterem, sportcsarnok építése könnyűszerkezetes technológiával

A sportcsarnok, a tornaterem a települések, városrészek életében központi szerepet játszik. A sport terén betöltött szerepe mellett számos szociális, kulturális, rekreációs és szórakoztató tevékenység helyszíneként jelentős hatást gyakorol a helyi társadalom életére.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A sportcsarnok és a tornaterem alapvető feladata, hogy a felnövekvő nemzedék egészségének megőrzését, állóképességének javítását szolgálja. E célokat mára törvényben is megfogalmazták, a köznevelési törvény az első, az ötödik és a kilencedik osztályokban heti öt testnevelési óra megtartását írja elő. A magyar iskolák közel húsz százaléka azonban nem rendelkezik olyan tornatermi kapacitással, amely lehetővé tenné a diákok számára a napi testgyakorlást, illetve biztosítaná a sportolási lehetőséget a környék lakóinak.
A nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatok vagy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) számára fontos, hogy gazdaságos, értékálló és gyors építészeti megoldást találjanak. Számukra nyújtanak megfelelő megoldást a Lindab Kft. könnyűszerkezetes csarnoképületei.

Lindab könnyűszerkezetes csarnok: tornaterem, sportcsarnok

Könnyűszerkezetes csarnok

A Lindab Kft. termékei a legváltozatosabb feladatoknak is megfelelő méretű és külsejű csarnokok építését teszik lehetővé. Az elsődleges tartószerkezeti elemek, a másodlagos teherhordó elemek, továbbá falburkolati, illetve kiegészítő Lindab termékek összetett rendszerszemléletű fejlesztési folyamat eredményeként kerülnek ki a cég magyarországi gyárából. A Lindab tapasztalt szakemberei és partnerei az építtetői igényeknek, illetve a lehetőségeknek, adottságoknak megfelelő legalkalmasabb szerkezetre tesznek ajánlatot az alkalmazandó technológiára és az építőanyagokra; figyelve helyszín adottságaira, valamint a szakhatósági, a műszaki, a biztonsági követelményekre.
Az építkezés során a vállalat munkatársai folyamatos szakmai, műszaki támogatással biztosítják, hogy a kiváló svédacél alapanyagú, minőségi igazolásokkal rendelkező, variábilis rendszerekből megvalósuló, új épület mind biztonsági, mind műszaki, mind pedig esztétikai szempontból kifogástalanul szolgálja a gyerekek és felnőttek igényeit, egészségét és épségét.

Lindab könnyűszerkezetes csarnok: tornaterem, sportcsarnok

Referenciamunkák, mintacsarnokok

Az országszerte megtekinthető számos referenciamunkán túl, az építtetők döntését megkönnyíti, hogy a Lindab olyan mintatornacsarnokokat tud felmutatni, amelyek az iskolai testnevelés órákhoz szükséges méreteket rögzítő szabvány szerint készültek.

Lindab könnyűszerkezetes csarnok: tornaterem, sportcsarnok Lindab könnyűszerkezetes csarnok: tornaterem, sportcsarnok
Lindab könnyűszerkezetes csarnok: tornaterem, sportcsarnok Lindab könnyűszerkezetes csarnok: tornaterem, sportcsarnok

A Lindab sportcsarnokok, tornatermek választása mellett szól

  • a könnyűszerkezetes technológiából fakadó gyors építkezés,
  • a korrózió gátló cinkkel és a további védelmet nyújtó színbevonattal ellátott acéllemezek – évtizedekre szóló garanciába foglalt – tartóssága,
  • a nagy fesztávolságok professzionális áthidalása és
  • a nagyfokú kombinálhatóság, ami jelentős megtakarítást eredményez bővítések, hozzáépítések esetében is, a Lindab rendszerei ugyanis könnyen illeszthetők a hagyományos anyagokból épült szerkezetekhez is.

Lindab könnyűszerkezetes csarnok: tornaterem, sportcsarnok

A sportcsarnokok, tornatermek külső burkolata

Az iskola tornaterme vagy a városi sportcsarnok a méretéből adódóan szerves részévé válik a városképnek is. Nem mindegy tehát, milyen látványt nyújt. A többféle bevonattal és számos színárnyalattal választható Lindab Coverline burkolati lemezek tartós, esztétikus felületet képeznek.

A külső burkolat kialakításához többféle építészeti megoldást kínál a termékcsoport:

  • az egyszerűbb, vonalas megjelenésű trapézlemezek többféle méretben és opcionálisan „design-mintázattal”,
  • az elegáns szinuszhullám alakú fedések,
  • a markáns hálós osztást nyújtó homlokzati falkazetták (ECO és Premium típusok) vagy akár
  • a korcolt síklemezburkolatok (SRP, PLX) egyaránt rendelkezésre állnak.

Hőszigetelés

A tornatermek, sportcsarnokok takarékos működtetését garantálják a különböző típusú előre gyártott szendvicspanelek (kétoldali acél fegyverzet között hőszigetelő mag), amelyek a nagy felületek gyors hőszigetelt burkolására alkalmasak.

Lindab könnyűszerkezetes csarnok: tornaterem, sportcsarnok

Kiegészítő épület

A sportcsarnokhoz különböző kiszolgáló helyiségeket, mint például szertár, öltözők, mosdók, irodák, tárgyaló lehet, illetve kell építeni. Különálló épületként erre a célra kiválóan alkalmas a Lindab SBS komplett acél könnyűszerkezetes épületrendszer, amely

  • modulorientált,
  • 18 fokos hajlásszögű szimmetrikus nyeregtetős épületforma,
  • szélessége 3–13 méter,
  • hosszúsága 3–20 méter,
  • külső vállmagassága pedig 2,5–4 méter között választható.

Az SBS-épület alkalmazása esetén a vázszerkezet, a tető- és falburkolati alrendszerek és tartozékelemek szerelése csavarozott, száraz kötési móddal rendkívül gyorsan és egyszerűen készül a helyszínen. Az előre megtervezett szerkezeti kapcsolatoknak, a saját tervezőszoftvernek és a gyors gyárthatóságnak köszönhetően a felépítmény akár 1–2 hét alatt fölépíthető, és rendkívül gazdaságosan elkészíthető.

A Lindab könnyűszerkezetes technológiájával és építőanyagaival szakszerűen megtervezett és felépített torna- és sportcsarnokok megrendelőinek nem lehet kétsége afelől, hogy az adófizetők pénzéből egészséges, tartós, biztonságos és környezetbarát helyszínt biztosítottak a mozgáshoz, a kikapcsolódáshoz a gyerekek és helyi közösségek számára.

Lindab könnyűszerkezetes csarnok: tornaterem, sportcsarnok

Csarnokárak

A három különböző – szabvány szerinti – méretű Lindab mintatornacsarnok nagyságrendi tájékoztató ára 80–100 ezer forint/négyzetméter, ez az ár magában foglalja

  • a csarnok felépítmény anyagát és
  • építését: vázszerkezet, tető- és külső falburkolat, vízelvezető csatornarendszer, néhány kapu/ajtó/ablak,
  • a földmunkákat, alapozást
  • a nyers padlószerkezet anyagköltségét és
  • a munkadíjat.

Ezen felüli költségek

  • a szociális blokk,
  • a belső válaszfalak,
  • az épületgépészet és
  • a sporttechnológia.

Így például az 1. típusú mintatornacsarnoknak, amely 450 négyzetméteres, a nyolcosztályos általános iskolai és középiskolai testnevelési óráknak megfelelő csarnoképület építési költsége (2013. I. negyedévi szinten) 35–45 millió forint + áfa nagyságrenddel számolható.

A Lindab az építészeti tervek és a műszaki specifikáció ismeretében végleges és pontos ajánlattal, műszaki konzultációval, kivitelezői ajánlással áll rendelkezésére minden iskolának, önkormányzatnak és építtetőnek. A tervezőknek ötletébresztőnek költségmentesen biztosítja a Lindab a mintacsarnokok terveit és számos tervezési, méretezési segédeszközt, szoftvert.

A Lindab tornacsarnok, sportcsarnok kiadványban és a www.lindab.hu/csarnok weboldalon elérhetők a fent említett, szabványnak megfelelően három különböző méretben tervezett mintacsarnokok, továbbá referenciák és egyéb szakmai tartalmak.

Forrás: Lindab