VELUX tetőtéri ablakok – Nem éri meg kevesebbel beérni!

A tetőtéri ablakok napfényt varázsolnak otthonunkba. Fontos, hogy jó minőségű, jó hőszigetelő képességű, a napfényt beengedő tetőtéri ablakot válasszunk tetőtér-beépítés vagy tetőfelújítás során.

Amikor 70 évvel ezelőtt a VELUX Cégcsoport alapítója kitalálta a billenő tetősíkablakot, a mai modern változatok alapját, azzal a céllal vágott bele a munkába, hogy a homlokzati nyílászárókéval egyenértékű vagy azoknál jobb műszaki tulajdonságú tetőtéri ablakot fejlesszen ki. Ma, a VELUX tetőtéri ablakokat a legmodernebb technológiával állítják elő, és mind hőszigetelő tulajdonságaikat, mind felhasználóbarát formatervezésüket tekintve valóra váltották a feltaláló álmát. Sőt, a mai kor követelményeinek megfelelően az egyes tetőtéri ablaktípusok a passzív napenergia hasznosítására is alkalmasak, vannak napelemes működtetésűek és tetőerkéllyé nyitható változat is.

VELUX tetőtéri ablakok

Ha a műszaki-mechanikai tulajdonságokat vesszük először szemügyre, akkor az építkezők-felújítók számára általában az „U-érték”, vagyis a hőátbocsátási tényező az a bűvös szám, amely alapján döntenek egy tetősíkablak megvásárlásáról. Minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetelő képességű ablakkal állunk szemben. De vigyázat! A gyártók sokszor csak az üvegezés U-értékét reklámozzák, amely részben érthető, mert az ablak 70 százalékát az üvegezés teszi ki. Viszont ott van még 30 százalék faanyag, ezért csak az ablak egészére vonatkozó U-érték ad teljes képet a hőszigetelési tulajdonságról.

VELUX tetőtéri ablakok

Az U-érték mellett a g-értéket, vagyis az összenergia-átbocsátási tényezőt is érdemes figyelni, ha a tetőtéri ablak tájolása lehetővé teszi, hogy télen az üvegen áthaladó napenergia hasznosuljon a szobában. Minél nagyobb a tetőtéri ablak üvegezésének g-értéke, annál jobban hasznosul a tetőtérbe érkező napenergia.
A tetőszerkezetbe kerülő ablaknál nem csak a hőszigetelés az elsődleges szempont, hanem a szerkezet stabilitása is, amelyet a VELUX cég a faelemek rétegragasztásával ér el. A rétegragasztott szerkezet megléte könnyen ellenőrizhető a kereskedésekben kiállított bemutató tetőtéri ablakokon.

VELUX tetőtéri ablakok

Az egyes típusok a műszaki jellemzőkön felül funkciójukban is különböznek. A lakásban a friss levegő mindig jól jön, ezért az összes VELUX tetőtéri ablaktípus zárt állapotban szellőztethető ablak. Ez annyit jelent, hogy az ablak szárnyában beépített szellőzőnyílás található, amelyet lenyitva folyamatosan áramlik a levegő a lakásba, és onnan kifelé. Közben a tetőtéri ablak zárva marad, így hosszabb távollét alatt is cserélődik a levegő.

A VELUX-választékban egyaránt léteznek fa és műanyag felületű tetősíkablakok. Utóbbi fa belsejű, poliuretán bevonatú, ahol a fa mag a stabilitást és a kiváló hőszigetelést, a műanyag pedig a könnyű karbantarthatóságot és az „örök életet” képviseli.

VELUX tetőtéri ablakok

Ejtsünk néhány szót a kényelmi szempontokról is, mert hiába szigetel jól a tetőtéri ablak, ha a reggeli szellőztetéskor naponta meg kell birkózni a kinyitásával. Mivel az összes, Magyarországon forgalmazott tetőtéri ablaktípus szárnya vízszintes tengely körül biztosan fordul (billen), a könnyű működtetés érdekében felső nyitószerkezetes tetőtéri ablakot keressünk. Így nem verjük be a fejünket a beforduló szárnyba, és állva kényelmesen elérjük a kilincset (feltéve, ha a tetőtéri ablak a padló szintjétől a javasolt 90–100 cm-re kerül). Ha a tetőtéri ablakokat mégis jóval magasabban építik be, léteznek távnyitórudak, amelyek nem túl kényelmesek, de praktikusak. Az igazi megoldást az elektromosan vagy napelemmel működtethető ablaktípusok jelentik.

VELUX tetőtéri ablakok

A megfelelő tetőtéri ablaktípus mellé beépítőterméket (hőszigetelő-keretet, alátétfóliát, párafékező-fóliát) is érdemes választani, amelyek a tetőszerkezethez való tökéletesebb illeszkedést biztosítják. A külső- és belső árnyékolók széles típus-, szín- és mintaválasztéka pedig, sok lehetőséget nyújt a túlzott meleg vagy napfény elleni védelemben és a lakásdekorációban.

Forrás: Velux

VELUX tetőtéri ablakok

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

A lakásokkal szemben egyre nagyobb kereslet mutatkozik a házakra

A korábban nagy népszerűségnek örvendő lakások kezdik elveszteni a varázserejüket. Persze még mindig vannak olyanok, akik szívesebben alakítják ki otthonukat egy lakásban, mint egy házban, de egyre többet vannak azok, akik a házakat részesítik előnyben. Az Ingatlannet.hu utánajárt minek köszönhető a változás.

Figyeljünk a fontos részletekre! - Tetőfóliák és alátéthéjazatok

Egy új ház építése során számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, melyeket kevésbé fontosnak gondolunk. Habár az esztétikum mindenki számára az egyik legfontosabb szempont, az alapanyag választás és a kialakítás legalább ekkora hangsúlyt kell, hogy kapjanak. Ha a biztonságról és a funkcionalitásról van szó, ne kössünk kompromisszumot!

Édes élet a tető alatt: a hőszigetelés a kulcs

A megfelelő hőszigetelés a tetőtér-beépítés talán leginkább hangsúlyos eleme, hiszen a „padlást” eredetileg nem szobának tervezték, és a komfortérzetet a tető nem megfelelő szigetelése nagyban tudja csökkenteni. Mit ajánl a szakértő?

Utólagos szigetelés a tetőtérben. Gyors és problémamentes megoldások víz- és hőszigetelésre

A tetőtér – hiába remek lehetőség újabb helyiségek kialakítására – gyakran az egyik legproblémásabb része a lakóépületeknek. Ha a víz- és hőszigetelés nem megfelelő, elvész a kényelem is. Szerencsére azonban mindez egy alapos felújítással orvosolható.

Megbízható gyártótól válasszunk nyílászárót!

Számos, keserves tapasztalat mutatja, hogy a címadó mondat nem minden esetben evidencia. Pedig éppen a nyílászárók és az ezekhez kapcsolódó kiegészítők tipikusan azon termékek körébe tartoznak, melyeket nem áll szándékunkban sűrűn cserélgetni. A minőségért pedig érdemes alaposan körülnézni a kínálatban.

Automatizált szellőztetés – intelligens megoldásokkal az egészségesebb otthonokért

Az időnk 90 százalékát beltérben töltjük, annak kétharmadát otthonunk fogságában, miközben a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél – derült ki a VELUX Cégcsoport kutatásából.

Magastető lenullázva – Nulla energiaigényű épületek tetőtérbeépítése

Jövő év elejétől már csak közel nulla energiaigényű középületeket lehet átadni, és további három év múlva ez már minden épületre vonatozni fog. Célszerű ezért már most a jövő követelményei szerint tervezni és kivitelezni. Mit jelent ez a tetőtérbeépítések térelhatároló szerkezetei esetében?

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Miért válasszuk a tetőteret?

A térnyerő ötletek közül az egyik leginkább kézenfekvő megoldás a tetőtér beépítése. Plusz helyiségek kialakítására, vagy csupán a tárolóhelyek bővítésére tökéletesen alkalmas.