Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Napfényben fürdő családi ház

Model Home 2020 kísérleti programban olyan házakat építettek föl, amelyek több energiát termelnek, mint amennyit fölhasználnak, azaz aktívházakat. Nemrég adták át a hatodik ilyen épületet, a francia Maison Air et Lumièret. A ház jellemzője, hogy a lehető legjobban igyekszik kihasználni a napenergiát, engedi be az épületbe a napfényt.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Model Home 2020
Az aktívházak

Felépült a Velux Model Home 2020 programjának hatodik épülete a Párizs melletti Verrières Le Buisson-ban. A Nomade Architectes építésziroda által tervezett magas tetős moduláris épületegyüttesben a különböző hajlásszögű egységek illesztésével sokféle tevékenység szolgálható ki. Ez a megoldás nagyban hozzájárul a minőségi belső terek változatosságához.

Aktívház napenergiával

A magas tető Franciaország kulturális hagyományának része; a tetők hajlásszöge tájanként és éghajlatonként is változó. A terveknek köszönhetően a napfény elárasztja az épületet. A napenergiát maximálisan felhasználják, a tetőre napkollektort és napelemet telepítettek. A belső terek pedig az egyéni igényeknek megfelelőn vagy akár a család bővülése szerint szabadon átalakíthatók.

Aktívház napenergiával

A természetes napfény a folyamatos szellőztetéssel kombinálva egész évben egészséges, kellemes környezetet biztosít a lakók számára. A hőszigetelésnek köszönhetően minimálisra csökkenthető nyaranta a légkondicionálás, telente a hagyományos fűtés, valamint a mesterséges megvilágítás igénye.

A napkollektorok és a hőszivattyú a használati meleg vízhez és a padlófűtéshez szükséges hőt állítja elő. A tetőbe épített 35 négyzetméternyi napelem által termelt energia pedig éves szinten kielégíti a ház elektromosáram-igényét. Mindezek mellett az elektromos fényforrások, háztartási gépek és szórakoztató elektronikai eszközök kiválasztása során is az alacsony fogyasztás volt mérvadó. Az energiaszükséglet további minimalizálása érdekében a mosó- és mosogatógépek a ház hideg- és melegvíz-hálózatára közvetlenül is ráköthetők.

Aktívház napenergiával

A ház energiamérlege pozitív, mivel több energiát termel, mint amennyit működéséhez felhasznál, így szén-dioxid-kibocsátás szempontjából is semleges. Ugyancsak az energiaszükséglet csökkentése érdekében az épület aktív homlokzattal rendelkezik, amelyen a kültéri változásokra szenzorok reagálnak, így a belső hőmérsékletet valamint az árnyékolók mozgását is szabályozzák a házba beépítettek természetes és mechanikus szellőző rendszerrel. Ez utóbbi hővisszanyerős szelőztető rendszer télen működik, amíg a természetes megoldás pedig ideális belső klímát biztosít enyhe idő esetén az ablakok nyitásával.

Aktívház napenergiával

A játékos tetőszerkezet ellenére az épület kompakt és jól szigetelt. A hőszigetelésnek és a légtömör szerkezetnek köszönhetően a termikus burok nagyfokú energiamegtakarítást eredményez. Nyári melegben a túlmelegedés elleni védelmet a dinamikus árnyékolás és a hőtároló kapacitást növelő épületszerkezetek biztosítják.

Aktívház napenergiával

Model Home 2020

A Velux Cégcsoport elképzelése a magas életminőséget kínáló, környezetbarát épületekről a Model Home 2020 elgondolás, amely a következő nemzedék épülettervezési elképzeléseit támogatja, az aktívházat. Lényege, hogy a cégcsoport több partner közreműködésével hat, a fenntartható építkezés jegyében készülő házat épített fel 2009 és 2010 folyamán Dániában, Ausztriában, Nagy Britanniában, Németországban és Franciaországban, amelyeket használat közben tesztel.
Mindegyik épület három fő alapelv figyelembevételével készül, ezek:

  • hatékony energetikai kialakítás,
  • magas életminőség és
  • minimális környezetre gyakorolt hatás.

Valamennyi ház különböző éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között épült föl, az adott országok adottságai alapján.

Az aktívházak

Az aktívházprogram célja, hogy egészségesebb, kényelmesebb házak épüljenek a jövőben, amelyek nincsenek negatív hatással a környezetünkre. Ez utóbbi többek között annak köszönhető, hogy több energiát termelnek megújuló forrásból, mint amennyit fogyasztanak. Az aktívházszemlélet egyik fontos eleme, hogy a belső klíma a bőséges napfénynek és friss levegőnek köszönhetően mindig egészséges feltételeket biztosít az épületben tartózkodóknak. Így teljes élettartamuk folyamán pozitív hatással vannak a környezetre is.

 

Népszerűek a témában

Így válasszunk bejárati ajtót! Design, biztonság, tartósság – és még számos fontos szempont

Túlzott napfény és más betolakodók elleni védelem

Ajtómeghajtással egy világjárvány ellen - Érintésmentes megoldással csökkenthető a fertőzések terjedése

Ez is érdekelhet

Erre figyeljünk, ha pergolát vásárolunk! – válaszol a specialista

Hörmann fa beltéri ajtók

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Minden olasz burkolatra 10% kedvezmény

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

A legtöbb energia a falakon távozik, ne hagyjuk! Felújítás Austrotherm szigeteléssel

Miért fontos a tetőcserepek felületkezelése?

A Terrán TetőKalkulátorával egyedi, gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást készíthet!

Leier Típusházak méretpontos, előregyártott betonelemekből, gyors kivitelezéssel!

Leier Durisol magaságyás: Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Zuhanykabin tisztítás gyorsan és egyszerűen, az Easy Clean bevonat segítségével

A pliszé, mely forradalmasította a szúnyogháló fogalmát

RAVAK Espirit csaptelepek - Természetes és időtálló szépség a haszonelvű formatervezés jegyében.

Schiedel Sargas kandalló

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Tények és tévhitek a napelemes rendszerekről

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink? Gáz, áram, fa?

Sosem lesz itt gáz! Árelőny a lakáspiacon az alacsony rezsi

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Napelemes rendszertípusok: miből választhatunk?

Napelemes rendszer az elszabaduló energiaárak ellen?