Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Napfényben fürdő családi ház

Model Home 2020 kísérleti programban olyan házakat építettek föl, amelyek több energiát termelnek, mint amennyit fölhasználnak, azaz aktívházakat. Nemrég adták át a hatodik ilyen épületet, a francia Maison Air et Lumièret. A ház jellemzője, hogy a lehető legjobban igyekszik kihasználni a napenergiát, engedi be az épületbe a napfényt.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Model Home 2020
Az aktívházak

Felépült a Velux Model Home 2020 programjának hatodik épülete a Párizs melletti Verrières Le Buisson-ban. A Nomade Architectes építésziroda által tervezett magas tetős moduláris épületegyüttesben a különböző hajlásszögű egységek illesztésével sokféle tevékenység szolgálható ki. Ez a megoldás nagyban hozzájárul a minőségi belső terek változatosságához.

Aktívház napenergiával

A magas tető Franciaország kulturális hagyományának része; a tetők hajlásszöge tájanként és éghajlatonként is változó. A terveknek köszönhetően a napfény elárasztja az épületet. A napenergiát maximálisan felhasználják, a tetőre napkollektort és napelemet telepítettek. A belső terek pedig az egyéni igényeknek megfelelőn vagy akár a család bővülése szerint szabadon átalakíthatók.

Aktívház napenergiával

A természetes napfény a folyamatos szellőztetéssel kombinálva egész évben egészséges, kellemes környezetet biztosít a lakók számára. A hőszigetelésnek köszönhetően minimálisra csökkenthető nyaranta a légkondicionálás, telente a hagyományos fűtés, valamint a mesterséges megvilágítás igénye.

A napkollektorok és a hőszivattyú a használati meleg vízhez és a padlófűtéshez szükséges hőt állítja elő. A tetőbe épített 35 négyzetméternyi napelem által termelt energia pedig éves szinten kielégíti a ház elektromosáram-igényét. Mindezek mellett az elektromos fényforrások, háztartási gépek és szórakoztató elektronikai eszközök kiválasztása során is az alacsony fogyasztás volt mérvadó. Az energiaszükséglet további minimalizálása érdekében a mosó- és mosogatógépek a ház hideg- és melegvíz-hálózatára közvetlenül is ráköthetők.

Aktívház napenergiával

A ház energiamérlege pozitív, mivel több energiát termel, mint amennyit működéséhez felhasznál, így szén-dioxid-kibocsátás szempontjából is semleges. Ugyancsak az energiaszükséglet csökkentése érdekében az épület aktív homlokzattal rendelkezik, amelyen a kültéri változásokra szenzorok reagálnak, így a belső hőmérsékletet valamint az árnyékolók mozgását is szabályozzák a házba beépítettek természetes és mechanikus szellőző rendszerrel. Ez utóbbi hővisszanyerős szelőztető rendszer télen működik, amíg a természetes megoldás pedig ideális belső klímát biztosít enyhe idő esetén az ablakok nyitásával.

Aktívház napenergiával

A játékos tetőszerkezet ellenére az épület kompakt és jól szigetelt. A hőszigetelésnek és a légtömör szerkezetnek köszönhetően a termikus burok nagyfokú energiamegtakarítást eredményez. Nyári melegben a túlmelegedés elleni védelmet a dinamikus árnyékolás és a hőtároló kapacitást növelő épületszerkezetek biztosítják.

Aktívház napenergiával

Model Home 2020

A Velux Cégcsoport elképzelése a magas életminőséget kínáló, környezetbarát épületekről a Model Home 2020 elgondolás, amely a következő nemzedék épülettervezési elképzeléseit támogatja, az aktívházat. Lényege, hogy a cégcsoport több partner közreműködésével hat, a fenntartható építkezés jegyében készülő házat épített fel 2009 és 2010 folyamán Dániában, Ausztriában, Nagy Britanniában, Németországban és Franciaországban, amelyeket használat közben tesztel.
Mindegyik épület három fő alapelv figyelembevételével készül, ezek:

  • hatékony energetikai kialakítás,
  • magas életminőség és
  • minimális környezetre gyakorolt hatás.

Valamennyi ház különböző éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között épült föl, az adott országok adottságai alapján.

Az aktívházak

Az aktívházprogram célja, hogy egészségesebb, kényelmesebb házak épüljenek a jövőben, amelyek nincsenek negatív hatással a környezetünkre. Ez utóbbi többek között annak köszönhető, hogy több energiát termelnek megújuló forrásból, mint amennyit fogyasztanak. Az aktívházszemlélet egyik fontos eleme, hogy a belső klíma a bőséges napfénynek és friss levegőnek köszönhetően mindig egészséges feltételeket biztosít az épületben tartózkodóknak. Így teljes élettartamuk folyamán pozitív hatással vannak a környezetre is.

 

Népszerűek a témában

Hőszigetelés ipari kapuval? Így csökkentenek költséget a Hörmann megoldásai

Nyissuk meg a tetőteret!

Láthatatlan határ nappali és terasz között

Ez is érdekelhet

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Hány kád kell a halálcsillagra?

A kültéri árnyékolás legújabb formája: tolópaneles zsalugáter

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Megnyílt a Zehnder új bemutató- és oktatóterme

Hogyan lehetünk függetlenek az energiahálózattól? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez?

A megfelelő csaptelepek használatával akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet az energiafogyasztásunk

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Tények és tévhitek a napelemes rendszerekről

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Ytong: ahol a minőség, a fenntarthatóság és az elkötelezettség találkozik