Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

A nyílászáró-beépítés aranyszabályai

Milyen a jó purhab? Melyek a nyílászáró-beépítés megkerülhetetlen aranyszabályai? Mi az a „spórolás”, ami csak elsőre tűnik annak, később aztán bosszúságot okoz? – kérdések, melyekre a GABO ablakok szakértőivel kerestük a választ, hiszen a nyílászáró szerkezetek magas minősége csak az egyik tényezője annak, hogy a teraszajtóink, az ablakaink hosszú távra, évtizedekre szóló megoldást nyújtsanak. Ebben legalább ilyen lényeges szempont a beépítés minősége, amiben ha a tökéleteshez képest kompromisszumot kötünk, előbb-utóbb biztosan jelentkeznek azok a problémák, melyeknek orvoslása sok pénzbe és időbe kerül.

Mindent a maga idejében

Magazinokat, katalógusokat, szakportálokat böngészve megtetszik egy nagyméretű nyílászáró, például egy terasztajtó. Elképzeljük az épülő, vagy már kész házunkban, lakásunkban. Laikusként ekkor még jó eséllyel nem tudjuk, hogy a kiválasztott terméknek, illetve az otthonunk bizonyos paraméterinek összhangban kell lenniük ahhoz, hogy a „megálmodott” nyílászáró végül a helyére kerülhessen. Például egy nagyméretű teraszajtónak csak a kerete többszáz kilót nyomhat, amibe ha belekerülnek a 2-300 kilós üvegek, a szerkezet már egy tonnánál is nehezebb. Felújításnál, átépítésnél ehhez igazodva szükséges meghatározni, hogy mi az a tömeg, ami a fogadónyílásba beépíthető. Tágabbak viszont a lehetőségeink, ha új építésű házról van szó. De csak akkor, ha a nyílászárót időben kiválasztjuk, hogy amikor az építkezés már abban a szakaszában jár, a kivitelező tisztában legyen azokkal az információkkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a nyílászáró tökéletes minőségben legyen beépíthető.

GABO bukó-toló teraszajtó és ablakok
GABO bukó-toló teraszajtó és ablakok

Együttműködésben az ügyféllel

A GABO ablakok szakemberei ezért arra helyezik a fókuszt az ügyfelekkel való együttműködésben, hogy az adott projektekben már az első lépéstől, tehát a tervezéstől megtehessék javaslataikat. Különösen a nagyméretű nyílászáróknál speciális csomópontokat kell kialakítani, figyelembe véve a különböző, például húzó/feszítő erők hatását. Fontos, hogy az előkészítés és a beépítés egyes fázisainak sorrendje jól meghatározott legyen, ellenkező esetben a plusz költségekkel, idővel és kellemetlenségekkel kell számolnunk, mert a behelyezhető nyílászárók tekintetében egy kötöttebb pályára kényszerülhetünk.

De egyáltalán miért érdemes ennyi mindenre odafigyelni, vagyis miért előnyösek a nagyméretű nyílászárók? Például azért, mert

  • minimalizálják az esetleges bezártság érzetét,
  • nem elválasztanak, hanem összekötnek a külvilággal, a természettel,
  • jól rálátsz bentről, ahogy a gyerekek a kertben játszanak.

Összegezve: funkcionális, látványos, és fokozza az otthoni komfortérzetet.

A költségek relativitás-elmélete: attól, hogy olcsóbb, még nem spórolsz

Egy 5 méteres nyílásba beépíttethetünk egy nagyméretű emelő-toló teraszajtót – a példa és az átláthatóság kedvéért – egymillió forintért, vagy dönthetünk fix elemekkel többszörösen felosztott megoldás mellett is, befelé nyíló erkélyajtókkal, jó eséllyel utóbbit sem ússzuk meg félmillió forint alatt. Persze, olcsóbb, mint az emelő-toló ajtós megoldás, de a befelé nyíló ajtószárnyak miatt rögtön bukunk is a hasznos alapterületből egy-egy négyzetmétert, vagy még többet. Nem beszélve arról, hogy az emelő-toló portál működési komfortja összehasonlíthatatlanul jobb, a bukó-tolónál, és a nyíló-bukó szerkezeteknél. Mérlegelve a megoldások előnyeit és hátrányait, az a pénzbeli különbség, ami az olcsóbb javára megvan a bekerülési költségnél, a használat kezdetétől fogva folyamatosan elolvad, vagyis érdemes a teraszajtóknál is hosszabb távon gondolkodni. Újépítésű otthonnál a mai négyzetméter árak mellett azonnal megtérül egy toló- és egy hagyományos nyílószerkezet közötti árkülönbség.

ÉRDEKLŐDÖM A GABO ABLAKOK SZOLGÁLTATÁSAI IRÁNT

Bosszúság helyett: betartani a gyártói előírásokat

A gyártói előírások szigorú betartása megkerülhetetlen, így például pontosan követni kell azt is, hogy mekkora beépítőcsavarokkal, azokat milyen sűrűn használva kell a nyílászárókat rögzíteni, vagy milyen konzolokat és hogyan kell alkalmazni. A GABO ablakok szerződött partnerei ennek megfelelően végzik a beépítést.

GABO emelő-toló teraszajtó és ablakok
GABO emelő-toló teraszajtó és ablakok

Olcsó purhabnak „híg a leve”

Aki nem ért hozzá, megörülhet neki, amikor az olcsón vett purhab szépen dagadni kezd, gondolva, hogy ez fog aztán igazán jól szigetelni. Csakhogy – visszautalva a fenti szempontokra – ha a nyílászáró nem megfelelő hosszúságú csavarral, az előírt sűrűséggel van rögzítve a fogadófalban, akkor az agresszíven, gyorsan táguló purhab képes elnyomni az egész nyílászárót, ami könnyen meg is csavarodhat. A drágább, de sokkal jobb minőségű, speciálisan nyílászáró beépítésére fejlesztett alacsony tágulású purhab lassan tapad, a folyamat ráadásul irányítható, vagyis elérhető, hogy az anyag a nyílászáró irányába táguljon, ne pedig kifelé. Mert utóbbi esetben aztán adja magát a nagyon helytelen eljárás, hogy a kifelé terjedő habot levágják, miután megszáradt. A zártsága, mint alapvetően fontos tulajdonsága abban a pillanatban megszűnik, ahogy a sniccert végighúztuk az anyagon, légáteresztővé válik az anyag.

Hatékony megoldás a pára ellen

A nyílászárók beépítésénél egyre szigorúbb hang- és hőszigetelési, illetve egyéb elvárásoknak is meg kell felelni. A purhab viszont nem egy „örökéletre” szóló megoldás, az anyag még a helyes használat mellett is öregszik, hát még ha jól meg is van farigcsálva. Ráforgatva a nyílászáró tokjára, a párazáró RAL fólia éppen ezt, az idővel jelentkező hibát küszöböli ki azáltal, hogy hozzá van dolgozva a falhoz, és lezárja a purhab és a belső tér kapcsolatát. Mindezt úgy, hogy kívülről nem engedi be a párát, védi a purhabot, hagyja „dolgozni”, azaz szigetelni, ugyanakkor azt a kevés párát, ami a falkávából, vagy máshonnan mégis bekerül, engedi kijutni is, vagyis nem a purhab szívja magába ezt a nem kívánatos nedvességet.

Csak pontosan, szépen!

Kiemelt jelentőségű az alsó rögzítés pontossága is, mert a csúszósín, amin a toló teraszajtók többszáz kg súlyú mozgószárnyai futnak, olyan nagy terhelést kap, hogy hamar kialakulhat 1-2 mm torzulás, s ez a látszólag elenyésző hullámosodás nagyon komoly problémát okozhat mind a működtetés, mind a szigetelés szempontjából. Ezeket a hibákat megelőzendő a GABO ablakok javaslata szerint a szerkezetek purenitre, erre a rendkívül nagy teherbírású, speciális, tömör anyagra kerülnek rá, biztosítva a hosszantartó problémamentes működést.

Amennyiben a beépítés egyes szakaszainál figyelmen kívül hagyjuk a cikkben összegyűjtött szempontokat, ha csak néhány fázisnál megelégszünk a kevesebbel, mondván, hogy „jó lesz az úgy”, annak később biztosan meglesz a böjtje, ami macerás és költséges helyreállítással, egyébként elkerülhető vesződségekkel jár.

AJÁNATOT KÉREK

Népszerűek a témában

Ajtómeghajtással egy világjárvány ellen - Érintésmentes megoldással csökkenthető a fertőzések terjedése

Jobbat választunk, ha nincs ki megjavítsa?

Ajtó, ablak javítása, szigetelése - HRH ablakszigetelés

Ez is érdekelhet

Kültéri világítás lépésről lépésre

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Útmutató a kádvásárláshoz - majdnem minden, amit döntés előtt át kell gondolnia

Atenád redőnyök: zsákbamacska helyett hosszú távú megoldás

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Ajtómeghajtással egy világjárvány ellen - Érintésmentes megoldással csökkenthető a fertőzések terjedése

Modern és minimalista enteriőrök látványos beltéri ajtói – típusok, felületek, anyagok

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Napfényes penthouse lakás – Fókuszban a különleges beltéri ajtó

Mit tudnak a legmodernebb bejárati ajtók? Új motívumok és bővített felhasználási terület

Összekötve a természettel - Prémium nyílászáró megoldások

Megtervezhetjük garázskapunkat – most azt is megmutatjuk, hogyan!

Jobbat választunk, ha nincs ki megjavítsa?

Ki mondta, hogy egy garázskapu nem lehet trendi?

Megnéztem, kipróbáltam, megértettem – GABO ablakok testközelből: így készülnek a prémium minőségű nyílászárók

Az ablak nem gyerekjáték - Hogyan válasszunk nyílászárót a gyerekszobába?

Hazai építőanyag gyártók 2022 őszén: extrém gyártási költségszintek és energiahatékonyság felé forduló kereslet a fékeződő piacon