Zöld Világítótorony – napfényben fürdő aktívház

Aktívház az, amely több energiát termel, mint amennyit fölhasznál, és ezt az energiát a napból nyeri az ablakokon beáradó napfényből, napelemmel, napkollektorral és hőszivattyúval. Ilyen aktívház a Koppenhágában épült Zöld Világítótorony (Green Lighthouse) a Model Home 2020 program egyik kísérleti épülete.

Az energia 40 százalékát épületeink használják fel. Sokat kell tennünk ahhoz, hogy elérjük az Európai Uniónak a globális felmelegedés csökkentésére irányuló cselekvési tervében szereplő háromszor húszas vállalása céljait, amely szerint 2020-ig az EU-ban

 • 20 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást,
 • 20 százalékkal az energiafelhasználást, és
 • a felhasznált energia 20 százalékát megújuló forrásból kell nyerni.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

A terv elérése érdekében született meg a Model Home 2020 program, ebben hat kísérleti ház épült fel, valamennyi épület aktívház lett.
A tervezés és építés során három alapelv érvényesült, ezek:

 • a hatékony energetikai kialakítás,
 • magas életminőség és
 • a környezetre gyakorolt minimális hatás.

A házak a helyszínt adó országok adottságai szerint eltérő éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között épültek föl.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

A Velux Cégcsoport a dán Tudományügyi, Technológiai és Innovációs Minisztériummal, Koppenhága Önkormányzatával, a Koppenhágai Egyetemmel és a Velfac céggel együttműködésben építette a Green Lighthouse-t, a Zöld Világítótornyot, ez lett az első szén-dioxid-semleges középületet Dániában. Az épület a Koppenhágai Egyetem Természettudományi Karához tartozik, és a diákszolgáltató központnak, valamint a kari társalgónak ad otthont.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

Napfény minden mennyiségben

A ház hengeralakjának és a tetőtéri ablakoknak köszönhető a természetes napfény az elsődleges fényforrás. Így minden helyiségben érezhető a természetes napfény. Az automata roletták és belső árnyékolók kialakításának köszönhetően a természetes fény az épület minden zegzugába eljut.
A friss levegőt természetes szellőzés biztosítja. Az ablakok felső része automatikusan nyílik és záródik, így juttatva friss levegőt az épületbe. A felmelegedett levegő az épület központi átriumából száll fel és a felülvilágítókon keresztül távozik. Az alkalmazott fűtési, hűtési, árnyékolási megoldásoknak köszönhetően a házban egész évben kellemes a hőmérséklet.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

Alacsony energiafogyasztás

Az épület henger alakja biztosítja a legkisebb felülethez tartozó legnagyobb térfogatot. A Nap a hengerformának köszönhetően egész nap besüt. Az ablakok elé helyezett redőnyök a Nap állásához igazodnak, így biztosítják az energia optimális visszanyerését.
Az épület általános hűtését a természetes szellőzés és a hőelnyelő betonpadlózat teszi lehetővé. A természetes szellőzés az ablakok felső részén keresztül valósul meg, amelyek automatikusan nyílnak, és így szellőztető berendezés használata nélkül juttatnak friss levegőt az épületbe. A felmelegedett levegő az épület központi átriumából száll fel, és a felülvilágítókon keresztül távozik. A felülvilágítók a meleg évszakban a ház éjszakai hűtésére hasznosíthatók.
A hőtároló szerkezetek, a hatékonyan szigetelt falak és a szigetelt tető miatt kevesebb fűtésre van szükség. A szigetelőanyagok gondoskodnak róla, hogy télen a ház az éjszaka folyamán megtartsa a hőt.
A jól szigetelt ablakkeretek és a válogatott hőszigetelő üvegből készült jó minőségű hőszigetelő ablakok a lehető legkisebbre csökkentik a hőveszteséget, ugyanakkor biztosítják, hogy a nap télen felmelegítse a házat. A nap mellett az épület alapvető világításáról hosszú élettartamú és alacsony energiafogyasztású LED-lámpákkal gondoskodnak. A világításhoz szükséges villamos energiát a tetőn elhelyezett napelemekkel állítják elő.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

Megújuló energiaforrások a Green Lighthouse-ban

A tető déli irányba lejt, így jut be a házba a lehető legtöbb napfény, amely a ház elsődleges energiaforrása. A tetőt napelemek és napkollektorok borítják. A napelemek megtermelik a ház működéséhez szükséges villamos energiát. A napkollektorok állítják elő a használati meleg vizet és gondoskodnak az épület fűtéséről. A hőt elraktározzák, hogy azt azután a földszint termoaktív padlózata hasznosíthassa, amely télen az egyetlen „fűtőtest” a házban, amíg a meleg nyári napokon az épület hűtésére használják. A napkollektorok által nyáron termelt többlethőt télen használják fel. A ház teljes energiarendszere a napsugárzás változó intenzitásának megfelelően működik. Nyáron a fel nem használat napenergiát az épület alatt raktározzák el, és azokban az időszakokban hasznosítják, amikor a napsugárzás ereje gyöngül.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

Az energiatervezésnek köszönhetően az épület a dán – a magyarnál szigorúbb – építési szabványokhoz képest 75 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy az épület jobb, mint az uniós szabványok szerinti 1. osztályba tartozó, alacsony energiafelhasználású épületek. Ezeket az előírásokat 2020-tól az egész Európai Unióban minden új építkezés során alkalmazni kell.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

LEED

A Zöld Világítótorony Dánia első minősített fenntartható középülete lett, elnyerte a LEED Arany minősítését. A LEED minősítési rendszert 1998-ban dolgozta ki a fenntartható építésért tevékenykedő Egyesült Államokbeli szervezet, az U. S. Green Building Council. A szervezet négy kategóriában ad értékelést: minősített, ezüst, arany és platina.

A minősítés során öt szempontot vesznek figyelembe:

 • elhelyezkedés és helyszínválasztás,
 • vízhasználat,
 • energiafelhasználás és atmoszféra,
 • anyaghasználat és erőforrás, valamint
 • a belső környezet minősége.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

Forrás: Velux
Fotók: Adam Mørk

Kapcsolódó írásaink:

Napfényben fürdő családi ház
Napfényház Ausztriában
Napfényes aktív családi ház
Napfényes, aktív ikerház Nagy-Britanniában

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Cseregyanús tetőtéri ablakok – ROTO akció

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Védelem otthonunk minden szegletében

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Megújuló energia fémtetőről

Fontos tudnivalók a tetőterek kialakításáról

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Ne maradjon le! Pályázati lehetőség megújuló energiával működő fűtés/hűtésre

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Jobbat választunk, ha nincs ki megjavítsa?

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Vásárlási listák
További vásárlási listák