Hirdetés

Zöld Világítótorony – napfényben fürdő aktívház

Aktívház az, amely több energiát termel, mint amennyit fölhasznál, és ezt az energiát a napból nyeri az ablakokon beáradó napfényből, napelemmel, napkollektorral és hőszivattyúval. Ilyen aktívház a Koppenhágában épült Zöld Világítótorony (Green Lighthouse) a Model Home 2020 program egyik kísérleti épülete.

Az energia 40 százalékát épületeink használják fel. Sokat kell tennünk ahhoz, hogy elérjük az Európai Uniónak a globális felmelegedés csökkentésére irányuló cselekvési tervében szereplő háromszor húszas vállalása céljait, amely szerint 2020-ig az EU-ban

 • 20 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást,
 • 20 százalékkal az energiafelhasználást, és
 • a felhasznált energia 20 százalékát megújuló forrásból kell nyerni.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

A terv elérése érdekében született meg a Model Home 2020 program, ebben hat kísérleti ház épült fel, valamennyi épület aktívház lett.
A tervezés és építés során három alapelv érvényesült, ezek:

 • a hatékony energetikai kialakítás,
 • magas életminőség és
 • a környezetre gyakorolt minimális hatás.

A házak a helyszínt adó országok adottságai szerint eltérő éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között épültek föl.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

A Velux Cégcsoport a dán Tudományügyi, Technológiai és Innovációs Minisztériummal, Koppenhága Önkormányzatával, a Koppenhágai Egyetemmel és a Velfac céggel együttműködésben építette a Green Lighthouse-t, a Zöld Világítótornyot, ez lett az első szén-dioxid-semleges középületet Dániában. Az épület a Koppenhágai Egyetem Természettudományi Karához tartozik, és a diákszolgáltató központnak, valamint a kari társalgónak ad otthont.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

Napfény minden mennyiségben

A ház hengeralakjának és a tetőtéri ablakoknak köszönhető a természetes napfény az elsődleges fényforrás. Így minden helyiségben érezhető a természetes napfény. Az automata roletták és belső árnyékolók kialakításának köszönhetően a természetes fény az épület minden zegzugába eljut.
A friss levegőt természetes szellőzés biztosítja. Az ablakok felső része automatikusan nyílik és záródik, így juttatva friss levegőt az épületbe. A felmelegedett levegő az épület központi átriumából száll fel és a felülvilágítókon keresztül távozik. Az alkalmazott fűtési, hűtési, árnyékolási megoldásoknak köszönhetően a házban egész évben kellemes a hőmérséklet.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

Alacsony energiafogyasztás

Az épület henger alakja biztosítja a legkisebb felülethez tartozó legnagyobb térfogatot. A Nap a hengerformának köszönhetően egész nap besüt. Az ablakok elé helyezett redőnyök a Nap állásához igazodnak, így biztosítják az energia optimális visszanyerését.
Az épület általános hűtését a természetes szellőzés és a hőelnyelő betonpadlózat teszi lehetővé. A természetes szellőzés az ablakok felső részén keresztül valósul meg, amelyek automatikusan nyílnak, és így szellőztető berendezés használata nélkül juttatnak friss levegőt az épületbe. A felmelegedett levegő az épület központi átriumából száll fel, és a felülvilágítókon keresztül távozik. A felülvilágítók a meleg évszakban a ház éjszakai hűtésére hasznosíthatók.
A hőtároló szerkezetek, a hatékonyan szigetelt falak és a szigetelt tető miatt kevesebb fűtésre van szükség. A szigetelőanyagok gondoskodnak róla, hogy télen a ház az éjszaka folyamán megtartsa a hőt.
A jól szigetelt ablakkeretek és a válogatott hőszigetelő üvegből készült jó minőségű hőszigetelő ablakok a lehető legkisebbre csökkentik a hőveszteséget, ugyanakkor biztosítják, hogy a nap télen felmelegítse a házat. A nap mellett az épület alapvető világításáról hosszú élettartamú és alacsony energiafogyasztású LED-lámpákkal gondoskodnak. A világításhoz szükséges villamos energiát a tetőn elhelyezett napelemekkel állítják elő.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

Megújuló energiaforrások a Green Lighthouse-ban

A tető déli irányba lejt, így jut be a házba a lehető legtöbb napfény, amely a ház elsődleges energiaforrása. A tetőt napelemek és napkollektorok borítják. A napelemek megtermelik a ház működéséhez szükséges villamos energiát. A napkollektorok állítják elő a használati meleg vizet és gondoskodnak az épület fűtéséről. A hőt elraktározzák, hogy azt azután a földszint termoaktív padlózata hasznosíthassa, amely télen az egyetlen „fűtőtest” a házban, amíg a meleg nyári napokon az épület hűtésére használják. A napkollektorok által nyáron termelt többlethőt télen használják fel. A ház teljes energiarendszere a napsugárzás változó intenzitásának megfelelően működik. Nyáron a fel nem használat napenergiát az épület alatt raktározzák el, és azokban az időszakokban hasznosítják, amikor a napsugárzás ereje gyöngül.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

Az energiatervezésnek köszönhetően az épület a dán – a magyarnál szigorúbb – építési szabványokhoz képest 75 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy az épület jobb, mint az uniós szabványok szerinti 1. osztályba tartozó, alacsony energiafelhasználású épületek. Ezeket az előírásokat 2020-tól az egész Európai Unióban minden új építkezés során alkalmazni kell.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

LEED

A Zöld Világítótorony Dánia első minősített fenntartható középülete lett, elnyerte a LEED Arany minősítését. A LEED minősítési rendszert 1998-ban dolgozta ki a fenntartható építésért tevékenykedő Egyesült Államokbeli szervezet, az U. S. Green Building Council. A szervezet négy kategóriában ad értékelést: minősített, ezüst, arany és platina.

A minősítés során öt szempontot vesznek figyelembe:

 • elhelyezkedés és helyszínválasztás,
 • vízhasználat,
 • energiafelhasználás és atmoszféra,
 • anyaghasználat és erőforrás, valamint
 • a belső környezet minősége.

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

Forrás: Velux
Fotók: Adam Mørk

Kapcsolódó írásaink:

Napfényben fürdő családi ház
Napfényház Ausztriában
Napfényes aktív családi ház
Napfényes, aktív ikerház Nagy-Britanniában

Zöld Világítótorony, Green Lighthouse, Velux

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!

Megbízható gyártótól válasszunk nyílászárót!

Számos, keserves tapasztalat mutatja, hogy a címadó mondat nem minden esetben evidencia. Pedig éppen a nyílászárók és az ezekhez kapcsolódó kiegészítők tipikusan azon termékek körébe tartoznak, melyeket nem áll szándékunkban sűrűn cserélgetni. A minőségért pedig érdemes alaposan körülnézni a kínálatban.

4 fontos dolog, melyek nélkülözhetetlenek a jó tetőhöz

A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel, minőségi anyagokból épített tető hosszú évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hatékonyan támogatja az otthonok energia-megtakarítását. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tető hibátlanul tegye a dolgát? Íme, a legfontosabb tényezők, melyek figyelmet érdemelnek az építés, felújítás során.

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.

Fűtés, hűtés környezetbarát és gazdaságos módon - Mit kell tudnunk a hőszivattyúról?

Hazánkban a levegő-víz hőszivattyúk a legelterjedtebbek, mert ezek beruházási költsége a legkedvezőbb, így alábbi cikkünkben elsősorban ezekkel a készülékekkel foglalkozunk.

Automatizált szellőztetés – intelligens megoldásokkal az egészségesebb otthonokért

Az időnk 90 százalékát beltérben töltjük, annak kétharmadát otthonunk fogságában, miközben a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél – derült ki a VELUX Cégcsoport kutatásából.