Hirdetés

Környezetbarát menedékház épült a Mont Blanc-on

Új menedékház épült a Mont Blanc hegyén 3835 méter magasságban. A rendkívüli épület tervezésekor minimális szén-dioxid-kibocsátásra törekedtek a tervezők.

”A semmi szélén hintázó tojás” – így határozza meg egyik csodálója a Le Refuge du Goûter menedékházat, amely Mont Blanc hegyén épült 3835 méter magasban. A 4810 méter magas Mont Blanc Európa legmagasabb hegycsúcsa, a csúcs előtti utolsó pihenőhely pedig az újonnan épült menedékház, amely a több mint 50 éves eddigi épületet váltja föl.
A hegyen télen előfordul a –40 Celsius-fok körüli hőmérséklet, és 300 kilométer/órás széllökésekkel is számolni kell. Az építkezés egyik nehézségét az adta, hogy a helyszínt csak helikopterrel lehetett megközelíteni.
Az építtető és a tervezők célja, hogy egészséges ék klímabarát menedékházat építsenek, amely a lehető legkevésbé szennyezi a környezetet.

Környezetbarát menedékház épült a Mont Blanc-on

A tervezés vezérmotívuma az alacsony szén-dioxid-kibocsátás volt

  • Az építőanyag legnagyobbrészt fa volt, helyi luc- és vörösfenyő.
  • Az épület működését intelligens épületfelügyelet irányítja.
  • Megújuló energiaforrásokat használtak, a napelemek az épület energiaellátásának 20 százalékát biztosítják, a fűtés 80 százalékát biomassza szolgáltatja.
  • Az extra hőszigetelést újrahasznosított farost panelek biztosítják.
  • A hővisszanyerős szellőzőberendezés a kiáramló levegőből a hő 75 százalékát visszanyeri.
  • A minimalizálták a szennyvízkibocsátást, így például vákuumos vécéket használnak.
  • A szennyvízet teljes egészében tisztítják, biológiai kezeléssel, membrán szűréssel és oxigénnel való dúsítással.
  • Az építőanyagok szállításával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátását úgy csökkentették 30 százalékkal, hogy a fából készült előre gyártott elemeket a közeli völgyben állították össze, és csak onnan kellett fölvinni az építkezésre helikopterrel.

Környezetbarát menedékház épült a Mont Blanc-on

Ablakok

A tervezők szerették volna kihasználni a hegy adottságait, a természetes napfényt és a friss levegőt, ezért 55 tetőtéri ablakot építtettek be az új menedékházba. A zord körülményekre való tekintettel a már hagyományosnak számító 3 rétegű üvegezés mellé egy negyedik, 8 mm-es üvegréteget is beépítettek az ablakokba. A különleges tetősíkablakokat a Velux külön erre az építkezésre gyártotta. Maga az építkezés is nehéz volt, a rendkívüli időjárási viszonyok mellett a szállítás is körülményes volt. Az építőanyagok és a szakemberek helyszínre szállítását bonyolította, hogy az építkezés helyszíne a Mont Blanc-on csak helikopterrel érhető el. Becslések szerint az egyéves építkezés alatt a munkálatok befejezéséig a helikopter a völgyig az utat 3000-szer tette meg, körönként átlagosan 500 kg-os terhével.

Környezetbarát menedékház épült a Mont Blanc-on

Az építkezésről

Jakob Swane Lund, a Velux szakembere az építkezésen szerzett élményeiről elmondta: „Legelőször mindannyian egészségügyi vizsgálaton estünk át, ugyanis megfelelő edzettség kell ahhoz, hogy az ember 3800 méter magasan a hidegben és ritka levegőben tudjon dolgozni. Már az a néhány száz méter, amit a régi ház és az építkezés között kellett megtenni, komoly kihívásnak bizonyult. Szöges bakancsban jártunk, és volt, hogy jégcsákány is kellett az útra. Volt olyan munkatársunk is, aki enyhe magaslati betegségtől szenvedett. Sosem dolgoztam még ilyen zord körülmények között: a legkisebb megerőltetéstől is ziháltunk, de a káprázatos táj és az életre szóló élmény kárpótolt mindenért. Az épület különleges kialakítása miatt az ablakokat kívülről kellett beépíteni, ezért állványzaton dolgoztunk. Ha valaki onnan leesik, 800 méterig biztos nem áll meg, így hát minden elképzelhető biztonsági eszközt alkalmaztunk.”

Környezetbarát menedékház épült a Mont Blanc-on

Forrás: Le Refuge du Goûter, Velux

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Milyen cserepet válasszunk az otthonunkra, ha az energiatakarékosság, az esztétikum és a funkcionalitás egyaránt fontos?

A Terrán GENERON napelemes tetőcserép alkalmazásával a tető védelmi funkciója a teljes felületen tökéletesen biztosított, miközben fenntartható módon járul hozzá otthononunk mindennapi energiaszükségletéhez.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.