Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Szauna karbantartás

Ha meg szeretnénk óvni otthoni izzasztókabinunkat az idő vasfogával szemben, nem kell sok idővel vagy anyagi ráfordítással számolnunk, mindössze néhány praktikus tanácsot megtartva igazán komfortos és tartós szaunára tehetünk szert.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Szauna karbantartás

Ugyanúgy, mint a ház többi helyiségét a szaunát is takarítani kell. Mielőtt megijednénk a plusz feladattól érdemes elöljáróban elárulni, hogy ezzel lesz a legkevesebb gondunk. A használat gyakoriságától függően, de legalább hetente egyszer ajánlatos elvégezni a karbantartást.

A por eltávolítására elegendő a porszívózás, de a tisztításnál már körültekintőbben kell eljárnunk. Nem szabad durva, vegyi tisztítószereket alkalmazni, mivel a felmelegedés során káros anyagok szabadulhatnak fel. Ezek amellett, hogy kellemetlen szagúak, még légzési nehézséget is okozhatnak. Inkább csak meleg vizet, szappant, vagy kímélő tisztítószereket használjunk. Ezekkel is megfelelően át tudjuk törölni a szauna padot és a falakat.

Szauna használat után hagyjuk nyitva az ajtót, a megfelelő légcsere és a fa kiszáradásának érdekében. A gombásodás és a penészesedés ellen hatékonyan tudunk fellépni a rendszeres szellőztetéssel.

A fa karbantartása

Annak érdekében, hogy minél tovább fenntarthassuk a fa jó minőségét, legegyszerűbb, ha tanácsot kérünk a fa gyártójától vagy az asztalostól. Tisztításkor kerüljük az ammónia alapú szereket, mert hatásukra beszürkülhet a fa. Jobb, ha kímélve a fapadot szaunázáskor törülközőt vagy szauna kendőt teszünk magunk alá, így megelőzhetjük az izzadás miatt kialakuló, nem igazán esztétikus foltok képződését. Sőt, még a higiéniás szempontok is megkövetelik, mert így elejét vehetjük a kellemetlen fertőzéseknek

20110401_szauna_karbantartas_03

Ha már megtörtént a baj, akkor is orvosolhatjuk a problémát egy egyszerű csiszolással. Másik megoldás lehet, ha oxálsav és trinátrium-foszfát keverékéből kezeljük le a felületet. Fontos, hogy ez a vegyület mérgező, ezért óvatos bánásmódot igényel. Vízzel felhígítva, gumikesztyű és védőszemüveg segítségével meg kell vele mosni a szauna fa falát és padját, majd ezt követően tiszta vízzel leöblíteni. Az oldat elkészítéséhez ne használjunk fémből készült edényt.

20110401_szauna_karbantartas_04

A fából készült szauna ajtók a nedvesség következtében megduzzadhatnak, ezért érdemes állítani a pántokon. Ha, így sem zár könnyedén, akkor csiszolással vagy a gyalulással igazítani kell belőlük.

A fűtőrendszer védelme

Apró odafigyeléssel egyszerűen megőrizhetjük az optimális állapotot. Az elektromos szaunák szinte nem is igényelnek karbantartást, mindössze a rozsdamentes acélfelületeket kell letörölnünk. Fogunk egy puha rongyot, majd enyhe tisztítószerrel lemossuk a fűtőtestet. Meghibásodás esetén forduljunk villanyszerelőhöz.

A fatüzelésű kályhák esetében már nincs ilyen könnyű dolgunk, hiszen a hamut rendszeresen el kell távolítani, a kéményt pedig akadálymentessé kell tenni. Ezen kívül a fűtőtest rendszeresen ellenőrzésére is szükséges.

Szauna kövek megóvása

A folyamatos fűtésnek és hűtésnek köszönhetően a szauna kövek elhasználódhatnak és bizonyos időközönként cserére szorulnak. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy nem repedtek-e, ami gyakran megeshet. Amennyiben kellemetlen szagot bocsátanak ki magukból, akkor is maradjunk a váltás mellett, de használt köveknél ez ritka jelenség, inkább az újak esetében fordulhat elő. Akár 15 évig is jó szolgálatot tehetnek, de 6-10 évenként jobb cserélni. Fontos, hogy a levegő áramlása optimális legyen a kövek között, ezért ne rakjuk szorosan egymásra azokat, mert akkor a forró levegő lent marad.

Annak ellenére, hogy szinte bármilyen típusú kő funkcionálhat szauna kőként, legjobb, ha durva felületűt választunk, mivel azok gyorsabban felszabadítják a gőzt. Legnépszerűbbek a peridotit és az olivin, amelyeket a szauna szakboltokban lehet beszerezni.

20110401_szauna_karbantartas_05

Összességében elmondható, hogy sokkal egyszerűbb egy szaunát tisztán tartani, mint egy fürdőszobát. Ha eddig azért nem építetünk szaunát, mert tartottunk az esetleges karbantartás bonyodalmaitól, akkor nincs miért aggódni, hiszen ez lesz lakásunk azon része, amely majd a legkevesebb törődést igényli.

Népszerűek a témában

5+1 jótanács masszázsmedence vásárlásához

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Így válasszunk jakuzzit: a kiválasztás szempontjai az ideális mérettől a próbafürdőzésig