Szauna karbantartás

Ha meg szeretnénk óvni otthoni izzasztókabinunkat az idő vasfogával szemben, nem kell sok idővel vagy anyagi ráfordítással számolnunk, mindössze néhány praktikus tanácsot megtartva igazán komfortos és tartós szaunára tehetünk szert.

Szauna karbantartás

Ugyanúgy, mint a ház többi helyiségét a szaunát is takarítani kell. Mielőtt megijednénk a plusz feladattól érdemes elöljáróban elárulni, hogy ezzel lesz a legkevesebb gondunk. A használat gyakoriságától függően, de legalább hetente egyszer ajánlatos elvégezni a karbantartást.

A por eltávolítására elegendő a porszívózás, de a tisztításnál már körültekintőbben kell eljárnunk. Nem szabad durva, vegyi tisztítószereket alkalmazni, mivel a felmelegedés során káros anyagok szabadulhatnak fel. Ezek amellett, hogy kellemetlen szagúak, még légzési nehézséget is okozhatnak. Inkább csak meleg vizet, szappant, vagy kímélő tisztítószereket használjunk. Ezekkel is megfelelően át tudjuk törölni a szauna padot és a falakat.

Szauna használat után hagyjuk nyitva az ajtót, a megfelelő légcsere és a fa kiszáradásának érdekében. A gombásodás és a penészesedés ellen hatékonyan tudunk fellépni a rendszeres szellőztetéssel.

A fa karbantartása

Annak érdekében, hogy minél tovább fenntarthassuk a fa jó minőségét, legegyszerűbb, ha tanácsot kérünk a fa gyártójától vagy az asztalostól. Tisztításkor kerüljük az ammónia alapú szereket, mert hatásukra beszürkülhet a fa. Jobb, ha kímélve a fapadot szaunázáskor törülközőt vagy szauna kendőt teszünk magunk alá, így megelőzhetjük az izzadás miatt kialakuló, nem igazán esztétikus foltok képződését. Sőt, még a higiéniás szempontok is megkövetelik, mert így elejét vehetjük a kellemetlen fertőzéseknek

20110401_szauna_karbantartas_03

Ha már megtörtént a baj, akkor is orvosolhatjuk a problémát egy egyszerű csiszolással. Másik megoldás lehet, ha oxálsav és trinátrium-foszfát keverékéből kezeljük le a felületet. Fontos, hogy ez a vegyület mérgező, ezért óvatos bánásmódot igényel. Vízzel felhígítva, gumikesztyű és védőszemüveg segítségével meg kell vele mosni a szauna fa falát és padját, majd ezt követően tiszta vízzel leöblíteni. Az oldat elkészítéséhez ne használjunk fémből készült edényt.

20110401_szauna_karbantartas_04

A fából készült szauna ajtók a nedvesség következtében megduzzadhatnak, ezért érdemes állítani a pántokon. Ha, így sem zár könnyedén, akkor csiszolással vagy a gyalulással igazítani kell belőlük.

A fűtőrendszer védelme

Apró odafigyeléssel egyszerűen megőrizhetjük az optimális állapotot. Az elektromos szaunák szinte nem is igényelnek karbantartást, mindössze a rozsdamentes acélfelületeket kell letörölnünk. Fogunk egy puha rongyot, majd enyhe tisztítószerrel lemossuk a fűtőtestet. Meghibásodás esetén forduljunk villanyszerelőhöz.

A fatüzelésű kályhák esetében már nincs ilyen könnyű dolgunk, hiszen a hamut rendszeresen el kell távolítani, a kéményt pedig akadálymentessé kell tenni. Ezen kívül a fűtőtest rendszeresen ellenőrzésére is szükséges.

Szauna kövek megóvása

A folyamatos fűtésnek és hűtésnek köszönhetően a szauna kövek elhasználódhatnak és bizonyos időközönként cserére szorulnak. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy nem repedtek-e, ami gyakran megeshet. Amennyiben kellemetlen szagot bocsátanak ki magukból, akkor is maradjunk a váltás mellett, de használt köveknél ez ritka jelenség, inkább az újak esetében fordulhat elő. Akár 15 évig is jó szolgálatot tehetnek, de 6-10 évenként jobb cserélni. Fontos, hogy a levegő áramlása optimális legyen a kövek között, ezért ne rakjuk szorosan egymásra azokat, mert akkor a forró levegő lent marad.

Annak ellenére, hogy szinte bármilyen típusú kő funkcionálhat szauna kőként, legjobb, ha durva felületűt választunk, mivel azok gyorsabban felszabadítják a gőzt. Legnépszerűbbek a peridotit és az olivin, amelyeket a szauna szakboltokban lehet beszerezni.

20110401_szauna_karbantartas_05

Összességében elmondható, hogy sokkal egyszerűbb egy szaunát tisztán tartani, mint egy fürdőszobát. Ha eddig azért nem építetünk szaunát, mert tartottunk az esetleges karbantartás bonyodalmaitól, akkor nincs miért aggódni, hiszen ez lesz lakásunk azon része, amely majd a legkevesebb törődést igényli.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Tó2 – A kerti élet örömei

Izgalmas bemutatótérrel bővült a hazai kertberendezési piac. A Törökbálinton található Tó2 – Your Outdoor Living kert központ szinte minden témát lefed, ami egy kert esetén szóba kerülhet.

Igneus finn szauna

A rendszeres szauna használat egészségre gyakorolt pozitív hatásai régóta ismertek: fokozza az anyagcserét, segíti a méreg- és salakanyagok kiürítését, élénkít, erősíti az immunrendszert.

Wellness az otthonunkban – a szauna és a gőzkabin

Aki komolyan gondolja, hogy otthonában akár egy kisebb wellness szekciót alakítana ki, az a szaunát – legyen szó annak bármilyen formájáról – és/vagy a gőzkabint semmiképpen ne hagyja ki.

Kényeztető wellness eszközök otthonra

Egy kiadós wellness kúrát manapság már otthonunk falai között is élvezhetünk. Szaunát, hidromasszázs kádat egy kisebb lakásban is elhelyezhetünk, de okos tervezéssel a nagyobb eszközök elhelyezése sem okoz gondot.

Szauna: mivel dobhatjuk fel és mennyiért?

Ha már birtokba vettük hőn áhított szaunánkat, már csak annyi dolgunk van, hogy egy-két jól megválasztott kiegészítővel - melyek kínálata folyamatosan gyarapszik - még hangulatosabbá tegyük helyiségünket, elősegítve relaxációnkat.

Szauna típusok: Melyik legyen?

Az elhúzódó téli hidegben bizonyára sokan vágyakozunk a szauna biztosította meleg után. A kellemes komfortérzet mellett, egészségünknek is jó szolgálatot tehetünk, hiszen serkenti a vérkeringésünket és erősíti megtépázott immunrendszerünket.