Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Szauna típusok: Melyik legyen?

Az elhúzódó téli hidegben bizonyára sokan vágyakozunk a szauna biztosította meleg után. A kellemes komfortérzet mellett, egészségünknek is jó szolgálatot tehetünk, hiszen serkenti a vérkeringésünket és erősíti megtépázott immunrendszerünket.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Az emberiség feltehetően már kétezer éve ismeri, legelőször az északi nomád népek és az indiánok kultúrájában honosodott meg, majd innen indult világhódító körútjára. Elterjedésének kezdetben gátat szabott számos tévhiedelem, mint például, hogy betegségeket terjeszt, vagy az, hogy paráználkodásra alkalmas hely. Valójában idegenkedtek tőle, hiszen nem tudták, hogy milyen jótékony befolyással van az emberi szervezetre.

Finn szauna:

Finnország a szó legszorosabb értelmében a szaunák hazája. A majd 5 millió fős lakossággal büszkélkedő országban kb. 2 millió darab található. Újbóli népszerűségét is az északiaknak köszönheti, a berlini olimpián kiválóan szerepelő finn sportolók egekig magasztalták a szaunázást - eredményességüket főleg ezzel magyarázták - példájuk felkeltette az orvosok figyelmét, majd miután a vizsgálatok pozitívan alátámasztották a feltételezéseket, már megállíthatatlanul beindult a szauna sikertörténete egész Európában.

Finn szauna

Legelterjedtebb fajtája a finn szauna, ahol az alapanyag általában lucfenyő, melynek előnye, hogy elnyeli a nedvességet, azonban a hőt visszaveri. Az izzasztó hatást elektromos fémkályhával érik el, amit 80-90 fokra hevítenek fel, ezalatt a páratartalmat alacsonyan tartják. A fűtőtest tetején kövek vannak, amiket vízzel locsolnak. Ez adja meg az utánozhatatlan szaunázás élményét, ami során a száraz és párás levegő beszippantása ugyan terhelő lehet, ám mégis jóleső életérzést biztosít.

Az ajtókat biztonsági üveggel látják el, így tartva bent a forróságot a pár négyzetméternyi helyiségben.Jó kondícióban tartja szív- és érrendszerünket, növeli ellenálló képességünket és elősegíti relaxációnkat.

Gőzszauna:

A gőzszauna szintén több ezer éves múltra tekint vissza, a világ minden részén közkedvelt. Leginkább attól tér el a finn szaunától, hogy itt a magas páratartalom dominál. Az izzadást majd 100%-os relatív páratartalommal idézik elő, amiről egy gőz generátor gondoskodik, ezért nincs szükség nagyon magas hőmérsékletre, elegendő a 40-50 fok.

Gőzkabin

A szervezetre gyakorolt hatása nem annyira megterhelő, mint a finn szaunák esetében. Légúti bántalmakra, asztmára ajánlott, valamint olyanoknak, akik nehezebben bírják a meleget. A magas páratartalom különösen jót tesz az idegrendszernek és a bőrnek, beindítja a lazulást, serkenti a regenerálódást.

A modern gőzszauna általában egy zárt kabin, a „motorját” képező fűtőtestet felmelegítik, majd ez által forrósítják fel a nyitott edényben elhelyezett köveket, amire vizet locsolva száraz gőz képződik. Alapanyaguk: cédrusfa, de lehet még erdei fenyő vagy nyárfa.

Infraszauna

Alapvetően más funkciót tölt be, mint az előzőek Míg a modern infrakabinoknak elsődlegesen egészségmegőrző szerepük van, addig a finn szaunák szertartásos, közösség formáló jelleggel bírnak. Többen, akár egy egész család izzad egyszerre, kis szünetekkel megtűzdelve, több órán keresztül, az infra csupán 1-2 ember számára biztosít mindössze fél órás kikapcsolódást.

Infraszauna

A legmarkánsabb különbség a két szauna típus között az, hogy, míg a hagyományosban a levegőt forrósítják fel az izzadás érdekében, addig az infra kabinokban a test melegszik, a hőmérséklet csupán 40 Celsius-fok körüli.

A hagyományos szaunánál számolnunk kell a 30-40 perces felfűtési idővel, ellenben, ha az infrakabinra voksolunk, elég a szaunázás megkezdése előtt pár perccel „beindíthatjuk a gépezetet”.

Hatékonyabb a hagyományos szaunával szemben, mivel ebben az esetben az infrasugár behatol a bőr alá, elősegítve a salakanyagok fellazítását. A hangsúly itt is az izzadáson van, de használatával kétszer annyi méreganyagtól tudjuk megszabadítani szervezetünket, mint a hagyományos szaunázással. Meggyorsítja az anyagcsere folyamatokat, javítja a vérkeringést, erősíti az ellenálló képességet. Optimális megoldás krónikus gyulladások ellen, izomsérülésekkor, sőt fájdalomcsillapító hatása ugyancsak bizonyított.

Hátrányai közé sorolható azonban, hogy alkalmazásakor ajánlatos a stabil testhelyzet, mert fontos az egyenletes sugárzás. Ezzel szemben a finn szauna sokkal komfortosabb, használatakor feküdhetünk, vagy akár ülhetünk is.

Helyigényük összehasonlításánál szembetűnőek a méretbeli különbségek. Mivel az infravörös sugárzás intenzitásának fenntartása miatt az infrakabinokat kisebb méretben gyártják, átlagosan 1,10 × 1,35 méter alapterületűek. A finn szaunák között azonban találunk jóval nagyobbakat is, attól függően hányan szeretnénk bennük egyszerre izzadni.

Népszerűek a témában

Mivel és mikor járunk jobban? Ha felfújható jakuzzit, vagy ha igazi masszázsmedencét választunk?

Miért vásárolt „mindenki” jakuzzit mostanában? Most vegyünk masszázsmedencét vagy halasszuk a vásárlást?

Legyen otthon medencénk! – Méretek, kialakítás, költségek